iLife 09

iLife 09
Apple har lansert iLife 09. Alle programmer utenom iDVD er oppdatert med en rekke nye funksjoner.

iPhoto

iPhoto - FacesiPhoto '09 gjør det enda enklere å orgainsere og søke etter bilder. I tillegg til Events, som ble lansert med iPhoto '08 i fjor, har Apple nå laget to nye funksjoner. Den første er Faces, som er en funksjon som gjør det mulig for iPhoto å automatisk sortere bilder basert på ansiktsgjenkjenning.

Den andre funksjonen er Places, som gjør gjør det mulig å bruke GPS-metadata fra nye kameraer for å automatisk angi hvor bildene er tatt. Man kan selvfølgelig også manuelt skrive inn navnet på stedet bildet ble tatt.

iPhoto - Places
Sist men ikke minst kom det støtte for publisering av bilder fra iPhoto direkte til Facebook eller Flickr.

iPhoto - Sharing - Facebook

iMovie

Oppdateringen fra iMovie HD 6 til iMovie '08 var ikke like godt mottatt blant alle iMovie-brukere. Mange savnet de mer avanserte funksjonene i iMovie HD 6, og dette har Apple nå prøvd å gjøre noe med i iMovie '09. I den nye versjonen av iMovie finner vi nye avanserte funksjoner, som gjør det enklere å gjøre mer nøyaktig og avansert redigering. Ved å dra klipp over et annet, dukker det opp en meny der man kan velge mellom å erstatte klippet, gjøre en "insert"-edit, bare legge til lyden, eller lage en bilde-i-bilde (PIP, Picture-In-Picture) eller "green screen"-effekt.

iMovie - Precision Editor

Apple har gjort det enklere å gjøre presisjonsredigering i iMovie '09, ved å introdusere noe de kaller for "Precision Editor". I denne visningsmodusen kan man veldig oversiktlig og fint se og justere overgangen mellom to klipp. I "Preciscion Editor" kan man også forskyve bilde og lyd omhverandre for å gjøre overgangene bedre.

iMovie '09 har i tillegg fått en ny funksjon for bildestablisering. For de som har sett eller brukt "SmoothCam"-effekten i Final Cut Studio 2, er ikke dette noe nytt. Merk at den analysen både i iMovie og Final Cut Studio gjør ved bildestablisering tar ganske lang tid, og krever ekstra harddiskplass. Det er en ganske imponerende effekt, men det er ikke alt videomateriale det fungere like godt med. Det effekten gjør er å analysere bevegelsene i bildet, for så å zoome og flytte på bildet i motsatt retning av hvor kamera panorerer eller tilter. Avhengig av hvor ustabilt bildet er, må videoen zoomes deretter, og bildene blir av den grunn ikke like skarpe som opprinnelig.

Den nye versjonen av iMovie har også fått flere titler, overganger og effekter.

GarageBand

GarageBand '09 gjør det enda enklere å lage og ikke minst lære å lage musikk. Den store nyheten i GarageBand '09 er muligheten til å lære å spille piano eller gitar ved hjelp av flotte instruksjonsvideoer og visuelle hjelpemidler. Dette går inn under det Apple kaller for Basic.

GarageBand - Learn Piano

I tillegg til det, finnes det en rekke Artist Lessons som kan kjøpes via Apples Lesson Store. Der du kan se og lære av en rekke populære artister.

GarageBand - Artist Lessons

Dette er sannsynligvis bare starten på en tjeneste som vil vokse og inkludere flere instrumenter, og bli enda større og bedre.

iWeb

iWeb '09 gir oss noen nye iWeb Widgets, som blant annet iSight-video og bilder, en timer, YouTube-video og RSS-feeds. Det er også kommet en ny integrert FTP-publiseringsløsning som gjør det enklere å publisere og oppdatere nettsidene dine. Oppdateringer kan nå også automatisk via iWeb publiseres til din Facebook-profil.

iDVD

Så vidt vi kan se, har det ikke kommet noen oppdatering av iDVD, men det er fortsatt et fullt brukbart program til å enkelt lage og brenne DVD av iMovie-prosjekter eller bilder fra iPhoto.

iLife '09 koster kr 790,00,- (inkl.mva) på AppleStore.

apple boy

Gleder meg til å få tak i det!

Har lastet ned "trial" av iwork 09, men finner ikke av ilife, det finnest vell ikke da....

iMovie har blitt SÅÅÅÅ mye bedre!!

JTG

Har også lastet ned iWork 09, helt fantastisk design. Har ikke fått prøvd det skikkelig ut enda, men det virker mye bedre enn 08.
iLife finnes det nok ikke trial på, må si jeg gleder meg veldig mye til ansiktsgjenkjenning på iPhoto og piano/gitar timer på Garageband

iGreg

æh.. jeg kjøpte ny mbp for en uke siden i dag, noen sjanse for at jeg kan få sendt nye iLife?

gorjans bilde

gorjan

Tydeligvis så er kvalifiseringsperioden for gratis oppgradering mellom 6. jan-mars.

iToms bilde

iTom

Fra og med 6. januar, eller bare fra 6. januar? Hmm…

Får vente til i morgen med å bestille ny MacBook. For å være på den sikre siden.

Kashmars bilde

Kashmar

iPhoto og iMovie '09 ser meget bra ut.

jeanthemean

Er det mange kameraer som selges i Norge som har innebygget GPS ?

pengu83

er vell med tanke på iphone bilder kanskje..?!

Sune

@jeanthemean

Leita litt etter dette selv, fant noen få, blandt annet det som nevnes i iPhoto videoen:
Nikon coolpix p6000

Meget mulig det kommer flere på CES messen som starter på torsdag.

Traktors bilde

Traktor

Får man tilsent Ilife 09 vis man kjøper i buttikk etter 6 jannuar også, eller gjelder dette bare apple store?

KDNs bilde

KDN

Jeg var extremt skuffet når jeg hørte / så text oppdateringene igår. Nå etter å ha sett iMovie 09 så tror jeg fort at det er et program jeg som proff bruker vil bruke på noe av matrealet jeg lager.

Det blir veldig spennende å se hva neste Final Cut Pro bringer, jeg skulle gjerne hatt en knapp som gikk fra dette interfacet til FCP for avansert klipping og eventuelt tilbake igjen. Kall det gjerne "FCP light" modus. Akkurat som man med et par taste klikk beveger seg fra FCP til Motion og tilbake igjen.

@Sune
Jeg vet at flere Nikon speilrefleks kameraer har støtte for Nikon sin externe GPS.
http://www.nikon.no/product/no_NO/products/broad/1669/overview.html
eller
http://www.nikon.no/product/no_NO/products/broad/799/overview.html

csharp

Det her er verdt oppdateringen alene dersom det betyr det jeg håper:

iWeb:
"Det er også kommet en ny integrert FTP-publiseringsløsning som gjør det enklere å publisere og oppdatere nettsidene dine."

Hvis de i tillegg har lagt inn støtte for mitt Canon DV kamera i iMovie hadde det vært fint...jeg måtte "nedgradere" til iMovie'06 her om dagen for å få importert en tape..helt håpløst.

thomasbs bilde

thomasb

Du kan se hvordan FTP-opplastingen fungerer på følgende side: http://www.apple.com/ilife/iweb/ (se video under "Manage and publish your way.")

Audiors bilde

Audior

Det er endel mobiltelefoner med både kamera og GPS, det er vel disse de har tenkt på.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai