Psystar slår tilbake

Psystar saksøker ApplePsystar, selskapet som skulle levere billige Mac-kloner, ble tidligere i år saksøkt av Apple. Psystar har ikke blitt videre skremt av Apples-søksmål og går nå til motsøksmål. Psystar anklager Apple for å ha monopol og for å holde prisene på sin hardware og software kunstig høy.

Psystar hevder i sin sak mot Apple at Apple har bevisst gjort det vanskelig for produsenter av "kompatibel hardware" å installere OS X. I følge Psystar sender Apple Mac OS X inn i en "kernel panic" så fort systemet oppdager at det ikke gjøres på en ekte Mac. Dette mener Psystar er en ulovlig misbruk av markedsmakt og umuliggjør reel konkurranse i Mac-markedet.

Om Psystar vinner fram, vil det kunne få store konsekvenser for hvordan Apple selger sine produkter. Det er allikevel svært lite trolig at et slikt krav kan vinnes, da lignende forretningsmodeller eksisterer i svært mange produktkategorier.

ArneArts

Jeg har utrolig vanskelig for å forstå hvordan (og i det hele tatt om) Psystar tror de faktisk kan vinne dette søksmålet.

jpsalvesen

Det hele avhenger vel av om Psystar kan overbevise retten om at "I'm a Mac, I'm a PC"-reklamene er sannferdige?

Dersom Mac != PC, så er Mac et eget marked og Apple driver med ulovligheter. Dersom Mac == PC, så vinner Apple.

admins bilde

admin

Det er ikke ulovlig å selge properitære systemer som konkurrerer mot andre properitære systemer i samme marked. Ref. Xbox vs. Playstation vs. Wii. Ingen av dem har monopol i spillmarkedet, men alle har monopol i sitt eget lukkede marked. Apples konkurrenter er resten av PC-bransjen.

kolbys bilde

kolby

Problemet hadde oppstått hvis Apple bevisst gjorde at f.eks. Firefox kjører dårlig i OS X for å fremme sin egen nettleser Safari. Slik Microsoft gjorde med Opera.

kimikos bilde

kimiko

Sist jeg sjekket har Nintendo, Microsoft og Sony de samme begrensningene i sine systemer og de tillater heller ikke tredjeparts produkter som ikke blir godkjent.

kajac2

Alle kan utvikle programmer til Xbox, og selge dem på Xbox Live. Litt sånn som AppStore.

Datronics bilde

Datronic

Det er litt latterlig at Mac1 kommer med denne nyheten når selv anti-Macsiden itavisen publiserte artikelen 27.08.
Skal ikke Mac1 være først ute med alt som har med Mac og Apple å gjøre :p

admins bilde

admin

@datronic

Mac1 er et brukerstyrt nettsted, dvs. du, jeg og alle andre brukere skriver nyhetene på dette nettsted. Mangler det noen nyheter er du velkommen til å bidra.

Datronics bilde

Datronic

Did not know that. At vi skal bidra med artiklene altså... Da får jeg vell være en god mac1-borger og begynne å bidra litt :p
Hvordan er prosedyren her da? Og hva er reglene?

admins bilde

admin

Trykk "Skriv artikkel" i toppen :)

jurgemaister

"og umuliggjør reel konkurranse i Mac-markedet."
Litt søkt å definere Apples maskinvaresalg som et eget marked kanskje?

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

EULA og copyright er ikke det samme. Det vil være nokså oppsiktsvekkende hvis Apple, med loven i hånd, kan håndheve et krav om at OS X kun kan brukes på "Apple branded" maskinvare.

Psystar gjør det man har lov til: Selge produkter kan lovlig har kjøpt. Programvare er ikke mer hellig enn noe annet og er derfor ikke noe unntak.

Om Apple kan bli dømt under Sherman Act er en annen sak.

kolbys bilde

kolby

Psystar solgte datamaskiner med Mac OS X ferdig installert. Selv om du har kjøpt en musikk-CD eller film-DVD kan du ikke slenge f.eks. filmen over på en Blu-ray og så selge den til noen ukjente folk.

jpsalvesen

Det er noe til felles mellom Wii, XBox360 og PS3 : Marginene de blir solgt for er ganske små. Derfor er det ikke noe stort marked i å selge selvutviklede work-alikes.

Derfor har ingen undersøkt om det er lov å produsere en variant av Wii som ikke tråkker på patenter men som uansett er spillbar. Merkelig nok. Eller ikke.

Det finnes jo forresten uautoriserte minnekort til PS2. Tror ikke Sony fikk gjort noe med den saken - vet ikke engang om det ble en rettsak.

Ang ferdig installert OSX dersom de ikke har kjøpt boksene, så er jo det åpenbart piracy. Men det er jo irrelevant i forhold til selve diskusjonen: Er Mac og PC i samme marked?

EinarJ

jpsalvesen: Det finnes iallefall historisk diverse rip-off kopier av alskens spillmaskiner, så som f.eks NES. I tillegg havnet vel den første Playstation-emulatoren (Bleem!) i en rettsak med Sony (som Bleem! vant).

Dette er på ingen måte første tilfelle av slikt, bare man leter litt rundt i bransjen.

Det minner meg forresten på at det skal ha vært høy toll på teknologi i Sør-amerika på 80-tallet, og at det derfor oppsto et marked for lokalproduserte kloner av kjente amerikanske maskiner, som f.eks Apple II, Macintosh og Commodore 64.

For ikke å nevne det faktum at det som ofte refereres til som PC, er etterkommeren til IBM-PC-klonene. Nå er riktignok selv Intel-Macene ikke i slekt med IBM-PC-klonene i særlig grad, siden de mangler det eneste som var proprietært i IBM PCen, nemlig BIOS.

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

Jeg er ikke så sikker på det. Uansett så er det ikke dette Psystar gjør. Såvidt jeg vet så får du også med originalplatene. En mer virkelighetsnær sammenlikning er hvis en bilselger nekter deg å videreselge bilen til noen som er neger eller kommunist, eller liker å gå med joggesko. Eller en restaurant som nekter å la deg selge maten du lovlig kjøpte i restauranten, til en på gaten.

Når det gjelder programvare, så er det i hovedsak lisensen man betaler for. Hvis man skal ha noe å fare med i retten må det bevises at kopiretten er brutt. Det er den ikke, så lenge kjøper får en gydlig lisens. Mediet kan godt være et par slitne disketter eller hjemmebrente CD-plater (og jeg får heller ikke gratis utdelt DVD med Vista selv om jeg har gydlig lisens gjennom MS Academic Alliance).

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

Sony skal ha lykke til med å påberope seg brudd på kopiretten fordi en emulator til PC kan kjøre PS2-spill. I Bleem! sitt tilfelle så klarte ikke Sony å bevise at én eneste bit av koden tilhørte Sony.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai