"The Brick" avslørt?

Et av de hete ryktene rundt kommende lansering av nye bærbare maskiner fra Apple har vært "The Brick". Er det en ny Mac mini? En ny strømforsyning? Eller rett og slett en revolusjon? Nettstedet 9to5mac.com hevder å kunne avsløre hva den rykteomspunnede "The Brick" er. Om deres antagelser er korrekte, så har alle andre tatt grundig feil. "The Brick" er i følge 9to5mac en revolusjonerende ny produksjonsmetode som radikalt vil endre Apples design og produksjon av datamaskiner.

I den siste måneden etter "Let's Rock"-eventen har det florert av rykter på nettet om hva som blir det neste. Blant ryktene kom det opp et navn, "The brick". Ingen har hatt noen anelse om hva det er, men ryktene har ikke stoppet av den grunn. Alt i fra en ny Mac Mini til eksterndisker og strømforsyninger har blitt foreslått, men ryktene skjøt først virkelig fart når Apple i deres finansielle presentasjon nevnte at Apple har produkter i pipeline som ingen konkurrenter kan matche. Apples finansielle sjef uttalte at marginene ville reduseres i kommende perioder grunnet introduksjonen av produkter med vesentlig lavere margin, som konkurrentene ikke kan konkurrere mot. Dette har fått mange til nå å tro at "The Brick" ikke er et fysisk produkt, men en ny og aggressiv produktserie med bærbare datamaskiner som er spesielt utviklet for å ta store markedsandeler fra Windows.

"The Brick" er en ny produksjonsmetode

Nettstedet 9to5mac kommer nå med ny og svært detaljert informasjon omkring "The Brick". De mener rett og slett at "The Brick" er en helt ny produksjonsmetode som benytter 3D-lasere og aluminium. 9to5mac hevder at Apple har tatt i bruk en helt ny skjæreteknikk for bruk på aluminum som innebærer bruk av 3D-laser og vann for å forme maskinene ut av et komplett stykke aluminium. Resultatet blir stor grad av designfrihet, vesentlig høyere kvalitet og stort reduksjon i defekte produkter.

Ved en slik produksjonsprosess vil Apple kunne lage eksteriør til sine datamaskiner helt uten skruer og skjøter, områder som oftest skaper problemer både for kunder og Apple. I tillegg til å kunne øke kvaliteten dramatisk, vil en slik produksjonsprosess også kunne bety radikalt endret design og mye større frihet enn tidligere. I tillegg vil produksjonsprisen på sikt kunne reduseres.

En slik endring i produksjonsmetoder vil kunne gi Apple en stor fordel over sine konkurrenter, men vil i en introduksjonsfase redusuere Apples marginer. Noe Apples finansiellesjef advarte investorere om ved forrige fremleggelse av selskapets økonomiske resultater. Ser vi en sammenheng?

Ikke første gang

Skulle det være hold i informasjonen til 9to5Mac, så er det ikke første gang Steve Jobs har lekt med en lignende tanke. Når Steve Jobs startet selskapet NeXT (som Apple senere kjøpte), brukte selskapet millioner av dollar på å utvikle nye og svært avanserte produksjonsmetoder for datamaskinene NeXT produserte. I en artikkel i Fortune i 1990, presenterte Steve Jobs en ny og svært avansert fabrikk for pressen. Til å utvikle produksjonsmetodene for fabrikken brukte Steve Jobs 40 av sine mest erfarne medarbeidere. Målet var ikke å spare penger, men produsere maskiner i en helt annen kvalitet enn sine konkurrenter.

Snur vi klokken 18 år frem i tid er Apple i dag langt fra hva Steve Jobs ønsket i NeXT. Apples produkter produseres i stor grad på nøyaktig de samme fabrikkene som alle andres produkter og produktforskjellene mellom Apple og deres konkurrenter minsker. En helt ny produksjonsmetode vil kunne gi Apple det forspranget de trenger for å produsere datamaskiner i bedre kvalitet, raskere og til en vesentlig lavere pris. Aner vi en revolusjon?

Nettstedet 9to5Mac har en god historie når det gjelder å avsløre Apples hemligheter. De har tidligere avslørt MacBook Air, nye iPod nanoer, Aluminium iMacs, iPod touch osv. Deres kilder har så langt vist seg å være gode og det var også 9to5Mac som først introduserte begrepet "The Brick". Vi venter i spenning til 14. oktober.

CBlomviks bilde

CBlomvik

Jesus. I'm about to make a brick in my pants of excitement, that's for sure!

G-Macs bilde

G-Mac

Tar det med en klype salt, men kunne vært spennende :)

fuzzy76s bilde

fuzzy76

I tillegg vil produksjonsprisen på sikt kunne reduseres.
Aluminium er et veldig kostbart materiale, og å bruke en så svær blokk for hver eneste maskin hadde blitt vanvittig dyrt...

Og selv om man smeltet avskjæret om til nye blokker ville dette være veldig energikrevende og derfor i seg selv både dyrt og miljøfiendtlig...

eflaten

Aluminiumsindustrien har i mange år laget deler til fly, bil og romfart på denne måten. Om det er laserkutting av alu det er snakk om. På Raufoss lager de blant annet deler til Arianeraketten på denne måten. Nøyaktig om det dreier seg om noe som er såkalt revolusjonerende metode får vi se. Men en ting er sikkert. Databransjens bruk av alu er sålangt ikke spesielt avansert sammenlignet med bilindistrien. Gleder meg til dette!

cannons bilde

cannon

fuzzy76: Selvfølgelig vil man bruke alt avskjær.

Aluminium har en lav smeltetemperatur, så det er slett ikke sikkert at miljøregnskapet her vil bli noe verre enn ellers. Tvert imot, det kan hende det blir mye bedre. Det er tross alt mange faktorer som spiller inn.

Åsmunds bilde

Åsmund

Aluminiumsfelger lages av aluminium, det sier vel seg selv, men alt avskjær pantes og sendes tilbake til aluminiumsfabrikken for omsmelting.

E. Skrott

Den gang DA, hver gang NÅR.

Kan det være så veldig vanskelig?

chridal

God teori hvertfal!

Simplicity is beauty | dalsvaag.net

kajac2

Det tar jo evigheter å skjære ut en felg i aluminium. Tar det ikke rundt 40 minutter pr.felg?

simenhjort

@fuzzy76: Da har du sannelig misforstått. Der er svinedyrt å utvinne aluminium, fordi det ikke finnes i naturen, og må utvinnes kunstig. Elektrolyse kalles dette, og krever store mengder energi. Å smelte aluminium, derimot, det krever ikke mer energi enn at det går fint an å gjøre det uten å bli noe miljøproblem.

Og Apple er jo ikke idioter heller. De skjærer ikke ut chassis til alu-maskiner fra massive blokker på 40*30*10 cm. Selvsagt vil jo denne produksjonsmetoden innebære at blokkene blir laget i en rimelig størrelse i første omgang.

@kajac2: Når man skjærer ut en felg, bruker man svære blokker som har et volum som er flere titalls ganger større enn det som vil være nødvendig på et alu-chassis til en MB. Når man snakker om en custom felg på 18-20 tommer som krever en aluminiumsblokk på kanskje 50*50*30 cm, da er det plutselig sinnsykt mye mer materiale som skal vekk. Og i tillegg kan jo apple ha maskiner som er dedikert til et eneste design, og da kan også prosessen bli mer effektiv.

Har tro på alu-teorien jeg :)

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Jeg håper dette stemmer, og at maskinene kommer 14. oktober, for det er dette vi har planlagt som bursdagsgave til min mor!

panserjohan

Om artikkelen stemmer, står det ikke noe direkte som designskifte eller noe annet. Det handler heller om å sikkre produksjonen på en langsiktig basis, kostnadsmessig og ikke minst handler det om forutsigbarhet i produksjonskostnader.

Alle viktige komponenter for et selskap som har voksesmerter, men ikke har sluppet opp for ambisjoner

The Morks bilde

The Mork

Stemmer i hvert fall med "future product transition" som skulle komme, og som skulle kutte fortjenesten.

kajac2

Har lite tro på dette, da det er tregt, dyrt, strømsløsende, aluminiumsløsende, og forurenser mye. Dette er i mot alle apples prinsipper. Så hvis det stemmer er det i hvertfall ikke snakk om vanlig aluminiumskjæring, men noe helt eget apple har funnet opp.

Metro

Jeg ser uansett ikke det helt store poenget i å bruke brick-teknologi (hvis man kan kalle det det...) på en bærbar maskin.

Med mindre det er en helt revolusjonerende design, må jo skjermen uansett bestå av et eget stykke, samt at batteriet enten må være en egen enhet som i dag, eller dekkes av et batterilokk.

OK, man kan kanskje spare et par deler i chassiset, men vil det forsvare ekstrakostnaden brick-teknologien vil medføre?

Nei, de viktige parametrene (og der Apple nå snart må ta grep) er fortsatt vekt, kapasitet/hastighet, batteritid og ikke minst pris. Jeg tror de fleste gir blaffen i om en bærbar består av 3, 7 eller 10 deler. Jeg har i hvert fall aldri sett noen som har tatt opp dette som et problem på forumet tidligere...

macavhengig

Det meste som blir produsert i aluminium blir ikke skjært ut, men produsert i støpeformer - fra smeltet aluminium. Det samme med felger, som blir støpt i kokiller (egne støpeformer).

Mistahh

Høres fett ut, gleder meg til 14. da skal jeg sprette champisen, å sikle etter alu-macen. Hilsen optimisten :)

NuSkool

Jeg siterer John Moltz: Ha-ha! Stoopid Mac users! If your laptop is a solid brick of aluminum, HOW ARE YOU GOING TO OPEN IT?! Ha-ha! Sooo stoopid.

:D

christerguttens bilde

christergutten

Lå oss nå indelig håpe at Apple fortsetter å opprettholde imaget sitt som en litt eksklusiv-utenom-det-vanlige produsent.
Jeg kommer til å droppe Apple den dagen naboen min som går på sosialen kjøper mac fordi det er billig.
Jeg håper aldri Apple kommer til å lansere sånn miniPC crap!
La oss alle innse det: Hvem vil ha en datamaskin som er like dårlig og treg som datamaskiner var for 8-10 år siden?
Herregud vi er i 2008, og plutselig går datateknologien 10 år tilbake?
Denne lille "miniPC-epoken" er nok over ganske snart.....

Hvis du skal ha en liten og lett datamaskin, så er det macbook air som er tingen :) Den har lekker design, ikke noe plast og tull, og den har kjempebra batteritid, i motsetning til miniPC som lades etter en times tid. Det er jo tull!
La oss heller håpe at apple kommer med kanskje litt flere utgaver av iPhone. (en med taster, kanskje en kamskjellversjon?) Noe skikkelig originalt! Det er jo det Apple er gode til.
Det hadde vært spennende å se hva de får til :)

Vær så snill og ikke si at forskjellen på Apples og andre produsenters produkter misker da! Da må du åpne øynene og ta deg en tur på f. eks elkjøp i lørenskog!
Du ser at Apple avdelingen der ser ut som den er fra en helt annen tidsalder enn alle de andre klumpete plastikk boksene rundt om i butikken! Apple har stil og klasse over produktene, og de er gjennomførte og enkle og bruke!
Prøv å finn noe fra noen andre produsenter innenfor den kategorien, som matcher Apple!

Keep up the good work apple! =) <3

dibon

christergutten: Du er offesielt kåret til dagens fanboy!

Den dagen Apple sine maskiner blir billige, nei da skal du IKKE bruke de lengre! Bare de klarer å opprettholde design til en hver pris er alt greit. Hvem bryr seg om ytelse for penga? Og ikke minst det viktigste: Folk på sosialen skal faen ikke få lov til å bruke Mac!

Når det gjelder netbookene er det kanskje noe av det bedre som har skjedd på lenge. En laptop som funker til mange av hverdagens oppgaver til ~2500kr er mye for penga! :)

krøllkrøllesen

for ikke å snakke om dagens snobb.

ANTI-FANBOY

haha. Her ser man en sikkelig Apple-fanboy!

"Jeg kommer til å droppe Apple den dagen naboen min som går på sosialen kjøper mac fordi det er billig."

Jeg synes alle produktene til apple er billige. Så jeg vet ikke jeg. Skal du droppe apple nå?

simenhjort

@kajac2: Hvor i all verden har du det fra at det er dyrt, strømsløsende og forurenser mye?

nasty0nes bilde

nasty0ne

Makes total sense:
ny MacBook chassi prototype

nasty0nes bilde

nasty0ne

prototype (test)ny MacBook Pro chassi bilde 1
prototype (test)ny MacBook Pro chassi bilde 2

I stedet for dette:
MacBook Air chassi

på den nye måten slider du bare inn skjerm med cam og lys på toppen.

Haukevinge

Brick kan bety Murstein..

Hva kan man gjøre med en murstein?

Jo, knuse vinduer..

elznorro

mandgsmaskinenes dager med dette kan være talte. Hvis Apple lager bedre maskiner enn konkurrentene, kan jeg leve med at de koster litt mer.

svanos bilde

svano

Dette var jo litt morsomt lesing (og mimring). Her snakkes det om en ny produksjonsmåte, og selv om Apple riktignok ikke lagde oppstyr rundt unibody før på høsten 2008 var jo unibody alt i bruk på macbook air da denne artikkelen ble skrevet:)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai