Google lanserer nettleser

Google med nettleserDe siste årene har nettlesermarkedet vært svært konkurransefylt og Firefox, Safari og Opera har tilsammen stjålet store markedsandeler fra Microsofts Internet Explorer. Nå blir konkurransen enda tøffere etter at Google i går introduserte sin egen nettleser Google Chrome. Men handler det egentlig om nettlesere?

Google offentliggjorde i går i en blogg at de i løpet av dagen i dag vil lansere Google Chrome, en nettleser basert på Apples WebKit. Nettleseren benytter samme "motor" som Apples Safari og nettsidene vil vises like godt i Chrome som de gjøres i Safari. Google lanserer først nettleseren for Windows, men Mac og Linux-utgaver av Chrome er ventet å komme kort tid etter.

Google Chrome

Google Chrome lanseres som et åpen kildekodeprosjekt og alle forbedringer som Google utvikler til WebKit vil kunne finne veien tilbake til Safari og andre nettlesere som benytter Apples WebKit. WebKits markedsandeler vil sannsynligvis øke kraftig ettersom Safari, Safari Mobile, Google Chrome, Google Android, Nokia og flere andre baserer seg på denne teknologien. Det er gode nyheter for de som har sett seg lei på nettsider som ikke fungerer i Safari eller websider som ikke følger standarder.

Google har hyret inn illustratør Scott McCloud til å tegne en 38-siders presentasjon av nettleseren og dens avanserte funksjoner i tegneserieform. En meget morsom måte å presenetere et komplekst produkt som Google Chrome.

Google vil ta Windows

Et angrep på Windows/Office?

På overflaten kan Googles introduksjon se ut som et direkte angrep på Mozillas Firefox, Microsofts Internet Explorer, Opera og andre nettlesere, men de underliggende årsakene til at Google nå lanserer en nettleser kan heller se på som et direkte angrep på Windows og Microsofts Office.

Google har ikke valgt å bruke WebKit sin egen JavaScript-motor, men har utviklet sin egen for å kunne øke ytelsen dramatisk i nettjenester som Gmail, Google Calendar og Google Docs. I tillegg vil Google bygge inn støtte for Google Gears, en teknologi som gjør det mulig å lage webapplikasjoner som kan brukes offline. Med Google Gears kan Google Docs og alle de andre kontorapplikasjonene til Google brukes også når du ikke har internett-tilkobling.

Dette baner veien for ytterligere adapsjon av billige Linux-klienter hvor Windows ikke lengre er nødvendig. Hva skal man med Windows og Office, når alt er tilgjengelig gjennom nettleseren og på skrivebordet?

Brutals bilde

Brutal

Artig. Håper den blir bra.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Gleder meg til den kommer. Skal bli spennende å se om den er bra.

Billhater

Ser ut til at Google har en skikkelig masterplan jf. http://www.youtube.com/watch?v=pFORXiD18S8

Eller?

PB 15" 1,25GHz 2GB RAM 160GB SuperDrive, AirPort Express, LaCie 300GB
MBP 2,4GHz 2GB RAM 200GB

Dolemite

Må jo isåfall være like mye et angrep på Safari og OS X som det er på IE, Firefox og Windows vel ?

PowerBook

Spennende!
Men noe rart at de ikke slipper Mac OS X versjonen først, eller samtidig med MS Windows versjonen, siden WebKit opprinnelig var utviklet for Mac OS X. Men, men...

arveT

blir artig å se hvordan dette vil påvirke IE... tror nok google er et mye sterkere varemerke til å fremme en ny nettleser i windowsverdenen enn firefox og apple, da "alle" som bruker internett, bruker google... og med tanke på at selskap som dell allerede leverer googleprodukter forhåndsinnstallert på maskinene sine, kan dette kanskje være noe som erstatter eller kommer i tillegg til IE på mange maskiner i nær framtid, som trolig vil bety at mange vil benytte denne istedet for IE

jurgemaister

Joda, IE8 ser ut til å bli en kjempehit! Spesielt m.t.p. at "lightweight" er et nøkkelord i et marked der bærbare skal yte med ut av svakere CPUer.

Link: http://weblog.infoworld.com/enterprisedesktop/archives/2008/09/ie_8_consumes_m.html

Arild Holtet

En nyhet som kan se lovende ut. Google har en god del bra ting. Hvorfor ikke en bra nettleser også. Skal bli spennende å se hvor "anderledes" det kan bli. Google er jo noe de fleste av oss bruker daglig. Hm. spennende.

Arild.H

Sledge

Beta er tilgjengelig nå: http://www.google.com/chrome/eula.html

Bruker den nå på Vista under VMware Fusion. Den er rask og har mange interessante features.

TLZ

Eg held på å prøvar denne på jobb no. Den er veldig rask!
Brukargrensesnittet er enklare enn på Safari, eg veit ikkje heilt om eg synast det er heilt bra.

Vurderar om eg skal gi IE8(på Windows) og Safari(på Mac) ein reel sjangse også.

Det er i hvert fall mykje bra som skjer på internett-fronten. :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai