TEST: Nye MacBook Aluminium

MacBook mangler

For en uke siden lanserte Apple arvtakeren til MacBook og sent i forrige uke begynte de første maskinene å dukke opp i Norge. Vi har hatt et eksemplar av MacBooken til test den seneste tiden og nå kommer dommen. Er dette er verdig arvtaker til den mest populære bærbare Macen noensinne?

MacBook Alu Test

Forrige tirsdag oppdaterte Apple sin mest populære datamaskin, MacBook. Ryktene hadde svirret i lang tid om nye MacBooks i 100% aluminium og ryktebørsen tok ikke feil denne gangen. Med mye brask og bram introduserte Steve Jobs og Apples sjefsdesigner Jonathan Ive en ny serie MacBook og MacBook Pro.

Vi har de seneste dagene testet en ny MacBook med 2.4GHz Core 2 Duo-prosessor og 2GB DDR3-RAM. Maskinen er den nye toppmodellen blant Apples MacBook-serie og koster kr 13 490 hos Apple Store og autoriserte Apple forhandlere. Maskinen er også tilgjengelig i en billigere versjon for kr 10 990 og leveres da uten bakgrunnbelyst tastatur og mindre harddisk.

Maskinen leveres med en nVidia 9400M grafikkprosessor og en Serial AT 250GB harddisk med en hastighet på 5400rpm. Man har også mulighet til å få levert maskinen med en såkalt Flash-disk eller SSD på opptil 128GB mot et tillegg i prisen på kr 4860.

DisplayPort inn i varmen

Av porter og utganger så finner du to USB 2.0-porter, audio inn/ut, MagSafe-strømadapter og en Mini DisplayPort.DisplayportDisplayPort er en ny standard for digital overføring av bilder fra en data til en ekstern skjerm. Denne standarden er godkjent av VESA og støttes blant annet av ATi, NVIDIA, Dell og HP. DisplayPort støtter opp til 10,8 Gbit/s over en kabel og skjermoppløsninger opptil 2560x1600. På skjermkabler over 15 meter har DisplayPort støtte for 1080p. Standarden er et alternativ til HDMI og skal være vesentlig bedre egnet for databruk enn HDMI. Hovedårsaken til at Apple, sammen med AMD, Asus, Dell, HP, Intel, Lenovo, Nvidia og Samsung, satser på DisplayPort fremfor HDMI er at DisplayPort er utviklet fra bunnen som en vesentlig mer skalerbar og stabil standard for dataindustrien. DisplayPort har støtte for toveis kommunikasjon mellom skjerm og datamaskin, noe som kan gi nye muligheter også i fremtiden. I tillegg er DisplayPort royalty free. Apple og de andre aktørene i IT-industrien behøver ikke å betale royalties for å benytte standarden. Til sammenligning måtte Apple ha betalt årlige lisenssummer på titusenvis av dollar samt en avgift for hver produserte enhet med HDMI til utviklerne Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony og Toshiba.

Per dags dato er ikke DisplayPort-standarden veldig vanlig, men det finnes allerede en del skjermer som benytter den nye standarden. En av disse er selvsagt Apples nye Cinema Display, men også Dell har introdusert et par ny skjermer med DisplayPort.

Kjøper du en MacBook og du har planer om å bruke den opp mot projektorer eller andre skjermer må du belage deg på å kjøpe ekstra adaptere fra Apple. De fleste skjermer og projektorer har fortsatt kun VGA eller DVI og fungerer ikke sammen med DisplayPort uten en adapter. Skulle du være så heldig å ha en skjerm som støtter DisplayPort, må du uansett ha en adapter da MacBook benytter DisplayPort Mini, en videreutvikling av DisplayPort standarden som Apple har foreslått standardisert. Skal du koble en ekstern skjerm eller projektor må du gå til innkjøp av en Mini DisplayPort til DVI Adapter og/eller Mini DisplayPort til VGA Adapter til kroner 249,- per stykk. Bytter du mellom skjerm (som regel DVI) og prosjektor (som regel VGA) må du med andre ord ut med 500 kroner i adaptere. Tidligere har Apple inkludert disse adapterne helt gratis, men det er det nå slutt på. I våre øyne er det et irritasjonsmoment. Når du først har lagt 11 000 kr eller mer på bordet, burde Apple kunne være rause nok til å inkludere en skjermadapter som tilnærmet alle trenger. Vi har ikke mye til overs for Apples påstander om at ingen bruker adapterne.

MacBook Alu Test

Over og ut for Firewire

Apple har kuttet Firewire helt og holdent fra MacBooken, et valg som har opprørt mange Macere. Firewire har lenge vært førstevalget for Mac-brukere når det gjelder eksterne harddisker, lydkort og ikke minst videokameraer. Mange har Firewire-utstyr liggende og kan nå ikke bruke dette på en ny MacBook. Mest sannsynlig har Apple kuttet Firewire fra MacBook for å tydeligere distansere MacBook fra MacBook Pro og dermed tvinge brukere som trenger Firewire til å oppgradere. Vi synes dette er en unødvendig differensiering og med tanke på såpass mye ekstrautstyr, videokameraer, harddisker osv. som er laget kun for Firewire er det en betydelig mangel. Vi ser at Apple har behov for å differensiere mellom MacBook og MacBook Pro, men Apple burde ha isåfall ha inkludert Firewire 400 i MacBook og Firewire 800 i MacBook Pro. For den jevne PC-bruker som ikke kjenner til Firewire og kun har forholdt seg til USB, er nok tapet ikke så stort. For Mac-brukere som har investert betydelig i Firewire, kan mangelen på Firewire være utslagsgivende og er en betydelig mangel.

Alt håp er allikevel ikke ute. Ifølge ZDNet er en ny standard for Firewire over Ethernet under utvikling og kanskje blir støttet i neste utgave av Mac OS X, Snow Leopard. Om dette er ønsketenkning eller realistisk vil tiden vise.

Design

Siden introduksjonen av MacBook har Apples datamaskin for mannen i gata vært helt uforandret hva gjelder design. Den har blitt levert i hvit eller svart plast, et designvalg som har skapt problemer for mange Mac-brukere. Plasten i MacBooken har nemlig hatt en lei tendens for å sprekke og et søk på Mac1 viser at mange har vært rammet av dette problemet. Apple har derfor hevet plasten ut av vinduet og satser nå 100% på aluminium.

Maskinene har det Apple kaller for "Unibody", et design skåret ut av en blokk aluminium. 1.1 kg aluminium skjæres ut med 3D-lasere og igjen sitter man med en ramme på 220 gram. Der hull til tastatur og porter før var skåret ut i plast, er det nå skåret ut i aluminium. Dette gir en stabilitet og styrke i chassiet til MacBooken som ikke en gang kan sammenlignes med de eldre MacBooken. Under Apples pressekonferanse fikk vi ved leke oss med ett av topplokkene til en MacBook og selv med betydelig kraft ga den ikke etter.

Hadde vi lagt samme type trykk på et topplokk i plast hadde den brukket for lengst og dette lover svært godt for kvaliteten på Apples mest populære MacBook. Den forrige modellen hadde uten tvil en del kvalitetsmessige problemer som Apple nå ser ut til å ha rettet.

MacBook Alu Test

Maskinen består av et topplokk, en bunn og skjermen og det er faktisk ingen synlige skjøter noen steder på maskinen, med unntak av bunnen. Jo mindre deler jo bedre er den nye filosofien til Apple og vi kan si oss svært enig i at dette er en god ide. Designet er i våre øyne svært lekkert og vi liker samspillet mellom den kalde aluminiumen og glasset. Det fungerer oppsiktsvekkende godt og maskinen får lange blikk uansett hvor man beveger seg. Mange har i forumet ment at den nye MacBooken ser ut som en hvilken som helst PC og vi kan berolige dere med at det gjør den definitiv ikke. Som vanlig gir ikke Apples produktbilder den fulle og hele sannhet og maskinen ser veldig mye bedre ut i virkeligheten.

MacBook dissekert

Skulle vi plukke på noe rent designmessig må det være at skjermen nå ikke går like langt ut til kanten, dvs. det er en større kant på dagens MacBook enn på tidligere utgaver. I tillegg er kanten på aluminiumen rundt skjermen litt skarpere enn vi synes behagelig. Heldigvis er kanten på maskinen vesentlig mer "avrundet" og behagelig enn dagens MacBook. I tillegg liker vi utseendet på tastaturet, men knappene skulle vært aluminium. Designmessig bryter de svarte knappene litt vel hardt mot aluminiumen.

MacBook Alu Test

MacBook Alu Test

MacBook Alu Test

Ny indikator for batteriet

Du kan lese av batteriets ladenivå ved å se på de åtte batteriindikatorlysene som finnes på venstre side av MacBooken. Hvis du trykker på knappen ved siden av lysene, vil de lyse opp en kort stund for å vise batteriets ladenivå. Indikatoren er veldig enkel: Hvis kun ett indikatorlys lyser, er det lite strøm igjen på batteriet; hvis ingen av indikatorlysene lyser, er batteriet helt utladet. I tillegg finnes det som vanlig små ekstrafunksjoner, som hvis du trykker på batteriknappen og alle batteriindikatorlysene blinker raskt fem ganger, må batteriet byttes ut med et nytt.

Å flytte batteriindikatoren til siden av MacBooken er en løsning vi er litt uenige med oss selv om er en god ide eller ikke. Vi har alltid likt Macens rene og ryddige design uten unødvendige knapper og lys slik som vi normalt finner på PCer. Før var batteriindikatoren på undersiden ved batteriet, men nå som den ligger på siden av MacBooken nærmer Apple seg PC-verden med tanke på lys og knapper - noe vi ikke liker. Allikevel ser vi at det er praktisk å ha indikatoren der den er nå og løsningen fungerer godt.

MacBook Alu Test

MacBook Alu Test

Tastatur

For tidligere MacBook-eiere representerer tastaturet ikke noe nytt. Apple har videreført samme type tastatur som de først innførte med den første MacBooken, deretter introduserte til stasjonære Macer og MacBook Air. Det er frest ut hull til hver eneste knapp i tastaturet i aluminiumen, noe som gjør både tastaturet og rammen til MacBooken svært solid. Nytt i toppmodellen er lys i tastaturet som fungerer nøyaktig like godt som i MacBook Pro. Apple har kun inkludert lys i den dyreste modellen av MacBook.

Vi har ingenting å utsette på tastaturet, men det kan være noe unormalt for folk som er vant med mer vanlige tastaturer. Mellomrommene mellom tastene er større enn og knappene er helt flate. Vi har lenge vært fans av disse tastaturene, men de har også sine motstandere som mener de er dårlige å skrive på.

MacBook Alu tastatur

MacBook Alu tastatur

MacBook Alu tastatur

Trackpad

Hele trackpaden gir en berøringstilbakemelding når du skal klikke, så når du bruker tommelen til å klikke hvor som helst på den nedre halvdelen av trackpaden, klikker den på samme måte som en knapp. Du vil ikke tilfeldig klikke mens du beveger fingrene rundt på trackpaden. Den er motstandsdyktig nok til å ikke klikke når du bruker den til å styre med, men lett nok til å klikke med når du mener å gjøre det.

Trackpad

Trackpad

Trackpad trykket ned som knapp

Trackpaden vet også når du holder i noe, som et vindu eller en mappe. For eksempel, hvis du skal dra en fil over skrivebordet med pekefingeren og tommelen holder nede den usynlige knappen på bunnen, kan du slippe pekefingeren og fremdeles holde filen. Flytt ting rundt omkring akkurat slik du ville gjort på en annen trackpad og den vil forstå hva du vil, men det må nevnes at det trengs noe tilvenning før alt fungerer optimalt.

Apple har også introdusert multitouch gestures, det vil si muligheten til å bruke flere fingre for å gjøre spesielle operasjoner - ikke ulikt hva man gjør på iPhonen. Med dagens MacBook Pro-modell introduserte Apple en rekke multitouch-funksjoner som man styrer med to fingre, deriblant zoom, pinch, rotate og scroll. I den nye MacBook og MacBook Pro har Apple tatt dette et par hakk videre og man har nå muligheten til å gjøre multitouch bevegelser med tre og fire fingre. En smart funksjon er muligheten til å dra fire fingre nedover trackpaden for å aktivere Exposé. Drar man fire fingre til venstre, aktiverer skifter man mellom programmer (normalt Eple+Tab) og man kan velge mellom alle aktive programmer. For å benytte multitouch mest mulig effektivt trenger man definitivt litt trening og man bør ta en titt i Apples nye kontrollpanel som gir deg relativt god oversikt.

Trackpad innstillinger i MacBook

I likhet med MacBook Air er den nye trackpaden til MacBooken stor, fin og en fornøyelse å bruke. Mangelen på en knapp kan innimellom forvirre deg litt, men når du er vant til det og bare bruker maskinen slik du vanligvis gjør, fungerer den feilfritt. De første timene med den nye MacBooken tok vi oss selv i å lete etter musknappen, men etter et par timers bruk hadde vi vent oss til den nye trackpaden. Nå vil vi ikke tilbake til den gamle trackpaden.

Skjerm

I likhet med den forrige modellen er skjermen såkalt «glossy». Den er betydelig tynnere, dekt av en tynn glassplate og har en svart ramme rundt, akkurat slik som på den siste iMac-modellen.

Skjermene har i likhet med MacBook Air LED-bakbelysning og er meget lyssterke. Den forbedrede lysstyrken til skjermene gjør det lettere å lese ute i sollyset, selv med glossy skjerm, og skeptikerene vil bli imponert over hvor bra skjermen faktisk fungerer.

Utseendet til skjermen kan ved første øyekast se hverdagslig ut, men når du ser den på nært hold, og får brukt den, vil du oppdage at det virkelig er et stykke ingeniørkunst. Kontrasten mellom den svarte rammen og den klare skjermen blir visuelt imponerende hver gang skjermen kommer på. De som sitter med den siste modellen iMac vil kjenne seg igjen her.

Flere har kritisert benyttelsen av glossy skjermer. Når du ser på skjermen fra en vinkel, vil du oppdage en refleksjon som kan være irriterende. Samme refleksjon får du også hvis skjermen står med skarpt lys mot seg (fra f.eks. en spotlight) eller i sollys. Men når du ser rett på skjermen, slik de fleste gjør, føles skjermen utrolig klar og fargerik. Glassoverflaten fra kant til kant gjør rengjøring enkelt. Skjermen er absolutt veldig bra for en forbrukermaskin.

Ytelse

Vi har benyttet standard verktøyene Geekbench og Xbench for å teste ytelsen mellom den nye MacBooken og den en MacBook av forrige generasjon med Core 2 Duo 2.4GHz og 2GB RAM. Prosessoren er identisk og det er samme mengde RAM i begge maskiner. Minnet kjøre derimot på en høyere bus på den nye MacBooken.

Geekbench
Geekbench er et verktøy som er utviklet for å sammenligne hardware mot hverandre og da spesielt prosessorer og minne. Geekbench kjører gjennom en rekke CPU og minne-intensive oppgaver som deretter gis poeng etter ytelse. Samme tester kan man da kjøre på to forskjellige maskiner for å kunne få et sammenligningsgrunnlag.

Ytelsen på de to maskinene er i Geekbench relativt like, men den nye MacBooken har overtaket gjennom alle de forskjellige testene. Spesielt på minnetesten utmerker den nye MacBooken seg, noe som er forventet siden den nye har en raskere minnebus enn den tidligere modellen. I tillegg har den nye MacBooken også et helt nytt og redesignet chipset, noe som kan gi den ytelsesforbedrelser i forhold til den forrige modellen.

Geekbench benchmark på ny MacBook

Xbench
Xbench er et verktøy som tester en del mer variabler enn Geekbench, deriblant ytelsen på grafikkprosessoren. Siden grafikkprosessoren (nVidia 9400M) i den nye MacBooken hevdes å være vesentlig bedre enn i den forrige (Intel Integrated Graphics) er testen som måler Quartz, OpenGL-ytelse og rendering av brukergrensesnittet svært interessant.

Som man kan se av resultatene under var det også i disse grafiske testene at den nye MacBooken virkelig dro fra den forrige modellen. På OpenGL-testen som måler hvor raskt maskinen rendrerer 3D-grafikk, etterlates den gamle MacBooken i støvet. Dette opplevde vi også når vi testet maskinen på avanserte 3D-spill som ikke en gang ville spille på den forrige MacBooken.

Xbench benchmark ytelse på ny MacBook

Hva gjelder ytelse må vi også tenke over at Apples bytte til nVidia 9400M som grafikkprosessor er et ledd i en langsiktig strategi. Neste utgave av Mac OS X Snow Leopard vil fokusere på en teknologi Apple kaller for OpenCL. OpenCL (Open Computing Language) er en teknologi som vil bli direkte inkludert inn i Mac OS X 10.6 Snow Leopard og navnet kan lett forveksles med OpenGL. Open CL lar utviklere dra nytte av de svært kraftige videokortene som etterhvert finnes i alle Macer. Videokortene fra nVidia har sine egne "prosessorer" som spesialiseres i å håndtere grafikkoperasjoner, men med OpenCL kan systemet også benytte ledig kapasitet i et videokort til å foreta andre type beregninger. Med videkort som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente her.

En sterkere grafikkprosessor kan med andre ord bety vesentlig mer for maskinens totale ytelse i neste store oppgradering av Mac OS X. At Apple nå går helt vekk fra Intels Integrated Graphics er et ledd i en større og langsiktig strategi.

Video

Konklusjon

Er den nye MacBooken en verdig arvtaker for Apples mest solgte bærbare? Ja! Apple har med den nye MacBooken hevet standarden for bærbare datamaskiner. Ingenting vi hittil har sett i PC-verden gir oss den samme kvalitets følelsen som Apples nye MacBook og det er her Apple virkelig skiller seg fra konkurrentene. Apple har turt å lansere en maskin som har en vesentlig høyere produksjonskost enn sin forgjenger når alle andre lanserer billige netbooks. Om strategien betaler seg gjenstår å se, men det er ingen tvil om at MacBooken er en svært god arvtaker til den forrige MacBook.

Allikevel stusser vi fortsatt over Apples valg om å ikke inkludere Firewire, en standard som Apple selv har utviklet og promotert. Mange Mac-brukere har investert tungt i Firewire-utstyr og dette er nå ubrukelig med en MacBook. Er du en Firewire-entusiast må du belage deg på å kjøpe en MacBook Pro. I tillegg finner vi det direkte smålig av Apple å ikke inkludere de nødvendige skjermadapterene når Apple introduserer den nye DisplayPort-standarden.

Når det er sagt, så vil vi konkludere med at dette så langt er den beste MacBooken i Apples MacBook-serie , men har du en MacBook 2.4GHz i dag og benytter deg av Firewire er det ingen grunn til å bytte rent ytelsesmessig. Spiller du derimot mye spill eller bruker tung grafisk programvare, vil ytelsen fra MacBookens nye grafikkprosessor være verdt en oppdatering. Med neste utgave av Mac OS X i nær framtid vil de nye MacBookene gjennom OpenCL og den nye nVidia 9400M grafikkprosessoren kunne tilby ytterligere ytelsesforbedrelser.

Er du på jakt etter en ny bærbar og kan leve uten Firewire, er en av de nye MacBookene et meget godt valg.

rub1s bilde

rub1

Må si jeg bare sikler mer og mer etter å få min egen macbook.

Du har utrolig fint bord også :)

kolbys bilde

kolby

Maskinen var utrolig fin. Du får en slags aha-opplevelse (ikke bandet) når du løfter den opp.

Stemmen og hendene er Mats (admin) i begge videoene.

Janklk

Dette var en veldig bra og grundig test.
Veldig nyttig for alle oss som lurer på om nye MacBook bør anskaffes...

olim

Flott gjennomgang! Denne testen vil nok være til stor hjelp for dem som vurderer å kjøpe. Kudos kolby!

kjetil02

"Tidligere har Apple inkludert disse [skjerm-]adapterne helt gratis"

Når da? Det fulgte ikke med noen adaptre til min MacBook, kjøpt i november 2006 ...

leosgonewild

Når regnes Dnow Leopard å komme?
Jeg lurer på om jeg skal vente til maskinene kommer med dette..
Vits eller ikke?

Gaau

"Jo mindre deler jo bedre"

Jeg tenkte liksom: "hæ? nå har de jo begynt med STØRRE deler?"

Ekle tvetydningsord :p

Ttigers bilde

Ttiger

Flott test!! bedre en Dinside sin såkalte "test"…

ANTI-FANBOY

Litt subjektiv-artikkel? Føler at den som har testet den er mer rettet mot apple-side mtp "Ingenting vi hittil har sett i PC-verden gir oss den samme kvalitets følelsen som Apples nye MacBook og det er her Apple virkelig skiller seg fra konkurrentene"

Ja, jeg har mac. Så ikke kom med "fanboys"-vaset, uansett hvem som kommenterer

batten

Nei jeg har heller ikke fått med adaptere når jeg har kjøpt mac... Var dette noe som bare kom med pro maskinenen?

djxfades bilde

djxfade

De nye MacBookene (og Pro for såvidt), har de fortsatt IR innebygget? Får man med Apple Remote, evt. kan man bruke den gamle Apple Remote med de nye maskinene?

//X-Fade

andyman

"På innsiden sitter LSD-en", ah yeeeah :D Flott test!

appleman

Jeg fikk heller ikke noen adaptere med min Macbook (juni 2007)

admins bilde

admin

@djxfade
Fortsatt IR, men Remote er ikke med.

@anti-fanboy
En test vil alltid være subjektiv. Dette er våre subjektive meninger etter å ha testet et produkt. Vis meg gjerne en PC som har samme kvalitets følelse som den nye MacBooken. Jeg har fortsatt til gode å se noe i nærheten av dette og jeg klår på en del Macer og PCer ;)

@leosgonewild
Snow Leopard regnes å komme vår 2009, men ingen dato er fastsatt fra Apple sin side.

Lersveen

"på innsiden sitter LSDen"
Jasså, dette høres da virkelig ikke lovlig ut? høhø

arokh

Merkverdig at testeren har noe å utsette på så og si alle nye aspekter ved den nye Macbooken men allikevel kommer med en positiv konklusjon. Grei gjennomgang, men noe subjektivt. Aluminium farge på tastatur? Ærlig talt, sort går igjen i alle nye Apple produkter, og det ser meget bra ut.

Synes det virker som flere er redde for å få fanboy-stempel om de ikke skriver noe negativt i en Mac-test.

Til "ANTI-FANBOY": Kan du være så snill og informere om hvilke PC-produsenter som er på lik linje når det gjelder byggekvalitet, konstruksjon, framtidsrettede løsninger og generelt tilbyr samme "unboxing experience" som den nye Macbooken?

Her er det bare å ta av seg hatten ass, for både fanboys og Apple-motstandere. Dette er kunst! De som skulle være uenige er bare sjalu :)

Kashmars bilde

Kashmar

Har dere testet noen relativt nye spill på denne maskinen? (F.eks. Spore eller WoW?)

petterw

Fin maskin, særlig at det er LSD innenfor glasset i skjermen;-).......

Torjussens bilde

Torjussen

Angrer litt på kjøp av MacBook i mai nå.
Men, mangel på firewire er absolutt et STORT minus...

Sollo

Herlig! Mottar min Macbook om noen uker :)
Siden jeg bestandig har brukt pc, så bettyr ikke firewire en dritt for min del! :]

simeik (ikke bekreftet)

Er ikke macbookene/proene LED og ikke OLED? Det ble sagt OLED på den siste filmen.

admins bilde

admin

@simeik

Det stemmer. Sa både OLED og LSD i siste film :) Var litt trøtt etter en lang dag med arbeid. Riktig er LED og LCD.

jarandmi

At projektorer bruker først og fremst VGA stemmer vel ikke helt lenger. Så å si alle nyere projektorer som kjøpes i dag, har DVI.

solheim

Jeg merker også at jeg blir litt irritert over denne nye skjerm-porten. Hvorfor lager Apple en ny plugg her, til et format som allerede eksisterer? Den orginale DisplayPort ser jo hverken stor eller dårlig ut.
Det trekkes frem at man må betale utviklerne for bruk av HDMI og at DisplayPort er gratis å bruke, men nå må vi jo betale for masse overganger til en plugg som Apple har rettighetene til! Er det så mye bedre?
Foreløpig ser det heller ikke ut som om Mini'en har lyd, noe som DisplayPort har. Viss den i tilfelle har lyd er det litt dumt at dette ikke blir brukt med den nye Cinema-skjermen...
Dette syns jeg var veldig tullete av Apple, istedet for å bygge med en standard som allerede eksisterer, og pushe denne fremover...

Kashmars bilde

Kashmar

Eneste som irriterer meg over adapter-greia for Mini DisplayPort'en er at DualLink DVI-adapteret koster 800,-!

Det nye CinemaDisplay'et er i hvertfall på ønsklisten min til jul i år (ikke at jeg regner med at det skjer ;) ). Har ikke noe imot å kvitte meg med den gamle monitoren min for den.

golo

Hvordan er det med varmeutvikling i de nye macbookene? så ikke noe om det i testen.

Willygdraft

"Å flytte batteriindikatoren til siden av MacBooken er en løsning vi er litt uenige med oss selv om er en god ide eller ikke"
Det som er synd med å flytte denne er at når batteriet er tatt ut kan man ikke se hvor mye som er igjen. Jeg har tre batterier til min laptop, har ofte med alle når jeg reiser. Er veldig praktisk å kunne se hvor mye som er igjen uten å måtte sette inn batteriet i maskinen.

Takk for god artikkel

Willygdraft

Jeg fikk forresten med adaptere til min powerbook g4 12". Tror jeg kjøpte den i 2005.

Åsmunds bilde

Åsmund

Knalltest og kule videoer!

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

For en test! Ha-ha…for det meste teknisk info om MacBook. Dette kunne du spart deg selv for, du nevner blant annet at du var veldig trøtt da du skrev “artikkelen”. En fullstendig gjentakelse av det Apple reklamerer med på sine nettsider, uten fw, glossy skjerm, lcd bakgrunnsbelsyning, bakgrunnsbelyst tastatur, etc. Alt dette vet vi allerede, jeg synes ikke dette er noen test av MacBook. Bare fjas!

Kashmars bilde

Kashmar

Synes ikke det er dumt at de i det i det minste prøver. Med litt øvelse kan det hende at vi får flere video-anmeldelser av utstyr/programmer.

Siden det ikke er noe professjonellt produksjons-team bak dette så kan man ikke forvente at det blir 100% første gang. ;)

oyvindmc (ikke bekreftet)

prisen var litt vel høy.....

MacRon

Skjønner ikke hvorfor FW400 er borte fra MB og MBpro. Vi som er avhengig av begge deler når det gjelder ekstern HD og lydkort, er de nye maskinene ubrukelige. Hva har dere gjort Apple???

svars bilde

svar

Dr.Pepper: Kan du ikke lage en artikkel/test da, din bedreviter :P

ZiPLe

MacRon: Man får jo FW-kabler med 400-plugg i den ene enden, og 800 i den andre, så det er jo ikke noe problem (bortsett fra at man må bruke penger på kabelen da...).

Synes denne testen var en fin gjennomgang av MacBooken. Har bestilt den selv, så leser alt jeg kommer over av tester o.l. som en liten unge som gleder seg til jul :)

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Hvorfor skal jeg lage en artikkel? Fordi denne stinker? Skulle jeg kanskje også lage en ny og bedre bil bare fordi jeg misliker Merceds Benz?

Atlepatle

Som nevnt i artikkelen har maskinen bakgrunns-belysning i tastaturet, men hver eneste video jeg har sett med den i bruk er disse på. Har ikke maskinen sensoren som demper ned/opp lysene alt etter hvordan omgivelse-lyset er , slik som Pro? Og er det virkelig kun den dyreste (2,4 GHz) modellen som har lys i keyboardet?

johnnygrandis

Fin gjennomgang og lesing, gleder meg til min egen Bok kommer.

ReEIsSs bilde

ReEIsS

Jeg likte denne her meget godt! Sett bortifra de små pirkefeilene så var dette knall bra skrevet!

KDNs bilde

KDN

Atlepatle: Grunden til at du ser tastatur belysningeenn på i alt av videoer er nok heller for å vise at man "tilogmed" får med dette i MB. Alle de nye alluminium modellene har bakgrundsbelysning.

Wackhys bilde

Wackhy

KDN: Den minste aluminium-MacBooken har ikke belysning på tastaturet.

KDNs bilde

KDN

Se der ja. det var jo... teit.. Trodde det var billigere å kunn satse på produksjon av 1 enhet..

martins bilde

martin

@Dr.Pepper: Forteller du Mercedes Benz at de stinker også? Jeg synes bare du mangler litt takt og tone i din tilbakemelding. Kritikk er alltid velkommen, det er ikke nødvendig å formulere seg sånn som du gjorde i din kommentar. Det er helt flott å ikke like artikkelen, om du velger det.

Gang på gang trekker vi frem den frivillige innsatsen alle legger ned i i1sidene. Vi skriver artikler, guider, tester og deltar i forumdiskusjoner. Det er takket være alle dere som bidrar at sidene er så gode som de er. Jeg håper vi kan holde en god tone og høy standard her, i stedet for sutring.

Gardo

Veldig bra skrevet. har hatt min Macbook 2.4 Ghz siden fredag og er kjempe fornøyd. Maskinen blir ikke særlig varm og har enda ikke opplevd at viftene bråker i nærheten av slik den forrige macbooken gjorde. Det største minuset er mangel på FW og at de ikke legger ved overganger til VGA og DVI. synes godt de kunne gjort dette.

Men uansett så er testen veldig bra skrevet og gjennomført. Bra jobbet:)

rinux

Takk for en fin test !

Arild Holtet

Bra jobbet og masse bra informasjon. Dere har lagdt en god del bra arbeide bak denne artikkelen. MacBook har nok blitt MEGET bedre. Er mest spent på MacBook Pro. Den nye 15" er blitt ganske kraftig, og er spent på den test og mottagelse. Flott artikkel.

Arild.H

csharp

nye macbook er en flott maskin, absolutt. men jeg synes nå den er for dyr i forhold til macbook pro - er jo bare et par tusinger ekstra fra den som er testet her, til en pro.

synes macbook burde lagt på rundt 9 tusen og pro rundt 15 slik de gjorde....

kuuuli

Det er urimelig og uhørt av Apple å fjerne FW bare for å skape et skille mellom macbook og macbook pro...

Greit nok at profesjonelle skal kjøpe pro, med sine budsjett, men amatørfotografen som nettop har kjøpt seg et kamera for sine oppsparte penger skal altså bli tvungen til å enten kjøpe nytt kamera eller kjøpe en maskin til flere tusen ekstra bare for å få FW ?

For ikke å snakke om alle FWdiskene folk der ute sitter på... Skal man ikke kunne bruke disse mer?

Husker før.. Apple var blandt de første som "standariserte" fw på konsumentmaskiner, og det var herlig!

Når dette bare brukes som "snacks" for å selge promaskiner, så kan de dra til skogs!

/Thomas

Chropss bilde

Chrops

Yes, da var en MacBook 2.4Ghz med 4GB RAM bestilt! Bye, bye sweet money..

steinmbs bilde

steinmb

Kommer til å henvise mange til denne testrapporten. Flott at dere tar dere tid til å lage slike artikler, det er mere jobb en mange tror.

En ting jeg ikke så noe om var støynivået, og det kan jo være greit å ta med :) Kommer ikke til å si noe om hva jeg mener om at de droppet FW400 porten det tror jeg er det har vært nok kommentarer om.

Hvis det enda er litt kald høstsol igjen i Norge hadde det vært interessant å se hvor bra den fungerer ute i sola. Har en partner som e dritsjalu for at jeg kan sitte ute i sola å jobbe med min MBP (matt skjerm) og som funderer på å kjøpe en ny Macbook, men hun ønsker opplyst tastatur og da e prisforskjellen ikke så stor opp til den billigste MBP og da får du FW800 :) så kanskje det heller blir en sånn :)

En aldeles nydelig maskin og stor honnør til Apple for stor design og ingeniør-kunst.

--
Stein Magne

Randy

Hva er forskjellen i vekt på ny og gammel macbook? Og forskjellen i høyde ville også vært interessant å vite.

oteiges bilde

oteige

Mediestudentenes førstvalg er MacBook. Nå må de kjøpe PC.

Alt de foretar seg er avhengig av FireWire og MacBook Pro er for dyr. Hva gjør Apple med dette? Her må det komme en løsning snart ellers er et toget gått. Dette kan ha uante konsekvenser for Apple i Norge. Kanskje må vi anbefale PC til Digitalt klasserom også. Vi får vente å se hva som skjer med iMac.

Huff

____________________________________
oteige
http://www.oasenstudio.no
http://www.krsund.no
http://www.digitaltklasserom.no

arntsss bilde

arntss

Nå er det jo fortsatt mulig å kjøpe forrige generasjon Macbook da, og den har vel fortsatt FW...?
Men selvsagt, er enig i at her kan Apple ha gjort en liten blemme.

MacMonsen

Jeg bestilte meg en Macbook bare et par minutter etter lansering, og nå gleder jeg meg som en unge til jeg får den.

Men en ting jeg ikke liker er at den ikke har firewire port! Er ikke så veldig avhengig, men siden Iomega hardisken min på 1TB bare har firewire 400 og 800 kabler, blir jeg nødt til å kjøpe en USB-kabel. Gamle MacBooken min hadde FW 400, syntes den dye burde ha det og.

Glossy-skjerm er for min del ikke noe negativt.

sortebill

Ser ut som apple har valgt å gå for glossy hellvette 100% .. Faen.

bambinis bilde

bambini

Admin, du må huske å ta med fyrverkeriet neste gang slik at Dr.Pepper blir fornøyd.

Sakalav

Masse meninger her, og det er jo greit.

Min mening er at dette er en helt ok maskin, men jeg er enig i at Apple har gjort noe veldig dumt ang. firewire, og jeg ser egentlig på det som en gigant tabbe.
Ellers så er jo maskinen helt ok, og ikke minst pen å se på.

Når det gjelder MacBook Pro, så har jo den det meste. Hadde vert fordel med ekstra firewire port (400), men det funker.
Når det gjelder skjermen, så vet jeg ikke om jeg har ord nok for hvor tragisk dette er. Å jobbe proff med grafikk, foto, video, fargestyring, etc. så er en slik glossy skjerm fulstendig ubrukelig.
På kontoret så kan man jo bruke ekstern skjerm, og det redder nok mange, men i felten så er det jo helt umulig.

Hvis ikke Apple gjør noen grep og forandringer her, så tror jeg at de kommer til miste et ganske stort marked, og det er et marked som kan være vanskelig å komme tilbake på i første omgang.

stefan skogsaas

Kommer aldri til å forstå hvorfor de valgte displayport istedenfor hdmi. Hdmi er en mye mer utbredt standard, og Steve Jobs lyver når han sier at hdmi ikke støtter høye nok oppløsninger. Faktisk støtter hdmi mer oppløsning, og den kommer fortsatt til å videreutvikles. I tilegg støtter hdmi både lyd og bilde, og hvis man vil koble til en lcd, plasma tv, så har jeg enda ikke sett noen med displayport.

Kan ikke se noen annen grunn en penger til at apple valgte displayport. De tjener både på at det er en åpen standard i tilegg til at de kan selge adapterne sine til svinpriser.

svars bilde

svar

stefan skogsaas:
-HDMI er under lisens som koster
-HDMI er ikke en data standar, men mere en hi-fi standar.
-Display port er en VESA standar
-Display port koster nada å bruke.

Kashmars bilde

Kashmar

Randy: Vekt-forskjellen mellom ny MBP 15" og gammel (hvit) MacBook er under hundre gram. Mellom gammel og ny MacBook så er den nye MacBook'en ~400g lettere!

steinmb: Var i Drammen en tur i dag og fikk tittet litt på MBP'en. Ute i sollys vil nok ikke skjermen være super. Jeg hadde ikke noen problemer med å mentalt "filtrere" vekk gjenskinn fra butikk-vinduet bak meg og taklampene i lokalet. Hvis du fokuserer på skjermbildet så blir disse elementene ufokusert, og blir lett å forkaste.

invictus

Sliter denne maskinen med CPU whine? Det har jo blitt hevdet at det problemet skyldes kombinasjonen av CPU og hovedkort så kunne vært interessant å høre hvorvidt det samme problemet er det når man benytter nvidia.

Viper33

Jeg anbefaler en slik macbook til alle! Har sneket til meg en selv nå, og det er det fineste vidunderet jeg noen har holdt i mine armer!

Jeg blir mer og mer glad i den hver gang jeg bruker den!

BTW: Meget bra og grundig tekst! =)

ChrisPs bilde

ChrisP

masse fantastisk teknologi! men jeg syntes det tastaturet var sikkelig stykt, er det noen som har erfaring med og ta over tastene fra apple tråløst tastatur til macbook´en?

pinky255

Glossy skjerm er ikke et stort problem ettersom man får kjøpt en antiglare film for ca 250 kroner som passer på macbook/macbook pro. Lett å sette på og enda en fordel ved at man på den måten beskytter skjermen litt ekstra

http://store.apple.com/no/product/TR410LL/A?fnode=MTY1NDA2OA&mco=Mjk4MjY2NA

nickenicke

Nå er den gamle macbooken solgt, og en ny macbook kommer imarra!
Gleeeder meg!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai