Hva innebærer egentlig Snow Leopard?

snow leopardEtter WWDC har navnet Snow Leopard vært på alles lepper og spekulasjonene om hva Apple planlegger har florert. Med Snow Leopard tar Apple definitivt en annen vei enn et annet selskap som produserer operativsystemer og markedet har reagert både positivt og negativt på Apples nye OS. Snow Leopard blir en stor oppdatering, men uten noen nye funksjoner. Hva skal Apple fokusere på da?

De siste årene har Apple utviklet Mac OS X fra å være en særdeles treg og feilfylt opplevelse i 2001 til å bli et raskt, moderne og elegant system i 2008. Gjennom en rekke oppdateringer har Apple introdusert tusenvis av store og små funksjoner, noe som i Leopard har resultert i et svært så modent og godt operativsystem. Mac OS X har gått en lang vei siden dens spede begynnelse i 24. mars 2001.

I neste versjon av OS X som etter planen skal bli lansert i januar 2009 vil Apple ikke fokusere på å introdusere nye funksjoner i systemet. Noen mener Apple har gått tom for ideer og at selskapet, som ofte blir sett på som innovasjonens høyborg, nå har mistet sitt fokus. Dette er i våre øyne langt fra virkeligheten. Et selskap som derimot har mistet fokus er Microsoft.

I sin intense kamp mot Google på Internett, Apple på underholdningsmarkedet, OpenOffice i næringslivet, Linux på serversiden og konkurransemyndigheter i hele verden, har Microsoft mistet fokus på det de faktisk er gode til - nemlig programvareutvikling. Microsoft er uten tvil verdens største og mest vellykkede programvareselskap og selv om man kanskje ikke er strålende fornøyd med alle deres produkter har Microsoft Office og Exchange definert standarden for hvordan bedrifter og mennesker arbeider med kontorprogramvare. Med Microsofts enorme ressurser skulle man tro at Windows Vista etter 6 års utvikling måtte bli en suksess, men resultatet ble det motsatte. Microsofts manglende fokus har skapt dyp frustrasjon hos bedrifter, kunder og ikke minst samarbeidspartnere som har nektet å oppgradere til Vista grunnet de mange problemene.

Apple utnytter Microsoft-frustrasjon

Det er i denne frustrasjonen Apple nå har sett sin sjanse til å ta store markedsandeler fra sine "erkefiende" Microsoft. Mac OS X 10.6 Snow Leopard er sammen med iPhonen en svært viktig brikke i spillet om markedsandeler.

I stedet for å fokusere på nye funksjoner, har Apple tatt et steg som Microsoft burde ha tatt for lenge siden. Å fokusere på stabilitet og ytelse fremfor funksjonalitet. Microsoft på sin side er opptatt med å fokusere på multi-touch i Windows 7 før de har rettet problemene som driver kundene vekk fra Windows Vista. Er det rart bedriftene og samarbeidspartnere blir frustrerte? Apples lovnad om å fokusere på ytelse og stabilitet blir i denne økende frustrasjonen som musikk i ørene til frustrerte Microsoft-kunder.

At Apple i tillegg ønsker å gjøre Mac OS X 10.6 mer business-vennlig ved å introdusere støtte for Exchange direkte inn i systemet og dermed tillate push-oppdateringer av Mail, Adressbook og iCal gjør også sitt for å posisjonere 10.6 som et aggresivt angrep mot Microsofts dominans i bedriftene.

Hva skal Apple fokusere på?

Å gjøre Mac OS X 10.6 mer stabilt og øke ytelsen i forhold til tidligere Mac OS X versjoner er punkter som alle databrukere kan skrive under på de gjerne vil ha. Alle, uansett om man er Mac, Windows eller Linux-bruker, har irritert seg over prosesser som går sakte, programmer som henger seg eller systemer som kræsjer. Hvordan vil Apple gjøre noe med dette?

Grand Central
Grand Central er Apples kodenavn på en teknologi som skal fokusere på å øke ytelsen til alle programmer under Mac OS X. Intel, AMD og alle andre prosessorprodusenter har de senere årene fokusert på å skape prosessorer med flere kjerner, så kalte multicore prosessorer. Alle Macer som leveres i dag har en prosessor med 2 eller flere kjerner og de barskeste Mac Pro-maskinene leveres med hele 8 kjerner. Framtidens prosessorer vil få flere og flere kjerner og ytelsen skal i teorien da gå vesentlig opp, men dette er dessverre kun i teorien.

Multicore prosessorer

For at maskinen skal kunne dra nytte av alle kjernene som eksisterer i dagens prosessorer, må programvaren være skrevet for å kunne utnytte alle kjernene samtidig. Ikke alle utviklere har kunnskapen til å optimalisere sin programvare for flere kjerner og mange gidder heller ikke ta den ekstra tiden det tar å gjøre det. Resultatet er at svært mange programmer ikke greier å utnytte all den kapasitetet som faktisk finnes i din datamaskin. Dette vil Apple endre på og gjennom Grand Central skal Apple gjøre alt det tunge arbeidet for utviklerene. Gjennom å forbedre og flytte teknlogien inn i kernelen i Mac OS X og samtidig utvikle enkle APIer, vil Apple gjøre det svært lett for utviklere å lage applikasjoner som utnytter prosessorens fulle kapasitet.

Grand Central vil være hjertet i Mac OS X 10.6 som håndterer hvordan alle forskjellige programmer sine prosesser skal tildeles "plass" i prosessorens mange kjerner. Om det er to kjerner eller 14 kjerner vil ikke ha betydning og Grand Central vil sørge for å tildele alle prosesser på maskinen tilstrekkelig kapasitet. Dette er en prosess som vil være tilnærmet umulig for utviklere å sørge for selv og at Apple nå tar jobben burde gi oss store ytelses forbedringer, på alt fra kontorprogrammer til spill.

Full 64bit-støtte
I Tiger introduserte Apple for første gang 64bit-støtte i systemet, men kun via Terminal/kommandolinjen. I Leopard ble 64bit-støtten betydelig forbedret og i Snow Leopard vil 64bit bli mainstream og allemannseie. Kjerner og aboslutt de fleste av Apples programmer vil mest sannsynlig bli 64bit, noe som innebærer at utviklere vesentlig lettere også kan utvikle komplette 64bits programmer.

64bit-støtte i hele systemet

De fleste av dagens programmer opererer kun i et 32bits miljø, noe som begrenser mengden minne de kan benytte og ytelsen er lavere. I et 32bits miljø er 4GB maksimalt minne systemet kan håndtere og med kraftig synkende minnepriser samt bedre spesifikasjoner på maskinene er denne grensen farlig nær. I et 64bits miljø vil man teoretisk sett kunne benytte seg av hele 16 TB med minne. Overgangen til et 64bits system vil bety et noe høyere minnebruk, men vesentlig raskere ytelse for programmer som krever svært mye av maskinen. Programmer som Adobe Photoshop, Final Cut Studio og Motion vil alle nyte godt av full 64bits støtte.

OpenCL
OpenCL (Open Computing Language) er en teknologi som vil bli direkte inkludert inn i Mac OS X 10.6 Snow Leopard og navnet kan lett forveksles med OpenGL. Open CL lar utviklere dra nytte av de svært kraftige videokortene som etterhvert finnes i alle Macer. Videokortene fra nVidia og ATI har alle sine egne "prosessorer" som spesialiseres i å håndtere grafikk operasjoner, men med OpenCL kan systemet også benytte ledig kapasitet i et videokort til å foreta andre type beregninger. Med videkort som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente her.

OpenCL integreres tett inn mot Grand Central som vil håndterer hvilke prosessorer som skal ta seg av hvilke oppgaver. Resultatet er et betydelig raskere system og programvare.

Optimalisering av kode
Apples iPhone kjører en lett nedskalert utgave av Mac OS X, men hele kjernen og stort sett alt av APIer er uforandret fra vanlige Mac OS X. Siden iPhonen er en vesentlig svakere platform ytelsesmessig enn Macen, har Apple arbeidet hardt med å optimalisere og forbedre alle aspekter av systemet. iPhonen nyter godt av et svært optimalisert og forminsket system og mye av denne optimaliseringen vil Apple nå flytte inn i Mac OS X 10.6. Systemet vil mest sannsynlig fylle mindre (GB) og føles mer "snappy" enn tidligere utgaver.

Vil Apple ta seg betalt?

Ved alle tidligere systemoppdateringer uten om 10.0 > 10.1 har Apple tatt seg betalt for oppdateringen. Ny versjon av OS X har kostet $129 og det har ikke vært mulig å kjøpe noen form for oppdatering fra tidligere versjoner.

Apple har ikke kommentert om Mac OS X 10.6 blir en betalt eller gratis oppdatering til Leopard. Sannsynligvis vil vi måtte betale også for denne oppdateringen fra Apple når den blir å finne i butikkene tidlig/midten av 2009. Vi har uansett mye å se fram til i 10.6 og dette blir definitivt en spennende lansering hvis Apple drar i land alle deres planlagte forbedringer.

RissEh

Grei artikkel, men...
Synes det ble en liten hat-artikkel om microsoft i starten der. Microsoft er ikke et dårlig firma, det er en grunn til at de er så store.

dabear

Tidlig 2009? Ifølge macrumors er det "innen et år". juni 2009 er ikke "tidlig 2009".

siterer http://www.macrumors.com/2008/06/15/snow-leopards-grand-central-and-opencl-details/ :

'Apple expects to ship the final version of Mac OS X Snow Leopard in "about a year".'

admins bilde

admin

@dabear
Endret til tidlig/midten av 2009. Apple har ikke bekreftet når den vil lanseres, men det ryktes Macworld 2009 lansering.

@RissEh
Ikke ment som noen hat-artikkel mot MS. De er som jeg skriver verdens største programvarehus og de har mer eller mindre definert alles arbeidsdag gjennom Office og Exchange. Office er et godt produkt. Jeg bare konstanterer fakta at de ikke har kommet i mål med Vista.

Widget

Støtte for ZFS filsystem bør også nevnes som nyheter i Snow Leopard

fullkoll

En mycket bra artikel om Apples kommande strategi!
Vi (och de flesta Macanvändare) behöver inte fler funktioner i OS:et utan det som kommer att vara konkurrenskraftigt är just två saker:
1. stabilitet (som enl min uppfattning redan finns i hög grad i Leoparden
2. Snabbhet

Ett av Microsofts stora misstag har varit "elefantiasis" det vill säga att i varje ny version av sina program prioriterat utökade funktioner i ställer för att göra programmen just stabilare och snabbare.

Jag tror att det är absolut rätt väg att gå och tror att det slutligen kan föra in Apple som en allvarlig spelare på företagsmarknaden.

Säger en som var med redan på DOS 2 tiden och som körde Wordstar på CP/M - ock så fort har det aldrig gått med senare OS - oavsett styrka på datorerna!

/Kjell

Wackhys bilde

Wackhy

Det er meg bekjent ikke sagt noe om ZFS i 10.6 Client, kun at 10.6 Server støtter dette. Det blir da kanskje litt feil å fremme ZFS siden det (foreløpig) kun støttes av Server, og vil dermed ikke være noe den almenne bruker kan benytte seg av.

FooReXZ

Kudos til deg admin! Dette var en kjempebra artikkel å lese igjennom.

Blir sannsynligvis ny Mac Pro og Snow Leopard til neste år.

filmmannens bilde

filmmannen

Synes at artikkelen var god. Lærte for første gang hva 64Bit er, og hvordan det fungerer. Grand Central er også veldig enkelt og ryddig presentert slik at vi som ikke kan datamaskinens tekniske språk også kan lære hva det innebærer.

På mange måter førte denne artikkelen til en interesse som kan sammenlignes med oppbyggingen før de store Apple-showene.

Nit-Rams bilde

Nit-Ram

Dette synes jeg var en god artikkel som på en oversiktelig måte samler Snow Leopards viktigste funksjoner. Jeg satt på gjerde og ventet på at Apple skulle introdusere MacBook Pro med Intel prosessor i 2006 og kjøpte nærmest umiddelbart etter at 1. generasjons MBP kom til Norge. Den gang tenkte jeg lite på at Intel prosessoren som satt i min MBP var 32bit, men når Apple i 2009 nå gir oss Snow Leopard er det kanskje på tide å oppgradere (selv om jeg hadde planlagt å vente til maskinens fireårsdag)...

SindreMs bilde

SindreM

Fin artikkel, bra skrevet.

Håper ikke at 10.6 vil koste mye, hvis ikke noe, hvis det blir såpass få nye funksjoner som mange antar. Da håper jeg heller det blir som en _stor_ sikkerhetsoppdatering som kommer i programvareoppdatering.

Uansett koster jo OSX såpass lite, men kjedelig hvis man ikke får noe annet enn stabilitet. Time will show :]

kajac2

interesang lesning :D
Det eneste jeg lurer på nå, er om vi vanlige brukere av Mac vil merke noe spesiellt etter oppdateringen, om vi hobbyprogrammerere må forholde oss til et helt nytt system, om Snøkatten er bakoverkompatibel med tidligere programmer for OSX, og om den kjører på 32Bit prosessor

Uansett, blir spennende å se :)

KjH

fantastisk lesning! høres ut som en 'grand plan'...

men hvor mye er det da som vites sikkert?
ble Grand Central, 64bit, exchange og OpenCl omtalt av apple, f.eks under wwdc?

her er jo mye rykter ute å går, og det er jo alltids interessant å spekulere i. Men denne artikkelen virket jo solid!

NamKengs bilde

NamKeng

en utrolig flott artikkel
lærte mye nytt i denne =)

palelnans bilde

palelnan

Flott artikkel. RissEh, du er på bærtur.

Koomin

Hva er mikrosofts kurs videre? Denne mannen forklarer enkelt og greit:
http://youtube.com/watch?v=Ar_r2kE9Ej4

kknets bilde

kknet

Utrolig bra skrevet! En av de bedre, og endelig en med litt lengde, artikkelen jeg har lest her inne på en stund =) Keep it up!

Cybbe

Artikkelen er god der den er informativ og forteller om hva som jobbes opp mot i 10.6. Personlig synes jeg dog det er irriterende at en viss grad av nøytralitet tilsynelatende ikke en gang tilstrebes. MS-bashingen finner jeg totalt irrelevant, og det gir dessverre en litt useriøs edge til en artikkel som har mye godt innhold. At man er positiv til Apple er én ting. At man samtidig slenger inn en torn i siden til MS er som oppskrift på en parodi på seg selv.

panther

Bra artikkel!

Er jo absolutt ingen MS-bashing her, dette er jo bare statuering av fakta. Microsoft Vista ER en flopp, kundene flykter og samarbeidspartnerene fortviler. Apple gjør det Microsoft burde ha gjort, fokusert på stabilitet i Windows Vista før de begynner å pushe Windows 7.

Microsoft er et enormt selskap, med mye ressurser og masse kompetanse (som det også nevnes i artikkelen). Det er for meg forunderlig at Microsoft ikke greier å komme i mål med Vista. Artikkelen handler i mine øyne om en konstantering av forskjellige veivalg, Apple går en vei, Microsoft går en annen. Hvem som vinner vil tiden vise.

trydl

Helt enig, panther. Jeg ser ingen MS-bashing i det som skrives, bare konstatering av fakta. Når man ser på alt det tullet Windows-fantaster skriver om Apple og OS X. må det være lov å konstatere en del fakta om MS, spesielt når artikkelen omhandler et produkt som er i direkte konkurranse med et MS-produkt. Vi må ikke bli så "politisk korrekte" at vi ikke har lov til å nevne konkurrenten i det hele tatt.
Når det gjelder ZFS, nevnes dette i en artikkel på LOOPRumors idag. Så det virker som om det vil være full ZFS-støtte i 10.6 selv om det kanskje ikke blir default filsystem. 10.6 skal dreie seg om stabilitet, optimalisering og ytelse, og da er det kanskje litt farlig å legge inn som default et helt nytt og svært komplekst (å implementere) filsystem.
Ellers faller jo 10.6 fint inn i den release-syklusen Jobs snakket om for noen år siden (har folk glemt det allerede?), nemlig at det ville værte 2 releaser som gikk hånd i hånd. En som introduserer nye ting, og den neste som optimaliserer den forrige. Tiger var en optimalisering av Panther,mens Leopard introduserte mange nye ting (nye APIer, ny håndtering av RAM osv...). Snow Leopard vil da naturlig fungere som en optimalisering av Leopard, akkurat som man kunne forvente.

Kosmonaut

Det artikkelen ikke nevner er at dette er et nødvendig fokus fra Apples side, da Leopard stabilitetsmessig er en nedtur. Leopard er sånn sett Apples Vista. Leopard river ned det Apple hadde bygd opp med Tiger.
Og dette er ikke bare synsing fra min side, i siste utgave av MacWorld bruker en av de tidligere redaktørene en hel side på å beskrive hvordan Leopard er en skuffelse med hensyn til stabiliteten.

trydl

Noen opplever sikkert stabilitetsproblemer. Det har heldigvis ikke jeg vært borti på noen av mine 5 Macer (1 PowerBook, 2 MacBook, 1 MacBook Pro og 1 Mac Pro) som kjører Leopard.

fuzzy76s bilde

fuzzy76

Windows XP er fortsatt et vanvittig godt operativsystem, og det som skjedde med Vista er rett og slett tragisk. Nå gjenstår det bare å se om Microsoft har lært. :)

Min svigerfar lurte på å oppgradere fra XP til Vista siden maskinen hans var litt treg. Jeg klarte ikke å holde meg alvorlig. :p

superapes bilde

superape

Veldig fin artikkel! Jeg syntes ikke den bærer preg av MS hat i det hele tatt, den gir ganske enkelt en god forklaring på hvorfor Apple gjør det strategivalget de gjør. Personlig var jeg skuffet første gang jeg hørte om Snow Leopard - not so much anymore!

John Eivind

Topp artikkel! Takker :-)

trydl

Hvis XP er et så vanvittig godt OS, hvorfor tok det da over 30 min feilfinning fra min side for å få maskinen min på nett etter at NextGenTel sendte meg en ny ruter? Alt var det samme. Den samme trådløsbasen. Ingen endringer i hardware på maskinen. Macene mine fant nettet med en gang, men XP-boksen insisterte hardnakket på at det ikke fantes noe nett i nærheten selv om XP-boksen fremdeles skulle snakke med den samme trådløsbasen.

For ikke å snakke om da jeg installerte en ny nettverksskriver hjemme. Macene fant skriveren med en gang (HP Photosmart), men jeg måtte laste ned Bonjour for Windows fra Apple for at XP-boksen i det hele tatt skulle finne skriveren. HPs drivere hjalp ikke (jeg behøvde ikke installere noen drivere på Macene).

Det tyder ikke på et vanvittig godt OS, spør du meg.

steinmbs bilde

steinmb

Satt liksom og ventet litt på mere detaljer på 10.6. Ikke at denne artikkelen går i dydbden men det er og med til å gjøre den til en nydelig oppsummering av de store tingene de kommer til å jobbe med framover.

Leopard er et nydelig system, selv min gamle iBook G4 er raskere med den enn den var med Tiger, ikke akkurat det vi kan si om de som "oppgraderer fra XP til Vista". Noen småting har det vært med Leopard men de fleste har Apple ordnet. Ser ut som en del personer ikke klarer å huske tilbake til 10.4.0 og smårusk da den ble lansert :)

Kan vi forvente oss noen "i dybden artikkler" framover som tar for seg enkeltevner fra 10.6?

--
Stein Magne

bambinis bilde

bambini

Admin! Flott artikkel, skjelden eller aldri får vi så gode artikler fra "andre" nettaviser (som lissom er spesialister). Dette var nyttig og godt skrevet.

At Apple gjør dette grepet lyser det respekt av. FLOTT!

God sommer alle på og i Mac1. Drar på ferie nå, men kommer tilbake i tide til å legge meg i sovepose utenfor en NetCom-sjappe ;)

Alltid noe å glede seg til når man liker utvalget i eplekurven til Steve.

devo

Flott artikkel, og selv om jeg fryktet litt M$-bashing tok du deg elegant opp igjen ved å konstatere at verden hadde vært et anderledes sted uten Microsofts løsninger. Microsoft har egentlig bevist et veldig godt poeng, og det er at man ikke bør ha konkurranse på absolutt alle nivåer.

Man trenger faktisk en standard på dokumentformater. Heller Word enn to tusen OoOOOo.org, staroffice, word perfect osv versjoner av hvordan dokumenter skal tolkes.

Nei Microsoft må skjerpe seg fremover før de går helt på trynet, men de har faktisk bidratt med masse positivt oppigjennom.

Men, som Steve selv sier: "They have got absolutely no taste."

MortenW

Vil heller betale 990 kroner for stabilitet og ytelse, enn 990 kroner for en haug med funksjoner jeg ikke trenger (og som ikke virker ordentlig før 10.x.4..

ch_knapp

God bloggpost, men ikke akkurat en saklig artikkel basert på fakta.
Syntes det ble i overkant mye synsing rundt det lille Apple har oppgitt i sin pressemelding.

-Christian

admins bilde

admin

De som har info fra WWDC-sessions vet jo litt mer vet du ch_knapp ;)

helge_karl

Synes artikkelen er grei, også mht. sleivspark til M$. Med det hemmelighetskremmeriet som Apple kjører er det jo også vanskelig å være helt konkret på hva "kommende grunnleggende operativsystem optimering" går ut på.

Uansett så vil jeg hilse hjertlig velkommen et raskere og mer feilfritt operativsystem. Det har jo tatt rimelig lang tid før Leopard's feil ble fikset. Etter at Panther kom har systemoppdateringene vært mindre spennende og stort sett handlet om nye funksjoner og tilleggsprogrammer, men ikke noe revolusjonerende. Jeg tror at snøleopard blir en viktigere oppdatering enn de to foregående.

Noe av det viktigste er å få på plass et nytt filsystem. HFS+ er på mange måter klar for utskiftning. ZFS er et lovende filsystem og jeg håpet virkelig at Leopard skulle komme med full støtte for dette, men den gang ei. Trolig trenger Apple tid før man kan bytte filsystemet. ZFS er på mange måter enda viktigere når det gjelder servere og jeg kan derfor tenke meg at det er der den største implementeringsjobben ligger. Ellers så vil 64-bit gjøre at operativsystem og programvare blir mer responsivt.

Jeg bet meg merke til at Steve Jobs hadde en komentar, riktignok vedr. iPhone, hvor han kritiserte praksisen av å ha prosesser kjørende i bakgrunnen og hvordan dette stjeler resurser. Det kan jo bli spennende å se om serverstyrte meldingstjenester også vil bli en del av Snow Leopard for datamaskiner også. Iallefall så er det noe unødvendig at klientmaskiner til stadighet må kommunisere med en server selv om det ikke er noe nytt å melde fra serveren. Derfor er "push" tjenester ingen dum idé.

Jeg tror de viktigste nyhetene i snøleopard vil være:
• Full 64 bit støtte.
• Nytt filsystem, trolig ZFS.
• Lavere strømforbruk (optimalisert system for enheter som går på batteri).
• Raskere oppstart, muligens ved hjelp av operativsystemet lest fra internt flash minne
• Virtualisering
• Ny finder. Det er mange spennende måter å organisere filer på, spessielt når man legger til multipunktsberøring/"gestures" og dette vil fremtvinge en helt ny "finder".
• Operativsystemet tilpasser seg skjermoppløsning og orientering.
• App. store også for datamaskiner slik som for iPhone.

Utover dette så tror jeg ikke det er på pc-plattformen at den store transformasjonen kommer til å skje. For tiden er det vel innhold som gjelder og da blir det gjerne på web, på tv'n, telefonen osv som gjelder.

Jurgis

Det er ikke noe ZFS-valg i Diskverktøy i hvert fall.

omaha

Etter min oppfatning vil 10.6 og grepet de gjør med denne versjonen være et meget klokt valg. Optimalisering for å ha en solid platform i fremtiden vil gi Apple et godt fundament for videre utvikling. OSX har gjennomgått en kraftig utvikling over år. Over tid vil dette rent typisk medføre noen snarveier som løser problemer der og da, men som senere blir en hemsko. (jfr Windows XP-->Vista). At Apple velger så tydelig å informere om dette på et relativt tidlig tidspunkt er et stort pluss som de vil profitere på.

Uansett hva man driver med som krever progresjon er det helt nødvendig med konsolidering av og til. Det gjelder alt fra software til oppkjøp/sammenslåing av bedrifter - eller ekteskapet for den del.

Vista er etter mitt syn et eksempel på at man ikke har foretatt en slik prossess. I tillegg kan de knapt ha fulgt med i timen på hva som skjer når det gjelder andre måter å arbeide på. De har ikke forstått at det ikke lengre er Microsoft som driver teknologien fremover, og at den vekselsvise jekkingen mellom hardware og software har tatt en helt annen retning, f.eks Eee og iPhone. Dermed har de ikke innarbeidet modularitet og skalérbarhet som er påkrevd.

Jeg mener også at f.eks Ubuntu og enkelte andre segmenter innen Linux lider av manglende vilje til å konsolidere. For Ubuntu's del tror jeg det er på tide. Dersom de ikke gjennomfører en slik prossess vil de miste sin posisjon.

Dersom ZFS er modent nok er det et spennende alternativ. Det er vel kanskje ikke så helt galt å påstå at ZFS er i Apple's ånd når det gjelder fokus på brukere og forenklet administrasjon?

Forøvrig en utmerket artikkel.

JonT

På mange fronter er ikke dette en spesielt stor oppdatering og mye kan tyde på at Apple arbeider med noe stort som de prøver å holde hemmelig. I og med at neste versjon av Windows vil bli mer touchaktig tror jeg det ikke er en umulighet at Apple selv prøver å seg på dette. Hvis vi ser på funksjonene og de nye brukergrensesnittelementene i Leopard er veldig mye av det ting som passer bra til et Touch grensesnitt. Apple har heller ikke oppdatert designet på MB/MBP-ene sine på en stund. Noe som kan tyde på en oppdatering om ikke så lenge.

Hvis dette vil skje, tror jeg dog det vil bli lansert på Macworld til jul, slik at utviklerne skal få sjangs til å utvikle gode programmer før passende maskinvare lanseres.

plununs bilde

plunun

jeg tror at apple vil lansere snow leopard og deretter gå over til os11 og lage noe helt nytt som microsoft ikke engang har tenkt på. så når det er kommet til os 11.4 vil microsft lansere windows 7 akkurat som vista (med mange feil). og kopiere det som apple laget i os 11.0 inn i wondows 7 og late som om det var de som hadde funnet det på.

tviler på at windows 7 kommer ut innen de neste 3-4 åra. og da sikkert med en elendig multi touch funksjonalitet

Haplo

Microsoft, microsoft microsoft. Hele greia er bare barnslig

-christer-

Hei, vil si dette var interessant lesning.
Man lærte faktisk en del også, om de forskjellige kommende teknologiene i Snow Leopard.

Ser frem til den endelige oppdateringen!

magnar

Synes nesten det virker litt planlagt at Microsoft skal TAPE så ekstremt nå...! Gjør jo bare feil hele tiden.

Kan det være krefter i sving i bakgrunnen her som vil ha OSX opp som eneste seriøse operativsystemet...?

Skulle nesten tro det så mye feil og dårlige løsninger de kommer..!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai