Daniel Lyons: Steve Jobs trekker seg i 2008

Steve Jobs trekker seg

Daniel Lyons, også kjent som Fake Steve Jobs, mener i en artikkel i Forbes at Steve Jobs vil trekke seg fra Apple innen utgangen av 2008. Helseårsaker vil være hovedårsaken til at Steve Jobs trekker seg, men hva vil skje med Apple uten sjefen tilstede? Hvem vil være erstatteren?

Etter Steve Jobs keynote under WWDC i juni har spekulasjonene rundt Jobs helse blitt et hett tema hos aksjonærer, mac-fans og pressen. Har Steve Jobs fått et tilbakeslag? Har kreften kommet tilbake? Apples PR-avdeling benekter selvsagt enhver påstand om at Apples sjef er syk, men hevdet at han under WWDC var rammet av en vanlig influensa. Influensa eller ikke, Steve Jobs var unektelig svært tynn og dette har selvsagt satt fart i spekulasjonene.

I 2004 ble Steve Jobs operert for en svært sjelden form for bukspyttkjertelkreft. Operasjonen gikk bra og kreften skal ha forsvunnet, men operasjonen har allikevel satt sine tydelige spor hos den karismatiske sjefen. I følge leger som har erfaring med sykdommen er det ikke uvanlig at pasienter som har gjennomgått en slik operasjon vil fare opp ned i vekt og kan i perioder ha store vekttap.

Daniel Lyon, journalist i bladet Forbes, hevder at han ville være sjokkert hvis Steve Jobs fortsatt ledet Apple i utgangen av 2008. Et tap av Steve Jobs vil i følge Lyon være et 30% fall i aksjekursen og at Apple ville gå usikre tider i møte. Steve Jobs er en så sentral og dominerende personlighet i Apple-kulturen at tapet av han vil kunne være vanskelig å komme seg gjennom.

Hvem skal ta over?

Selv om Steve Jobs faktisk skulle trekke seg i løpet av 2008 finnes det en rekke kandidater internt i Apple som kan ta over jobben. Apple sitt styre skal i lengre tid ha arbeidet med å finne ut hvem som skal være Steves erstatter og navn som Phil Schiller, Timothy Cook, Jonathan Ive og Scott Forstall dukker ofte opp i denne sammenhengen.

Phil Schiller
Phil SchillerPhil Schiller har lenge vært en av Apples sentrale personligheter. Schiller er sjef for produktmarkedsføringen (senior vice president of worldwide product marketing) til Apple og har hatt ansvaret for markedsføring og introduksjon av produkter. Phil har tidligere jobbet i Macromedia og FirePower Systems.

Timothy Cook
Tim CookTimothy Cook er i dag Chief Operating Officer for Apple og har sammen med Steve Jobs ansvaret for mye av den daglige driften av Apple. Timothy er med andre ord en allerede svært sentral person i driften av Apple og har god erfaring fra ledende stillinger i både Compaq og IBM.

Jonathan Ive
Jonathan IveJonathan Ive har jobbet som produktdesigner i Apple siden 1992 og ble utnevnt til Senior Vice President of Industrial Design når Steve Jobs kom tilbake til Apple i 1997. Jonathan Ive har hatt ansvaret for å designe produkter som iMac, iPhone og iPod hos Apple. Han har oppnådd tilnærmet kultstatus i designmiljøer og har vunnet et stort antall priser for sine produktdesign.

Scott Forstall
Scott ForstallScott Forstall har den senere tid dukket opp som en av Steve Jobs mest fortrolige og han har i dag tittelen Senior Vice President of iPhone Software hos Apple. Scott har tidligere hatt ansvaret for utviklingen av Mac OS X og var en av medarbeiderene Steve Jobs tok med seg fra NeXT til Apple i 1997.

Hvem tror du eventuelt overtar tronen til Steve Jobs?

Alfred.Woodden

Jeg håper Timothy Cook tar seg av den daglige driften, men at Joathan Ive tar seg av Keynote-presenteringen.

Phil Schiller er flink han også, men kan fort virke litt "klovneaktig". Scott Forstall er heller ikke så veldig, ehhh hva skal jeg si, sosialt anlagt hva angår presentering. Han er ikke like "sjarmerende" og fengslende som Steve Jobs.

kajac2

Oioioi. En journalist tror jobs vil tre av som sjef. Sikre fakta her gitt. Jeg tror faktisk ikke apple vil klare seg uten jobs, hans forrige avskjed førte jo nesten til at apple gikk konken. Men man vet jo aldri. Det må iallefall være et grundig valg.

macrules

Hvem her tror at folk kjøper Apple produkter fordi Steve Jobs er sjefen.

Hvem her tror at kvaliteten blir så dårlig at folk slutter å kjøpe Apple produkter når Steve slutter?

kajac2?

e3ms bilde

e3m

Jeg tror Timothy Cook som CEO, men kan håpe på Scott Forstall

kajac2

Jeg tror ikke kvaliteten synker eller at folk kjøper mindre. Forrige gang gikk apple nesten konkurs fordet de hadde et for stort prokuktutvalg enn de klarte å ta hånd om. Commodore, som på 80 og 90talllet var et av de største dataselskapene gikk konken et par år etter et sjefbytte. Sjefen i et selskap har mye å si. En feil sjef kan bety døden for selskapet.

aajon

Hva er vel apple uten Jobs?!
Elsker keynotene, fy søren for en karismatiker!
Håper ikke han slutter, for all del Steve, ikke slutt!
Hadde blitt en trist dag uansett...
håpe håpe

Haplo

Veldig synd om man mister de to gamle revene samme år. Steve Jobs og Bill Gates. De har vert med lenge.

Dessuten tror jeg det blir skummelt om Apple mister Jobs. Å miste ledere har ofte vist seg å være veldig skummelt.

apple boy

Ikke slutt Steve!!!!
Elsker keynotene.
Tror ikke Apple vil bli det samme uten Steve...
Men vet ikke hvordan den den som tar over som sjef etter Steve er da ;)

svars bilde

svar

Jeg synes Phil sine presentasjoner er morsome, fyren har jo humor :) (men kansje ikke den beste ceo)

kajac2: Forskjellen mellom da og nå, er at når SJ bestemmer seg for å slutte velger han sin etterfølger, og på den måten kan han sette ett godt fundament for fremtiden.

DeeWox

Motorola har også lidd under feil sjef, men du ser jo på Microsoft som har Steve Ballmer som CEO at det går fint an å ha ein klovn som sjef...

kajac2

etter ballmer ble sjef gikk faktisk MS nedover. Så jeg er ikke så sikker, jeg...

nicho

Ro deg ned nå kajac2. Det er ille å trekke linjer mellom Apple sin posisjon og Jobs' sin fratreden den gang og nå. Ting har skjedd vet du? Selv om Jobs er ansiktet utad er det nok fler enn han som bestemmer hva som skjer. Ive er en bra mann, men han kan jo ikke ha keynotes, han er jo mediesky.

WZot

Tror Ive til ta over rollen som Jobs, i hvert fall når det gjelder Keynotes. Ive er "by far" den mest karismatiske personligheten av overstående. Schiller er også en mulighet; men som en annen nevnte har han kanskje tendens til å være litt klovnete. Scott og Forestall opplever jeg ikke som spesielt karismatiske.

Go Ive!

paramags bilde

paramag

Ive er jo en fryktelig medisky fyr. La han gjøre det han liker og kan best - design.
Scott Forstall er mannen ;-)

modin

Du kan ikke samenligne med situasjonen i 1985 kajac, situasjonen den gang var en helt annen. Det var en uenighet mellom Jobs og Sculley om alt fra markedsføring til produktprofil hele filosofien rundt hva apple skal være. I dag så sitter Apple sine verdier, markedsføring, produktprofil spikret fast, det er ingen innenfor den sentrale ledelsen i apple som vil brine apple en helt annen vei. Det at apple skal lage maskiner som fokuserer på design useability osv er ting alle er enige om, det samme hva det gjelder apple som et "counterculturelt" selskap i hvertfall markedsføringsmessig.

Derfor kan man ikke sammenligne konflikten mellom den alternative Steve Jobs og Sculley som hadde sin bakgrunn fra det tradisjonelle næringslivet, med dagens situasjon.

alfa

Ikke en gang Steve Jobs varer evig, og i følge ryktene er Jobs på vei ut. Igjen. Apple vil forhåpentligvis bestå uten sin grunnlegger, men det vil nok bli en turbulent periode etter Jobs er ute. Imidlertid er det snakk om en annen form for avgang enn den forrige, sikkert med en forberedelse som sikrer selskapets virksomhet og forskning. Neppe noe annet selskap av Apples størrelse er så fokusert på lederen, både innenfra og fra kunder, aksjonærer og andre. Jeg var millimeter fra å bytte til Windows-basert maskin for en tid tilbake, men så kom Vista og dermed er det fortsatt Mac. Håper det holder! Det har holdt siden 1987, så hvis utviklingen bare blir 1/4 av hva den har vært til nå, er jeg fortsatt med. Håper på en lysende eple-fremtid

NickFalks bilde

NickFalk

Selv om Jobs skulle forsvinne ville det selvfølgelig ikke bety kroken på døra. Allikevel vil jeg si at Apple ville bli betydelig svekket. En av forskjellene på Apple og en del andre firmaer i bransjen er at de har en toppledelse (Jobs m/venner) som er veldig direkte involvert i utviklingen av nye produkter. Dette kan tidvis være en svakhet (hvis nevnte ledelse ikke engasjerer seg i de "rette" produktene).

Heldigvis er det vel så ofte en styrke, da man får et sterkt fokus på produktet og unngår den sedvanlige design-by-commitee smørja mange andre firmaer roter seg bort i. Skulle Jobs forsvinne er det vanskelig å se hvor Apple skal finne en arvtager som i like stor grad kan skjære igjennom og sørge for at produktene har det nødvendige fokus...

Blogen min

bambinis bilde

bambini

Aksjeeiere kan dessverre styre alt for mye. Så kan også bli tilfelle om Jobs blir borte. Jeg tror at Apple vil fortsette å være et sterkt selskap dersom de fortsetter å skape verdier i form av innovativite løsninger.

Om Steve Jobs er syk igjen er det forferdelig trist. Han er et ikon for mange av oss og vi kjenner ham som en blid og "down to the earth" person.

Bli frisk gutt er mitt ønske!

modin

"Om Steve Jobs er syk igjen er det forferdelig trist. Han er et ikon for mange av oss og vi kjenner ham som en blid og "down to the earth" person."

Hjelp, Steve er et kulturelt ikon, men blid Down to the earth person er vel så langt unna Steve Jobs som man kan komme, kan egentlig ikke skjønne at noen i det hele tatt kan tenke i de baner...

Han er alternativ og ikke typisk slik som andre næringslivsledere, men å si at han er Down to the Earth blir helt feil. Da han driver med svært mange ting som er temmelig langt unna det å være down to earth. Snarer er han elitistisk og pretensiøs, det som skiller Jobs fra typiske næringslivsledere er at Jobs er elitistisk på den måten kunstnere, forfattere og enkelte musikkere er, mens de næringslivsledere er elitistiske på en mer konservativ måte i blå dress....

Jobs drikker økologisk Juice driver med yoga, alternativ åndelighet hører på Bob Dylan, strør om seg med sitater fra historiske "annerledespersoner". Det er tydelig at Jobs identifiserer seg med folk som Isac Newton, Albert Einsten, Ansel Adams, Bob Dylan osv. altså kjente kunstnere og revlusjonerende vitenskapsmenn, sånn sett er han nok enda lenger unne det jordnære enn feks Steve Balmer. Jobs ser rett og slett på seg selv som en slags frelser.

Dan Aksel

Steve er en god mann. Selvsagt har han sine sider. Er bare et menneske som streber etter noe mer - som mange andre av oss.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai