Apple saksøker Psystar

Engadget tester PsystarHistorien om Psystar, selskapet som skulle levere billige Mac-kloner, tok i dag en ikke helt uventet vending. Apples tålmodighet har helt tydeligvis gått tom og den 3. juli gikk selskapet til sak mot Psystar. Apple saksøker Psystar for misbruk av merkevarer, brudd på programvarelisenser samt diverse andre trademark og copyright-brudd. Moroa for kloneselskapet Psystar er definitivt over for denne gang da Apple mer eller mindre ikke kan tape en slik sak.

Historien begynte i april 2008 når Psystar dukket opp og offentliggjorde sitt nye produkt, OpenMac. OpenMac skulle ikke koste mer enn 2000 kroner og fungerer som en hvilken som helst annen Mac. Selskapet leverte maskinene med en hacket utgave av Mac OS X Leopard.

Det som har overrasket de fleste er at Apple ikke har gått til sak tidligere. Det har gått over tre måneder siden Psystar først presenterte denne maskinen og uten noen reaksjoner fra Apple har mange tusen kunder kjøpt Psystar sine produkter. Utfallet av den kommende rettsaken er ikke fryktelig vanskelig å spå da Psystar ikke har brydd seg om Apples programvarelisenser eller merkenavn. Om Psystar har økonomien til å stå i mot et søksmål fra Apple er vel også heller tvilsomt.

Kilde: ZDnet

Haplo

Typisk amerikansk.

lilminime

Typisk kommentar fra typisk intetanende i****er som hater USA og ikke har gode argumenter for noe som helst egentlig. dust.

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

Tviler på at Apple har noe særlig å gå på når det gjelder progrmvarelisensen - rettere sagt punktet som angår bruk på maskinvare som er godkjent av Apple. Utenfor USA så er det egentlig ikke stort Apple kan gjøre.

Billhater

Det var da svært! Vel, her viser Apple at de er helt like Microsoft og andre hatselskaper som vi ikke liker. Apple er faktisk enda mindre fleksible enn Microsoft når det gjelder slike ting. Og vi kjøper produktene selv om det er helt vanvittige avtaler vi skriver under på. Har fanboysa her inne noengang lest hele lisensavtalen for ITunes Store?

svars bilde

svar

Så dere synes det er helt greit at hvem som helst bruker hvem som helst sin software til hva som helst uten tilatelse?

Men men, jeg skal huske på det vist noen av dere noen gang lager et program og prøver å selge det.

Uansett, dette var vell egentlig på tide.

Dere kan jo ta en tott på fora som foto.no å sjekke ut de sakene der som går på fotografer som krever ganske mye fra folk/bedrifter som har brukt deres bilder ulovelig, det blir mye det samme egentlig, men dere mener vell at hvem som helst skal kunne bruke hvem som helst sitt åndsverk til hva de vil når de vil?

macwerners bilde

macwerner

1. " Typisk Amerikansk" - Ja det er forsåvidt sant og har ingenting med anti-amerikanisme å gjøre, men det faktum at det amerikanske rettsvesenet er overfylt av mer eller mindre saklig søksmål som ofte dreier seg om å inngå forlik forå tjene en slant.

2. @ Billhater : Vær så snill og unngå trolling. Innlegget ditt er jo kun løse påstander helt uten substan eller kildehenvisning.Det er nok av forum for folk som bare vil irritere..(ITAvisen f.eks.)

mariusnilsens bilde

mariusnilsen

Psystar maskinene kom ikke med OSX forhåndsinnstallert, det er noe man må gjøre selv som kjøper, og ergo så er det de som har kjøpt maskinene som bryter med opphavsretten når det gjelder OSX Men de det er en del andre forhold som Apple kan saksøke dem for og som de nok vil vinne.

Apple er en bedrift som tenker buisniss så enkelt er det.

Etter min egen oppfatning og hva JEG mener så er det kun en ting som er bra med Apple, og det er at de leverer gode produkter. Måten Jobs driver selskapet med tanke på hvordan han behandler sine ansatte osv er heller tvilsom. Jobs er en meget karismatisk person med mye makt, og det bruker han for det det er verdt. Noen psykologer vil vel hevde at han mer eller mindre har en psykopatisk personlighet. Uansettt MINE meninger :).... Men nevnte jeg at de leverer geniale produkter og et genialt OS? :P

macwerners bilde

macwerner

Psystar maskinene kom ikke med OSX forhåndsinnstallert, det er noe man må gjøre selv som kjøper, og ergo så er det de som har kjøpt maskinene som bryter med opphavsretten når det gjelder OSX

- Jo de kommer med OS X Leopard "pre-installed".

Om Jobs er en så jævlig sjef er det rart at det er så lite utskiftinger i Apple. Han er garantert en sær fyr ( et lpuss som regel), men jeg har oftere lest om tiligere ansatte som har skrytt av ham som en som får dem til å yte maks. Han nøyer seg ikke med noe "som er bra nok"...

Ja, ja... = )

admins bilde

admin

Interessant nok har Steve Jobs en veldig høy approval rating på Glassdoor.com blant sine ansatte. Enten tør de ikke si noe annet, eller så liker media å skape et bilde av Steve som en "jævlig fyr". Han krever nok mye og er vesentlig mer detaljfokusert enn andre ledere.

arokh

@ Billhater

Hva er det egentlig i lisensavtalen for Applestore som er så ille? Forresten så har du et litt spesielt nick for en som kaller andre fanboys.

EinarJ

EULAen er uviktig, Psystar har lansert modifiserte versjoner av systemoppdateringer, for å få dem til å fungere med maskinene deres. Da blir det fort problemer med DMCA-lover og slikt.

Billhater

He, he. Folk lar seg terge. Vel, jeg sitter selv på en eldre PB, har kjøpt AirPort Express og iLife m.m. så jeg er absolutt innafor. Tenkte bare på at det hadde sannsynligvis blitt et lurveleven her inn hvis Microsoft hadde gjort noe tilsvarende. Men klart: Apple er i sin fulle rett.

Apropos nick: Det kan jo bety så mangt. Hater Bill Gates, hater KillBill filmene, hater Bill Nuss (pordusenten bak Pacific Blue), liker ikke regninger osv.

Som sagt: Ville terge litt.

Var ikke AppleStore jeg tenkte på, men ITunes Store. Har vel vært diskutert opp og i mente før, men det går på angrerett, at Apple kan endre rettighetene til musikk du allerede har kjøpt, at du ikke kan bryte DRM-sperren for å få spilt av musikken du har kjøpt på noe annet enn en iPod m.m.

Men jeg handler som bare det på iTunes Store, men det er litt rart ...

CBlomviks bilde

CBlomvik

Dette var da litt synd egentlig. Jeg hadde tenkt å kjøpe en av dem, men ville gi dem litt mer tid til å fikse småproblemer som jeg leste om andre steder.

Oh well da blir det vell Mac Pro neste gang likevell. Kunne spart en hel del tusenlapper.

Peteru

Det er plenty med brukte Mac’er ute og går nå. Når alle fanboysa skal ha det allerallersiste, blir det desto mere PowerPC-maskiner (G3, G4) på bruktmarkedet. Er utmerket fornøyd med min hyperkompakte 12" PB. Mindre maskin finnes ikke, alle med Wintel-laptoper ser langt etter noe så lite og tynt. So what hvis jeg ikke kan (ikke at jeg gidder å prøve heller) kjøre den nyeste katta, når Tiger er helt greit? Panter er også greit, går fint på min gamle G3 med litt hjelp. Ikke kjapt, men det virker. Sikkert fullt mulig å få en IceBook til spottpris på bruktmarkedet og legge inn en tidlig katt, som Panther.
Hvor mye kraft trenger egentlig en gjennomsnittlig bruker? MÅ du ha DualCore og Leopard (eller Gepard eller hva den siste katta nå heter) for litt fotoflikking, sørfing og epost, samt litt dvd-kikking? Det er faktisk fullt mulig å drive årtntli DTP med OS9 også…
Psystar var et kult konsept, men Apple vil ikke lisensiere lenger. Den siste sjefen før Jobs kom tilbake, satte jo igang kloning. Dét satte Jobs foten ned for, og the rest is history. Se på profitten pr. maskin for Apple versus Dell: Apple vinner hands down fordi Apple har kontroll over mykvaren som skal inn i kassa også. Det har ikke Dell, og selv om Dell spyr ut "billige" maskiner, er ikke inntjeninga på langt nær så god som for Apple, som spyr ut relativt færre bokser. Se også på aksjeverdien. Den som har aksjer i Apple, har til mer enn salt til maten. Skal Apple holde det slik, er det nødvendig å luke litt i hagen. Det er det de gjør nå. Sist, men ikke minst: Sådan er kapitalismen…

Powerbook 12", PowerPC, Tiger. Trenger man mere?

danibo77s bilde

danibo77

Det var ingenting galt med det første innlegget til "Billhater". Han la frem sin mening om Apple, og det skal da han få lov til uten å bli "rakket" ned på.
Og han myntet ikke til spesielle "fanboys" heller, det ble brukt helt generelt.

Apple har lov til å copyrighte sin programvare og maskiner. Microsoft har gått andre veien og lisensierer det ut.

I noens øyne er det ene bedre enn det andre. For meg så liker jeg at ting bare funker når det skal. Og det gjør det med mine mac'er.

:)

simens bilde

simen

Det Apple gjør er ikke noe nytt. Det MS gjorde derimot var det.

Amiga, Atari, Commodore, Sun, etc. har alle fulgt Apple sin forretningsmodell...

Det samme gjør Nintendo, Xbox, PlayStation etc.

Ingen av disse har vel monopol?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai