Apple lanserer ny MacBook Pro

Ny MacBook Pro

Det første Apple introduserte i dag var en ny MacBook Pro. Med det flotte og solide nye designet, kraftigere skjermkort og større harddisker er dette en oppdatering Apple kan være stolte av.

MacBook Pro har fått et kraftig ansiktsløft, og designet er radikalt forandret. Apple har videreutviklet teknologien de benyttet i produksjonen av MacBook Air. Hele maskinen skjæres ut av en solid blokk med aluminium, noe som fører til et svært lett, tynt og solidt design som tåler mer enn mye annet.

Vi starter med 1,1 kilo metall og ender opp med 220 gram i rammen, resten blir samlet opp og resirkulert

uttalte Apples sjefsdesigner Jonathan Ive under dagens pressekonferanse.

På innsiden har MacBook Pro skiftet brikkesett/chipset og gått fra Intel til NVIDIA. Dette betyr at maskinen nå får benytte seg av NVIDIAs nyeste 9400M grafikkprosessor i tillegg til NVIDIA 9600M GT med enten 256MB eller 512MB minne. Apple vil tilby Hybrid SLI som gjør det mulig å kombinere kraften fra begge grafikkprosessorer samtidig, noe som skal gi store ytelsesfordeler. Skjermen er også forbedret og har nå LED-bakgrunnsbelysning, noe som blant annet gir sterkere lys. Den nye modellen får i tillegg den nye Mini DisplayPort, i likhet med alle nye maskiner fra Apple. Den har også to USB-porter, gigabit ethernet, audio in/ut og Firewire 800.

SSD-disker og DisplayPort

Den nye MacBook Proen har også fått muligheten til å bestilles med Flash/SSD med lagringskapasitet på 128GB som et tilvalg i bestillingen. SSD er kjent for lavere strømforbruk, raske lese og skrivehastigheter og ingen bevegelige deler sammenlignet med vanlige harddisker for bærbare. Maskinene vil også tilby vanlige harddisker på opptil 320GB med en hastighet på 7200rpm.

DisplayportI tillegg har Apples nye MacBook Pro introdusert støtte for DisplayPort. En ny standard for digital overføring av bilder fra en data til en ekstern skjerm. Denne standarden er godkjent av VESA og støttes blant annet av ATi, NVIDIA, Dell og HP. DisplayPort støtter opp til 10,8 Gbit/s over en kabel og skjermoppløsninger opptil 2560x1600. På skjermkabler over 15 meter har DisplayPort støtte for 1080p. Standarden er et alternativ til HDMI og skal være vesentlig bedre egnet for databruk enn HDMI.

Nye MacBook Pro 2.4 GHz

 • 2.4GHz
 • Intel Core 2 Duo
 • 2 GB DDR3 Hukommelse
 • 250 GB harddisk
 • NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT med 256MB
 • kr. 16.490,-

Nye MacBook Pro 2.5 GHz

 • 2.4GHz
 • Intel Core 2 Duo
 • 4 GB DDR3 Hukommelse
 • 320 GB harddisk
 • NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT med 512MB
 • kr. 20.490,-

Les mer om de nye MacBook Proen hos Apple. Den nye MacBook Pro er klar for levering i løpet av 7 dager ifølge Apple og kan bestilles på Apple Store og andre autoriserte Apple-forhandlere som Eplehuset og Humac.

Gusto

Punktlisten i bunnen har feil i seg

1. 2.4GHz på 2.5GHZ-modellen
2. Prisen er det samme på begge modellene

Ellers: Skryt for gode artikler rundt lanseringen :-)

Hobbes

Med det flotte og solide nye designet, kraftigere skjermkort og større harddisker er dette en oppdatering Apple kan være stolte av.

Dagens oppdatering er jo å vise fingern til pro brukerne hilsen obligatorisk glossy og mangel på firewire400 (ja, jeg vet det finnes overganger, men det skulle være unødvendig). Jeg satt klar med kortet for å handle, men nå må jeg se etter en av de gamle. Dessuten har jeg lite tro på to GPU'er. Blir bare til at man bruker den ene uansett tror jeg. Dyrere på den billigste pro'en samtidig som at L2 cachen går ned(!)

thomasbs bilde

thomasb

Fikset. Takk for rettelsen, Gusto :)

Dan Aksel

Jeg frusterte meg over dette med gloss-dillaen til Apple jeg også, men så tenkte jeg meg litt om. For 5 år sidn brukte jeg CRT-skjerm med glass-overflate, og det funka jo fett det! Er det egentlig noe problem?

Hobbes

Jeg synes glossy skjermene er mye mer speil enn de gamle CRT skjermene, men for meg er det største problemet at det nå kun er en firewireport og at det er firewire 800

Karl Ivar

Hvorfor kutter de ut FW 400? Mange av oss musikkfolk bruker FW400 baserte lydkort samtidig som vi har koblet til en ekstern FW disk.

Det burde også være mulig å spare penger på grafikk-kortene for de som ikke trenger det.

Også dyrere på toppen? Typisk Apple. Var sikker på å kjøpe før dette, men nå ble jeg usikker.

Thomas Gs bilde

Thomas G

det står fortsatt 2.4GHz på 2.5GHZ-modellen

Xenon

er ikke firewire 800 bakover kompatibel med 400?

Govva

Savner også FW 400. Greit med en 800 port, men som filmer så vet jeg ennu ikke om noen videokamera med FW800 overføring, bare FW 400. Kommer sikkert etterhvert, men hva gjør man under tiden

ArneArts

Firewire 800 er bakoverkompatibelt, og firewire 400-enheter funker helt fint med 8->6-pins firewire kabel.

KDNs bilde

KDN

Videoen med produksjons prosessen av MB/MBP er tilgjengelig på http://www.apple.com/macbook/the-new-macbook/

Cowabunga

Skuffende med glossy skjerm! Må enten vente til de skjønner at dette ikke holder mål eller rett og slett kjøpe modellen som utgår nå. Lurer også på om jeg skal kjøpe Cinema display med matt skjerm før de oppgraderer alle med glossy skjerm i Januar... Veldig trist!

thomasbs bilde

thomasb

FireWire800 bruker 9-pins-kabler. Man kan fint koble FireWire400-enheter til en firewire800-port, ved hjelp av riktig kabel: http://www.komplett.no/k/kl.aspx?bn=10167

Hobbes

Det er jeg klar over thomas, men enda en overgang? Hva med videofolk som har både firewire 800 disk og kamera de vil ha koblet på samtidig? Ja, dette kan ordnes med diverse workarounds, men vi snakker tross alt om en av de dyrere promaskiner man får kjøpt og da burde det være unødvendig!

Kashmars bilde

Kashmar

Det fine med firewire er at man kan daisy-chain'e enhetene. Jeg har bare en firewire-port på MacBook'en min, men jeg kobler en disk i den og den neste disken i den første. De fleste firewire-disker har to firewire-porter, og det finnes firewire-hubber for de som ikke har den muligheten.

thomasbs bilde

thomasb

Hobbes: Ja skjønner problemet, og er forsåvidt enig med deg. Teit de fjernet firewire400. Kjekt med to forskjellige firewire-porter, da det ikke er alltid man har tilgang til den rette kabelen.

En ting man likevel skal huske på er at de to firewire-portene som er på eldre modeller av MacBook Pro, deler samme firewire-buss (som du kan se), noe som ofte kan være problematisk. Har man to firewire-enheter koblet til, vil bussen få samme hastigheten som den tilkoblede enheten med lavest hastighet.

"The FW bus can only run as fast as the slowest device on it." -Adam Wilt
http://www.adamwilt.com/Tidbits.html

Løsningen på dette problemet, er å kjøpe seg et ExpressCard/34 med firewire eller eSATA, og ha lagringsenheten koblet til der. Da får du kamera/deck og lagringsenheten på hver sin buss.

Litt på siden, men likevel kjekt å vite: Selv Mac Pro, med fire firewire-porter (2xfw800 og 2xfw400), har bare én buss. DET er for dårlig spør du meg.

Arild Holtet

Ser ut for det blir en suveren maskin. En skikkelig oppgradering denne gangen. Synes sort tastatur er litt styggere, men det er bare min personelige smak. MakBook ble mange ganger penere. Var fint med en ekstra USB port på venstre siden. Er enig i at dette er maskiner Apple kan være stolte av.

Arild.H

KDNs bilde

KDN

Jeg skulle hatt deg thomasb med riktig kilder igår(eller brukt 5 min på å google..) hehe. Da var folk helt gale på forumet angående fw porten på MBP. Alle litt mer techy folk veit jo hvordan fw er koblet internt i maskinen og at det er helt likt idag selv om man bare har 1 tilkobling.

casablanca

Skuffende syns jeg, av flere grunner:

- blank skjerm (håpløst for folk som driver profesjonelt med foto/design -kalibrering av skjerm samt uriktige farger)

- mangel på Blu-ray brenner (såvidt meg bekjent finnes dette allerede på flere PCer. Prisen er meg bekjent ganske høy, men for en "pro" laptop burde det iallefall være en valgmulighet når man bestiller)

- kun en Firewire port (som jeg ser er blitt diskutert tidligere i tråden. Joda, man kan koble flere enheter etter hverandre, men det betyr vel også at hver enhet i kjeden må være påslått)

- den nye styreflaten (ingen knapp vil bety total forvirring for nye brukere eller de som evt. låner maskinen. Jeg forstår at Apple vil være innovative, men dette er vel å gå litt for langt?)

- svart tastatur/svart ramme rundt skjermen (personlig smak, men jeg syns ikke noe særlig om dette. Liker heller det "gamle" utseendet. "Less is more" er det noe som heter. Minimalisme fungerte fint for meg, så hvorfor klusse med det og få maskinen til å ligne mer på en "rotete" PC?)

Nei, selv om jeg etterhvert må gå over til en Intel maskin pga. programvare jeg ikke lenger kan kjøre på PPC vil nok Powerbook'n min fungere en god stund til.
Det blir uansett ingen ny Mac før de kan levere en med matt skjerm (og da helst 8 bit, og ikke "jukse 8 bit" (6-bit) som de hittil har kommet med) og Blu-Ray (nyttig å kunne lagre så mye data på en DVD).

Slik jeg ser det er nylanseringen ikke en "pro" maskin, men en fordyret forbrukermaskin. Fortsetter de slik vil de miste pro-markedet til PC verdenen er jeg redd.

stooy

HOBBES: kjøpe min macbook pro?

Polymorphs bilde

Polymorph

Man trenger ikke "enda en overgang" for FireWire 800 til 400.

Det er bare annen tupp i ene enden av kabelen, slik som med USB 2.0 - til mini-USB.

Det eneste kjipe er jo at det bare er én port nå. Men en ekstern disk på FW800-porten og så HUB-e derfra går jo fint =)

Dessuten har lydkortet mitt en ekstra FireWire400-port jeg kan koble til f.eks. kamera på.

Daisychaining <3

(Oops, litt tidlig på morgenen; så ikke at det var svart på dette alt.)

Jeg er mektig imponert. Apple har hevet seg over andre laptopprodusenter nå.

kolbys bilde

kolby

Hvis man til enhver tid har behov for å ha 2-3 enheter koblet til maskinen sin, så er kanskje ikke en laptop det riktige valget. En bærbar maskin har som mål å være og veie minst mulig, men likevel ha muligheter for flest mulig koblinger. Den beste måten å gjøre dette på er å fjerne enkelte porter, og så tilby forskjellige overganger for de som skulle trenge det.

Det hadde selvfølgelig vært fint med FW400 osv. på maskinen, men hvis man får en mindre, mer solid og lettere maskin ved å bare benytte seg av en ledning, så er valget ganske enkelt for mange.

Jeg kan ikke se for meg at alle her har behov for å hver dag bære med seg 2-3 enheter som trenger FireWire og koble dem til maskinen når man er på toget. Jeg har rundt 10 eksterne harddisker som jeg bruker aktivt, men jeg har aldri behov for å ha alle sammen koblet til samtidig.

Jaroma

Pent utseende, men enig med dem som ser ulemper med den speilblanke skjermoverflaten. Det de derimot har gjort med chassiset er ganske så unikt, og bringer produktet opp i en helt ny kvalitetsklasse. Kvalitativt er det vanskelig å konkurrere mot dette.

Det jeg IKKE liker er at Apple tviholder på et kunstig høyt prisnivå hva angår de såkalte PRO-modellene (enten det er bærbare eller stasjonære). Det er rett og slett ikke SÅ stor ytelsesforskjell på MacBook og MacBook Pro at det rettferdiggjør en femsifret prisforskjell.

stormx

Det er vel ikke en femsifret prisforskjell på MB og MBP, men jeg er enig i at MBP burde være priset likt som forgjengeren eller billigere. Det har vel delvis sammenheng med en høyere dollarkurs/lavere kronekurs å gjøre. Differansen mellom USA og Norge er allikevel for høy.

Jeg digger glossy skjerm, flott er det :D Så kan bare alle whine så mye de vil om skjermen, jeg vil fortsatt være like glad :) Gleder meg til å kjøpe min nye MBP snart.

Govva

Er til dels enig med Kolby, MEN når jeg er ute å reiser, så vill jeg ha så lite som mulig med meg. Om jeg bare har filmkamera og laptoppen med meg, så har jeg et lite problem. Hvor i all berden skal jeg putte ledningen i fra kameret inn. Kan jo ta med meg en liten HD som har både 400 og 800 port, men men.
Frem til nu så har jeg bestandig hadd med meg en liten HD, men det beror på størrelsen på den interne HDn som jeg har nu. På den nye maskinen som har en større HD, så skulle jeg kunne laste inn matrialet rett på maccen, men ikke som ikke, pga av at 400 porten er tatt bort. Sikkert en overgangsfase, men intil da. Hva gjør man

Hobbes

Man trenger ikke "enda en overgang" for FireWire 800 til 400.

Det er bare annen tupp i ene enden av kabelen, slik som med USB 2.0 - til mini-USB.

En sånn "tupp" blir jo "enda en overgang". Det er en ekstra løs enhet. Mister/glemmer man den på en jobb, så er man fucked..

Må se denne maskinen i real life og få testa den. Var så sikker på å handle på forhånd, men nå er jeg neimen ikke sikker asså!

Rameau

Vil de gamle MBP'ene være til salgs fortsatt, tror dere? Eller blir de kastet på søpla?

andyman

De har nok prøvd å minske produksjonen i senere tid for å få solgt de fleste ut. Eplehuset og andre selgere har nok fortsatt de gamle på lager en stund til.

kolbys bilde

kolby

@Govva

Jeg ser den. Heldigvis finnes det enkle ledninger som gjør at du kan koble FW400 til FW800, uten en egen overgang.

Det uheldige med FireWire er at FW400 og FW800 har forskjellige porter, der ble det litt enklere med overgangen til USB2. Egentlig skal jo utviklingen være slik at FW400 forsvinner og FW800 tar over, men de forskjellige ledningene har gjort det vanskelig.

Forhåpenligvis vil vi se flere og flere produkter med FW800, og ettersom FW1600 og FW3200 skal bruke den samme 9-pin som FW800 vil vi helt sikkert ha en fin tid med den nye MacBook Pro.

svars bilde

svar

casablanca: Prøv å finne en bærbar med 8bit skjerm du, lykke til.

admins bilde

admin

Det som også blir interessant å se, er hva Snow Leopard, OpenCL og Hybrid SLI vil gjøre for ytelsen på disse maskinene. Jeg tror vi vil få se hyggelige ytelsesforbedringer i tiden som kommer og med prosessorhastigeter som ikke er veldig økende er det essensielt at Apple nå arbeider med å dra full nytte av GPUene.

Selv om den forrige MBP hadde 1x Firewire 400 og 1x Firewire 800, så var det fortsatt en og samme bus. Hadde du to enheter plugget inn fikk du aldri utnyttet FW800. Jeg håper og tror at FW800 kan bli mer utbredt nå som Apple har gjort en clean-cut. Skulle gjerne sett to FW800 porter :)

At ikke MacBooken fikk Firewire i det hele tatt er derimot meget skuffende.

Rameau

PÅ Apple sine sider er det nå to varianter av skjermer til ny MBP med 17" skjerm. Er "Antiglare Widescreen Display" det motsatte av Glossy?, dvs, en skjerm av "gammel" type?

grobian

Rameau: På "Finn ut mer" på 17-tommeren står det dette:

"Hvis du velger den blanke widescreenskjermen, vises grafikk, bilder og videoer med kraftigere farger og dypere svart – perfekt for visning av DVDer. Hvis du foretrekker en skjerm med antirefleksbehandling – matt i stedet for blank skjerm – velger du widescreenskjermen som er standard."

Så antiglare må da altså være vanlig matt, og dette er mulig å velge på 17". Men glossy er obligatorisk på Macbook Pro 15". Det er koko. De er jo rettet mot proff-brukeren, ikke bare de som vil spille av DVD-filmer, og som driter i refleksjoner.

Får virkelig ikke håpe dette er en segmentering de har tenkt å legge seg på også i fremover. 6 500 kr. er en ganske betydelig sum for å kunne velge bort glossy. Ganske skuffende. Får prøve å ta godt vare på macbook pro-en jeg allerede har.

grobian

Men den 17" er jo den gamle..... Den er jo ikke oppdatert, nei. Så den har jo alti alt dårligere specs enn den dyreste 15". Yeah!

anikgol

synes de var alt for dyre til å starte med. Men er det bare meg eller er disse blitt dyrere enn sist også?

De er uansett alt for dyre!! den billigste MBP kunne blitt 2000 billigere så hadde nok apple solgt langt flere.

en annen ting er at jeg finner det merkelig at apple ikke har en fornuftig priset 15 tommer.
de burde ha lansert an MB med 15 tommer.

Eplenikkers

Fikk tak i den "gamle" 2,4 MBP til 13500,- i dag, med matt skjerm. O lykke.
Sikkert fint for de som liker glossy at apple velger glass og pianolakk på alt, men eg har sittet å stirret på en glossy MB skjerm i ett år, og dette var fantastisk mye bedre. Hva Apple fikler med for tiden aner ikkje eg, men de får ha lykke til. :-)
Dear Bill.
Out picking apples. Don't wait up.:p

svendheim

At Macbook, en maskin til over 10k ikke har Firewire, er bare så tåpelig at det nesten er diplomverdig.

Men de nye maskinene ser jo helt fantastisk bra ut.

jakobls

Hadde ikke forrige modell ab mbp LED-bakgrunnslys også da?

"Skjermen er også forbedret og har nå LED-bakgrunnsbelysning, noe som blant annet gir sterkere lys."

Hø?

sopadopa

Jeg er enig i alle her som er skuffet...kun glossy på PRO er rett og slett UTROLIG. Jeg gikk over til Mac for 1.5 år siden, og har gledet meg til ny MBP i over et halvt år. Det de gjør nå er rett og slett å være nedlatende mot eksisterende MBP brukere. Det kan bare være en grunn til at de har kun valgt glossy only: å spare penger. Resten av den nye MBP'en har kun fokusert på "utseende", dvs: Hendvende seg til nye brukere som har vært vant til PC og som vil elske Mac uansett. Er det noen andre som har en bedre/annen forklaring? Jeg ble i hvert fall skikkelig provosert...

Nå sitter jeg med min gamle MBP og ser INGEN grunn til å bytte...det er veldig trist. Hadde virkelig gledet meg (som jeg vet flere av dere andre hadde).

Er det noen som vet hvor vi kan klage? Eller er Apple så "stuck up" at de ikke kommer til å innrømme feilen?

Det verste er at selv om de on noen måneder (år) inser at de skulle hatt en matt skjerm, så må jeg si at jeg vil tenkte meg om flere ganger før jeg bytter.

Dette var rett og slett utrolig skuffende Apple...

Rameau

Nei, glossy skjermer er noe skitt. Men det blir jo spennende å se om de nye 17"-modellene blir å få med matt skjerm...

vaardal

Glossy:
Synest det er VELDIG rart kor mange som har lagt hat på glossy. Folk hyper seg opp og seier at det trengst i det profesjonelle osv.

1. Om du jobbar profesjonelt med film/foto/design etc, så jobba du aldri med det på ein 15". Eg driver med det som hobby og har ein ACD 23", så då burde no i allefall "proff-folka" bruke ein 30". Og desse skjermane er IKKJE glossy.

2. Var til og med utplassert i et av top 5 Norske reklamebyrå, og flere av designerene der (som designet store reklameplakater, annonser og annet materiell til trykk) brukte 24" iMac med glossy. Eg spurte faktisk om det når eg var der, og dei sa det var no problem. Veit ikkje ka metode dei har brukt, men dei får eksakt like farga på trykk som på skjerm.

Blu-ray:
Mangen hadde forventa Blu-ray i nye MPB'en. Men der må eg sei meg einig med Steve om at det forsatt er for tidleg med blu-ray siden markedet endå er flatt.

FW800/FW400:
En eigen Firewire400 port er totalt unødvendig når ein har ein FW800 port. FW800 tar Firewire400. MEN. Er litt skuffa over at det ikke har komt enda en USB-port eller 2xFW800 porter i stedet.

Pris:
Prisen er 100% respektabel. Eg gav 20k for min MBP når eg kjøpte den, og angra forsatt ikkje.

Nye touchpaden:
Genial! Gleda meg allerede til å teste denne maskina.

thomasbs bilde

thomasb

@Govva

Dersom du skal koble både harddisk og kamera til en MacBook Pro, lønner det seg å invistere i et FireWire eller eSATA ExpressCard/34. Da får du en ekstra buss, noe som vil føre til mindre trøbbel.

Se min forrige kommentar lenger opp, for mer info rundt dette..

Govva

Ja, jeg synes jeg ser meg selv på felt, og skal redigere film, at jeg kommer drassandes med en 30" skjerm under armen. Nei vaardal. Jeg vet hvordan det er å jobbe profesjonelt.
Om jeg bare hadde hadd rumpa mi i kontorstolen min til enhver tid, så hadde det jo vært noe annet.

Janklk

Mye oppmerksomhet rundt de nye MacBook- og MacBook Pro-modellene så langt.
Men jeg har ikke hørt eller sett noe om planer for en tilsvarende 17-tommers modell.
17-tommeren er jo en mektig bærbar maskin med nesten like stort bruksområde som en stasjonær maskin, og har såvidt jeg vet solgt meget bra.
Så hvorfor kom det ingen 17-tommer samtidig med 13- og 15-tommers modellene?
Er det noen som vet eller har hørt rykter om en oppgradering av den største bærbare fra Apple?
Eller rykter om at det vil tvinge seg fram en ultraportabel 9 eller 10-tommers modell, slik suksess som flere andre leverandører opplever med slike modellserier for tiden?

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai