Apple søker patent på nytt kjølesystem

PatentAlle som har hatt en MacBook eller MacBook Pro vet at varmeutviklingen i disse maskinene er ganske så høy. Jo tynnere og mer kompakt maskinen blir, jo mindre plass er det til vifter og varmeavledning og resultatet er selvsagt da varme maskiner. Samtidig som maskinene blir mer kompakte, øker også varmeutviklingen i flere av komponentene i din bærbare. Dette har fått Apple til å se på alternative løsninger til nedkjøling av din datamaskin og nå har de søkt om patent på et nytt kjølesystem.

Apple leverte forrige helg inn to patentsøknader til det amerikanske patentkontoret. Patentene omfatter to nye kjølesystemer som potensielt kan bli å finne i Apples fremtidige bærbare datamaskiner. Skal Apple kunne fortsette å produsere tynnere, raskere og lettere bærbare datamaskiner, må alternative kjølesystemer vurderes.

Apple søker patent på nytt kjølesystem

Systemene Apple har søkt patent for baserer seg på prinsipper som allerede brukes i noen datamaskiner, nemlig veskekjøling. Apple har ifølge patentet utarbeidet to forskjellig løsninger, en som baserer seg på passiv kjøling mens en annen baserer seg på aktiv kjøling. Det passive kjølesystemet innebærer at kjøleveske ledes rundt maskinens varme deler (som prosessor og GPU) og kjøles ned ved å avlede varmen til aluminiumsplater bak skjermen. Den aktive kjølingen er vesentlig mer avansert og involverer spesielle kjølevesker med gass for å øke varmeoverføringen til varmeavledere.

Via MacNN

W3p

Ser for meg at man må dra til bensinstasjonen og kjøpe kjøleveske til maccen :p

kaizerss bilde

kaizers

Hvor miljøvennlig er dette da? Er ikke kjøleveske og gass ganske farlig?

macrules

*kremt*

Hva er gass?

SveinMD

Kjølevæsker er vanlegvis vassbaserte, då vatn har stor evne til å ta opp varme(høg varmekapasitet), samtidig som det er flytande ved vanleg trykk og temperatur. Kjølevæsker er óg ofte tilsett andre stoff for å endre frysepunktet til blandinga, slik at vatnet ikke skal sprenge røyra i f.eks. bilen din ved temperaturar under frysepunktet. Slike kjølevæsker vil derfor ikkje være særleg aktuelle i datamaskiner, med mindre du vil fryse Mac-en din :-D
Ein gass treng ikkje være spesielt farleg, du pustar forhåpentlegvis inn opptil fleire forskjellige gassar akkurat no, gjennom lufta du dreg inn i lungane. Bruk av ein gass treng altså ikkje nødvendigvis implisere livsfare for verken brukaren eller miljøet.
Apple har tidlegare brukt væskekjøling i PowerMac. Dette viste seg å fungere dårleg, då systemet var svært utsett for lekkasjar. Eg reknar med Apple har lært av dette, men innføring av væsker saman med elektriske komponentar vil jo skape eit ekstra "faremoment" for maskina.

macsociology

Jeg tenker som SveinMD på potensielle problemer med væskekjøling på en bærbar maskin. Disse maskinene blir vel utsatt for en del påkjenninger som stasjonære maskiner ikke blir utsatt for. Blant annet hvis man bærer den i en bæreveske eller tilsvarende.

kajac2

Kjøleveske i en laptop hadde hindret meg i å kjøpe laptopen. Alt for skrøpelig hvis noe skulle gå galt.

sebastiaen

alltid kult å lese om nye "oppfinelser" o.l., blir spennende å se hva det her blir til! :)

iDan

Kaizers: Det kommer jo veldig ann på hvilken gass det er snakk om da. F.eks nervegass kan være meget farlig, men Co2 og oksygen er som regel ganske ufarlig.

MacPlus

Det er ikke bare for å senke frysepunktet en tilsetter frostveske i kjølesystemet i biler. Det er også for å unngå korrosjon og at vannet får "grums".
Så en form for tilsetning må/bør en også ha på vannkjølte pcer. Men det trenger selfølgelig ikke være frostvæske =)

TronKjetil

iDan....du er klok

iDan

Det er ikke du

nasty0nes bilde

nasty0ne

lol! denne ideen har jeg selv hatt! jeg snakket med brorn min om det, hvorfor ingen PC produsenter har et kjøle system som sirkulerer kjøleveske fra CPU og GPU opp til skjermen via tynne rør som går kanskje 2 ganger rundt skjermen for så gå videre sin gang til CPU. Vesken pumpes i sakte pulser, eller etter varmen, det beste er jo passe sakte så vesken rekker å absorbere varme også kjøle av.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai