Krypter filene dine med Espionage

Krypter filer med EspionageApples innebygde funksjonalitet Filevault er en god måte å kryptere og beskytte din hjemmemappe, men ofte har du kanskje kun behov for å kryptere et par filer og ikke hele hjemmemappa? I såfall er Espionage ($15) verktøyet for deg. Med Espionage kan du enkelt benytte deg av AES-128 og AES-256 bits kryptering på enkelt filer/mapper rett i Finder.

Espionage er et lite og hendig program utviklet av et selskap med navn TaoEffect og programmet benytter seg av samme kraftige kryptering som Apples innebygde FileVault. Glemmer du passordet for dine krypterte filer kan du med andre ord også glemme å få tak i filene igjen.

Espionage

Fordelen med Espionage fremfor Apples innebygde FileVault er at Espionage lar deg kryptere enkelte filer og enkelte mapper direkte fra Finder. FileVault på sin side krypterer hele hjemmemappen fra uvedkommende, noe som både krever sitt av ytelse og er katastrofalt hvis du skulle glemme passordet. Espionage løser dette problemet. Espionage lar deg også sette passord på mapper hvis du kun ønsker dette og ikke er interessert i kryptering. Videre kan du også be Espionage skjule filer for Spotlight slik at de ikke blir funnet ved søk.

Programmet koster kun $14.95, ca. 100 kroner med dagens dollarkurs. En 14 dagers prøveversjon kan lastes ned fra TaoEffect .

herm

Genial måte å sette passord på mapper - tusen takk for tipset.

holmis

Det er nå en enda enklere måte å gjøre det på, noe som ikke koster deg 15$, bare opprett en størrelsestilpasset diskfil fra diskverktøy og velg å kryptere den. I Leopard kan du hvertfall velge både AES 128- og 256 kryptering.

pianoman

Jeg har dette programmet og jeg er superfornøyd! Bare godord enn så lenge!

arokh

Bare tull å bruke penger på dette, som nevnt ovenfor gjør kryptert disk image akkurat det samme og er standard OSX funksjonalitet.

pushits bilde

pushit

TrueCrypt er vel også et alternativ (gratis), men jeg har hatt litt varierende erfaring med det under OS X (men funker knirkefritt under Windows)

pianoman

Hør her. Ja det finnes løsninger for det aller meste, enten innebygd eller i freeware form. Men her kommer det et program som gir meg et flott og ryddig GUI, og en løsning jeg Vet kommer til å fungere. Og jeg slipper å opprette manuellt disse diskimagene. Javist går det ann, men gud hvor tungvint! Derfor anbefaler jeg dette programmet. Det virker, det gjør jobben sin OG det ser flott ut.

svars bilde

svar

Det dette programmet gjør er vell å kryptere eksisterende mapper?

For folk som ikke ønsker å manuelt oppdatere diskimager, men å ha de folderene de bruker daglig kryptete og ikke rote med manuelle oppdateringer eller sette opp sync program mellom mapper og imager, er ikke 100kr mye

Randy

Da har jeg lastet ned programmet, og har satt meg sånn ca inn i det.

Det jeg lurer på er hvor enkelt det egentlig er å komme seg rundt passordet, dersom man kun setter opp passord, og ikke kryptering.

Programmet advarer mot dette, men med mindre man prøver å beskytte seg mot drevne hackere, hvor nødvendig er det med kryptering?

Åsmunds bilde

Åsmund

Med kun passor regner jeg med at jeg hadde klart å få tak i filene du beskyttet. Bestemoren din ville sansynligvis ikke klart det. Skal du beskytte filene mot meg velger du 128, skal du beskytte mot hackere velger du 256, men dette kan heller ikke garantere 100% sikkerhet.

En annen ting å tenke på er, selv om man ikke i dag kan knekke en kryptering på X bits, vil man kunne klare det om noen år. Skal du beskytte filene dine mot CIA i 100 år holder ikke 256 bits kryptering, sannsynligvis ikke på nåværende tidspunkt heller.

Selv bruker jeg kryptering med 2048 bits nøkler – men det er mest for morroskyld ;-)

svars bilde

svar

Åsmund: AES-256 er ikke akuratt enkel å knekke, og det tar tid, selv på raske maskiner.
Poenget med kryptering sik jeg ser det er ikke å holde udvedkommende ute fra data for evig, bare lenge nok til enten dataene er uintresange, eller at jeg har endret passordet til noe annet.

En god rutine når man krypterer er å bytte passordet med gjevne mellomrom.

Randy

@Åsmund

Hvordan ville du gått frem for å få tak i filene mine? Skjønner at du ikke kan lage en fullgod guide, men er du avhengig av spesiell programvare, eller klarer du deg med det som finnes på macen? Regner meg selv som litt befart innen data, men jeg kan ikke tenke meg noen måte å få tak i filene.. Bortsett fra å bruke brute force på passordet, men det ville jo eventuelt løst krypteringen også..

Åsmunds bilde

Åsmund

@Randy
Jeg har aldri gjort det før, men hvis mappen din ikke er kryptert, er det nok ikke så vanskelig å få ut dataene hvis man virkelig vil og har tid til å sette seg inn i hvordan systemet virker.
Er det kryptert, ligger problemet i en helt annen liga.

Et eksempel er din datamaskin, den har du sikkert passord på, men ingen kryptering. Det er enkelt å få ut alle datene på maskinen da, du trenger kun å koble harddisken til en annen maskin.

@svar
Det jeg mente var at har man ressursene til det, kan de enklere typene kryptering knekkes. Det spørsmålet man må stille seg er hvem man skal beskytte dataene mot. AES 256-bit er industristandard og brukes av alskens selskaper som skal beskytte informasjon mot industrispionasje så det bør være godt nok for de fleste.

arntsss bilde

arntss

Det finnes små og finurlige Linux-distroer som er laget kun for å knekke koder, hacke og lignende ekligheter...
Har ikke testet noen selv, men vet at dette finnes lett tilgjengelig på nett.

oo

Vår kjære Time Machine klarar ikkje ta skikkeleg inkrementell backup av heimekatalogen dersom ein bruker FileVault. Litt dårlig, sidan det finnest enkle gratisprogram for Linux som klarer dette heilt fint. Ser at Espionage til ein viss grad klarer å samarbeide med Time Machine, men dette er ikkje heilt perfekt enno ettersom den brukar sparseimage og ikkje sparsebundle.

Eg byrjar å lure på kor vanskelig det er å lage ein Folder Action som mounter opp ein sparsebundle når ein prøver å gå inn i ein katalog, eg da...

arokh

pianoman: Tungvindt? Du har tydeligvis ikke brukt disk utility, for kryptering er bare et par trykk unna.

1. Start Disk Utility
2. Trykk "new image"
3. Velg encryption
4. Skriv inn navn på fila og så create

Du får nå opp en stasjon med navnet på din fil og du kan opprette foldere/filer under der som du vil. Si meg, hvordan kan det gjøres enklere?

Folk hadde selvsagt ikke masa om at dette var standard funksjonalitet uten grunn. Dette er innebygd i OSX på en veldig god måte, men for all del kast pengene dine ut vinduet hvis du vil.

svars bilde

svar

arokh: Jeg tror folk er ute etter det jeg nevner i post6

arokh

Ehm, det var jo post 6 jeg svarte på, les posten min igjen du. Hva er det egentlig du mener dette programmet gjør som ikke disk utility gjør?

Det går da vel på et og ut om du trykker "+" tegnet i denne applikasjonen, eller om du trykker "create" knappen i disk utility?

svars bilde

svar

arokh: Etter å ha sett videoen kan jeg svare deg på det:
Dette programmet krypterer eksisterende mapper, diskverktøy lager en imagefil man må bruke.

arokh

Og hva hindrer deg i å flytte filer og mapper du ønsker kryptert rett inn i et disk image? Vips så har du oppnådd det samme.

pianoman

Enklere, bedre, penere.

svars bilde

svar

arokh: Ingen ting, men jeg tror folk flest vil ha sine vanlige mapper å jobbe med å ikke en haug med imager.

arokh

Du trenger bare ett image, du åpner det og så har du et kryptert volum tilgjengelig, akkurat som en ekstern disk. Der legger du alle filer og mapper, og jobber direkte på de.

Vaffeljernia

Om man lager seg en kryptert sparsebundle, så kan man flytte ting der slik som sms-arkivet til bluephone elite eller all sin mail forsåvidt -- det er bare å lage en symlink fra den originale plasseringen til den nye (/Volumes/NAvnpåvolumet/tilstrekkeligefoldernivåer/)

Har ikke funnet noen problemer foreløpig, imaget har overlevd en hel del harde krasj. Jeg har også satt opp enkel lokal backup med rsync, slik at jeg på det meste mister 15 minutters arbeid om det korrumperes i et krasj.

Krever sin nørd, men denne nørden trenger ikke være enormt stor. Jeg ville ikke være i nærheten like trygg med espionage.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai