Time Machine mot Windows nettverk og MS Home Server

Windows Home Server

Mange switchere har Windows-maskiner fortsatt i sitt nettverk og noen bruker også Windows Home Server (WHS) som hjemmeserver. Mange har også investert i Apples Time Machine-løsning for å backup av sine data for så å oppdage at Time Machine ikke er glad i Windows Home Server. Fortvil ikke, det finnes nemlig løsninger og denne guiden viser deg hvordan.

Løsningen fordrer ingen spesiell programvare og bare to ganger må kommandolinje brukes, men før du begynner bør du få med deg at denne typen løsninger som beskrives under, ikke er 100% stabile og at det er derfor Apple ikke har muliggjort slike prossedyrer "default". For skribent har løsningen fungert knirkefritt - men vær likevel advart!

Forutsetninger for denne fremgangsmåten

  • Du HAR allerede tilgang til delte ressurser på din WHS.
  • Du må ha tilgang til en administratorkonto på WHS og denne kontoen må ha rettigheter til å kjøre eksternt skrivebord. I min prosedyre er brukerkontoen på min Mac navnemessig identisk med min brukerkonto på WHS, og denne WHS-kontoen er medlem av administratorer. (Om dette er en forutsetning for at løsningen min fungerer, vet jeg ikke. For sikkerhets skyld kan du jo lage en administratorkonto på WHS med samme navn og passord som på Mac).
  • En RDC klient for Mac, for eksempel Microsofts Remote Desktop

Selve prosedyren

Klargjør Mac

Aktivere Unsupported Volumes

Macen må kunne gjennkjenne eksterne lagringsmedier andre enn Apple sine løsninger (Unsupported volumes). Åpne Terminal og skriv inn følgende kommando:

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

Lage en dynamisk diskfil (.sparsebundle fil)

For å gjøre dette må du vite følgende:

  • maskinnavnet til din Mac
  • MAC-adressen til ditt ethernettkort (ikke WLAN!)

Maskinnavn: Start Systemvalg, klikk "Deling" (under Internet og nettverk). Noter maskinnavnet eksakt slik det står i det hvite feltet øverst. Eksempel: "MinMac".

MAC-adresse: Start systemvalg, klikk "Nettverk" (under Internett og nettverk). Velg Ethernet til venstre og trykk knappen "Avansert..." nede til høyre. I boksen som vises, velger du "Ethernett" oppe til høyre, og du noterer deg MAC-adressen til høyre for der det står Ethernett-ID. Eksempel: om det står "01:31:1a:f4:5c:41" så noterer du dette sammenhengende uten kolon slik: "01311af45c41".

Merk at selv om du bruker WLAN for tilgang til nettverket, så er det MAC adressen til ethernetkortet som brukes som identifikator - uansett!

Du skal nå lage ei dynamisk diskfil med følgende filnavn:

MinMac_01311af45c41.sparsebundle

Før du åpner terminal igjen må du ta stilling til hvor stor denne diskfila (og dermed hvor stor backup du kan ta) maksimalt skal være - dette må du finne ut av selv avhengig av størrelsen på nettverksdiskene, størrelsen på harddisken i Macen din osv. I dette eksempelet velger vi en maks størrelse på ca 2 x HDen til en 320 GB disk ≈700 GB.

Vi skriver følgende kommando i Terminal:

hdiutil create -size 700g -fs HFS+J -volname "Backup av Mac" MinMac_01311af45c41.sparsebundle

(Legg merke til underscore "_" mellom maskinnavn og MAC-adresse.)

Dette produserer en monterbar diskfil i din hjemmekatalog og dette skal bli backupfila når den er flyttet til serveren. Montert vil volumet hete "Backup av Mac".

Klargjør WHS

Fra din Mac; bruk en RDC til å logge deg på en administratorkonto på WHS. Bruk Filbehandleren/Explorer i WHS til å opprette ei ny mappe på nivå med de andre delte mappene (/users, /music osv). La os si at denne katalogen kaller du TimeMachine. (IKKE bruk Home Server Console til å lage en ny share - jeg vet ikke hvorfor det ikke virket hos meg, men jeg har en mistanke om at det tilordnes noen rettigheter i den prosessen som umuliggjør en vellykket flytting/kopiering av diskfila fra Mac til WHS.)

Kopier diskfil til WHS

Bruk Finder til å kopiere .sparsebundle fila du har lagret på ditt hjemmeområde til den nye katalogen på WHS (/TimeMachine). Sjekk at fila finnes på WHS og evt slett fila fra din hjemmekatalog på Macen.

Start Time Machine og kjør backup

Åpne Systemvalg og klikk på "Time Machine" (under System). Klikk på "Endre disk" og du får opp ei liste som (også) viser de delte mappene på WHS som du nå har tilgang til. Velg mappa du lagde til dette formålet (der diskfila ligger; /TimeMachine) og lagre endringer. Om du merker av for "Vis Time Machine-status i menylinjen" vil du kunne starte en backup TM-ikonet i menylinja og velge "Kopier nå".

Husk at første backup tar lang tid!

bambinis bilde

bambini

Midt i blinken for en jeg kjenner. Dette må prøves :)

simens bilde

simen

PS: Du kan fint lage sparsebundler i Disk Utility. Trenger ikke kommandolinja til å gjøre det. Men du kan om du vil :)

kanskje-mac

Hvordan vil dette fungere ved restore av maskin etter krasj? Jeg tenker på å bruke valget med restore fra timemachine backup under reinstallasjon.

oyrabl

Hvordan får jeg laget den nye mappa på WHS? Kommer meg inn på serveren med RDC, men vet ikke hvor jeg skal opprette mappa uten å bruke console.

Tollak1s bilde

Tollak1

Heisann,

Bruk windows sin innebygde filbehandler (Windows Explorer) og naviger deg frem til "D:\shares".

Dette er den mappa der alle shares monteres. Under "shares" vil du finne de andre delte ressurssene (Music, Photos, Public osv). Det er på dette nivået at TimeMachine-mappa skal lages. Merk "shares" i venstre eksplorer vindu og deretter høyreklikk på et ledig område i høyre vindu, velg "Ny..." og opprett TM-mappa di der.

Lykke til!

Tollak

PS! Vurder å disable auto-restart av WHS etter oppdateringer. Om en slik opdatering fremtvinger en restart av WHS under en backup, kan .sparsebundle fila di bli ødelagt. Bare et tips.... ;-)

Switch

Funker utmerket, også med en annen bruker en den som er pålogget.

Takk.

-S

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai