Snow Leopard lanseres tidlig 2009?

Mac OS X Snow leopardApples neste versjon av Mac OS X har fått navnet Mac OS X Snow Leopard og isteden for å fokusere på nye funksjoner, fokuserer Apple på ytelse og stabilitet. Under WWDC i fjor uttalte Apples Steve Jobs at Snow Leopard ville lanseres innen et år, noe som de fleste regnet med betød andre kvartal 2009. En litt løsmunnet Apple-ansatt oppga derimot i en presentasjon første kvartal 2009 som Snow Leopards lanseringstidspunkt. Aner vi en tidligere enn antatt lansering?

Ryktetnettstedet Macrumors melder at Apples Director of Engineering of Unix Technologies Jordan Hubbard under en presentasjon på en UNIX-konferanse presenterte første kvartal 2009 som Snow Leopards lanseringstidspunkt. Tidligere har det vært antatt at Apple vil lansere Mac OS X Snow Leopard først andre kvartal 2009. Skulle denne informasjonen stemme, kan vi kanskje allerede under Macworld Expo i januar enten se en mer ferdig presentasjon av Snow Leopard eller faktisk et ferdig produkt.

Snow Leopard i 2009

Det vites fortsatt ikke hvor mye Snow Leopard vil koste - eller om det i det hele tatt vil koste penger - men skal vi følge trendene fra tidligere OS-lanseringer vil prisen ligge på ca. kroner 1190,- i Norge.

Hva vil Snow Leopard inneholde?

Fra vår tidligere gjennomgang av Snow Leopard:

Grand Central

Grand Central er Apples kodenavn på en teknologi som skal fokusere på å øke ytelsen til alle programmer under Mac OS X. Intel, AMD og alle andre prosessorprodusenter har de senere årene fokusert på å skape prosessorer med flere kjerner, så kalte multicore prosessorer. Alle Macer som leveres i dag har en prosessor med 2 eller flere kjerner og de barskeste Mac Pro-maskinene leveres med hele 8 kjerner. Framtidens prosessorer vil få flere og flere kjerner og ytelsen skal i teorien da gå vesentlig opp, men dette er dessverre kun i teorien.

Multicore prosessorer

For at maskinen skal kunne dra nytte av alle kjernene som eksisterer i dagens prosessorer, må programvaren være skrevet for å kunne utnytte alle kjernene samtidig. Ikke alle utviklere har kunnskapen til å optimalisere sin programvare for flere kjerner og mange gidder heller ikke ta den ekstra tiden det tar å gjøre det. Resultatet er at svært mange programmer ikke greier å utnytte all den kapasitetet som faktisk finnes i din datamaskin. Dette vil Apple endre på og gjennom Grand Central skal Apple gjøre alt det tunge arbeidet for utviklerene. Gjennom å forbedre og flytte teknlogien inn i kernelen i Mac OS X og samtidig utvikle enkle APIer, vil Apple gjøre det svært lett for utviklere å lage applikasjoner som utnytter prosessorens fulle kapasitet.

Grand Central vil være hjertet i Mac OS X 10.6 som håndterer hvordan alle forskjellige programmer sine prosesser skal tildeles "plass" i prosessorens mange kjerner. Om det er to kjerner eller 14 kjerner vil ikke ha betydning og Grand Central vil sørge for å tildele alle prosesser på maskinen tilstrekkelig kapasitet. Dette er en prosess som vil være tilnærmet umulig for utviklere å sørge for selv og at Apple nå tar jobben burde gi oss store ytelses forbedringer, på alt fra kontorprogrammer til spill.

Full 64bit-støtte
I Tiger introduserte Apple for første gang 64bit-støtte i systemet, men kun via Terminal/kommandolinjen. I Leopard ble 64bit-støtten betydelig forbedret og i Snow Leopard vil 64bit bli mainstream og allemannseie. Kjerner og aboslutt de fleste av Apples programmer vil mest sannsynlig bli 64bit, noe som innebærer at utviklere vesentlig lettere også kan utvikle komplette 64bits programmer.

64bit-støtte i hele systemet

De fleste av dagens programmer opererer kun i et 32bits miljø, noe som begrenser mengden minne de kan benytte og ytelsen er lavere. I et 32bits miljø er 4GB maksimalt minne systemet kan håndtere og med kraftig synkende minnepriser samt bedre spesifikasjoner på maskinene er denne grensen farlig nær. I et 64bits miljø vil man teoretisk sett kunne benytte seg av hele 16 TB med minne. Overgangen til et 64bits system vil bety et noe høyere minnebruk, men vesentlig raskere ytelse for programmer som krever svært mye av maskinen. Programmer som Adobe Photoshop, Final Cut Studio og Motion vil alle nyte godt av full 64bits støtte.

OpenCL
OpenCL (Open Computing Language) er en teknologi som vil bli direkte inkludert inn i Mac OS X 10.6 Snow Leopard og navnet kan lett forveksles med OpenGL. Open CL lar utviklere dra nytte av de svært kraftige videokortene som etterhvert finnes i alle Macer. Videokortene fra nVidia og ATI har alle sine egne "prosessorer" som spesialiseres i å håndtere grafikk operasjoner, men med OpenCL kan systemet også benytte ledig kapasitet i et videokort til å foreta andre type beregninger. Med videkort som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente her.

Etter introduksjonen av de nyeste MacBook Pro som i praksis har to videokort vil OpenCL kunne bety vesentlig mer enn før. De nye MacBook Pro-maskinene har nemlig brikkesett fra nVidia som støtter Hybrid SLI. Når Macen er koblet til strøm, vil Hybrid SLI-teknologien sørge for at Macen bruker den kombinerte ytelsen av både den integrerte og dedikerte grafikkprosessoren for maksimal ytelse. Når Macen kobles fra strøm og kjører på batteri, brukes kun den integrerte grafikkprosessoren og strøm spares.

Hybrid SLI

Med OpenCL kan systemet benytte ledig kapasitet i grafikkprosessorene til å foreta andre type beregninger. Med grafikkprosessorer som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente og med Hybrid SLI får Macen hele to grafikkprosessorer å fordele arbeidet på. Med Snow Leopard, Open CL og oppdaterte Macer med Hybrid SLI vil Apple få en stor ytelsesfordel i forhold til konkurrenter. OpenCL integreres tett inn mot Grand Central som vil håndterer hvilke prosessorer som skal ta seg av hvilke oppgaver. Resultatet er et betydelig raskere system og programvare.

Hybrid SLI er ikke aktivert eller støttet i programvaren i dagens MacBook Pro, men brikkesettet fra nVidia som Apple benytter støtter denne teknologien. Denne kan aktiveres fra Apple gjennom programvare og mye kan tyde på at Apple vil gjøre dette mulig i Snow Leopard.

nasty0nes bilde

nasty0ne

resirkulert artikkel - gjesp

leosgonewild

En ting når det gjelder Snow Leopard:
Hvis det fokuserer på ytelse og stabilitet ser jeg det som en oppdatering av det operativsystemet jeg allerede har.

Ytelse og stabilitet er noe jeg allerede skal ha i mitt eksisterende OS, så hvis Apple skal ha penger for en oppdatering jeg allerede har betalt for, så må de se langt etter det.

Jeg mener at som Leopard-bruker, så har jeg ikke betalt kun for funksjoner, men for ytelse og stabilitet. Hvis de må ut med en oppdatering, så kvalifiserer ikke den til å koste penger bare fordi de gir den et navn.

Er det noen som er enig? eller uenig?

eriktms bilde

eriktm

Helt enig at 10.6 kunne vært en gratis oppdatering, iallefall fra 10.5, men Apple tar nok helt sikkert noen kroner for den...

oddiZs bilde

oddiZ

ca. 1190 kr for snow leopard??? Laugh out laud!!
Alle vet at Apples programvare/OS er kjempe dyre.

_Spiff_s bilde

_Spiff_

1200 kroner er jo ikke noe. Har ikke problemer med å betale det for nytt OS, men er det slik at det er for å gjøre det mer stabilt, så syns jeg også at det er lureri.

Vil tro man kjøper mye annet dritt der man ikke sitter igjen med noe etterpå for mer enn 1200 kroner på et år....!

Dog, lever man på ukepenger så kan det vel virke som en betydelig sum. :-)

applecores bilde

applecore

@oddiZ Hvem er "alle"?
Si hva du vil om Apple Software, men kjempedyrt(legg merke til at dette skrives i ett ord) er det ikke. Sjekk prisen på f.eks FCP, eller Leopard for den del, men såklart, piratbukta vil alltid være rimeligere..

eelays bilde

eelay

Jeg synes ikke akkurat 1190,- for et komplett OS er spessielt dyrt jeg.. Bare se prisene -Microsoft tar for en VIsta Ultimate lisens.. Da snakker vi dyrt!

Me ner vel egentlig enig i at 10.6 burde ha en redusert pris evt. redusert pris om en allerede har kjøpt 10.5 . Men dette er vel ønsketenkning.

Alyces bilde

Alyce

"ca. 1190 kr for snow leopard??? Laugh out laud!!
Alle vet at Apples programvare/OS er kjempe dyre."

litt mer, men ikke mye, enn en OEM-versjon av windows XP koster nå....!!! XP! Sier litt.

xclusives bilde

xclusive

Dette her er tåpelig argumentasjon gutter. Jeg må si at de fleste nye utgivelser av opperativsystemer i utgangspunktet er oppgradieringer av eksisterende funksjoner og teknologi. Det er bare det at denne gangen er det ikke synlig.

Jeg betaler gladlig for 10.6. Jeg setter pris på stabilitet. Og om det finnes "ny teknologi" som gjør at det blir bedre ved neste utgave så synes jeg det blir latterlig å si at det kun er en oppgradering av eksisterende opperativsystem.

Putt en sokk i kjæften, og diskutér viktigere ting enn dette. Det blir som å diskutére skrivefeila til en person bare fordi man ikke har argumentene på plass.

jebreimo

Ser at også denne artikkelen, i likhet med flere andre, skriver at en 64-bits prosessor kun kan adressere 16 TB i teorien, når det faktiske tallet er en million ganger større. Hvor mange byte minne en cpu teoretisk kan adressere er generelt 2 opphøyd i antall bits den oppgis å ha, dvs. 18.446.744.073.709.551.616 byte i en 64-bits cpu sitt tilfelle.

Nå kan det tenkes at en spesifikk 64-bits cpu adresserer mindre enn dette fordi hver bit betyr en ekstra nål under cpu'en, og det er ikke noe poeng å ha noen titalls nåler som ingen benytter - enn så lenge er det vanskelig å se for seg noen som har behov for/råd til/plass til en datamaskin som utnytter hele adresseområdet). Dette er i så fall en praktisk og ikke en teoretisk begrensning.

Uansett, jeg ser frem til å kjøre Snow Leopard. :-)

sigggs bilde

siggg

xclusives, du skyter deg selv i foten. først og fremst åpner du med en svært arrogant holdning, for så å avslutte som et realt neandertal.

jeg ser meg enig i majoriteten her. økt stabilitet bør være en gratis oppgradering fremfor "et nytt produkt". ved overgangen fra Tiger til Leopard fikk jeg en revolusjonerende følelse (f.eks Spaces), og en lignende følelse håper jeg på hvis jeg skal spytte inn 1200kr i nytt OS. Alt i alt er jeg fornøyd med stabiliteten i Leopard ( kontra Windows generelt).

så for å avslutte på en måte som du forstår:
" putt en sko i munnen fremfor å komme med et så meningsløst innlegg." ;)

..hvis det ikke er så viktig for deg å se hva du betaler for så har kan jeg evt sendte deg et "nigeria-brev" ;)

palelnans bilde

palelnan

Er "neandertal" mindre arrogant?

dabear

Dette er hårreisende!

Ingen som har kommentert laptopen i bildet, som til og med kjører windows vista! ;)

oskbee

Til dere som må ha ny funksjonalitet for å ville betale for snow leopard:

Sett at du kjøper deg en helt ny bil, så etter et par år vil du bytte til en større og bedre motor, mener du da at det skal være gratis?

Nå synes jeg at det er mer nytt med økt ytelse enn f.eks. spaces. Du kan ikke se det, men du vil merke det.

Pio

Ja ja. Jeg skal i hvert fall oppgradere når det kommer. Kjører Tiger nå, så jeg kommer uansett til å merke forskjell, så det så! :P

olsen89n

Tror dere at det er mulig å gå rett fra Tiger til Snow Leopard. Hvis dette kun blir en "oppdatering" til Leopard, så betyr vel det at jeg er nødt til å først kjøpe Leopard, for så å kjøpe Snow Leopard?

www.espenolsen.net

jpsalvesen

Jauda gauda, dette er fint. Men jeg kommer ikke til å oppgradere med mindre mange fete programmer krever snow leopard!

Og jada, Olsen, det skal fungere helt fint å oppgradere fra Tiger til Snow Leopard.

Og jeg tipper det kommer forbruker-nivå quadcore i 2009. De har jo brukt masse ressurser på grand central, da er det fornuftig å friste folk til å opppgradere selve datamaskinen fremfor bare OS'et. Apple tjener mer enn 1200 kroner på de fleste maskinene sine...

bvborges bilde

bvborge

Snow Leopard kommer til å få ActiveSync-protokollen i både Mail og iCal. En hyggelig nyhet for alle som bruker Mac i et Exchangemiljø.

Forresten ganske tåpelig å diskutere om man vil bruke penger på Snow Leopard eller om den burde vært gratis. Jeg tenker f.eks på Win2000->XP->Vista - verdt pengene? Vet i hvert fall hvor jeg ville investert mine penger...

Herman1

Føler meg litt snytt, Tiger levde med andre ord ganske mye lenger enn Leopard. Og hvordan skal Apple rekke å stelle i stand oppdateringene frem til 10.6, Tiger hadde hele elleve stykker til sammen, og det vanlige er jo at den tiende oppdateringen er det nye løftet.

Så da blir det kanskje ikke så mye å gjøre på Leoparden, hvis det bare kommer fem eller seks nødvendige justeringer?

Og så synes jeg prinsippielt at det skulle være litt anstendighetsavstand mellom "oppgraderinger" man betaler for, og de som følger gratis med i pakken over tid.

Og der synes jeg Apple har vært ganske flinke, til nå.

Hilsen

amund.saeter (ikke bekreftet)

Når man kjøper ny Mac, så er jo OS X inkludert uansett. Så, dersom man kjøper OS X utenom, så må jo det bety at man har OS X fra før av, og ønsker å oppgradere eksisterende system. ALTSÅ: 1190 kr er prisen for oppgradering uansett hvordan man vinkler det!!

Så kan man jo diskutere om man burde få en lavere pris dersom man allerede har Leopard. Selve navnet Snow Leopard vitner jo om at operativsystemet fortsatt er Leopard, og ingen kjøper vell det samme systemet to ganger??

leosgonewild

nei, snow leopard er bare et annet kattenavn i OS X-rekken. De holder på å gå tom..

macfan88s bilde

macfan88

resirkulert artikkel - gjesp

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai