Apple gir bort Mini DisplayPort-lisens

Mini DisplayPortApples lansering av nye MacBook-modeller innførte også den nye standarden DisplayPort. DisplayPort skal på sikt erstatte DVI og Apple har videreutviklet standarden og tilbyr nå Mini DisplayPort-lisenser gratis til alle som ønsker å utvikle produkter med Mini DisplayPort.

Mini DisplayPort er Apples videreutvikling av VESA-standarden DisplayPort, en ny standard for digital overføring av bilder fra en data til en ekstern skjerm. Denne standarden støttes blant annet av ATi, NVIDIA, Dell og HP. DisplayPort støtter opp til 10,8 Gbit/s over en kabel og skjermoppløsninger opptil 2560x1600. På skjermkabler over 15 meter har DisplayPort støtte for 1080p.

Mini DisplayPortApple har videreutviklet standarden og tilbyr på MacBook, MacBook Pro og MacBook Air en Mini DisplayPort. En port som er mindre enn en vanlige DisplayPort. Årsaken til endringene skal ifølge Apple være for å kunne benytte DisplayPort i design som MacBook Air. Apple har nå frigitt denne standarden og gir bort gratis lisenser til alle som ønsker å utvikle produkter som støtter Mini DisplayPort. Normalt må produsenter betale royalties for å benytte slike standarder, men DisplayPort-standarden er royalty-fri.

Apple har også sendt forslaget på Mini DisplayPort til VESA-godkjenning, slik at den blir en del av DisplayPort-spesifikasjonen. Begge disse trekkene fra Apple, bør motivere ytterligere produsenter å produsere produkter som støtter DisplayPort og Mini DisplayPort.

Via arstechnica.com

masae

Bra gjort av Apple!
Da er det nok ikke lenge før vi har godt utvalg av adaptere og annet videotilbehør til de nye maskinene.

ball

det jeg vil ha en en overgang fra DVI til displayport, så vi med eldre rev. MBP kan få brukt de nye skjermene.

RissEh

I concur!

sebastiaen

artikklen sier ofte "produkter" med display port. Betyr det at det kan være noe for noe anet en skjermer?

admins bilde

admin

@sebastiaen

Skjermkort, adaptere, datamaskiner, projektorer osv. Dell kan f.eks. nå lage bærbare med Mini DisplayPort uten å betale en krone til Apple - noe de helt sikkert liker siden de også satser tungt på DisplayPort-standarden.

j0rg1

Finnes det en slik port på den forrige generasjon MBP?

exenpipp

er det da mulig å lage en firewire kabel?

masae

j0rg1: Nei, det er kun de nyeste modellene av MB, MBP og MBA som har denne porten

exenpipp: Mini DisplayPort er en port som kan brukes for å koble eksterne skjermer, TVer ol. til maskinene (altså overføring av videosignaler). Det er ikke mulig å bruke porten som en firewire-port.

Haakmeisters bilde

Haakmeister

Hva er det som virkelig gjør displayport så mye bedre enn HDMI eller DVI?
for at jeg vet virker det for godt til å være sant at displayport er så mye mer avansert lissom.. Hva er faktsik fordelene og ulempene, blir grafikken bedre med displayport...
Liksom på papiret og all den infoen virker det så rart de ikke har brukt det før nå...
og HDMI og DVI har i utgangspunktet vært en stund på markedet..
men siden apple går for noe slikt må det være av kvalitet og ikke minst miljøvennlig og nyskapende..så er det ikke uvanllig synes jeg men det uvanlige er at de ikke har kommet på det tidligere, men det smarte er å gi lisensen gratis kanskje de anre henger med på det..

svars bilde

svar

Haakmeister: HDMI er dyrt å bruke, det er på lisens.
HDMI er i tilegg my mere utbredt på HI-FI fronten enn data fronten.
Display port har en del høyere overføringshastighet enn DVI.
Display port=10,8 Gbit/s
DVI Single Link 3.96 Gbit/s
DVI Dual Link 7.92 Gbit/s

også er det en del andre forskjeller også.

Simikk

I denne forbindelse - kan det komme en Mini Display port til Display Port overgang? Har lett uten hell etter en overgang så jeg kan koble MacBook Pro'en min til Dellskjermen min, som har Display Port ... (dog ikke Mini, selvsagt.)

Protopenkos bilde

Protopenko

Jeg er ganske fersk på mac, så jeg må spørre et veldig dumt spørsmål. Hva gir dem egentlig bort? Skjønner ingenting...

MacKennsans bilde

MacKennsan

Hvorfor i ... innlemmer de ikke Audio i denne såkalte standaren sin? Det er jo helt bak mål og gammeldags at man må ha adskilt lyd og bilde på dagens overføringer med kabel. Nei lag heller ordentlige avtaler med HDMI standaren som faktisk allerede er innlemmet i alt av nyere Lyd og Bilde produkter.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai