iWork lanseres i Web-versjon?

iWork flyttes til web?Det dukket nylig opp noen svært interessante rykter på ryktebørsen vedrørende Apples iWork-programvare. Ifølge det relativt troverdige nettstedet 9to5mac.com har Apple planer om å lansere en webutgave av iWork - ikke ulikt Google Docs. Med webversjonen av iWork, som etter sigende skal bli en del av Mobile Me-pakken, vil man kunne opprette, redigere og lagre Keynote, Numbers og Pages-dokumenter rett i Safari. Apple satser med andre ord ytterligere på begrepet "Cloud Computing"

9to5Mac.com, som tidligere avslørte flere av Apples iPod-oppdateringer, hevder nå at iWork, vil bli tilgjengelig på nett. Apple har fulgt i fotsporene til både Google og Microsoft som har lansert kontorprogramvare på web. Med slik programvare kan man gjennom en nettleser som Safari ha tilgang til alle sine dokumenter, presentasjoner og regneark rett i nettleseren.

Apples lansering av MobielMe startet en større satsning på web-baserte produkter i Apples portofølje og utvidelsen vil nå komme i form av en nettbasert iWork-pakke. Det nevnes ikke om Apple samtidig vil oppdatere skrivebordsversjonen av iWork, men en samtidig oppdatering virker trolig.

280 slides

Tidligere Apple-ansatte lanserte tidligere i år det som mange ser på som en web-versjon av Keynote. Tjenesten 280slides.com viser at det med JavaScript er mulig å lage gode skrivebordsopplevelser også på web. Apples MobileMe forsøker å gjenskape Adresseboken, iPhoto og Mail.app på nett og kanskje har de større planer enn dette? Ryktet tilsier at vi vet mer etter årets Macworld Expo.

Reverbys bilde

Reverby

Dette bringer meg tilbake til tiden hvor jeg gikk på videregående. Jeg brukte å publisere presentasjonene mine i flash på nettet slik at alle hadde tilgang til de til enhver tid.

Dette vil med andre ord på sett og vis i mange sammenhenger kunne revolusjonere [bruken av] nettet for slike som ofte nytter presentasjoner.

Gledelig nytt! :)

kimikos bilde

kimiko

Tviler ærlig talt på at de går over til webbasert iWork. Webbaserte systemer vil ikke kunne måle seg med desktop-systemer på brukervennlighet, stabilitet og hastighet.

Du

Huff, nei.

kajac2

Håper virkelig ikke dette stemmer.

jurgemaister

Hvorfor huff, og hvorfor nei?
Dersom det kommer blir det ikke en erstatter, men en tilleggstjeneste til den eksisterende versjonen (eller kommende versjoner) av iWork. Dersom dere ikke er tilhengere av nettapplikasjoner er det ingen som tvinger dere til å bruke det. Jeg ser det derimot som et konkurransefortrinn å kunne tilby programvare som er mest mulig portabelt. Med en slik løsning blir Mobile Me kanskje også en løsning for brukere som ikke har Mac.
For min egen del sitter jeg ofte på gammel maskinvare, og jeg ser fordelen med nettapplikasjoner som krever mindre av maskinen. For ikke å snakke om sikkerhet m.t.p. automatisk bakcup og fleksibilitet når det kommer til deling av dokumenter.

lrevje

Slutter meg til de som sier at dette ikke kan stemme. Hvis det likevel skulle vise seg å stemme, håper jeg ikke dette blir en reprise på lanseringen av MobileMe... det gikk jo som kjent ikke så bra... og er vel egentlig ikke helt bra enda.

bambinis bilde

bambini

Vi er på vei inn i en ny æra og Apple er en av flere som leder an i form av å flytte programmene sine over til nettet. Tror vi bare må innfinne oss med at det blir sånn. Men jeg håper jo selvsagt at det fortsatt vil være en desktop-løsning som går parallelt. Noe annet vil føles håpløst for veldig mange brukergrupper.

kajac2

Det vil ikke være mulig å lage nettbaserte programmer som er like avansert og samtidig krever lite ressurser og er like raske som desktopversjonen.

Hvorfor dette ikke vil skje:
* Folk liker å ha filene lokalt. Det gir en trygghet, samtidig som man ikke trenger å være tilkoblet internett for å bruke dem. Joda, enkelte dokumenter er selvfølgelig greit å ha på et sted som kan hentes opp over alt, men litt mer private filer foretrekker de fleste å ha selv.

* Man liker ikke å være avhening av Internett, Apple eller andre tredjeparter for å bruke filene sine. Hvis Apples servere får noen nedbrudd kan det få kritiske konsekvener da du plutselig ikke kan hente dokumentene du skulle trenge akkurat da. MobileMe beviste at vi ikke er klar for slike tjenester som tar over for desktop-versjonene.

* Husk at ingen av leverandørene av online lagring garanterer for filene dine, og blir de slettet, så blir de slettet. Det står i lisensavtalen du godkjenner.

* Mange av disse leverandørene har suspekte lisensavtaler du godkjenner. Google for eksempel tar fullstendig over rettighetene over eposten din, dine Google Docs-dokumenter osv. Liker du det? Neppe. Samme gjør forresten FaceBook.

* Krever internett. Du sitter kanskje på hytten med din laptop og skal skrive et dokument for jobben som skal bli ferdig i morgen? På hytten er det ikke nettverk, så du må bruke et såkallt mobilt bredbånd. Dette koster penger du kunne spart hvis du brukte en desktopversjon av programvaren.

* Trege og lite avanserte programmer. Alle internettprogrammer er døtrege. Bare se på Google Docs, eller 280 slides. De er også langt mindre avanserte enn sine desktopversjoner. Selv grunnleggende funksjoner utelukkes.

Den gangen de fleste programmer krever internett for å virke, den gangen slutter jeg å bruke data.

Ole-Johannes Grymyrs bilde

Ole-Johannes Grymyr

Vil det i så fall bli mulig å jobbe med webutgaven av iWork fra iPhone?

jurgemaister

Kajac, hvem er "folk"? Jeg tror du taler din egen sak. Personlig stoler jeg mer på Apples filtjenere enn harddisken i min bærbare maskin.
Og din skepsis mot tjenester som er avhengige av internett for å fungere er bakstrebersk. Trådløst bredbånd over det mobile nettet blir stadig raskere, billigere og mer utbygget. Dersom du ikke ser at fremtiden er trådløs er det bare på trass. Hadde du vært 60+ og redd for datamaskiner og mobiltelefoner, skulle jeg ikke klandret deg, men du har vokst opp i en verden der vi gradvis tar farvel med kablene.

Når det kommer til ytelse og brukervennlighet er jeg uenig i at nettbaserte løsninger ikke kan konkurrere med skrivebordsbasere. Kraftigere servere og mindre begrensning på båndbredde kombinert med utviklingen vi har sett de siste årene (og årene som kommer) er jeg overbevist om at nettleseren kan ta over mange roller. Eller, enda bedre, vi flytter oss ut av nettleseren og lar nettapplikasjonene leve sitt eget liv, men hvor arbeidsbelastningen fremdeles ligger på tjenesiden.

Avslutningsvis vil jeg påpeke at dagen teknologi ikke tillater nettapplikasjoner å overta rollen til mange, mer tradisjonelle programmer som kjører på klienten. Det å spå fremtiden er dårskap, men alle teknologiske nyvinninger er meg velkomne.

Bring it on!

jaskat

tør vedde på at det e en del av mobile me..

siden jeg bruker ikke mobile me så spiller det ikke noen rolle for meg..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai