Bli en Spotlight-mester

Bli en Spotlight-mesterApples innebygde søk i Mac OS X er uten tvil et svært godt verktøy for å finne filene på din datamaskin. Spotlight indekserer både innholdet i filen, metadata og navnet på filen og du kan dermed finne dine filer relativt raskt. Allikevel er det mange ting du kan gjøre for å forbedre ditt Spotlight-søk. Vi viser deg noen tips som gjør deg til en Spotlight-mester!

Begrens søket ved å spesifisere kategori

Hvis du vil begrense søket fra du starter, kan du legge til en kategori når du skriver inn søkebegrepet i søkefeltet. Hvis du for eksempel søker etter en sang som heter «Viva la Vida» med Coldplay, er det vel ikke noe poeng at Spotlight tar med e-postkorrespondansen med dine venner om hvor bra denne sangen er?

Hvis du gir Spotlight et hint om hva du søker etter, kan du få kun sanger som søkeresultater. Skriv «kind:music» (uten mellomrom og anførselstegn), legg til ett mellomrom og skriv «Viva la Vida». Søket skal dermed se slik ut: kind:music Viva la Vida. Nå søkes det kun etter musikk, og du vil kun få musikkrelaterte treff.

Apple har lagt inn støtte for en rekke forskjellige kategorier/filtyper som du også kan utdype søket med.

  • kind:app - søker i applikasjoner
  • kind:contact - søker i kontakter
  • kind:folder - søker i mapper
  • kind:event - søker i iCal-eventer
  • kind:todo - søker i iCal-todo
  • kind:image - søker i bilder
  • kind:movie - søker i filmer
  • kind:pdf - søker i PDF-dokumenter
  • kind:audio - søker i lydfiler
  • kind:bookmark - søker i bokmerker
  • kind:font - søker i fonter/skrifttyper
  • kind:presentation - søker i presentasjoner

Begrens søket ved å spesifisere tidsperspektiv

Du vet du har mottatt en fil i går, men du finner den allikevel ikke? Fortvil ikke, Spotlight kan hjelpe deg her også. Skriv «date:yesterday» (uten mellomrom og anførselstegn), legg til ett mellomrom og skriv en søkestreng. Søket kan dermed se slik ut: date:yesterday Viva la Vida. Nå søkes det kun etter Viva la Vida som ble opprettet eller mottatt i går.

Apple har lagt inn følgende tidsaspekter i søket sitt. Spotlight er ikke så fremsynt at den kan se hvilke filer du vil opprette i fremtiden og benytter du «date:tomorrow» osv. søker du etter kalenderavtaler i fremtiden - ikke filer.

  • date:this month - søker etter filer denne måned
  • date:this week - søker etter filer denne uke
  • date:this year - søker etter filer dette året
  • date:today - søker etter filer idag
  • date:yesterday - søker etter filer fra i går
  • date:tomorrow
  • date:next month
  • date:next week
  • date:next year

Spotlight søk ved hjelp av fargeetiketter

Spotlight fargeettiketterFargeetiketter, eller labels som det også kalles, har vært en del av Mac OS siden tidlig på nittitallet. I de første utgavene av Mac OS X var fargeetikettene forsvunnet, men med høylytte protester fikk Mac-brukere dem tilbake i senere utgaver. Fargeetiketter kan være en smart måte å markere viktige filer, for eksempel markere alle filer som omhandler et viktig prosjekt med blå. Men visste du at du også kan bruke etikettene til å gjøre ditt søk lettere?

Du kan nemlig finne filer ved å søke etter fargen de er merket med. La oss si at du mangler en viktig fil i et prosjekt du arbeider på. Trykk Kommando-F (Command) for å aktivere søkefunksjonen, og velg «Fargeetikett» i lokalmenyen øverst til venstre. Deretter klikker du på fargen du har brukt for å merke filene til prosjektet. Finder finner og viser alle filene som har den fargen.

Du må ikke åpne filen etter søk

Det er ikke alltid man vil åpne den filen man søker etter, men Spotlight er laget slik at et klikk på filen automatisk åpner den i et tilhørende program. Noen ganger vil du kanskje bare vite hvor filen er, og ikke nødvendigvis åpne den.

Heldigvis er det mulig, men i vanlig Apple-stil ligger funksjonaliteten skjult under overflaten. For å åpne mappen filen ligger i, holder du nede Kommando-tasten (Command)og klikker på filen når resultatene vises i Spotlight-menyen. Dette lukker Spotlight og åpner Finder-vinduet der filen ligger. Hvis du vil holde Spotlight åpent, klikker du på filen og trykker Kommando-R. Et Finder-vindu åpnes med filen markert, og Spotlight-dialogruten forblir åpen.

Arkivere dine Spotlight-søk i smarte mapper

Søker du etter de samme tingene om og om igjen? Skulle du gjerne ha arkivert ditt søk? Det er heldigvis fullt mulig. Si at du for eksempel konstant søker etter etter filer med navn «Oslo». Med Spotlight kan du lagre ditt søk og få en mappe i Finders sidebar som alltid inneholder alle filene som har noe med «Oslo» å gjøre.

For å arkivere ditt søk må du rett og slett søke i et vanlig Finder-vindu og deretter trykke på arkiver-knappen øverst til høyre i vinduet. Hvis du klikker på den, arkiveres resultatene i en mappe i sidepanelet, der du kan få tilgang til filene når som helst. Men dette er ikke noen vanlig mappe. Dette er en smart mappe, noe som betyr at neste gang du får en e-post, dokument eller bilde som omhandler noe «Oslo», vil det automatisk bli lagt til i den smarte mappen. Genialt?

Hvis du i tillegg kombinere dette med tipset over om kun søke etter filer i en spesiell kategori, kan du enkelt lage en rekke smarte mapper som passer deg og din arbeidshverdag på Macen.

Spotlight kan også utvides med plugins og vi anbefaler at du leser vår tidligere guide om nyttige Spotlight-plugins for å få Spotlight til å indeksere flere dokumenter.

ANdersBB

1:Gjelder dette kun for Leopard-brukere?
2: Finnes det flere kategorier enn bare "music"?

Dan Aksel

Kudos til Panther! Dette var svært nyttig info. Bruker Spotlight mye, men nå blir jeg en enda mer effektiv bruker ;)

natrajk

Flotte tips! Takk

MBP 15" 2Ghz, 2Gb RAM, 100Gb 7200rpm...and I still LOVE IT!

vegavnils bilde

vegavnil

Føler at Quicksilver er enormt mye bedre enn spotlight, iallfall raskere. Finner vel forsåvidt samme innhold vil jeg tro...

Øysteinhs bilde

Øysteinh

vegnavil: Kjører du Tiger, eller føler du at dette også gjelder for Leopard.

Jeg benyttet meg av Quicksilver i Tiger, men i Leopard er Spotlight blitt så raskt at det dekker mine behov som en quick launcher.
--
Kanskje vi skulle hatt en emo-dag også? De er litt i samme bås som gothere og satanister, bare at de er "dypere" og ikke sinte, bare skuffa. -Nils

torkelatgenet

det er kanskje ikke så viktig men sangen viva la vida ruler
ellers bra artikkel :)

MacBook
Prosessor: 2 GHz Intel Core 2 Duo
Hukommelse: 1.5 GB 667 MHz DDR2 SDRAM

herm

Syntes Spotlight er veldig rask jeg da men, takk for tipset, selvom det som reglel fungerer å bare skrive "viva la vida" og bruke 1 sek på å lese igjennom resultatene.

kenkens bilde

kenken

ELSKER Spotlight! Lærte et par triks her! Super artikkel.

Bare én ting som irriterer meg grenseløst. Søker etter masse filer på jobben, men for å få dette til å fungere må jeg bruke Cmd+F i Finder, legge til kriteriene "filnavn" og "inneholder", og SÅ kan jeg søke. Ellers blir ikke "eldre" filer tatt med i søkeresultatene. (dette gjelder kun i Leopard, det fungerte med cmd+space før)

Det jeg vil er at jeg i det minste kan lagre søkekriteriene ("filnavn" / "inneholder"), og ikke et spesielt søk. Men det har jeg ikke klart - noen tips?

Randy

Fin artikkel!

KjellElviss bilde

KjellElvis

Enten er jeg helt på bærtur eller så har denne guiden en feil. Hvor finner du dette hen: "velg «Fargeetikett» i lokalmenyen øverst til venstre.". Jeg blind? Hehe..

stranger

Er det bare meg eller har du bomma litt her? Funker bare hos meg ved å skrive kind:xxx til slutt... i alle fall i tiger...

Lasse2k

Fin artikkel! Bruker ikke docken på min MacBook lengre, bruker kun spotlight. Latterlig enkelt egentlig:)

costeau

For innhold som er bassert på alt annet enn tekst, så kan man ikke mate inn lignende materiell i Spotlight. Man kan altså ikke synge en låt inn i mikrofonen, for at Spotlight skal finne den igjen i iTunes-bibilioteket, hvilket kunne vært kult å få til iofs.

Ei heller kan man posere foran iSight-kameraet i brudeslør for å få Spotlight til å finne igjen bryllupsbilder, eller holde fram en kake for å søke etter kakebilder, noe som også kunne vært kult å få til, men jeg gidder ikke grave fram et slør fra skuffen eller stikke ned på kjøkkenet og hente en kake bare for det.

Noen mekker sikkert et program som fikser biffen, men nøkkelord gjør ting så himla mye enklere, og du vil kunne dra enda mer nytte av ikke bare Spotlight, men også programmenes egne søkefunksjoner.

iPhoto:
Gi bildet en beskrivende tittel straks du har importert det.

iTunes:
Sørg for at alle låtene har all informasjon på plass. Er det noe som mangler, kan man bruke "Gruppering"-feltet til nøkkelord, f.eks. "norsk" for norske artister eller norske låter. Dette kan du også bruke som grunnlag for smarte spillelister.

I alle iLife-programmene, husk at det er mulig å sette flere nøkkelord på et objekt, og dra nytte av det for hva det er verdt. Du kommer til å takke deg selv en dag for det.

daddymac

hvordan søker man i biblioteket?

Cybbe

Spotlight i Leopard er håpløst om man leter etter dokumenter eller annet som inneholder et relativt vanlig ord. Resultatene kan kun sorteres etter navn, type og sist åpnet. Filstørrelse er f.eks. ikke med. Dette gjør Spotlight tilnærmet brukket på mange typer søk. Spotlight finner sikkert det du leter etter, men når du ikke klarer finne filen blant alle resultatene Spotlight finner, så er du tilbake på start. Nesten.

audunmac1

Det har rent en del vann i havet siden 2008. Er det noen som vet om noen oppdatert og ny, utvidet versjon av søketips i Spotlight?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai