Snow Leopard kun for Intel

Intel

Et av ryktene opp mot WWDC-messen var at Apple ville droppe PowerPC-støtte i Snow Leopard, den kommende utgaven av Mac OS X. Steve Jobs nevnte ikke dette med et ord i keynoten, men utviklere som har fått tilgang til utviklingsutgaven av Snow Leopard hevder at dette stemmer. Utviklingsutgavene de har fått tilgang til har ikke støtte for PowerPC.

I installasjonsinstruksjonen til Snow Leopard står det nemlig svart på hvitt at Snow Leopard krever en Intel-prosessor. Dette betyr at Snow Leopard ikke kan installeres på maskiner med G3, G4 eller G5-prosessorer.

Snow Leopard kun for Intel

En slik oppdatering vil bety at alle de som fortsatt har eldre PowerPC-baserte maskiner ikke vil kunne oppgradere til Mac OS X 10.6. Apple har ikke gått offentlig ut med informasjon som bekrefter at Snow Leopard kun vil fungere på Intel og det kan derfor være mulig at PowerPC-støtte vil introduseres på et senere tidspunkt.

Via Logicielmac

kajac2

I det minste kan den installeres på 32bit CoreDuo

djxfades bilde

djxfade

Håper ikke de dropper PowerPC. Det ville vært utrolig dårlig ovenfor lojale kunder som kjøpe sine siste PowerPC Macs for bare 3-4 år siden.

Jeg synes det var dumt av Apple å gå fra PowerPC arktitekturen i det hele tatt, men det er vel en annen diskusjon...

svars bilde

svar

Det er jo en stund til 10.6 kommer ut til folket, og 10.5 er da heller ikke ett dålig system, +mange kjører 10.4 fremdeles.

bohtho

Synes det er tidlig å droppe PPC. Kan vel tenkes at de kjører utviklinga på Intel, da det for tiden sikkert er tilgang til Intel-maskiner hos de fleste utviklerne, og at de "porter" det til PPC i en senere fase ? Det høres ut som en mye enklere å jobb å koordinere også.

//bohtho

Macbook Pro 17 Core 2 Duo 2.33 3Gb 160Gb
iMac 24 C2D 2.4 3Gb 320Gb
Apple TV
Airport Extreme n
Iphone 8Gb

iFon.no - iPhone på norsk

eh

At Snow Leopard developer preview er intel-only betyr foreløpig kun at "Snow Leopard developer preview er intel-only", hverken mer eller mindre... :-)

Så lenge Apple ikke har bekreftet hverken at PPC blir støttet eller fjernet fra SL, så ville jeg ikke lese for mye ut av dette.

Som et eksempel på at Apple kjører ut enkelte ting i intel-only, delvis av bekvemmelighets-hensyn: Xcode 3.1 (med iPhone SDK beta'ene) er også intel only, men så lenge man ikke skal lage iPhone apps (pga emulator m.m.) så er det tilsynelatende ikke så mye i veien for at den også ville kunne vært tilgjengelig for PPC. (Og det vil den kanskje bli når den slippes i endelig versjon sammen med iPhone SDK v,1.0, Mac OS X 10.5.4, iPhone OS X 2.0 og alle de andre godsakene (?) som lanseres om en snau måned)

Ellers er det jo også en mulighet for at Apple, dersom de fjerner PPC-støtte i SL, vil øke levetiden til Leopard (med tanke på support og oppdateringer) mer enn de har gjort ved tidligere nye versjoner av OS X.

Uansett antar jeg at de vil gi beskjed noe tid i forveien til oss utviklere, så man enten kan få presset de siste PPC-only applikasjonene over på intel, eller i hvert fall få planlagt om man skal lage egne versjoner for Leopard og Snow Leopard - dersom man vil støtte både PPC og Intel. Gjetter mer info om dette kommer til høsten(?) når de slipper de første developer-seed'ene av Snow Leopard.

MacPlus

Det kan bli mange flotte, gode G5 Dual Core maskiner på billigsalg etterhvert om dette skulle være sant...

Haplo

Nei nei nei. Et av de gode argumentene for Osx er jo at man ikke må oppgradere hardware så ofte. Det er mange gode G4 og G5 maskiner.

Vet at dette ikke er offesielt enda.

Jurgis

Tenk så fint med et OS som kan bli superstabilt på en arktitektur istedenfor å være litt god på begge.

mariusnilsens bilde

mariusnilsen

Som noen andre har sagt:

Dette betyr kun at denne Developer preview greia kun er for Intel ikke noe annet.... ppc vil nok være støttet fremover

åttitre

Bare jeg som vil ha ut støtten for PPC? Maskiner som er 3-4 år gamle med PPC er desverre utdaterte etter min mening. Min eldre PB G4 klarer seg fint me Leoparden, og ikke har den godt av et ennå nyere system. Jeg vil heller ha et mer stabilt, sikrere og raskere OS hvis man ofrer PPC støtten! Dette er så absolutt den riktige veien og gå mener jeg. Jeg gleder meg :D

apple boy

heldigvis 32 bit core duo!!!

glad!!!

oyoys bilde

oyoy

Hvor kommer denne ideen om at et OS blir mer stabilt om det bare kommer til en arkitektur fra? Linux-distroen jeg bruker (mest) støtter 10 forskjellige arkitekturer, uten at jeg har merket noen ustabilitet av den grunn. (Strengt tatt er vel X86 og X86-64 samme arkitektur, så la oss si 8-9 forskjellige)

[alpha] [amd64] [arm] [hppa] [i386] [ia64] [mips] [mipsel] [powerpc] [sparc]

-hehe, er det fler enn meg som ser ironien i at den også støtter PPC?

devo

Selv har jeg et par PPC-macer, men griner ingen krokodilletårer av den grunn. Apple må å lov til å fokusere sitt arbeid (noe som er helt naturlig) på EN prosessorarkitektur, hvis de vil lage et stabilt OS. Og folkens, det blir som tidligere uttalt ingen månelanding å gå fra 10.5 til 10.6. Og, Leopard vil forhåpentligvis bli finpussa, optimalisert og tilpassa PPC i sine oppdateringer. Men enten eller liksom...

Helt siden Intel-overgangen ble annonsert for noen år siden har dette vært på agendaen, og det var (er?) bare et spørsmål om tid før OS X ble Intel-only.

svars bilde

svar

oyoy: Men hver kompilering støtter bare 1 arkitektur om gangen.
Typiske for linux distroer som støtter flere platformer er at man har 1 instalsjonsplate pr platform.

Så vidt jeg forstår UB, gir den støtte for 2 platformer i 1 kompilering.

quadra800s bilde

quadra800

Du får forklare hva du mener med "43bit duo". Så vidt jeg vet har Intel aldri laga 43bit prosessorer. Ikke spampost.

Wackhys bilde

Wackhy

43bit er feilstavelse av 32bit tenker jeg. Verden er ikke svart og hvit alltid. Feilskriving er ikke spampost...

apple boy

skrev feil :/

EinarJ

svar: Strengt tatt 2 separate kompileringsfaser, med en sammenslåingsfase tilslutt, først kompileres den ene arkitekturutgaven, så den andre, så slås disse filene sammen, og får en header som forteller hvor i den nye (UB) fila de forskjellige arkitekturene ligger.

To kompileringer, to arkitekturer, èn fil.

svars bilde

svar

EinarJ: Da lærte jeg noe nytt i dag også :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai