Mini DisplayPort til HDMI-adapter underveis

DisplayPortEr du en lykkelig eier av en av de nye MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air-maskinene er du også en lykkelig (eller ulykkelig) eier av en DisplayPort, den nye skjermporten på MacBook. DisplayPort er en helt ny digital standard som skal erstatte DVI og som nå begynner å bre om seg. Uheldigvis trenger man adapterer for å koble maskinene opp til DVI og VGA-baserte skjermer og har du en flat-TV med HDMI har det vist seg å være virkelig vanskelig. Nå ser det heldigvis ut til at en løsning er underveis.

Har du en MacBook må du i dag ty til to adaptere for å få innholdet fra DisplayPort over til HDMI. Du trenger nemlig først en Mini DisplayPort til VGA/DVI-adapter og deretter en VGA/DVI til HDMI-adapter for å få dette til å fungere. Langt fra en optimal løsning.

Mini DisplayPortForrige ukes nyhet om Apples frie distribusjon av Mini DisplayPort-lisenser har gitt kabel og adapterprodusenter blod på tann. Ifølge nettstedet MacYourSelf har selskapet Monoprice nå lovet sine kunder at en DisplayPort til HDMI-adapter er underveis og blir å finne i deres nettbutikk i slutten av januar 2009. En slik adapter vil gjøre det mulig for eiere av MacBook å koble sin datamaskin rett opp til flat-TVer som støtter HDMI. I tillegg vil det være mulig å se HDCP-beskyttet HD-innhold fra Macen på TVene.

arokh

Det store spørsmålet blir da om man også vil få sendt lyd via samme kabel. Porten støtter det, men Apple må vel inkludere støtte i software.

fuzzy76s bilde

fuzzy76

Siden Apples nye 24" skjerm også har høyttalere, kommer det vel litt an på hvordan det er løst der. Jeg klarte ikke å lese meg til i spesifikasjonene om lyden går via DisplayPort-kontakten eller om skjermen inneholder et eksternt lydkort som er tilgjengelig via USB. Hadde vært kjekt å vite om skjermen dukket opp som en ny lydenhet i OS X eller ikke.

Gjør den det, må nok Monoprice også belage seg på en USB-løsning hvis de vil ha lyd integrert i signalet.

KDNs bilde

KDN

fuzzy76: 8 kanaler med lyd (7.1 ) sendes via DisplayPort

ball

hva med oss som vil ha DVI>displayport, som sitter med eldre maskiner og vil bruke de nye LED-skjermene? grrr.

arokh

KDN: har du noen referanser til dette? Såvidt jeg vet overføres lyd til nye ACD via USB.

arokh

http://en.wikipedia.org/wiki/Mini_DisplayPort

Mini DisplayPort of Apple's 2008 MacBook line does not support audio.[citation needed]

:(

Da er det like greit å bruke Mini Display -> DVI -> HDMI.

admins bilde

admin

@arokh

Jeg er også usikker på om DisplayPort leverer lyd. Standarden støtter jo dette så det burde isåfall kun være en programvareoppdatering fra Apple. Legg forøvrig merke til [citation needed] i artikkelen fra Wikipedia. Vi trenger både en kilde fra KDN og Wikipedia-artikkelen :)

lala

Yeah, nettopp brukt 700kr på 2 kabler, må kjøpe ennå flere nå. :P

antonkite

Sitter også med en "gammel" macbook og lurer på hva som skjer på kabelfronten hos de eldre modellene. Er veldig rart att Apple ikke har tilpasset macbookene til HDMI, da det er det eneste som gjelder når du skal koble mac til tv.

devo

@Ball: Enig, oss som har "gammel" hardware burde bli tilgodesett med en enkel liten adapter som tar oss inn i den syvende himmel via DisplayPort, som "alle andre".

Hva om de hadde sluppet Mini DisplayPort for lenge siden, eller i det minste hatt klare adaptere selv? Skjønner virkelig ikke dette, hvis det fantes en mulighet for å koble en 24" Cinema Display til min Mac Pro nå (uten å bytte skjermkort) så hadde skjermen vært på vei i posten for lengst.

For nå sitter stakkars meg med to Eizo 17" LCD-er, hvor den ene har stått på i over 11 tusen timer... Den ene skjermen mangler en hel RAD med pixler øverst... av og til... så...

Hører dere meg Apple? I want new gear NOW! :/

olavjunior

Snart slutt på januar og ingen adapter å se! Synes dette er håpløst treigt mtp så mange tv'er som kun har hdmi. Håper lydstøtten vil være på plass også

hpersen

Håvard

- Den sosiale relasjonen blir som du selv opptrer -

macbook34

Når kommer denne!?

jeez

porten støtter det, spørs bare om apple har gjort så det funker

spike_lee

Display-port-standarden støtter i utgangspunktet lyd.

Mini-Display-porten på MacBook støtter IKKE lyd, og kommer heller aldri til å gjøre det.

For å få ordentlig HDMI med lyd må du ha følgende:

-Toslink til mini-toslink adapter, plugges i mini-jacken http://cableworld.no/adaptere/audio-adapter/toslink-til-mini-toslink-adapter-%28optisk%29.asp

-DVI + Audio (SPDIF & Toslink) to HDMI Converter Adapter
http://www.amazon.com/gp/product/B0015YYOQQ

-Apple Mini DisplayPort to DVI Adapter
http://store.apple.com/no/product/MB570Z/A?fnode=MTY1NDA3Ng&mco=MjE0ODQ0Mg

-Optisk kabel med toslink plug
http://cableworld.no/audiokabler/optiske-spdif-kabler/optisk-kabel-1-meter.asp

-ev. DVI-kabel mellom DVI + Audio og Apple DVI-adapteren
http://cableworld.no/hdmi--dvi-kabler/digital-dvi-kabel/dual-dvi-d-kabel-%28dual-link-24+1%29-1-meter.asp

Ttigers bilde

Ttiger

Noen som vet om denne fungere på imac også? Noen som har prøvet?

markbr

Synes apple holder tilbake litt for mye .
Iphone støtter bluetooth men ikke med stereo lyd , før et år etter. kvifor ikke med en gang .

No den nye mac mini med mini display port, da burde den støttet lyd via denne eller hatt HDMI kontakt på den som ATV .
Ein Mac mini er bedre egnet til media maskin en atv.
Og så dette med blue ray ... no må dei få fart i sakene.

brumm

har fått en ny 15" MBP og tenkte jeg skulle koble denne til min Dell 2408WFP, som har både DVI og DP porter. ettersom mac'en er den eneste enheten jeg har med DP, tenkte jeg det ville være en enkel sak å koble den til. men den gang ei, apple fører ikke en slik kabel. har dog funnet en på nettet og tenkte jeg ville høre med folket om noen har testet denne: http://estore.circuitassembly.com/products/Mini-Displayport-to-Displayport-Adapter-Cable.html

Helge Hafstads bilde

Helge Hafstad

Kanex har kommet med et slikt adapter nå, som samler video og lyd til et felles adapter. Finnes i 2 varianter for analog og digital lyd. Virker på følgende modeller med minidisplay-port: MacBook, MacBook Pro, iMac og Mini mac.

http://kanexlive.com/products/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai