Blu-ray snart klar for Mac?

Blu-ray i MacEt tema som stadig dukker opp på ryktebørsen er spørsmålet om Blu-ray-støtte i Mac OS X. Helt siden Blu-ray vant kampen om HD-formatet, har mange ventet at Apple før eller senere ville inkludere både Blu-ray i sine datamaskiner og tilby støtte i Mac OS X. Allikevel har både systemoppdateringer og ny maskinvare kommet og gått uten at vi har fått sett noe til Blu-ray, men nå kanskje det løsner. Ifølge de siste ryktene vil Mac OS X 10.5.6 ha støtte for Blu-ray.

Ifølge MacRumors skal grunnlegeren av Digg.com, Kevin Rose, ha sagt at vil Apple inkludere støtte for Blu-ray i neste oppdatering av Mac OS X. Oppdateringen skal ifølge Rose først komme etter eller i sammenheng introduksjonen av nye bærbare datamaskiner fra Apple. Disse er forventet å bli lansert 14. oktober, men så langt er ingenting bekreftet. Skulle Mac OS X 10.5,6 få støtte for Blu-ray, kan det være fordi Apples bærbare-datamaskiner vil få Blu-ray.

Kevin Rose har ved tidligere anledninger hatt god tilgang til korrekt informasjon angående Apples framtidige planer og det var han som avslørte den nye iPod nano, iTunes 8 og Genius som ble lansert i forrige uke.

artofdesign

Hva vil dette ha å si for oss med bærbare maskiner, uten blueray spiller? Ingen ting?
Eller vil vi kunne spille av digitale blueray filmer da?

----------------------------
www.artofdesign.no

apple boy

Vi vil vel kunne spille av digitale blu-ray filmer. Tror ikke vi kan uten blu-ray spiller da.
Synest egentlig det er litt rart at Apple ikke bygga inn blu-ray før...
De som skal vere så tidlig ute med teknologien.
Er det så stor forskjell på dvd og blu-ray?

Husker vi fekk dvd på en maskin for lenge siden, det var windwos me!
Ganske lenge siden. Så det er vel på tide at det kommer noe nytt...

tjodolv

BluRay er for DVD det DVD var for CD. Selv om man oppdaterer til 10.5.6 kan man ikke spille av BluRay-plater uten et optisk drev som kan lese BluRay. Platene har samme størrelse og utforming, men BluRay er altså ikke lesbart i DVD-spillere.

Forskjellen på DVD og BluRay rent praktisk er at BluRay kan lagre mer informasjon, og man kan dermed putte inn filmer i høyere kvalitet på platene. Feks "Full HD 1080p".

Man kan for øvrig spille av Full HD 1080p filmer på maskinen så lenge man har filmen tilgjengelig, feks lagret på disk etter å ha kjøpt/leid gjennom US iTunes Store (og maskinen er av relativt ny dato, så den har prosessorkraft til å håndtere mengdene med data).

Alfred.Woodden

Lurer på hvor utbredt BlueRay kommer til å bli. Jeg trodde fremtiden bestod i trådløs streaming og nedlastinger fra iTunes, jeg :D

aslak

Apple har vært tidlig ute med å forkaste gamle dårlige løsninger til fordel for nye gode løsninger. blu-ray løser ingenting. folk laster heller ned film. (kjøpt eller ulovlig)

Folk som arbeider med film har allerede andre løsninger for å flytte HDprosjektene sine rundtomkring.

Ekstern harddisk og minnepinner har vel også stort sett erstattet plater som lagringsmedium.

artofdesign

Det idoitiske med nett er jo at de fleste filmer ligger ute på rundt 700 mb, grunnet nedlastningstid, kvaliteten er jo elendig. Så blir vel en god del år til vi kan kjøpe og laste ned BlueRay kvalitet og for å kjøre det på anlegget hjemme. Grunnet nedlastningstid.

----------------------------
www.artofdesign.no

Nolduss bilde

Noldus

Grunnen til at mange ("ulovlige") filmer er på 700 mb er ikke (kun) pga nedlastningstid. Litt av poenget med å velge denne størrelsen, er for at nedlasteren skal kunne brenne filmen på en CD.

Forøvrig vil jeg også si at det ikke er noe problem å finne filmer i meget god kvalitet.

Alfred.Woodden

Kan DivX kodes i full 1080p??

CBlomviks bilde

CBlomvik

Jeg tror nedlastningstjenester blir så simple, funksjonelle og tilgjengelige at Blue-Ray taper også. Men vi får vell se :)
Det er iallefall min spådom.

bjornrostad

Til folk som fortsatt ikke gjør det riktig, 2 år etter lanseringen: Det heter Blu-ray. Ikke Blue-Ray eller BlueRay eller BluRay.

fredarn

Blu-Ray, HD-DVD, DVD = Alt er gammel og bortkasted teknelogi å bruke penger på.. Digitale filer er selfølgelig framtider; Hvorfor skal jeg gidde å bruke opp fysisk plass på filmer og musikk?

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det er industrien og kontrollpotensialet, ikke kjøperne og billedkvaliteten som bestemmer her. Hvis det er lettere å kontrollere innholdet på en plate, vil platedistribusjon fortsatt dominere. Musikk-CD'en er ca 25 år gammel (eldre enn LP-formatet rakk å bli før det ble danket ut), og er blitt avlivet av ryktene omtrent fra starten av. Forslagene til alternativer har imidlertid skiftet utallige ganger. At så å si alle har en CD-spiller, mens mange faktisk ikke har en datamaskin, er naturligvis clouet her. Salgspotensialet avgjør.

alexo89s bilde

alexo89

bluray holder til TV,, har PS3 og trenger ikke på mac egentlig

steinmbs bilde

steinmb

En av grunnene til at jeg ikke bryr meg så mye om Blueray er DRM og at de fremdeles har det der sone-tullet som DVD idag har.

DRM gjør at du ikke kan ta en sikkerhetskopi av plata i tilfelle du mister/skader den og/eller ønsker å se den på en annen enhet en du vanligvis propper plata inn.

Soneinndeling gjør ting bare vanskelig for oss som reiser mye/bor mye rundt på jorden. Jeg må vanligvis rippe platene mine på en sonefri datamaskin før jeg kan se dem på min nye MBP så kan jeg enten brenne en multisone DVD plate eller kopiere over filene, fjas! Blueray kommer bare til å gjøre dette vanskeligere.

Filmindustrien ønsker nok å gjøre verdagen til oss som lovlig kjøper filmer enda surere (om de klarer).

--
Stein Magne

sidenone

Mange blu ray filmer er faktisk sonefrie. Dette er altså forskjell fra filmselskap til filmselskap. Videre er det 3 soner på bluray, kontra 5 på dvd. Altså litt bedre.

Man kan sjekke hvilke plater som fungerer omhverandre i f.eks usa og europa her:
http://www.allaboutbluray.co.uk/index.php?page=bluray

Er derimot når det er sagt ikke spesielt glad i soneinndelinger. Kommer nok sikkert en sonefri spiller til bluray slik det gjorde med dvd uansett. Men det kan jo ta litt tid.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

De ønsker å tjene mest mulig penger. Spørsmålet er bare om de gjør dette ved å kreve høye priser og bruke kopibeskyttelse — eller ved å legge lista lavere for oss som ønsker å kjøpe...

Slik situasjonen er idag, er vel bortimot 100% av det som selges av musikk-CD'er og film-DVD utenfor «den rike del av verden» piratkopier. Om prisene på originalvarer hadde vært overkommelig for andre enn oss rike, er salgspotensialet enormt.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Driter i hele blu-ray frem til spillere og brennere finnes i alle elektrobutikker til samme pris som dvd spillere/brennere har nå.

Hvis dere andre vil betale 3.000 kr for en første generasjons spiller, så be my guest. Om et par år koster de en brøkdel og har flere og bedre funksjoner.

aslak

Nå har vel mp3 tatt over markedet for lengesiden. Når så du en discman sist? Minidisk? Walkman?

ps. Vinylen lever i beste velgående og er fortsatt foretrukket av folk som elsker musikk.

Pio

Kan DivX kodes i full 1080p??

DivX er ganske utdatert egentlig.. x.264 (f.eks. H.264 som Apple bruker flittig) er det som gjelder for komprimering av HD for tiden. Filformatet .mkv (Matroska video) er et av de mer populære filformatene for distribuering av HD på nett, med mulighet for flere film- og lydspor samt undertekster i en fil. Er som noen har nevnt ikke vanskelig å finne god kvalitet (720p og 1080p) på nett. Hvor lovlig det er varierer imidlertid ganske mye :P

Når det er sagt; Blu-Ray (og for så vidt HD-DVD) eier det aller meste når du spiller det på en skikkelig full-HD projektor, en forsterker som tar ukomprimert lyd og et skikkelig lydanlegg :D Det er det faktisk ikke lov å argumentere mot en gang!

Musikk-CD'en er ca 25 år gammel (eldre enn LP-formatet rakk å bli før det ble danket ut)

Hva er det du snakker om? Utdanket? Jeg kjøper mer vinyl enn CD når jeg først kjøper fysisk media, og det er det fler og fler som gjør! Jeg tipper vinyl kommer til å overleve cd'en som medium. Det er ikke noe problem å rippe en cd i full kvalitet (WAV eller lossless), men ingenting erstatter vinyl-lyden :)

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

«Vinyl-lyden» er vel først og fremst rumling, og etter hvert som platen blir slitt, mer og mer knitring...

Ja, noen kjøper mer vinyl enn CD. Men det er et mikroskopisk mindretall, som er avhengig av spesialbutikker og nøyer seg med et svært snevert utvalg av musikk fra et lite antall selskaper. Og det dreier seg vel like mye om folk med et nostalgisk forhold til stereoutstyr, som om folk som «elsker musikk». Det finnes forøvrig fortsatt dem som synes at 78-plater gir den beste musikkopplevelsen (og det ble produsert nye 78-plater av og for spesielt interesserte 30 år etter at LP-formatet var introdusert — praktisk talt frem til introduksjonen av CD-platen), eller dem som tråler bensinstasjoner og bruktsjapper etter musikkassetter, uten at noen bryr seg stort om det...

Den økningen i LP-salg vi har sett i det siste, er ubetydelig i den store sammenhengen — og har utgangspunkt i forsøk fra deler av musikkbransjen på å motvirke nedgangen i platesalget som har fulgt av muligheten for digital kopiering. Skulle jeg spå, ville jeg si at det dreier seg om en svært kortlivet hype.

Salg av musikk over nett (MP3/4) øker kraftig — men vil tidligst nå samme nivå som CD-salget i 2012, iflg media. CD er mao det dominerende mediet når det gjelder salg av musikk idag, og vil være det i noen år til.

At MP3/4 dominerer når det gjelder ulovlig kopiering av musikk, er en annen sak. Men utgangspunktet for den kopieringen er også CD-plater.

Når det gjelder å sitte på gjerdet og vente til Blu-ray blir utbredt og billig, er nok det ensbetydende med en stemme mot formatet. Lavere priser og større tilgjengelighet er avhengig av større salgsvolum.

Grunnen til at CD'en kom så sterkt for ca 20 år siden, var forøvrig at en del platebutikkjeder sponset CD-spillere for å bygge opp et marked for platesalg.

eplekjekkens bilde

eplekjekken

Check it out !!

http://www.studiodaily.com/main/video/9671.html

eplekjekken

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai