Filmarkivet.no med Mac-støtte

Da Filmarkivet.no ble lansert med brask og bram i november 2004 ble det relativt raskt klart at Filmarkivet.no var et fryktelig låst og lite brukervennlig produkt. Med Microsofts DRM bakt inn i filmfilene ble Filmarkivets utvalg fullstendig utilgjengelig for brukere av Mac og andre platformer. Mange klagende Mac og Linux-brukere og nesten fire år senere skal Filmarkivet den 11. juni endelig lansere en ny versjon basert på åpne standarder og med støtte for Mac.

Filmmagasinet Rushblogg kunne i dag i et intervju med Erlend Jonassen i NFI avsløre at Filmarkivet.no vil bli relansert i løpet av juni. Relanseringen vil gi støtte for Mac, Linux og andre platformer og ta i bruk åpne formater.

Tross stor suksess og meget god omtale for Filmarkivet i dagsaviser og fagblader, har tjenesten også møtt kritikk. Mange Mac- og Linux-brukere har reagert kraftig på at tjenesten favoriserer Microsoft framfor andre programvareselskap, og det har vært et sterkt ønske at tjenesten også blir tilgjengelig på åpne standarder. Kritikken har vært kanalisert til Fornyingsdepartementet, Kultur- og Kirkedepartementet, NorgesFilm AS og Norsk filminstitutt. NFI har hatt stor forståelse for denne kritikken. Vår målsetning er ikke å hindre konkurranse, men tvert i mot å formidle Filmarkivet.no til alle bredbåndsbrukere i landet, uavhengig av plattform.

sier Filmarkivets Erlend Jonassen til filmmagasinet Rushblogg

Tidligere versjon av Filmarkivet.no krever at brukeren har et Windows operativsystem og bruker Internet Explorer 6 eller høyere. I den nye versjonen har Filmarkivet.no gått bort fra Windows Media og filmene vil bli lagt ut i H.264, med oppløsning på 640x480, og i to kvaliteter (2 Mbit/s og 1 Mbit/s). De vil bli spilt ved hjelp av QuickTime Plugin under Mac OS X og Windows, og VLC Plugin under andre operativsystemer. Dette betyr med andre ord at filmene også vil være kompatible med Apples iPod, Apple TV og ikke minst iPhone.

Filmarkivet.no skal nå endelig tilbys med åpne standarder, det vil si at brukere på plattformer som Linux og Mac (OSX) endelig skal kunne få muligheten til å se filmene Filmarkivet har i sitt arkiv. Tidligere har bare brukere med Windows og Internet Explorer kunnet se filmene. Teknologien for formidling av filmene ved hjelp av åpne standarder skiller seg noe fra Microsofts DRM-system som brukes i Windows. Vi har valgt å kombinere flere forskjellige tekniske løsninger, for også å imøtekomme behovet for best mulig sikring mot piratkopiering

sier Filmarkivets Erlend Jonassen til filmmagasinet Rushblogg

Les hele intervjuet med ytterligere detaljer hos Rushblogg

TDSzevz

Konge, konge, konge!!!

Endelig, alle perlene er atter en gang tilgjengelig :-D

Billhater

Hyggelig melding å få!

kirerot

Stusselig oppløsning de skal ha på filmene: 640x480. Når andre ivrer etter å ta i bruk HD, burde de i det minste ha tilbudt 576p i 2MB-kvaliteten.

lofotmac

Pr 15. juni er det ingen støtte for Mac...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai