Slik blir Apples nye bærbare

På tirsdag den 14. oktober skal Apple lansere nye bærbare-datamaskiner og unormalt mye informasjon har allerede lekket ut. Alt peker på en massiv oppdatering av både den populære MacBook og Apples Pro-bærbare MacBook Pro. Vi har ringt spåkonen til Saera Khan og gir deg den siste og mest oppdaterte informasjon og bilder av Apples nye bærbare.

Nytt nVidia chipset

nvidiaEt av de heteste ryktene denne høsten har vært at Apple planlegger å gå bort fra Intel sine chipset til fordel for nVidia. nVidia har lenge levert videokort til Apple, men de har også produsert chipset til PC-leverandører. Det ryktes nå at Apple skal kaste ut Intels chipset til fordel for en helt ny chipset-plattform fra nVidia med navn MCP79. Dette chipsettet ses på som et alternativ til Intels Centrino 2 "Montevina" plattform og tilbyr støtte for 1066MHz front side bus, DDR3-minne og PCI Express 2.0.

I tillegg til å tilby de samme funksjonene som Intels chipset, så skal nVidias produkter også ha en del fordeler. Først og fremst tilbyr nVidia vesentlig bedre integrerte videokort enn hva har vært tilfellet med Intel. MCP79 antas å inneholde en ny serie med GeForce 9300 og GeForce 9400 grafikkprosessorer som er direkte integrert på hovedkortet og tilbyr vesentlig bedre ytelse enn Intels GMA X3100 som i dag finnes i Apples MacBook.

Apple ønsker å kvitte seg med Intels svake grafikkprosessorer også på grunn av neste utgave av Mac OS X. En av hovedfunksjonene i neste utgave av Mac OS X (Snow Leopard) er noe Apple kaller for OpenCL. Open CL lar utviklere dra nytte av de svært kraftige videokortene som etterhvert finnes Macene. Videokortene fra nVidia og ATI har alle sine egne "prosessorer" som spesialiseres i å håndtere grafikk operasjoner, men med OpenCL kan systemet også benytte ledig kapasitet i et videokort til å foreta andre type beregninger. Med videkort som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente her og Intels innebygde grafikkkort er ikke raske nok til å kunne utgjøre noen forskjell.

nVidias chipset inneholder også en del andre spennende teknologier som Apple kan ta i bruk, deriblant DriveCache. DriveCache er en properitær nVidia teknologi som bruker Flash-minne til å gjøre en rekke funksjoner vesentlig raskere. Med DriveCache kan Apple introdusere raskere oppstartstider, raskere dataoverføring og lignende funksjonalitet som Microsoft ReadyDrive og ReadyBoost.

Et bytte til nVidias chipset skal også gjøre det mulig for Apple å produsere mindre og tynnere maskiner, da nVidias chipset sies å være mindre plasskrevende og mer effektiv enn Intels. Apple vil også i ytterligere grad kunne skille seg fra sine konkurrenter som i all hovedsak benytter Intels chipset.

Blu-ray

Blu-ray i MacKevin Rose, grunleggeren av nettstedet Digg.com, skal i følge Edibleapple ha uttalt under Diggnation at Apple vil inkludere Blu-ray i oppdateringen av sine bærbare. Tidligere har Kevin Rose uttalt at Mac OS X 10.5.6 vil støtte Blu-ray og at denne Mac OS X oppdateringen vil bli introdusert sammen med nye datamaskiner.

Kevin Rose har ved tidligere anledninger hatt god tilgang til korrekt informasjon angående Apples framtidige planer og det var han som avslørte den nye iPod nano, iTunes 8 og Genius som nettopp ble lansert av Apple.

MacBook og MacBook Pro i aluminium

Etter å designmessig ha vært realtivt uforandret i flere år, ser det nå ut til at Apple planlegger å gjøre store endringer på sine bærbare datamaskiner. Et av ryktene som har vært mye omtalt den senere tiden har nettopp vært designendringer. Ifølge flere kilder skal Apples nye bærbare utnytte en ny produksjonsmetode hvor større deler av maskinen skjæres ut av aluminium. Bildene vi så langt har sett støtter også opp under denne teorien og viser design hvor hull til tastatur og porter er skåret ut i aluminium.

I går la det kinesiske nettstedet MacX.cn ut en rekke nye bilder av det som skal være den nye MacBook og MacBook Pro. Utifra bildene kan vi tydelig se at det skjer større designendringer på begge maskinene. MacBooken produseres nå i aluminium, men det er fortsatt uvvist om hele maskinen vil være i aluminium. 9to5Mac melder at topplokket på MacBooken fortsatt vil være i plast og mest sannsynlig kun i svart. Likheten mellom dagens iMac og MacBooken skal være slående hevder dette nettstedet.

MacBook Pro derimot ser ut til å få samme type tastatur som har blitt introdusert på MacBook Air og MacBook. Det vil si, et tastatur hvor det er et større mellomrom mellom hver tast og hvor knappene er nedfelt i selve maskinen. Fordelen er utvilsomt et mer "stabilt" tastatur.

De siste bildene som har blitt publisert hos MacX.cn har så langt ikke vist topplokket til MacBook Pro eller MacBook, noe som tyder på at det også er designendringer der.

Ny MacBook
Ny MacBook

Ny MacBook fra innsiden
Ny MacBook fra innsiden

MacBook fra siden MacBook fra siden

Ny MacBook
Ny MacBook Pro

Ny MacBook Pro med tastatur

Ny MacBook
Ny MacBook Pro fra innsiden

MacBook Pro Speaker
Ny MacBook Pro høytaler

The Brick
MacBook Pro fra siden

Apple Event tirsdag 14. oktober

Apple har invitert utvalgt presse til en pressekonferanse den 14. oktober. Her vil Apple presentere sine nye bærbare modeller. Pressekonferansen begynner kl. 19.00 norsk tid og Mac1 vil selvsagt holde deg oppdatert utover kvelden.

matsi

Hva med disse?

http://blog.iso50.com/wp-content/uploads/2008/10/macbook-mockup1.jpg

http://blog.iso50.com/wp-content/uploads/2008/10/picture-41.png

machristian

Synes at det svarte MacBook Air tastaturet ser usedvanelig stygt ut på disse maskinene :(

SindreMs bilde

SindreM

De er klart fake matsi. De som er i artikkelen virker veldig troverdig ved at det ikke kan være redigert.

Chropss bilde

Chrops

Enig med machristian! Hadde vært mye finere med de hvite tastene fra MacBook

basushjerne

Tror dette blir bra jeg;) Apple vet nok hva de gjør! Litt synd at jeg allerede har en macbook, da blir det liksom ikke så "stas" med nye modeller:p

ReEIsSs bilde

ReEIsS

Problemet med det hvite tastaturet er jo at det blir veldig fort skittent, men engig med at hvitt tar seg bedre ut.

oskbee

Alu-fargede taster er vel det som ser best ut.

Siggii

Enig, fargen på dagens MBP-tastatur burde bli beholdt.

De har forresten blitt sykt tynne, hvis disse bildene stemmer. Nesten bare 2/3 av nåværende tykkelse...

Men.. Hvordan skal man feste på bunnen? Er det der det blir skjøt da? Er det no særlig pent?

Børhaugs bilde

Børhaug

Jeg må først si at jeg tror ingen ting før jeg ser det. Ville ikke blitt første gang jeg ble skuffet på en Apple event da. Men skal man spekulere, så synes jeg disse bildene ser fantastiske ut. Gleder meg vilt til ny MBP nå. Tre år siden sist innkjøp. Det er lenge!!

Videre, når det kommer til skjøter på macen, vil den nok, dersom det blir topplaten på bildene, bli en skjøt på undersiden. Det ville i så tilfelle ikke vært så dumt. Kun en skjøt der ville vært nice. Jeg kan nemelig ikke huske sitgang jeg benyttet trynet som bord, så blir nok ganske så pent å se på det ja.

Chropss bilde

Chrops

Kjipt at MacBook og MBP mister FireWire-400 porten, i tillegg mister jo MBP også DVI til "fordel" for Mini-DVI..

kknets bilde

kknet

Synes det er merkelig MBP har så få tilkoplingskontakter? DVD-drevet er flyttet til siden, stemmer disse bildene vil den kun få kontakter på den ene siden som MB. Betyr i allefall at PCI-express-sloten forsvinner? Dette, sammen med flere usb- og FWkontakter er jo store grunner til at folk kjøper MBP i steden for MB.

Men uansett, blir spennende til tirsdag!

EDIT: så på feil bilde, dvd-drevet er der det alltid har vært =)

Chropss bilde

Chrops

Nei, CD/DVD-drevet på MBP er flyttet til siden.. og PCI-express-sloten er der fortsatt

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor nesten alle bærbare kommer med innebygd optisk spiller. Ville ikke det vært bedre å benytte plassen til noe annet? Bedre luftflyt, større batteri, bedre plassering av ulike porter. Ikke vet jeg, men til noe annet ihvertfall.
Eller bruker dere dvd spilleren så ofte at en bærbar uten innebygd spiller er totalt uaktuelt? Jeg bruker min nesten aldri, derfor har jeg heller ikke lyst til å drasse den med meg.

Chropss bilde

Chrops

Installere iWork, iLife, Final Cut Pro, Microsoft Office, og Snow Leopard når det kommer osv...?

Nei, jeg ser hva du mener. Selv bruker jeg den kanskje 2 ganger i måneden for å rippe cder eller se dvd. Kunne sikkert greit meg uten, men da måtte det vært mulig å ha en ekstern optisk spiller slik som MacBook Air

KnethJensens bilde

KnethJensen

spennende... nye prosessorer og design. men får da håpe at det ikke blir alu med sorte taster på mbp. Det ser i mine øyne helt merkelig ut. Det samme men alu kropp og plast topp/skjerm?

Bortsett fra dette blir det morro.. bortsett fra at jeg kjøpte meg en mbp for 1 mnd siden da vel og merke :p
men sånn er livet i apple verden.. hardt oO!

KDNs bilde

KDN

Med oppgradert Intel brikkesett i sommer så har jo denne oppgradering vært ganske forutsigbar. Jeg personelig trudde den skulle komme mye tidligere, men alt tyder nå på at det er nye Nvidia brikkesett i den, noe som kansje er grunden til at oppgraderingen kommer så seint.

havard_r

Det burde vel være på tide å skvise inn et numerisk tastatur!

devo

Bra sak, og Super-Kudos for den fantastiske koblingen mot stortingets konsulenttjenester :) Looking foreward to tomorrow!

EDIT: Eh. Numerisk tastatur? Det brukes jo bare som en designunnskyldning pga plassoverskudd, hva med å ha et eksternt et? Nå som apple faktisk har samme tastatur på alle sine maskiner skal det ganske mye til for at de går tilbake til en mer komplisert produksjon ved å stappe inn et numerisk tastatur bare fordi det er plass...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai