Zimbra - Exchange erstatteren?

ZimbraJobber du i større eller mindre selskaper i privat eller offentligsektor kan du nesten ikke unngå å komme i kontakt med Microsofts dominerende Exchange-plattform. Exchange er såpass dominerende at Apple har lisensiert teknologien til bruk i både iPhone og Snow Leopard, neste versjon av Mac OS X. Men hva gjør man hvis man ikke ønsker å låse seg til en properitær Microsoft løsning og Apples MobileMe er for begrenset? Zimbra kan være svaret.

Zimbra er en gruppevareløsning, på lik linje med Microsoft Exchange, som eies av Yahoo!. I motsetning til Microsoft Exchange og Apples MobileMe så er Zimbra fri programvare og lisensiert under MPL. Gruppevare er en fellesbetegnelse på programvare som har til hensikt å muliggjøre samarbeid og kommunikasjon i grupper. Eksempler på dette kan være e-post, felles elektronisk kalender, arbeidsflyt-systemer og chat-systemer og det er her Microsoft har et tilnærmet monopol med sin Exchange-løsning.

Zimbra er ikke gratis (utover Open Source-versjonen), men kostnadene er noe helt annet enn Microsoft Exchange. Zimbra kan enten kjøres på en lokal server (Mac, Linux eller Windows) på ditt kontor eller du kan kjøre Zimbra hos en tjenesteleverandør som for eksempel norske Telsys.

Er du vant til Outlook vil du raskt kjenne deg igjen i Zimbra. Utseendet og måten de forskjellige programmene bygd opp, både på skrivebordet og på web, ligner på Exchange - noe som både er positivt og negativt. For små organisasjoner som er vant til Outlook vil man raskt kunne lære seg hvordan Zimbra fungerer, men misliker man Outlook sitt grensesnitt kan det kanskje være for mye av det samme.

Skjermbilde av Zimbra

Skjermbilde av Zimbra

Skjermbilde av Zimbra

Zimbra som gruppevareløsning inneholder en rekke moduler/funksjonaliteter, deriblant e-post, kontakter, kalendere, oppgaver, instant messaging, wiki og filarkiv. Med andre ord stort sett alt en liten bedrift eller organisasjon trenger for å kunne kommunisere effektivt med hverandre.

Zimbra er 100% plattformuavhengig, noe som betyr at du som bruker kan bruke Windows, Mac eller Linux og tjenesten fungerer like godt. Det samme gjelder på serversiden og Zimbra Server kan også installeres på en Mac OS X basert server. Zimbra benytter seg utelukkende av åpen kildekode som for eksempel Apache Tomcat, Postfix, MySQL og OpenLDAP. I tillegg til å benytte seg av åpen kildekode, så støtter også Zimbra åpne protokoller som iCal, CalDAV, RSS, WebDav osv. Du kan med andre ord benytte en hvilken som helst e-post klient - for eksempel Apples Mail, Mozillas Thunderbirg eller Outlook Express - til å koble deg opp mot Zimbras-tjenester.

Martin Bekkelund, utviklingsleder ved Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, opensource-entusiast og ivrig blogger har med stor suksess implementert og benyttet Zimbra i jobbsammenheng.

I skrivende stund koster en tilsvarende tjeneste for Microsoft Exchange Server fort noen hundrelapper per bruker per måned, mens man for Zimbra snakker om noen tiere per bruker per måned. I et Microsoft Exchange Server-miljø må man tjenestetilbyderen både ha lisenser for selve Exchange Server i tillegg til Windows Server og Microsoft SQL Server, som et minimum. Videre skal selve driften av Zimbra være enklere enn Microsoft Exchange Server.

sier Martin Bekkelund i sin blogg Bekkelund.net

Ikke nok med at Exchange er vesentlig dyrere enn Zimbra, så har Zimbra også et veldig mye bedre webgrensesnitt. I en tid hvor forskjellene mellom skrivebordet og webben viskes ut, er det ofte man bruker mer tid i nettleseren sin enn noe annet program. Zimbra har også utviklet et eget webgrensesnitt spesielt tilpasset mobileenheter som for eksempel iPhone.

Skjermbilde av Zimbra på iPhone Skjermbilde av Zimbra på iPhone Skjermbilde av Zimbra på iPhone
Trykk for større bilder. Bilder av Martin Bekkelund

Du kan lese mer om Zimbra og laste ned en åpen kildekode-utgave til din server på Zimbra.com. Ønsker du å lese mer om hvordan Zimbra har fungert for små organisasjoner i Norge er Martin Bekkelund sitt blogginnlegg om Zimbra en god start.

Invisigoth

Spennende. Blir artig å følge med denne.

nc

Noen som har testet dette opp mot f.eks. PostPath?

Godt at det kommer noen alternativer som forhåpentlig kan skape litt konkurranse mot Exchange.

Jeg har brukt Scalix endel - men er ikke helt fornøyd med det....

termservs bilde

termserv

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare bruker Zimbra, og de er veldig fornøyd ut ifra det jeg har hørt!

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

xiglet

Jeg testet dette for et års tid siden, og ble ganske fornøyd. Selv er jeg sertifisert på Exchange og har en del installsjoner bak meg, så pga kompetansen på det gikk jeg tilbake. Hadde jeg spart store penger på å bruke Zimbra hadde jeg absolutt vurdert det. Det har sine fordeler, selv om webgrensesnittet ser litt 90-talls ut.

nc nevner Scalix her. Jeg prøvde den først, og jeg må si Zimbra fungerte mye bedre for meg. Særlig var hastigheten på webmailen til Scalix skandale.

Det viktige er å ha native outlook-støtte. Husker ikke hvordan lisensene på det var, men jeg mener å huske at både Zimbra og Scalix tilbyr outlook-støtte, men da under kommersiell lisens (eller at en av dem har x antall gratis eller noe).

Det er i hvert fall vesentlig for mange, og da mener jeg ikke imap eller pop3. Det må være mapi eller en plugin som gjør at outlook oppfører seg som om den jobber mot exchange (sett fra brukerens perspektiv).

Frode

Martin Bekkelund

Det er en svært god omtale av Zimbra dere har skrevet. Som det fremgår av artikkelen har jeg benyttet Zimbra over lengre tid selv, både hos tidligere arbeidsgiver og hos min eksisterende.

Zimbra ble hos min forrige arbeidsgiver valgt fordi det er fri programvare, er plattformuavhengig og billigere en alternativene vi vurderte. Også på mobile enheter fungerer Zimbra fantastisk godt.

I løpet av høsten vil Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare — Friprogsenteret — utgi mer informasjon om innføring av Zimbra organisasjoner vi har samarbeidet med. Det er snakk om vesentlige besparelser, både i forbindelse med implementering, lisenser og drift. Førstkommende mandag lanserer vi ny weblogg for Friprogsenteret, hvor alle nyheter presenteres fortløpende.

Mvh Martin Bekkelund

______________________________________
http://www.bekkelund.net/

svars bilde

svar

Selv har jeg sett på Kerio sitt alternativ, men kansje jeg skal sjekke ut Zimbra til å ha hjemme.

xiglet: Ser ut som pro utgaven støtter outlook mapi

Commodore

Interessant artikkel dette her. :)

Har selv sett litt på alternativer til Exchange, som om ønskelig også kan kjøres både på Windows, Unix/Linux og Mac OS X. Har så vidt hørt om Zimbra før, men har ikke funnet noe særlig informasjon om hvordan denne løsningen har fungert i praksis. Det finnes jo en del måter å sette opp en mailserver på, men er jo ikke alltid at funksjonaliteten blir helt på topp eller kompatibelt nok med de forskjellige gratis-alternativene. Men Zimbra ser ut til å ha viktig funksjonalitet inne, og ser i mine øyne ut til å være et fullgodt alternativ til Exchange.

Tror denne løsningen kommer til å bli sett nærmere på ved neste korsvei for oppgradering og/eller nytt innkjøp av vår mailøsning.

-Bjørn, IT-ansvarlig.

MrKanes bilde

MrKane

Zimbra er interesant den.

Devoteam Group, der keg jobber i det norske datterselskapet Devoteam Telecom AS, vurderte denne løsningen og likte den godt. Problemet var/er at den ikke skalerer lenger en til 2500 brukere i følge representanter for selskapet.

Nå er kanskje ikke det et problem for de fleste norske selskaper, men for konsern blir det for lite.

Så da ble det MS Exchange. Og det er ingen dårlig platform det heller. Jeg skal i alle fal bli glad når vår Lotus Domino/Notes innstalasjon er borte......

--------------------------
SuSE 11.0 med KDE , brukervennlig og intuitiv
Basert på norsk teknologi!

svars bilde

svar

MrKane: Så dere på Kerio sitt alternativ?

Martin Bekkelund

Da jeg sjekket ut antall brukere for halvannet år siden, skalerte Zimbra angivelig fint til 10 millioner (!) brukere. Det bør være tilstrekkelig for de aller fleste.

Kilde (PDF): http://files.zimbra.com/website/docs/Zimbra%20Architectural%20Overview.pdf (side 14)

Mvh Martin Bekkelund

______________________________________
http://www.bekkelund.net/

MrKanes bilde

MrKane

Det kan nok hende at arkitekturen er der, men Zimbra´s svar til oss var desverre som sagt det over.

cu

--------------------------
SuSE 11.0 med KDE4.1 , brukervennlig og intuitiv
Basert på norsk teknologi!

MacPhisto

Har hatt suksess på Kerio mailsystem hos mine kunder, gir en god fleksibilitet samtidig som den støtter mobilpush og felles kalenderløsning, Kerio utvikler i takt med produsentene og har webcal støtte for ical synk.

Apple Certified Technical Coordinator
1. Power Macintosh G3 (B&W), 450 MHz, 0,7 TB, 640mb - 2. Power Macintosh G3 (B&W), 400 MHz, 80 GB, 640mb - PowerBook G4 (15"), 1 Ghz, 768mb, 60GB, 7200rmp - iMac (20") G5, 1,8 ghz, 160GB, 1.2

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai