Advarsel: Bruktmarkeder florerer av svindlere

SvindelVi ønsker nå å gå ut med en advarsel til alle brukere om å være ekstra påpasselige ved kjøp (og salg) av Mac, iPhone, iPod eller andre produkter på nettsteder som Finn.no, Zett.no, Rubrikk.no og til og med vår egen Brukt1.no. Den senere tiden har det blitt publisert et stort antall svindelannonser hvor det annonseres for iPhones, MacBook Air og andre dyre elektroniske artikler. Felles for dem alle er forhåndsbetaling via Western Union og stor sannsynlighet for svindel.

Det har i lengre tid herjet svindlere på store auksjon- og salgsnettsteder som Finn.no og QXL.no, men i forrige uke ble norske og utenlandske handelsnettsteder "angrepet" av en stortstilt svindlerbande. Nettsteder som Finn.no og Zett.no ble pepret med falske annonser hvor iPhones og annet dyrt Mac-utstyr ble solgt til forlokkende lave priser. De fleste annonsene så ut til å ha opphav fra england og ble skrevet på svært dårlig norsk. Selgeren krever også forhåndsbetaling via det notorisk usikre Western Union-systemet.

Svindelene ble raskt et tema på Mac1 og Nettavisen plukket også opp saken og konfronterte Finn.no med svindelene. Annonsene ble fjernet, men det har i ettertid dukket opp titalls nye annonser både hos Finn, Zett, Rubrikk og i dag også på vårt eget bruktmarked Brukt1.no.

Det er derfor på høy tid med en advarsel til alle brukere om å være ekstra påpasselige når det gjelder kjøp av produkter fra slike markeder. Vær svært skeptisk til forhåndsbetaling og ikke bruk Western Union som betalingsmetode hvis du først skal forhåndsbetale. Er tilbudet for godt til å være sant, så er det sannsynligvis en svindel. Still selger spørsmål om alt fra serienummer, til kopi av kvittering osv. hvis du er usikker på om selgeren har rent mel i posen. En ærlig selger vil aldri ha problemer med å besvare slike spørsmål!

Vær svært på vakt når personopplysningene som oppgis ikke er norske eller ikke stemmer overens med annen informasjon som gis i annonsen.

Les mer om de pågående svindelene i denne tråden i forumet.

termservs bilde

termserv

Veldig bra at dere går aktivt ut og advarer mot disse svindlerene. I bunn og grunn gjelder all sunn fornuft ved kjøp av brukte varer. Tips som dere kommer med her, hjelper oss med å finne svindlerene enklere. Tusen takk!

Og husk, er det noe som høres for godt ut til å være sant, så er det antakeligvis det.

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

csharp

Kjipt med disse møkkafolka altså! Min søster skulle kjøpe en iPhone i bursdagsgave til sin samboer som ble 30 år nylig. Hun orket ikke styre med å importere den fra USA, så hun kjøpte heller en ny og ferdig hacket på finn.no til rundt 3500 kr.

Hun fikk en VHS videokasset innpakket i masse avispapir i posten....

Forferdelig trist sak.

pushits bilde

pushit

Husk, det KAN skje deg. Selv om det er veldig fristende å tenke at sånt skjer jo bare med intetanende idioter. Litt sunn skepsis har aldri skadet noen. VHS-kassetter til 3,5 laken er litt i overkant, selv for meg.

MindTooth

Trenger ikke å være fra england for å kunde svindle deg. Opplevde å bli svindlet av ei irakisk dame som bodde i Bergen uten norsk statsborgerskap. Jaja!

Tubaplayers bilde

Tubaplayer

Jeg ble selv for noen år siden lurt av en "norsk nordmann", med adresse i nabobyen (Molde) og telefonnummer korrekt oppført i telefonkatalogen og et visst anntall positive karakterer på qxl. Han "solgte" men en bærbar datamaskin til kr 15.750,- Jeg var ivrig, trengte maskinen fort, fyren hørtes hygglig ut, så jeg gikk med på forskuddsbetaling. Etter 3 dager uten pakke i posten begynte jeg å bli litt urolig, og prøvde å ringe han. Ingen svar. Ringte igjen og igjen de neste dagene, og endelig svarte han. Med en hånende latter og sleip stemme sa han "Du har blitt lurt for kr 15.750,-" og la på. Fikk aldri kontakt med han igjen, ei heller når jeg sammen med to ganske godt trente kamerater banka på døra hans for å "be pent".

Han ble anmeldt, og dømt erstatningspliktig for min svindelssak og flere andre forhold, men jeg regner ikke med å se en krone i erstatning. Statens Innkrevingssentral har saken, og ifølge de får jeg en viss del av hans eventuelle fremtidige inntekt. Det vil si legitim inntekt, hvis han noen gang får det...

Så vær skeptisk til alt som har med auksjoner og bruktsalg, ikke bare til folk med utenlandsk opphav. Norske folk kan være like jæ**lige..

Hufseking

Bare en liten kommentar ang. Western Union.
Har brukt WU selv mange ganger uten problemer.
For hver transaksjon må du ringe deres kontor ( i Norge) for å bekrefte transaksjonen.
WU er både rimeligere, og kjappere enn bank i mange tilfellere. Penger kan hentes få minutter etter transaksjonen av mottager.

Men selvsagt er ikke WU sikrere enn andre systemer når du du sender penger til noen du ikke kjenner for å forskuddsbetale noe. Men det har heller ikke noe med WU å gjøre.

djhalleus bilde

djhalleu

Jeg har fått et godt tips av en venn om å bare godta å bruke paypal og visakort.

Paypal har et svært godt system, der du får igjen pengene dine om det er svindel.

Visa kan også erstatte pengene dine.

Jeg anbefaler at dere bruker denne metoden. At dere fyller paypalkonto med visa-kort. Slik har du dobbelt beskyttelse, i tilfelle.

Og... dersom det er for godt til å være sant, er det lurt å spør mamma før du kjøper.

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

Hva hvis man bruker et kredittkort? F.eks hvis man har et MasterCard som ikke går "direkte" på brukskontoen. Da kan du nekte å betale regningen, og det er opp til kortselskapet å bevise at du ikke lyver.

djhalleus bilde

djhalleu

vanligvis betaler man til privatpersoner, og da bruker en vel alternative metoder som paypal, og ikke mastercard ville jeg tro.

eg er ikkje utlært i dette.. mastercard gir sikkerhet når du handler i butikker i utlandet, men eg tror bruktmarkedet er annerledes.

kanskje du kan ringe mastercard og høre litt om dette. hadde vært interessant...

MacPlus

Jeg har mastercardet mitt knyttet opp mot PayPal, dette var anbefalt som det sikreste alternativet kontra Visa. Husker jeg leste meg til dette da jeg satte opp PayPal kontoen, men husker dessverre ikke lenger hvor jeg leste det..

cab

Dette ble litt langt, beklager.
Jeg opplevde noe halv-suspekt på brukt1.no for noen uker siden, uten at jeg ønsker å henge ut noen. Fant noe jeg trodde skulle bli min kommende OSXBMC (nå Plex)-maskin til en god pris. Jeg skrev i meldingen at jeg kunne hente maskinen hos selger i Oslo, og betale cash.
Selger svarte ikke på min henvendelse umiddelbart, men jeg fikk noen vage mailer om at han var utenlands, og at det var mye interresse for maskinen.
Et par dager senere fikk jeg beskjed om at førstkommende lørdag passet, og også hvilket område i Oslo selger bodde i. Han skulle dog litt rundt og farte, men kunne ta med maskinen. Jeg svarte at dette passet utmerket, og at jeg befant meg en snau kilometer fra ham mellom 09 og 10. Selger fikk nummeret mitt og jeg regnet med at det ordna seg.
Men natt til lørdag sendte han mail og mente at pga. familiære årsaker kunne han ikke selge den enda. Han skulle trekke annonsen, og heller legge den ut igjen om noen måneder. Annonsen lå ute et par uker etter dette, muligens til den gikk ut på tid.
Er det bare jeg som er paranoid, eller lukter dette litt muffens?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai