Fenomenet "Mac-hateboys"

Mac hateboysDet er like morsomt hver gang for eksempel Jan Omdahl hos Dagbladet skriver en positiv artikkel om Apple. Den behøver nesten ikke være positiv heller, vi kan uansett forvente oss en endeløs rekke kommentarer om at det er «gratisreklame», at Omdahl er en «mac fanboy» og noen av dem skriver også at de har tatt kontakt med redaktøren fordi artikkelen er for positiv. Hvorfor denne aggresjonen mot Apple? Hva er egentlig dette fenomenet?

Man trenger heller ikke være svært våken for å legge merke til at en del store og små nettaviser bevisst skriver artikler som er direkte anti-Apple fordi dette trekker trafikk. Ta for eksempel Romsdals Budstikke, den suverent største avisa i Romsdals-regionen, som nå i en måned har hatt link fra framsida si (bildet) til en artikkel som heter «Dette mangler 3G-iPhone». Nettavisene har flere artikler som omhandler Apple, men det er det negative som florerer, spesielt om iPhone. Umiddelbart etter lansering dukket det opp sider som tok for seg alt som var galt med telefonen. Hvor ofte skjer det med Nokia, egentlig?

mac-hateboysAt aviser skriver negative kritikker er ikke noe som overrasker meg. Filmkritikere liker ikke de samme filmene som meg, så hvorfor skal teknologikritikere like de samme dingsene som meg?

Det jeg ennå ikke har skjønt, er hvorfor så utrolig mange gidder å bruke så mye av sin tid til å kritisere et produkt de ikke bruker, ikke har tenkt å bruke og i mange tilfeller ikke engang har prøvd!

Jeg har hatt Nokia de siste 8 årene, og syns Sony Ericsson-telefoner er ganske dårlige. Mest fordi de er uvante å bruke. Men jeg bruker ikke spaltemeter etter spaltemeter på å kritisere de som liker Sony Ericsson for det.

Spørsmålet er altså: Hvorfor bruker «Mac hateboys» så mye ressurser på noe de ikke får noe igjen for? Skal de redde verden fra det store og onde Apple-trollet?

Av og til har jeg tatt meg tiden til å ta til motmæle mot kommentatorer på nettsidene rundt omkring, som for eksempel ved å presisere at iPhone ikke trenger infrarød-port for å være en bra telefon. Mulig det er forgjeves, men trangen til å skrive noe blir av og til for stor.

Dette er kjernen i en hateboys eksistens: Å velge gal ting å kritisere! Hvorfor kritisere manglende hardwarestøtte i et produkt som ikke prøver å støtte hardware? Hvorfor kritisere mangel på ting som ingen bruker? Hvorfor påstå at iPhone er dårlig på nett når iPhone-eiere bruker nettet mye mer enn andre?

For eksempel, på iPhone (første versjon) etterlyste de blant annet:

  1. Videosamtaler
  2. Infrarød
  3. Mulighet for å bytte batteri selv

Punkt 1 og 2 er ting jeg aldri har brukt, og jeg kommer sikkert ikke til å bruke det, selv om jeg har begge deler på min telefon i dag. Jeg har hatt min Nokia N80 i godt over 2 år nå, og er heller ikke i nærheten av å tenke på batteribytte. Om jeg om 2 år må få en butikk til å bytte batteri, så er ikke det verre enn at man må bytte batteri på klokka en gang i blant.

MEN nåværende iPhone kan jo for eksempel ikke videresende meldinger(!), noe som er mye verre enn alle de tre punktene til sammen. En grusom bommert fra Apple, og noe som kunne blitt fikset på null tid med en update. Så hvorfor ikke fokusere på slike ting, hateboys?

Den noe spesielle måten å kritisere på er et solid tegn på at en hateboy har Apple som fiende, ikke nødvendigvis et bestemt produkt.

Hvilke andre ting kan forklare drivkraften bak en hateboy?

Misunnelse, markeringsbehov, tradisjoner (i dataverdenen er det jo tradisjoner for «drittslenging» over en lav sko), frykt for nye ideer, eller rett og slett oppvigleri, for å få en mac fanboy til å bite på kroken og drite seg ut med barnslige motkommentarer.

Men mange hateboys skriver som om det gjaldt livet, det stikker dypere enn oppvigleri. Kommentarene kommer fra hjertet. Disse personene har et brennende ønske om at færre folk skal bruke Apple, og de bruker sin fritid på å få det til. De mener (nøytralt, så klart) at journalister skal ha "nøytrale meninger".

Konklusjon

Digresjon 1: I artikler om arkeologiske oppdagelser, er det en frase som står rimelig ofte: "Historien må skrives om". Folk greier ikke å forestille seg noen ting før de står direkte overfor overveldende bevis.

Digresjon 2: I andre områder av vitenskapen er det en uendelig rekke av eksempler på at folk fornekter det selvfølgelige fordi de er forankret i tradisjoner, barnetro eller innlærte prinsipper.

Digresjon 3: Jeg kjenner folk som ennå ikke bruker ordliste på sine mobiler når de skriver SMS. De sier de skriver raskere uten. Det gjør de sikkert også, men etter egen erfaring skrev jeg raskere MED enn UTEN etter ca. 15 minutters bruk. Likevel: Ikke pokker om jeg får overbevist disse personene til å prøve.

Mennesker har en innebygd skepsis mot ting som bryter med innlærte føringer for kultur, mote, teknologi, ja hele samfunnet. Noen har denne skepsisen ekstra «hard wired», noe som slår ut i en slags fanatisme (harmløs, dog). Jeg mener bestemt at Apples produkter i noen tilfeller bryter så monumentalt med fortiden at det utløser denne skepsisen, og en hateboy føler det som et angrep – som om deres innarbeidede metoder er under angrep. Og da er motangrep eneste veg å gå, selv om de ikke hadde hatt noen problemer hvis de heller bare glemte hele greia og surfet videre gjennom livet på sin Nokia N95.

Det er veldig fristende å bruke en vri på alle argumenters mor fra TV-debatten («Du kan jo bare skifte kanal»): Du kan jo bare la være å kjøpe Apples produkter.

  • Det betyr ingenting at iPhone har svakere tekniske specs enn andre telefoner, så lenge iPhone seiler opp som den mest brukte mobile enheten på web, til og med i Norge, der den ennå ikke er offisielt lansert. som lanserte telefonen 11. juli, 2008.
  • Det betyr heller ingenting om OS X har 0, 1, 5 eller 30 virus. Det har uansett ikke en kvart promille av hva Windows har.
  • Og uansett hvor mange som kjører Vista stabilt, det har jeg til gode å oppleve selv.

La meg ta med til slutt at det er mange områder jeg mener Apple kan forbedre seg på, og det er mange (til og med hateboys) som påpeker disse. Men jeg er utrolig glad for er at Apple har guts til å velge VEKK funksjoner, ikke bare stappe alt mulig inn i alle produkter. Da hadde «diskettstasjonreparatør» vært et yrke med eget fagbrev.

Anders16s bilde

Anders16

liten flashback, iPhone ble offisielt lansert i Norge 11.Juli:P

"....der den ennå ikke er offisielt lansert."

Men sånn ellers meget bra artikkel=) skal nok sende denne rundt til kompiser som hater apple bare pga di tingene du poengterte:P

svars bilde

svar

Bra skrevet.
Både hateboys of fanboys er like irriterende bare de er intense nok.
Det går sport i å hate Apple, noen bare MÅ skrive negativt uansett om det er dekning for det eller ikke.
Noen, som du sier, virker som ser på det som sin livs oppgave å hate, hva er poenget? Har virkelig folk så lite å fylle livet sitt med?
Selv jobber jeg sammen med folk som "er stolte av å aldri ha kjøpt ett apple produkt"
Hva i granskauen er poenget med det?

Da kan jo jeg si at jeg er stolt over å ikke ha lappen og bil ol. HALLO?

Folk er patetiske på enkelte områder, og jeg har ett inntrykk av at nordmen generelt er helt syke til å kritisere uten faktadekning.

Altså, jeg mener, hadde alle likt/hatt behov for det samme, hvor mange biler, OS, telefoner osv hadde det eksistert?
Det er en grunn til at det er ett mangfold i denne verden, folk er forskjellige.

Vist jeg liker iPhone og den passer mitt bruk, ja da gjør den det, da gir vell jeg blanke i hva andre måtte mene, for vist noe ikke passer for deg, kjøp noe annet.
La folk få bruke det de vil, noen er avhengig av eks MMS, andre har aldri hatt brukt for det.

Leser også andre steder at salget av mobiler generelt går nedover i Japan. Hvorfor? Jo, enten er all teknologien for vanskelig å bruke for folk flest, eller så begynner folk å bli mettet av funksjoner i 1 enhet.
Personlig synes jeg at det snart begynner å bli nok funksjoner, og på mange måter har mobiler lenge hatt for mange funksjoner i forhold til hva jeg faktisk trenger.

Joa, mange funksjoner er virkelig kjekt å ha, men strengt talt ikke nødvendig. Mobiler er ikke lengere hva det var, de er små pc`er.

Og der sporet jeg av, så tror jeg jeg stopper nå.

termservs bilde

termserv

Regner med at dette var en eldre artikkel, pga at telefonen er lansert i Norge enda. Men en bra artikkel hvor det blir analysert grundig!

Jeg skjønner heller ikke hvorfor sånne folk som hardnakket påstår at deres Nokia N95 er overlegen iPhone, absolutt skal dra telefonen ned i søla? De har jo allerede en bedre telefon, og hva er vitsen med å rakke ned på andre?

Det beste er foreløpig å hevde seg over slikt, og la vær å synke ned på deres nivå.

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

jaskat

man ser den samme fenomen hos skap homser:D

kajac2

Grei artikkel,
men...

Grunnen til at jeg hater iPhone er på grunn av mangelen på hardware og software kontra pris. En telefon til 4000 nok burde ha støtte for å bytte batteri selv. Det er jo helt skutt i hodet å ha innebygget batteri på en mobil, for vi vet jo alle at etter tre-fire år så må det byttes, og da koster det tusenlappen ekstra.

Ellers irriterer det meg at kameraet er rimelig dårlig, du kan ikke søke i musikkbiblioteket på telefonen, mangelen på copy-paste osv. Dette er i hvertfall obligatoriske ting siden dette i følge dere er en lommeinternetenhet fremfor en telefon. Og hva med minnekort? Nada.

I mine øyne er dette en enhet som er laget for folk som liker skinnende ting moteting som koster mange ganger mer enn det det er verd. Når iPhone har kommet med bedre kamera, langt bedre software, og halve prisen, vil jeg vurdere den. Men slik som det er nå, er den bare en plastikkbit med en skyhøy prislapp klistret på den blanke baksiden. Og mediadekningen? Den fortjener ikke en hundrededel av mediadekningen den har fått hittil.

Og ja, jeg har testet iPhone grundig, og er svært skuffet over den.

svars bilde

svar

kajac2: Og min mening er at det finnes ingen mobiler som har godt kamera.

SindreMs bilde

SindreM

Fin artikkel.

Totto

kajak2:
Hvorfor gidder du å hate noe som er så dårlig at du ikke kan tenke deg å ha den?
Jeg vet mange biler,motorsykkler,datamaskiner,mobiler etc som har så mange mangler eller er så dyre at jeg ikke har tanke om å kjøpe dem, men jeg gidder da ikke å hate dem av den grunn! Skulle jeg være i nærheten av å hate en liten elektronikkdings måtte det da være fordi jeg var nødt til å bruke den, med sine mangler!
{;-)
Totto
ps har du noen gang hatt en mobiltelefon i tre fire år?

hakond

Klippet fra Wikipedia: "Hat er en intens følelse av uvilje overfor en person, en gjenstand, et sted, en handling, et fenomen og så videre. Hat er ikke fornuftsstyrt, men kan være en blanding av andre følelser som mislikelse og forakt, svik og skuffelse."

Disse debattene setter, som artikkelforfatteren så elegant poengterer følelsene i føreresetet, mens fornuften lar man være å ta med inn i sine vurderinger.

Apple har gjennom sin noget spesielle markedsføringsstrategi stilt seg lagelig til for hugg hos de som måtte mislike hemmelighetskremmeriet rundt lanseringen av produktene deres, samt den ekstreme åpenheten man opplever når de først lanseres. Denne formen har gitt Apple en hel underskog av analytikere, forståsegpåere og bloggere som synser, mener og analyserer seg frem til hva som måtte bli selskapets neste trekk. Når produktet først er lansert blir det straks plukket fra hverandre for å kunne estimere produksjonskostnaden, det gjennomgår tester hvor bade sterke og svake sider blir trukket frem. Når produktet så er gjennomtestet og grundig analysert vil den tidligere nevnte underskogen begynne sine spekulasjoner for hva det neste produktet bør inneholde, slik at punktene på den svake siden blir færre.

Denne kontinuerlige oppmerksomheten rundt produktene fra media gjør sikkert noe med de som enten liker eller misliker eller sågar hater produktene. Man er kanskje her ved kjernen av problemstillingen artikkelforfatteren tar opp, nemlig oppmerksomheten produktene får, på bekostning av andre som har mange av de samme funksjonene, men ikke den samme markedsføringsstrategien.

Avslutter med et annet utklipp fra Wikipedia: "Misunnelse er en følelse, et ønske om å ha en annens egenskaper, status, evner, anseelse eller eiendeler. Misunnelse har ikke nødvendigvis med ting å gjøre; det sentrale er fornemmelsen av at den andre er i en bedre situasjon enn man selv er."

ReEIsSs bilde

ReEIsS

Det eneste jeg er misforøyd med iPhone, er Netcom/at&t, men det er jo ikke iPhone sin feil! Savner de gode gammle dagene da man kunne gjøre alt hjemme.

jokkmokksjokke

Gode mann kajac2. Jeg lurer på et par ting:
"Grunnen til at jeg hater iPhone er på grunn av mangelen på hardware og software kontra pris."

-Mangel på hardware og software? Kan du eller noen andre forklare hva dette betyr?

"En telefon til 4000 nok burde ha støtte for å bytte batteri selv. Det er jo helt skutt i hodet å ha innebygget batteri på en mobil, for vi vet jo alle at etter tre-fire år så må det byttes, og da koster det tusenlappen ekstra."

-Hvem har telefon i tre-fire år? Jeg kjenner ingen.

"Ellers irriterer det meg at kameraet er rimelig dårlig, du kan ikke søke i musikkbiblioteket på telefonen, mangelen på copy-paste osv. Dette er i hvertfall obligatoriske ting siden dette i følge dere er en lommeinternetenhet fremfor en telefon. Og hva med minnekort? Nada."

-Dette kunne like gjerne vært min Nokia N95 8gb, som heller ikke har copy-paste osv. Den har heller ikke minnekort. Og når du skriver "Dette er i hvertfall obligatoriske ting siden dette i følge dere er en lommeinternetenhet fremfor en telefon"......har du testet telefonen utover kanskje å se/ta på den?

Følg forresten bedre med i norsktimen på skolen fremover. Så skriver du snart bedre og mer sammenhengende. Lykke til.

kajac2

halvparten av kommentarene som kom etter mitt innlegg handler om min mening.
Er det så forferdelig at jeg hater iPhone?

iPhone er for meg en oppskrytt plastbit som har fått mer mediadekning enn noe annet objekt i historien, ufortjent.
iPhone er ikke bedre enn andre telefoner, kanskje med unntaket av brukergrensesnittet, som er det eneste jeg liker med telefonen.
Så det eneste appleproduktet jeg misliker er iPhone. Hadde den kostet halvparten så mye, og vært en hundredel så oppskrytt, hadde det vært lettere å like den.
Og ja, har en kamerat som har en iPhone og testet den i noen timer, og har også en ipod touch så jeg vet mesteparten om enhetene og teknologiene.

Btw, min SE k320i som kostet meg 1000 kr, har full støtte for copy-paste :)

EDIT: Dette er min mening. Kan vi bare la det være med det?

ReEIsSs bilde

ReEIsS

Siden min N70 ble stjålet i april, har jeg brukt en 6 år gammel telefon. Selveste SE T68i (Den fikk terningkast 6 i itPro.no). Mistet laderen når jeg var på tur i sommeren, men hadde en billader til den, så jeg lader den i bilen. Men selv etter 6 år så virker bateriet utroli bra. Det går 6-7 dager mellom jeg lader den, og det er bra.

Men så klart: Vi bor i et frit land, vi kan mene og si det vi vil!

svars bilde

svar

kajac2: Jeg tror ikke det er meningene dine som plager folk, men at mye av det du skriver er teknisk feil.
Det finnes flere telefoner enn iPhone som er i samme segment som mangler C&P,minnekort osv, så nei, det er ikke obligatorisk.

Uansett, du begynner å minne meg om visse andre på en vis annen nettside.
Måten du skriver på kan være utrolig provoserende, og man kan jo lure på om du skriver det du skriver mest for å provosere.

Ferss bilde

Fers

Morsom lesing sent på natten :-)

hawkiiz

huff. folk liker ikke nye ting. enkelt og greit. ungdom mener foreldre osv. er teite fordi de ikke er oppdatert på det nye og kule som finnes, eller tviholder på sine rutiner selv om de er svært mangelfulle. sånn er det bare. folk vil ikke endre på ting som er ok.

men jeg har problemer med å falle for iphone. av mange grunner.

1. ingen mms er ikke et modig uttrykk fra apple. det er en idiotisk feil. hele poenget med å ha kamera på telefonen er å kunne sende mms.

2. liten lagringsplass. iphone annonseres som en fullverdig ipod. det er den ikke. ikke på langt nær. 16gb er ikke nok dersom du har en greit stor samling. tåpelig. ipod touch har 32gb. smell det inn i iphone også!

3. ikke copy/paste? herregud.

4. iphone 2.0/2.0.1 programvaren er håpløst treg og ustabil.

5. app store, som reklamerer med å tilby alle mulige nyttige funksjoner... jeg har til gode å finne en virkelig nyttig applikasjon der. det meste er totalt unødvendig. iPint? skjerpings!!!

6. mobile me er visstnok veldig ustabil......

7. nettleseren, safari på ipod/iphone har en del mangler. hvorfor må den laste inn siden på nytt hver gang du går fra fane til fane? hvorfor er det kun refresh på toppen?

8. telefonen er låst til netcom. kommunist.

9. dårlig kamera? teit. men strengt tatt har ikke dette noe å si. for alle som har behov for et bra/ok kamera, vil aldri et telefonkamera være noe alternativ. så lenge telefoner er en halv cm tykke vil kameraet være elendig. sånn er det bare. det holder til mms unasett, men det har jo ikke iphone, så hvorfor de har kamera i det hele tatt kan jo diskuteres. bytt det ut med større harddisk.

10. selg den hos flere forhandlere!

jeg er ikke begeistret for Apple, men jeg er glad i mac og ipod. iphone er også ok men det er såpass mange mangler at jeg intill videre ikke er fristet over hodet. kjøpte heller ipod gouch 32gb. det, i kombinasjon med en grei telefon er en mye mer fornuftig pakke enn iphone. med ipod touch får du en fantastisk mp3 spiller, og du slipper å irritere deg over at den har dårlig kamera og ikke kan sende mms. derimot blir du imponert over at den har WIFI og kontakliste+kalender. supert.

ThomasV

"Det går 6-7 dager mellom jeg lader den, og det er bra."

Vel, en iPhone må du stort sett lade hver dag, så da varer vel
batteriet ikke halvparten så mange år som din SE T68i da...

Har selv iPhone og er storveis fornøyd med den, samtidig som det er ting jeg irriterer meg grønn over, for eksempel at den ikke kan motta kontakter fra andre, MMS-støtten er ca. fraværende, å bruke en sang fra iPod-delen som ringetone burde vært en smal sak (men selvsagt lite økonomisk, Apple skal jo selge ringetoner via iTMS), ja, lista er lang. Men kjenner jeg Apple rett, så kommer mange av funksjonene i en oppdatering til den nette sum av 199,-, så det er bare å smøre seg med tålmodighet og åpne lommeboka... Eventuelt så kommer det i versjon 3 av programvaren, som selvsagt bare fungerer med 3. generasjons iPhone, så kan man snart kjøpe ny telefon igjen.

Nei, Apple lager geniale produkter, en genial markedsføring, og vet hvordan de skal tjene penger, så all ære til Apple for det.

svars bilde

svar

hawkiiz: Lets roll:

1:Vist man har behov for mms, så ja. For de som ikke trenger/bruker mms, dont care

2:Personlig har jeg all musikk i lossless(=store filer) og 16GB er mere enn nok for meg. Har 0 behov for å ha med alt hele tiden.

3:Det kommer.

4:Ikke her.

5:tja, kommer vell ann på behovet. Er en del bra spill der, en del "lær deg div språk". Men hva som defineres som nyttig er jo inviduelt da.

6:Ja desverre.

7: ingen komentar

8:Så det hadde vært bedre vist den var låst til telenor?

9:Ingen telefoner har godt kamera.

10:Hadde ikke skadet

Ps: begynner dette komentarfeltet å minne om itavisen?

kajac2

svar, jeg skriver ingenting for å provosere, og det jeg skriver er min mening.
Jeg syner iphone er en dårlig telefon, akkurat som du sansynligvis synes vista er et dårlig operativsystem.

Dere her inne snakker om hvor elendig vista er og hvor mye bedre livet deres ble etter dere fikk mac. Men når noen "banner i kjerka" og sier noe negativt om iPhone, er det full krig mot synderen.

Kort sagt, Her inne er det lov å hate vista uten at noen reagerer, men hvis jeg åpner munnen og hater iphone, er det full boikott av meg... (ringer det en bjelle?)

Vel, iPhone mangler bla. støtte for filbehandling, minnekort, copy-paste, super3g (3g er på vei ut), java, MMS, ringetone-fra-musikkbibliotek, sending av filer og kontakter mellom enheter, ekstern disk og video-opptak. Dette er 10 mangler. Min telefon til under 1000-lappen, en se k320i har bare 2 av disse manglene (super3g og minnekort). Sier ikke dette litt (mye)?

Dere vil nok begynne å forsvare ved å si at alt dette er meningsløst tull man ikke trenger, og kanskje ikke, men noe skal jo kompensere med den høye prisen. Og multitouch og et fett menydesing holder ikke her.

god natt :)

(og så slutter vi å krangle om mine meninger, eller hva?)

klalar

Nå er det vel slik at du finner ikke en telefon på markedet i dag som har bedre hardware enn iPhone. Om du går på den beste windows mobile-mobilen, så har den i bestefall halvparten av ram, kanskje halvparten av prosessorkraften.
Når det kommer til software, så har windows-mobilen og symbian til gode å levere en mail-klient, og web-browser som fungerer like greit, og enkelt. Slik er det bare.
Det jeg kan skjønne at folk reagerer på er fraværet av java og flash, samt mms. Og må nå si at jeg skjønner egentlig godt at apple har utelatt dette av følgende grunner:
det finnes ikke bra java og flash-plugins for mac os. Alle som sitter på mac, vet at disse suger ressurser, og batteritid, og vil derfor tappe batteriet fort som f.... Så da var vel spørsmålet apple stilte seg selv om de ville at disse plug-ins skulle ødelegge totalopplevelsen av telefonen. Inntil adobe og sun får fingeren ut av den kroppsdelen de sitter på, og utbedrer disse, så ser jeg gjerne at apple holder på samme linjen.
Utelatelsen av mms vil jeg sammenligne med det at de sløyfa diskettstasjonen på mac i sin tid. mms er en teknologi som var ment å overføre sterkt nedskalerte bilder raskt over mobilnettet. Alle som har prøvd iphone vet at det gjør man med tre-fire tastetrykk på iphone, noe som er betydelig mindre enn antall tastetrykk for å sende mms på en nokia eller sony ericsson. Og legger du da til fordelen med å få overført et bilde som faktisk kan bruke noe, så er dette bare ren og skjær fornuft. Hvorfor skal apple måtte legge inn ekstra software på iphone, fordi sony ericsson og nokia ennå ikke har laget en ok mailklient for sine mobiler????

Og forresten.. Mangel på minnekort??? Det er kanskje det mest idiotiske argumentet jeg har hørt. De fleste nokia-mobiler har vel tradisjonelt ikke støttet mere enn 8 GB minnekort... iPhone har dette innebygget....

Og til sist... Når 1. generasjon iPhone kom, var det faktisk de færreste smart-mobilene med wlan, som hadde 3g.

KDNs bilde

KDN

kajac2. Gratulerer med din K320i. Du skal seff få lov til å synke den opp mot din vista(eller OSX eller whatever), mens du hater iPhone.

Selfølgelig vil du få en del "du er dust" kommentarer tilbake når du konkluderer med at du hater telefonen isteden for å konkludere med at iPhone mangler vesentlige ting som du er helt avhengig av.

xclusives bilde

xclusive

Jeg lurer fortsatt på hvilke andre mobiler som har copy-pastefunksjonen. Om folk skal negativt kritisere mangler ved en telefon som i dagens samfunn ikke blir mye brukt, bør kritikkere vurdere deres egen eksisten og meninger fremfor å påføre seg meninger om gjenstander som er banebrytende. Rikssynsere har vi nok av, og at redaktører og journalister som har behov for å gjøre seg synlig ved å kritisere en feil som ikke er betydlig, minner mer om dårlig selvtillit enn innsikt. Husk at det er lettere å kritisere enn å akseptere. Fremskritt er desverre farlig (uten at det skal sammenlignes med partiet som ikke duger til noen ting).

Jeg ser en del skrivefeil i artiklene og kommentarene her, det er noe jeg må akseptere. Hadde jeg begynt å kritisere det ville vi fått et usundt forum/nettsted folkens.

gomle69s bilde

gomle69

@kajac2: Super 3G? Kan du spesifisere hvilken standard du snakker om? iPhone 3G støtter HSDPA som er det raskeste du kan få her i landet så vidt jeg har skjønt.

sortebill

Kjære kajac.

Om du er lei av at folk hater deg for dine meninger, da holder du dem for deg selv, enkelt og greit. Du sier jo det samme hele tiden uansett, er ganske kjedelig å høre på en papegøye som kun har lært ordene "polly vil ha kjeks" og det er nettop slik du fremstår per i dag, som en papegøye.

Haplo

Jeg synest artikkelen er veldig ensidig. Apple fanboys er ikke noe bedre enn haterene, og jeg tror den ene siden skaper den andre siden.

Og det er mange aviser som skriver overdrevet posetivt om Apple for å trekke lesere også. Som Itavisen.

Og om du ikke bruker diverse ting så betyr det ikke at ingen bruker det....

Jeg må si at dette er antageligvis den dårligste artikkelen jeg har lest her inne. Du kommer med ville angrep mot de som kritiserer Apple, og fremhever dine meninger som de riktige meningene

*Folk greier ikke å forestille seg noen ting før de står direkte overfor overveldende bevis.

*I andre områder av vitenskapen er det en uendelig rekke av eksempler på at folk fornekter det selvfølgelige fordi de er forankret i tradisjoner, barnetro eller innlærte prinsipper.

*Jeg kjenner folk som ennå ikke bruker ordliste på sine mobiler når de skriver SMS. De sier de skriver raskere uten. Det gjør de sikkert også, men etter egen erfaring skrev jeg raskere MED enn UTEN etter ca. 15 minutters bruk. Likevel: Ikke pokker om jeg får overbevist disse personene til å prøve.

Jeg synest det går veldig klart frem at du har liten toleranse for folk med andre meninger enn deg selv.

*Misunnelse, markeringsbehov, tradisjoner (i dataverdenen er det jo tradisjoner for «drittslenging» over en lav sko), frykt for nye ideer, eller rett og slett oppvigleri, for å få en mac fanboy til å bite på kroken og drite seg ut med barnslige motkommentarer.

Akurat de samme argumentene kan brukes mot Apple fanboys.

Til slutt vil jeg si at jeg tror du har vert i en krangel med noen personer som ikke har lyst til å bruke Apple produkter. Du ble frustrert og bestemte deg for å skrive denne artikkelen her i visshet om at du fikk respons fra noen som er enige med deg.

Jeg vil også si til Kajac2 at det er bra at han tør å sitte her å si at han er missfornøyd med et Apple produkt. Det er helt ok å ikke like iPhone.

eivind-f

Godt noen endelig påpeker at argumentet om at Iphone ikke har MMS ikke er så veldig hardtslående. Hadde de som laget artiklene brukt telefonen, ville de selvfølgelig funnet ting som de kunne påpekt at burde vært utbedret, men det virker som om de bare går rett til specs og sammenligner med andre telefoner. (noe som bla. fører til artikler som "Hiphone bedre enn Iphone" etc.

Eivind

svars bilde

svar

kajac2: Den satt, men la meg bare få presere en ting: Ja jeg liker ikke vista av prinsipp, men jeg liker windows server, spesielt exchange og ISA er spesielt morro.

Men sefølgelig, du skal få ha dine meninger, men selv om du synes det er det mange som ikke deler ditt syn, og de får vell ha sine meninger i fred også?
For det er ikke noe feil med de som mener iphone er bra, det handler om behovet, som eks du som synes hele telefonen er dålig pga den mangler en del du har behov for.

Men skulle også likt å vite hva du legger i Super3G, for sist jeg sjekket støttet den HSDPA (jeg har ikke sett noe raskere enda)

Det er da ikke noe problem å lage en ringetone uten å betale noe på ITMS, man kan lage fra egene sanger i garageband eks.

releazme

Først en takk til Haplo. Godt at noen klarer å beholde fornuften her inne.

Så over til saken. Greit nok at noen, som det står i artikkelen, ser ut til å hate Apples produkter betingelsesløst. Sikkert mange grunner til dette. Akkurat som det er mange grunner til at mange her inne betingelsesløst elsker alt som kommer fra Cupertino. Sikkert mange grunner til det også.
Mao så ser vi ut til å ha to grupper, de som elsker og de som hater apples produkter. Førstnevnte kan vi kalle Apple fanboys. Videre kan vi anta at det innenfor sistnevnte gruppe finnes andre preferanser for hva som utgjør den perfekte data, mobil eller operativsystem, og at i alle fall en viss prosentandel av gruppen kan kalles fanboys i forhold til hva nå enn de setter høyest.
Men det finnes også en tredje gruppe, nemlig folk flest. Folk flest har andre ting å tenke på og bryr seg i bunn og grunn veldig lite om Apple vs Microsoft, Ps3 vs Xbox, Canon vs Nikon og så videre. Mens det sikkert finnes noen "vanlige" mennesker som ikke liker Apples produkter uten å ha tatt i et, så er det sikkert noen som liker en Iphone uten helt å vite hva de snakker om. Men det er ikke disse som slenger dritt om Apple (evt Microsoft) i ulike fora rundt om på verdensveven; til det bryr de seg ikke nok.
Poenget mitt er derfor at når artikkelen skriver om "apple hateboys" og hvorfor disse hater apple, så er det en meget liten gruppe som omtaler. Akkurat som "apple fanboys" er en liten gruppe. Det hadde ikke overrasket meg om de som slenger dritt om apple på db.no o.l er de samme som skrive harmdirrende innlegg i en PCvsMac debatt på hw.no igjen er de samme som skriver lange artikler som analyserer hvorfor noen hater Windows Vista. Og jeg regner nesten med at mange her ikke kjenner seg igjen har, bare at dere liker Apple og at dere kanskje har skrevet hvor dårlig Vista er på db.no. Ikke noe galt i det. Alltid gøy å krangle med andre fanboys. Men det er ingen grunn til å gjøre det som i bunn og grunn er en fanboy diskusjon til noe mer enn det er. For å gjenta meg selv; folk flest bryr seg ikke.

P.S Er det ingen som, gitt hva artikkelen og etterfølgende kommentarer handler om, ser ironien i at kajac2 omtrent blir steinet fordi han ikke liker Iphone? Noe med å se bjelken i sitt eget øye før man ser tornen i den andres eller noe sånn...bibelsitater er ikke min sterkeste side, men håper dere skjønner hvos jeg vil hen...

andreasbks bilde

andreasbk

Jaja, dette var jo også noe å skrive om...

arntsss bilde

arntss

Har ikke testet iPhone ennå, men har iPod Touch. Denne har samme software som iPhone. Brukergrensesnittet har jeg ennå ikke sett bedre i noen annen telefon. Bruker til daglig en SE P1i som er rævva innviklet å bruke. Har hatt Nokia N70, N80 og N95, SE M600i og Samsung D500 siste årene. Den beste av disse var etter mitt syn Samsung D500. Kvalitetbygget og nogenlunde enkel å bruke iht grensesnittet. Men ingen av disse slår grensesnittet til iPhone og er ikke i nærheten en gang.
Men, det som jeg ikke liker med iPod touchen, som jeg og regner med er likedan på iPhone er batteritiden ved bruk av applikasjoner som spill eller lignende som bruker mye grafikk. Den er meget meget dårlig. Batteriet er jo tomt på en to tre! Ved å bruke den som iPod derimot ser det ut som den nesten ikke bruker batteri i det hele tatt.
Når det kommer til MMS og kamerafunksjon så bryr det meg rævva om det finnes eller ikke. Har såvidt brukt det noen få ganger på mine andre telefoner og det er ikke særlig nyttig for mitt formål. Ingen telefoner har bra kamera og gjennom MMS får du uansett ikke sendt bilder med særlig god oppløsning, dermed blir det bortkastet for min del.
Jeg vil gjerne teste/kjøpe iPhone om den blir løst fra Netcom snart, og ser gjerne at de slenger inn en større harddisk også.

Så det var min mening uten engang å ha tatt i en iPhone. ;)

martins bilde

martin

@releazme: Joda, det er nok flere som ser ironien ;)

Det jeg tror de fleste regaerer på er ordvalget eller formen til kajac sin kommentar. Alt vi skriver her på Mac1 (i kommentarer eller i forumet), danner et bilde av hvem vi er. Når kajac skriver at han HATER iPhone, lar folk seg provosere av ham mer enn produktet. Og det er ikke fordi poengene med dårlig kamera eller andre mangler og problemstillinger nødvendigvis er gale.

Jeg tror bare vi misliker når folk "skriker" istedenfor å "snakke" :)

kajac2

Jeg gjør ikke noe verre enn når dere skriver at dere hater Windows :)
Og det er selvfølgelig greit i deres øyne siden dette er et macforum bestående av stortsett apple-fanboys.

Vel, jeg skal prøve å forklare hvorfor jeg misliker iPhone.

1. Den er bundet til en leverandør. Du kan ikke, whatsoever, kjøpe iPhone uten abonement. Du må i beste fall bli Netcom-abonnenet, og si opp abonnementet etterpå, noe som er tungvindt og unødvendig dyrt.

2. Den får for mye oppmerksomhet i media. Ingen teknologi har noen gang fått mer oppmerksomhet enn iPhone. Bare se på ITavisen. Hver dag kommer det minst 1-2 artikler om iPhone. Det er masse annen god teknologi som også trenger mediadekning.

3. Dårligere hardware. iPhone har 412 MHz prosessor og 128 MB ram. Windows-mobile enheter og Palm har hatt høyere spesifikasjoner i årevis. I tilleg mangler den ting som super3G, videochat og et duganes kamera.

4. Apple får hele verden til å hylle iPhone når den får 3G, og folk sier det er en revolusjon. Jeg husker da en i klassen min kjøpte en nokia i 2004 med 3G. Da var det en revolusjon, ikke nå lenger. I dag er 3G på vei ut, og super3G på vei inn.

5. Apple leverer gårsdagens teknologi. Som nevnt har denne enheten bare 3g, den støtter IKKE 802.11n som er den nye trådløse standarden, kameraet er på usle 2 MP, og den støtter ikke minnekort. 16 GB blir fort forlite for musikkentusiasten.

6. Den er ikke utbyggbar. Som nevnt støtter den ikke minnekort, og batteriet kan du bare glemme å bytte. Hvis du skal et sted uten strøm i noen dager, er det greit å ha med ekstra batteri, men takket være apples spesielle løsning kan du bare glemme å ha mer enn ett batteri til telefonen.

7. Operativsystemet er kanskje veldig brukervennlig, men mangler mange funksjoner man vanligvis har på en telefon. For eksempel kan du ikke søke i musikken din, ikke bruke musikk fra mp3spilleren som ringetone, ikke synkronisere musikk eller filer med andre programmer enn iTunes, du kan ikke kopiere tekst, og bare glem helt å ta opp video. Du kan heller ikke sende filer til kompiser via blåtann, selv om den har hardwaren. Hvorfor ikke?

8. iTunes Store krever visa. Jo, du kan laste ned gratisprogrammer, men skal du ha et av programmene som koster en mynt eller to, eller iPodTouch-oppdateringen, må du ha visa. Du kan heller ikke kjøpe iTunes gavekort i norge. Selv Eplehuset mener dette er en idiotisk måte å gjøre det på.

9. Den koster skjorta. En iPhone koster like mye som noen av de dyreste smartphonene, selv om den ikke har flere funksjoner eller teknologier enn en middelmådig sonyericsson.

Telefonen har et stort potensiale, skulle bare ønske apple hadde utnyttet det. Jeg tror at Apple hadde klart å sy inn flere funksjoner uten å gjøre telefonen mindre brukervennlig, så jeg håper de gjør det også.

svars bilde

svar

kajac2: Nei nå begynner jeg å bli irritert her.
Jeg har respekt for dine meninger, men at du direkte juger, der går grensen:

Super3G som du så fint sier mangler, er mindre kjent som HSDPA, og dette støtter iPhone (UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
(med mindre du snakker om 1gen da)

klalar

Punkt 1.
Apple er et amerikansk foretak, og forholder seg til amerikansk forretningspraksis. I amerika er det veldig vanlig at håndsett finnes ekslusivt hos den enkelte teleoperatøren. At de da velger å bruke samme praksis ellers i verden, er nok mere på grunn av at de spiller på det som er kjent, enn å prøve å ha forskjellig praksis i forskjellige verdenshjørner. At de i tillegg greier å hente mere penger ut av operatøren etter som den brukes, må jo alle som driver forretninger si er en bra utført avtaleinngåelse av apple. Den som ikke liker det kan kjøpe en annen telefon.

Punkt 2.
At den får massiv mediedekning er det at når den ble lansert gjorde den det den gjør mye bedre enn noen annen mobil på markedet. Den er laget for å være adaptiv, og fornybar, i det at du kan legge til funksjoner etter hvert som du får tilbakemeldinger. Dette var til stede allerede på et førstegenerasjonsprodukt, og representerer noe ingen nyankomne håndsettleverandører har greid før. Et prov på dette er jo det at den på et år har gått fra å være et nisjeprodukt, til å være en av de mest spennende utviklingsplattformene innen databransjen idag. Har du f.eks sett store softwareselskap prøve å utvikle spill av en så høy kvalitet på noen annen mobilplattform før?

Punkt 3.
Apple iPhone har nå vært på markedet i over 1 år. Den mest omtalte windowsmobilen i dag er vel HTC Touch Diamond. Den har en prosessor på 528MHz, og et minne på 192MB. På et år har altså de andre mobilprodusentene økt med 116 MHZ, og 64MB ram, og ennå ikke greid å lage et grensesnitt som er så enkelt og stabilt at du ikke får denne følelsen av at alt er vanskelig og tregt. Og bare for å si det, før iPhone kom, var jeg en lykkelig nokia-bruker, og hadde stort sett de smart-mobilene som kom ut. iPhone er den første telefonen jeg har, som jeg ikke har noe behov for å skifte ut, fordi den rett og slett er et solid stykke håndtverk, både software og hardwaremessig. Jeg har sett nye nokia-mobiler, og jeg har sett nye HTC-mobiler, og har aldri hatt noe wow-øyeblikk med dem, etter at jeg gikk over til iPhone.

Punkt 4.
Når apple sløyfa 3g på første generasjon iphone, så var det nok flere ting som lå til grunn. Strømforbruk, som de selv oppga, samt at de tross alt var ny på mobilfronten. Er det en ting apple vet, så er det at skal du ødelegge et nytt produkt, så er den beste måten å gjøre det på, å bite over for mye. 3g ville ha ødelagt hele brukeropplevelsen med så høyt strømforbruk som den hadde da. Ingen vil lade telefonen 2 ganger om dagen. De har tatt seg tid til å finpusse OSet på dette året, lagt til de mest ønskede funksjoner, og så når det er klart, så legger du til nye ting på hardware-sia. En fornuftig strategi spør du meg, all den tid mobiler som nokia n95, som skulle ha alt det folk sa iPhone mangla, aldri ble den salgssuksessen folk trodde, nettopp fordi nokia aldri har tatt seg tid til å finpusse produktene sine over tid. De slipper et produkt, og er du heldig får du ei eller to softwareoppgraderinger det første året, og etter det er det slutt. iPhone er et produkt i kontinuerlig utvikling. Ser du bort fra 3g og GPS, så har jeg fått alle de samme featuresene på min første generasjon iPhone, som de som har kjøpt 3g-iPhone har på sine. Og det beste av alt, den kjører alle funksjonene like smooth.

Punkt 5.
Okay, kameraet kunne kanskje vært bedre, men resten av de argumentene dine forstår jeg ikke. De færreste mobilene på markedet støtter noe mere minne enn det som allerede er i iPhone. 11n-standarden på mobil ser jeg ikke behovet for, all den tid trådløsnettet på telefonen ikke er flaskehalsen når det kommer til internett-hastighet uansett hvor du er. Forbedringen er rett og slett for liten, til at det er noen grunn til å skifte ut en stabil komponent i telefonen.
Jeg har forresten en HP iPaq telefon som andre mobil. Trådløsnettet på denne er i beste fall dårlig sammenligna med iPhone. Den sliter med alt av sikkerhetsinnstillinger og WPA-passord. Hvorfor kan ikke Windows Mobile leveres med en bra trådløsklient????

Punkt 6.
Jeg har vært mobilbruker siden 1996. Jeg har vært rask å ta i bruk nye modeller, og vært rimelig adaptiv. Jeg hadde mail-klienten satt opp allerede på sony-ericsson t68i, men aldri har jeg hatt en bedre mail-klient enn den jeg har nå. Jeg har brukt telefonen mye jobben, og aldri har jeg hatt mere enn det batteriet som fulgte med. Akkurat den samme diskusjonen går på laptopforumer, og det at du ikke kan bytte batterier på en modell, blir brukt som et argument mot å kjøpe et produkt. Jeg har aldri byttet batteri på en laptop heller jeg. Fakta er den at du har ikke lov å ha med deg batterier på fly, om de ikke står i produktet de er ment for. Men har du alikevel behov, og for vane å ha et ekstra batteri med deg, så kjøper du ikke iPhone eller Macbook Air. Og det er helt greit for meg. Finnes mange bra produkter fra andre produsenter, både lenovo og acer, som jeg sikkert ville greid meg med, og vært rimelig fornøyd. Men spør du meg om jeg vil bytte bort iPhonen eller Airen min, mot adskillig dyrere produkter, så er svaret nei. De fungerer for meg, på en måte windows, linux eller nokia og sony ericsson aldri har gjort.

Punkt 7.
Okei, hadde vært morsomt å bruke sangene på mp3-delen som ringetone, men det er ikke ringetonen som får meg til å velge hvilken mobil jeg vil kjøpe. Gjør du det, så er det kanskje ikke en mobiltelefon du trenger, men en mp3-spiller med innebygd høyttaler. Jeg oppfatter bedre at telefonen ringer med lyden av en telefon som ringer, enn rage against the machine.

Punkt 8.
Hvor får alle det fra at iPhone er dyr? Du kan kjøpe et telefon fra netcom, og si opp kontrakten i samme øyeblikket, og spasere ut av butikken med en telefon til litt i overkant av 4000. Få tak i en nokia eller htc smart-mobil med 8GB lagringsplass uten binding til samme prisen, så kan vi prate. Når det kommer til funksjoner, så er vel iPhone den eneste smartmobilen på markedet der du virkelig ser ei utvikling på softwaresia, og du kan forvente å få mere features på telefonen din, etterhvert som apple utvikler det. Softwareoppgraderingene på telefonen er gratis fra produsent, og det er ikke slik at første generasjons telefonhåndsett glemmes. Den får de samme oppgraderingene som den siste modellen. iPaqen min med GPS og WLAN kan ikke engang oppgraderes til siste versjon av windows mobile, selv om jeg ville betalt for det.

wenze

Ja, jeg er helt enig i at iPhone kanskje er overpriset og jeg synes synd på alle som tenkte de var smarte med å vente på 3g oppdateringen før de kjøpte en. Jeg er stolt eier av 1. generasjons iPhone. Brukte litt over 2000,- kr på den og jeg har et onecall abonemment som koster meg under 100kr måneden. Er dette dyrt???

Det at iPhone får mye ufortjent mediadekning skyldes jo bare at apple tydeligvis har skjønt hva som må til. Det finnes så uendelig mange relativt like produkter på mobilmarkedet, er det da rart at en mobil som faktisk skiller seg tydelig ut fra mengden får oppmerksomhet? Alle husker vel tidene da Nokia var på topp med 3210, 3310, etc. Dette var enestående telefoner med mange mangler som solgte som varmt hvetebrød. Disse var nok relativt billigere enn iPhone idag. Men folk er tydeligvis villige til å betale en nett sum for denne telefonen.

Det er ikke nødvendigvis bra produkter som gjør at apple imponerer meg, men at de klarer å selge noe som ifølge mange har så "store mangler"

ps: har du iTunes på telefonen kanskje? Hva med youtube? facebook? msn? nintendo? eBay? Språklæreprogram? Fjernkontroll til iTunes på pc'n? låtgjenkjenner? Google maps? piano? bobleplast? øl? Crash bandicoot nitro kart 3D?? Du har kanskje noe av dette, men jeg har alt sammen, som native software.

Dersom man ikke har et visa-kort er man heller ikke gammel nok til å handle på iTunes. Tenk om låtene og programmene ble betalt gjennom telefonregningen? Da hadde nok foreldrene fått seg et lite slag i pengepungen.

G-Macs bilde

G-Mac

Sorry, men denne artikkelen kunne Mac1 ha klart seg uten. Mer og mer som IT-avisen dette her!

martins bilde

martin

@kajac: Poenget mitt var ikke at du ikke får mislike iPhone. Men hater du den? (Slik ordet HATER blir beskrevet i ordbøker) For jeg hater ikke Windows, men er mer komfortabel med OS X. På samme måte liker jeg iPhone, men synes den har et dårlig kamera og skulle gjerne hatt copy/paste.

For min del er HAT reservert til et fåtall personer/ting/tjenester ;)

@G-Mac: Jeg ser ikke helt likheten enda. IT-avisen har da ikke sånne lange fine kommentarer :P

quadra800s bilde

quadra800

Jeg er delvis enig med kajac2. C/P er helt nødvendig på enhver fon, PDA, eller whatever. Det at iPhone ikke har minnekortplass er for meg helt supert, fordi fonen hadde blitt betydelig negativt påvirket. 3G er på vei ut, ja. Men skal Apple gjøre som Microsoft, og slenge inn dårlig implementerte funksjoner? Det er helt greit at batteriet ikke enkelt kan byttes ut av hvermannsen, fordi det motsatte nesten alltid påvirker foner negativt. Min personlige mening er at iPhone har relativt gode spesifikasoner på noen områder. Til gjengjeld har den en god del svake punkter også. Allikevel er jeg helt fornøyd med min 1G. Hvis dere vil ha bedre foner, så lag de selv.

palelnans bilde

palelnan

G-Mac: utdyp!

Synes ikke dette ligner på IT-avisen i det hele tatt.

foffster

Bare påpeke at det ikke heter "fenomentet", men "fenomenet".

martins bilde

martin

@foffster: Takk ;) Har rettet det nå.

kajac2

Svar, jeg synes du overreagerer litt. Ja, jeg ser jeg har tabbet meg ut på ett punkt, men din reaksjon for hele kommentaren på grunn av én feil?

Uansett, jeg forstår at dere ikke liker min mening. Å si min mening her blir som å promotere Mac OS X på Win-XP.no

Alle har forskjellig mobilsmak, jeg misliker iPhone sterkt, og om mine grunner ikke er gode nok for dere, så er de gode nok for meg, og det er det viktigste da dette gjelder min mening. Om jeg ikke hater iphone etter ordbokens beskrivelse, så misliker jeg den sterkt. Det er en dårlig telefon til å koste 4000 kr. Hadde den kostet 500 hadde den vært ekstremt god. Kort sagt, i mine øyne er den dårlig i forhold til prisen. Riktig pris for ulåst iPhone burde vært rundt 1500-1800 kr med tanke på spesifikasjonene osv.

Håper dette oppklarer alt, og det har aldri vært meningen å provosere dere på noen måte.

Edit: Når jeg så etter PDA i årsskiftet 2004/2005 hadde de beste PDAene 450 MHz prosessor og 128 MB ram. Det er kraftigere/like kraftig som iPhone

PS. Fenomenet Mac-hateboys er like tåpelig som fenomenene mac-fanboys og Windows-hate/fanboys

jaskat

Jeg synes at det var helt greit tlf..

Nokia fikk oxo fingeren ut av reva ved grunn av iPhone og lagde "nokia media transfer"..
Nå kan jeg endelig synce hele telefonen og lage backup, så jeg trenger ikke kjøpe ny tlf:D

Ring effekten er nu værfall fordelaktig for meg:)

klalar

Vel, nå snakker vi om mobiltelefoner og ikke PDA. En pc hadde også kraftigere prosessorer i årskiftet 2004-2005, uten at det har noe relevans.
Og som sagt, de mest populære smarttelefonene på den tia iphone ble lansert hadde i beskjeden grad 3G, og faktisk er det vel slik at de windows-mobile telefonene som kommer idag ikke har noe særlig bedre kamera. I test er vel til og med iphone en av de telefonene med mest korrekt fargegjengivelse. Men klart, kameradelen er hemmet av manglende autofokus og blitz, men er man avhengig av dette, så kjøper man ikke iphone:)
Skal innrømme at iphone har noen mangler, men for å være ærlig, så finner jeg ikke noen telefon som har mindre mangler i praktisk bruk, og da er iphone førstevalget mitt, og veldig mange andre her inne.
Har en kamerat som sitter og programmerer java-tjenester for telenor, og til og med han rangerer iphone som den telefonen på markedet idag som er best i bruk, på tross av manglende java.

PS

Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor enkelte "hater" Apple eller Apple-produkter. Så og si alle som har disse følelsene er allerede teknisk oppegående - men ikke spesielt flinke. Derimot har de et brennende ønske om å briljere på området. Apple er helt ukjent territorium, og derfor skummelt. Og det er ikke så mye briljering igjen når selv "bestemor" kan gjøre ting på egen hånd som du selv ikke forstår.

Nesten alle som kritiserer Apple er også mer opptatt av teknologien i seg selv, enn hva den faktisk blir brukt til. Se bare på iPhone; All kritikken er av manglende funksjoner, og anderledes løsninger. Man ser ikke fakta som er at iPhone brukere har et markant anderledes bruksmønster enn noen andre mobilbrukere; de surfer enormt mye mer, de bruker mange flere funksjoner i telefonen, de er mye mer fornøyd med telefonen enn andre brukere. Likevel henger folk seg opp i at det "kun" er 2 megapixel kamera, at den ikke kan sende MMS, tidligere at den manglet 3G, nå at GPS er for dårlig, tidligere at den manglet programmer fra 3de part, nå at de må kanaliseres gjennom Apple.

Fakta er at jeg personlig knapt har innstallert programmer på mine tidligere mobiler, fordi det har vært krøkkete (spesielt for oss med Mac) eller liten nytteverdi. Siste ukene har jeg testet og installert et tyvetalls forskjellige. De fleste gratis og mange nyttige. Tipper dette sammenfaller med de fleste. Fakta er også at MMS egentlig er en flopp, og jeg foretrekker langt på vei å sende fullt oppløste bilder via e-post - helt gratis. Fakta er at det ikke er de 2 megapixlene som er problemet med kameraet, og at de aller fleste telefonene ikke har så mye bedre kamera uansett.

Kritikerne sammenligner de beste spesifikasjonene med det beste fra en rekke telefoner for å klare å kritisere iPhone. Men de klarer ikke å komme opp med én telefon alene som klarer å treffe like bra på alle punkter selv. I tillegg glemmer de fleste kritikere at ikke alle har helt samme preferanser som de selv. Det er derfor det finnes hundrevis av forskjellige mobiler, og ikke bare én. Likevel må jo Apple adressere et behov i markedet - det virker jo tross alt som det er noen millioner mennesker som synes iPhone er akkurat passe for dem.

Så kan "hatere" som kajac2 kjøpe seg en telefon som andre "hater" - jeg har ihvertfall ikke for vane å logge inn på Nokia forum og fortelle hva og hvorfor jeg hater spesifikke Nokia telefoner. Veldig rar sykdom det der.

jaskat

leste litt ka folk komenterer og må flire litt.. ka som er problemet har jeg ikke fått med meg når folk finner iPhone dårlig?? iPhone har sine ulemper og nokia har sin, det er bare ka kan man leve med eller ikke.. Det er market som kommer til og si den siste ordet i denne flamewars, så wine i vei flameboys..

Det er samme med selve apples sin maskiner.. OS X er for spesielt inntresse og windows er main stream og DET kommer man ikke unna..

klalar

eller som øystein sunde sier...skal han få tiden til å gå, så starter han pcen, skal han få gjort noe så bruker han macen...

jaskat

svar kaalar
det e så sant.. så ka jeg hadde innstalert på PC, og det var spill og bare spill..

klalar

Er vel gjort en del undersøkelser på det, der konklusjonen er at macbrukere er mere produktive. Men det kan vel like gjerne ha noe med å gjøre at de som jobber på mac, veldig ofte jobber med media:)

Forresten holder vel IBM på å skifte ut sin maskinpark fra lenovo/ibm til mac.
Så er tydelig at mac-verdenen vokser veldig fort om dagen.

Wolfgang

jeg likte denne artikkelen.

Det tas fobrehold om skrive feil

Wensell

Jeg ble flau over denne artikkelen. Triste greier. Gidd å bruk tiden på noe fornuftig istedet, takk.

Haplo

*Så kan "hatere" som kajac2 kjøpe seg en telefon som andre "hater" - jeg har ihvertfall ikke for vane å logge inn på Nokia forum og fortelle hva og hvorfor jeg hater spesifikke Nokia telefoner. Veldig rar sykdom det der.

Hehe :) Har man noe negativt å si så får man beskjed om å stikke :)

mrmke

Ingen som vet at iphone ikke støtter bluetooth enheter ?

den kan verken sende eller mota filer via bluetooth
så å si ingen headset kun spesielle laget for iphone

hva skal du med bluetooth handsfree i bilen når iphone ikke kan bruke det ?

ellers er mobilen stor og hva gjør du om den får en litt for har dunk på skjermen ?

en se mobil har mindre skjerm og har da mindre sjangse for å knuse skjermen.

Be nice to the ones who smoke.. every cigarette migh be their last

mariusnilsens bilde

mariusnilsen

Leste gjennom artikkelen og fikk med en gang intrykk av at en hvis palelnan føler seg lit tråkket på tærne. Men hvorfor i allverden utrykke det her i dette forumet? Her er da kun Apple fanboys uansett og igen mac hateboys til å svare for seg,trengte du litt trøst kanskje? Det er heller ikke så uvanlig at mac fanboys er MS/Windows hateboys... noe som egentlig er like idiotisk er det ikke?

slapp av mann.... slapp av :) ta deg en pils og slapp av :)

zelcom

mrmke:

Sorry, har veldig lite peiling på hvordan støtten til iPhone er til BT headsets osv. i forhold til andre telefoner, ettersom jeg ikke har testet i no voldsom bredde. Men jeg kan jo fortelle at iPhonen syncet bedre enn N95en min i Peugeoten vår. Der fikk jeg opp alle kontakter og alt på skjermen under samtaler, mens N95en min ikke kunne synce kontakter (samt at det er et forbanna mikkmakk å synce med Symbian :P (smaksak))

iPhonen syncet også veldig greit opp mot pappas BT headset.

Jeg er ikke helt sikker på hvilken mangel du sikter til, men jeg tipper det er til A2DP-profilen av Bluetooth du tenker på (typisk stereo musikk), som mangler. Og det er jo selvfølgelig litt dumt.

KDNs bilde

KDN

A2DP kan ordnes i software på iPhone. Må vel bare vente til at Apple kommer langt nok ned på sin prioriterings liste. Regner med at ting som copy/paste er lenger opp på den listen.

Marasmuss bilde

Marasmus

Folk får ha sine meninger om dingser, men de bør forstå at andre kan bli lettere provosert når man slenger ut at "iPhone bare er et shiny leketøy for tøysegutter" og "kan ikke brukes til noe nyttig" og ting i den duren. Da angriper man de som har kjøpt telefonen indirekte og kaller dem ukritiske moteslaver og det som verre er. Det blir spesielt ille når det er riv ruskende galt det de sier.

Angående få brukbare applikasjoner på App Store så er det bare følgende å si: App Store har vært live i en måneds tid nå? Tålmodighet? :) Synes uansett det er mange flotte applikasjoner der som gruser konkurransen på WM og Symbian, og hva skal man med minnekort når man snart får Simplify Media på iPhone?

Her er en litt morsom sammenligning av applikasjoner på WM-, Symbian- og iPhone-plattformen:

http://marasmus.web.surftown.nu/ips60wm/

klalar

Jeg har iphone, og med et unntak, så har den støttet alle de bt-handsfree jeg har testet den mot veldig greit. Unntaket var en gammel pioneer-modell, der tilkobliga var ustabil. På neste generasjon pioneer virket det som smurt.

Seven

Bra artikkel og mange usaklige kommentarer. Det handler om noe mer enn iPhone...

Svare

7. Operativsystemet er kanskje veldig brukervennlig, men mangler mange funksjoner man vanligvis har på en telefon. For eksempel kan du ikke søke i musikken din, ikke bruke musikk fra mp3spilleren som ringetone, ikke synkronisere musikk eller filer med andre programmer enn iTunes, du kan ikke kopiere tekst, og bare glem helt å ta opp video. Du kan heller ikke sende filer til kompiser via blåtann, selv om den har hardwaren. Hvorfor ikke?

--> hele poenget med iPhone er jo t du hver dag kan endre sammensetningen av type programmer (apps) du har på den, og de fleste nedlastbare programmer er gratis. Eksempler på slike programmer er MMS, videokamera funskjon, bursdagskalender, offline youtube video program, ringetone konverter (omdanner hvilken som helst iTunes melodi på iPhonen til ringetone), aksjeoversikt, filbrowser, ulike konverteringskalkulatorer (valutta, masse, lengde, klesstørrelser, hastighet osv osv osv) Det er eltså som en liten lomme datamaskin der du kan instalere og avinstalere programmer kontinuerlig etter egne behov. De fleste nedlastbare programmer kan man finne gratis, men de man må betale for donerer man fra 10,- til 100,- NOK via paypal eller annet. Og ja, man kan sende både bilder, musikkfiler og andre nedlastede filer via e-posten (eller mms) til kompiser om man vil

8. iTunes Store krever visa. Jo, du kan laste ned gratisprogrammer, men skal du ha et av programmene som koster en mynt eller to, eller iPodTouch-oppdateringen, må du ha visa. Du kan heller ikke kjøpe iTunes gavekort i norge. Selv Eplehuset mener dette er en idiotisk måte å gjøre det på.
Man behøver ikke å bruke iTunes store til å laste ned programmer (1. gen iPhone), det er bare å bruke Installer på iphone eller laste ned apps til datamaskinen din (PC eller mac) og overføre til telefonen.

palelnans bilde

palelnan

mariusnilsen, jeg slapper bra av.

Jeg føler meg ikke tråkket på, jeg er begeistret. Eller rettere sagt imponert over at enkelte bruker så mye tid til å kritisere noe de ikke bruker/ikke er nødt til å bruke. Og jeg prøver å forstå.

Jeg syns Toyota Yaris er en dårlig bil. Men jeg kjøper ikke et eget domene og skriver lange artikler om hvor dårlig den er for det.

En slik enestående vilje til å uttrykke sin misnøye har jeg ennå ikke sett med andre produkter enn Apples.

casablanca

Man kan jo også snu på flisa og spørre seg hvorfor en person gidder å bruke tiden sin på å forsvare et av Apple sine produkter. Man kan jo ikke forvente at alle er like oppspilt og begeistret over iPhone vel?

Og da kan jeg i samme slengen spørre meg selv hvorfor jeg har giddet å lese artikkelen og bruker tid på å skrive et innlegg her ;-)

Haplo

*En slik enestående vilje til å uttrykke sin misnøye har jeg ennå ikke sett med andre produkter enn Apples.

http://anythingbutmicrosoft.org/

mariusnilsens bilde

mariusnilsen

men palelnan... du skriver en ganske lang artikkel her da, om hvor "imponert" du er ;)

palelnans bilde

palelnan

Haplo, takk for 1 stk link. Vær gjerne uenig med meg, men mitt inntrykk er at Apple får mest av slik kritikk.

mariusnilsen, jeg er genuint interessert i mekanismene som ligger bak dette som kan kalles en folkebevegelse. Jeg har jobbet med Windows i skole og profesjonelt siden 1993 (DOS fra 1991), er MCP-sertifisert og har høgskolegrad i nettverk med Windows NT.

Jeg anbefaler Windows når det trengs og Mac når det trengs. Ingen fanboy her. Og ja, de kan være irriterende.

Det DU bør lure på er hvorfor folk kritiserer lengde på artikler de selv har lest. ;-)

Fin kommentar fra Casablanca :)

Jeg (Håper og) tror ikke artikkelen er VELDIG pro-Apple, i alle fall ikke direkte.

macsociology

Jeg har lest gjenmom artikkelen, og jeg konkluderer med at den nok er noe svak. Det viktigste punktet jeg vil trekke frem er:

Manglende metode. Dette punktet er det mest alvorlige i og med at det presenteres påstander som er ganske ensidige og svært generaliserende. Problemet med metoden er at den mangler. Hvilket datagrunnlag har artikkelforfatteren å henvise til? Først og fremst en svært subjektiv oppfatning.

I tillegg så nevner denne artikkelen kun de som misliker Apple, mens man ikke nevner de som misliker Microsoft og Windows. Jeg forstår at Mac1 er et nettsted for Macbrukere og at mange har et "spesielt" forhold til Apple og Mac, men dette er også et sted hvor det finnes en rekke elementer som ytrer tilsvarende argumenteringer og anklager som man i artikkelen anklager andre for å gjøre. For eksempel så virker det som å være godtatt av mange å benytte ord som "Microblows", "Windass", osv. Men nå er ikke dette et fenomen som bare eksisterer her. Man finner dette fenomenet også på en rekke andre forumer for Mac.

Det vil alltid finnes noen få personer som ønsker å bruke energi på å kritisere og "trakassere" mennesker som har en annen mening, og dette gjelder innen alle områder.

mariusnilsens bilde

mariusnilsen

macsociology.... du skrev det jeg ikke hæla hehe.... enig i deg en del :)

og palelnan... jeg tar den hehe ;)

Men uansett jeg tror ikke "mac hateboys" er noe fenomen mer en at folk er hateboys mot noe annet.

Men... (mulig jeg argumenterer litt mot meg selv her nå) men kanskje er litt av problemet at alle apple fanboys alltid har skryti av alt som Apple har laget langt oppi skyene og dissa ned på MS og Windows i årevis. Men nå som folk i større grad begynner å kjøpe og bruke Apple produkter så opplever folk at Apple ikke nødvendighvis er noe bedre en konkurentene likevel, allefall ikke den opplevde forskjllen er så stor som man kanskje kan få intrykk av, og særlig hvis man aldri før har tatt i et Apple produkt.

Eksempel fra mitt eget liv er: Jeg har hatt flere ipoder men har anskaffet meg en Creative Zen... hvorfor? Jo jeg kan ha SD kort i den og overføre musikk og video direkte fra disken uten å måtte gå gjenom et properitert software (selv om jeg egentlig liker iIunes litt da) Og den opplevde forskjellen på bruk av en zen kontra en iPod er ikke veldig stor egentlig... foruten at min creative spiller gir meg mer opplevd frihet da :P Så når alle går å skryter av at iPod er så mye bedre så må jeg nok si jeg er uenig... Dog jeg har ikke noe forum som er fyldt med mine subjektive meninger om hvorfor iPod suger (noe den forøverig ikke gjør)

Mkallevik

Kajac, det er ikke det at du hater iPhone som er problemet. Det er at du må skrive om det. Du trenger ikke kjøpe iPhone eller lese iPhone artikler. Du kan bare holde deg langt unna alt som har med iPhone å gjør så blir alle fornøyde :))

kajac2

Hvorfor skal alle som liker iPhone få skrive om det, mens de som misliker den skal holde godt kjeft?

Jeg bare spør :)

Jeg kan snu denne og si at du, Mkallevik ikke trenger å lese om folk som misliker iphone og at du kan holde deg langt unna alle kommentarer, artikler og forumtråder som handler om å mislike iphone.

Er du ikke enig? ;)

Guss

greit nok at folk sier iphone er dyr, men det finnes da et hav av telefoner som er dyrere som ikke nødvendigvis er så mye bedre, feks nokia 8800 som koster 10000kr..

Marasmuss bilde

Marasmus

kajac2:

Det er ikke slik at de som ikke liker iPhone skal holde kjeft. Det er vel heller forventet at de som ikke liker iPhone skal unngå å si at de som faktisk eier iPhone er motekåte tøysegutter som eier et leketøy, fordi å si noe slikt er riv ruskende galt :)

palelnans bilde

palelnan

mariusnilsen, du har et par gode poeng.

Ang. iPod
Personlig syns jeg det er merarbeid å kopiere filene selv, men at det gir større frihet er jo sant. Jeg trenger ikke den friheten. Jeg har stilt inn iTunes til å automatisk rippe CD-er jeg legger inn i skuffa og mate dem ut etterpå. Deretter blir alt syncet, både musikk, film og ikke minst podcaster, over til min iPod. Friheten til å dra og slippe filene selv greier jeg meg uten. Noen gjør ikke det, og de kan, kjære kajac2, skrive så mye dritt de vil. Det er mengden dritt som imponerer meg.

Jeg syns altså mange utviser en imponerende utholdenhet i å kritisere et produkt de ikke bruker, og det fenomenet syns jeg var en artikkel verdig.

Macsociology, jeg har som du påpeker latt artikkelen bli basert på synsing. Jeg MENER at hateboyism mot Apple er mer utbredt enn mot andre firmaer. I et forum som Mac1 tok jeg kanskje litt for lett på at alle skulle skjønne hva jeg mente.

Jeg har basert meg på en mengde artikler i norske og utenlandske nettaviser, samt de milevis med kommentarer, spesielt på Dagbladets artikler, der jeg selv har deltatt mange ganger.

Du bør legge merke til at artikkelen ikke fremmer Apples produkter på en spesiell måte, selv om jeg ikke nevner andre hateboy-ofre, for eksempel den store frames-debatten fra HTMLs ungdomstid, som fikk tusenvis av illsinte frames-hatere til å skrive side opp og side ned om alt som var elendig med frames. Mange av sidene ligger ute ennå, ta et Google-søk på f.eks. "I hate frames" :)

Veldig interessant fenomen.

mariusnilsens bilde

mariusnilsen

palelnan
min zen kan jeg koble til alle verdens pcer og laste inn musikk og video, det kan du ikke med en iPod,rett og slett fordi din ipod er syncet opp mot kun EN maskin og thats it. og jeg kan autosynce til min zen også. Men uansett jeg forstår at mange liker iPod, den er enkel å bruke, den er lekker og den er et enormt moteicon. Hvite øretelefoner wow ;) hehe men jeg husker ikke helt, men kan man slette innhold fra en iPod fra selve iPoden? Mener å huske at jeg aldri fant ut åssen man gjorde det... hehe mulig det er bare jeg som er noob da ;) og nevnte at man kan legge til mer minne ved å ha i minnekort? ...som jeg personlig synes er viktig....altså mer frihet. men for all del iPod er en meget god spiller så jeg mener ikke den suger ...men dette er uanset litt offtopic da.

og til ditt forsvar palelnan. Jeg jobber i stor IT bedrift her til lands og der er det ikke så mange mac fanboys for å si det sånn, og en del kommentarer mange kommer med, av folk som aldri har tatt på en mac er "imponerende"

men så har vi ogå masse folk som hater MS opp og ned også da...

TLZ

Først og fremst: elendig artikkel. Sorry, dette blir litt "buhu... mac-haterene liker ikke iPhone! =/". Ikke på det nivået Mac1 pleier å være på i det hele tatt.

Jeg har iPhone selv, men forstår at mange misliker den, eller mer spesifikt: hypen rundt den. Det er slik det er med alt som blir opphauset og oppskrytt noen veldig ekstremt. Det er irreterende og folk føler de må balansere. Hvorfor tror du det er slik i musikkverden at det er de bandene med mest fanatiske fans som også er de bandene som er mest hatet?

Ang. iPhone i seg selv så synes jeg den er veldig bra, men likevel oppskrytt. Den har definetivt mange irreterende mangler.

fks.
"Oh, hei vil du ha denne sangen av meg? Jeg bare sender den på bluetooth!"
"Nei... jeg kan ikke motta filer over bluetooth."

"Fikk du det morsomme bildet jeg sendte?"
"Telefonen min støtter ikke MMS."
"Oi, er den så gammel?"

På tross av alt dette så kommer jeg til å forsette å bruke den, bare håper Apple er fornuftige nok til å legge inn disse åpenbare tingene i software oppdateringer.

palelnan: Det er fordi mange ukritisk bruker så mye tid på å hause opp Apple-produkter. Det er klart det vil få en motreaksjon. Hva forventet du?

palelnans bilde

palelnan

TLZ, hvis du finner "buhu" i denne artikkelen er du god. Jeg tar opp et fenomen jeg er interessert i, og det er ingen syting i det hele tatt, der syns jeg du overdrev voldsomt.

Jeg syns at det er interessant at en del folk bruker uforholdsmessig mye tid på produkter de ikke liker og ikke bruker. Og det er dette jeg nevner i artikkelen. Jeg tror faktisk du kan ha litt rett i at hateboyism oppstår som en motreaksjon på fanboyism, men fanboys er i det minste brukere av produktet (som regel).

iPhone har sine mangler, og jeg prøver ikke å fremme iPhone i artikkelen, bare påpeke at enkelte mister all sans og samling og kritiserer ting som ikke fortjener å bli kritisert, når det likevel er så mye konstruktivt å kritisere (som jeg nevner eksempler på).

Jeg syns Citroën og Alfa Romeo er stygge og rare biler, men selv om jeg kjenner folk som rådigger alt de lager av biler, bruker jeg ikke et FNUGG av min tid på å kritisere verken dem eller bilmerkene.

Enkelte produkter ser ut til å bli lettere gjenstand for unødvendig hat, og etter min oppfatning leder Apple på dette området. Mener du det er feil?

Tar med en liten slenger til slutt: du nevner at du håper Apple fikser diverse i software update. Well, jeg må si at software update for iPhone fungerer en milliard ganger bedre enn Nokia sitt opplegg. Slik jeg ser det.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai