Apple lanserer iWork 09

iWork 09 lansertApple benyttet store deler av dagens keynote til å snakke om en ny versjon av iWork. iWork er Apples populære kontorpakke som inneholder programmene Pages, Keynote og Numbers. Alle programmene har fått en oppdatering og foreligger i ny versjon. Nytt for alle programmene er tettere integrering, flere høykvalitets designmaler og flere måter å dele dine dokumenter og filer på.

Pages 09

Pages 09

En av de største nye funksjonene i Pages 09 er introduksjonen av fullskjerms tekstredigering, en funksjon Apple har lånt fra programvare som Writeroom. Writeroom har lenge vært favoritten til forfattere og andre som skriver mye tekst og ikke ønsker et forvirrende brukergrensesnitt. Nå har Apple gjort denne funksjonen innebygd i Pages 09 og du kan med et tasteklikk fjerne hele brukergrensesnittet og kun se dokumentet du arbeider med i fullskjermsmodus.

Pages 09 tilbyr også en forbedret integrasjon mot Numbers, noe som gjør det lett å skape unike dokumenter med innhold fra regneark osv. Videre har Apple introdusert en masse nye designmaler av høykvalitet og du finner nå maler som passer stort sett enhver anledning.

Keynote 09

Keynote er programmet som gjør iWork verdt alle pengene og litt til. Keynote er uten tvil et av de beste presentasjonsprogrammene som finnes og det går Microsofts Powerpoint en lang gang. Allikevel har Apple sett sitt snitt til å komme med en ganske stor oppgradering av det populære programmet.

Magic MoveMagic Move er en av de største nyhetene i Keynote 09. Med Magic Move kan du svært enkelt lage ganske så avanserte animasjoner direkte i Keynote 09. Ved hjelp av punkt-til-punkt animasjon kan du animere objekter og bilder mellom forskjellige slides. Du kan uten store problemer velge en rekke elementer og Keynote vil automatisk lage en fin og flytende animasjon av objektene.

iPhone og KeynoteGrafer og tabeller er også ofte ganske kjedelig i presentasjoner, men i Keynote 09 kan du nå gjøre dem litt mer spennende ved hjelp av animasjoner. Nytt i 09 er muligheten for å animere grafer slik at de kan bevege seg både i høyden og dybde. Apple har også hørt på tilbakemeldinger fra sine brukere og har utviklet et eget iPhone/iPod touch program som lar deg bruke din iPhone eller iPod touch som fjernkontroll under din presentasjon. På telefonen kan du få presentert notater du må huske under presentasjonen og fjernstyringen skjer via WiFi.

Numbers 09

Også Apples Excel-utfordrer Numbers har fått en oppgradering i dagens iWork-oppdatering. Programmet har ikke fått like store oppdateringer som de andre i iWork-pakken, men blant de nye funksjonene er muligheten til mye lettere lage formler og benytte seg av formelfunksjonaliteten.

I tillegg har Apples også gjort det mulig å lage vesentlig penere tabeller og inkludert mange nye ferdige lagde designmaler.

iWork 09 er tilgjengelig fra og med i dag og koster 799,- kroner i Apple Store. For første gang er også programmet tilgjenglig i en norsk versjon, men dessverre ingen norsk ordbok (dette ligger på Systemnivå i Mac OS X - kanskje ser vi norsk ordbok i Snow Leopard?). Du kan allerede nå laste ned en gratis prøveversjon av iWork fra Apple.

pianoman

Har lenge ventet på på en oppdatering! Kjøpte sporenstreks og kan si med en gang at dette er en lenge ventet oppdatering, som faktisk lever opp til forventningene! Løp å kjøp :)

alexo89s bilde

alexo89

Stiv pris, siden det kommer ny versjon hvert år, skulle vært 300 kr eller 250 for de som vil oppgradere fra 08 versjonen

appleman

Ser bra ut dette..men er det noen banker som støtter OFX-formatet Numbers bruker ved import av kontoutskr i økonomimalene sine?

gorjans bilde

gorjan

Kjipt dette ikke kom før jeg kjøpte MS Office 2008 for et par mndr siden. Det eneste jeg savnet ved 08 var Endnote-støtte.

Iglebekk

Dere skriver at Numbers ikke har fått de store oppdateringene, men har ikke det fått over 250 nye funksjoner ?

Quote matsbs@livefeed: "Numbers har over 250 nye funksjoner og vesentlig mer avanserte valg for tabeller, grafer osv. Numbers inkluderer også mange nye templates."

Virker som Numbers har fått den største oppgraderingen.

Gurres bilde

Gurre

Og fremdeles kan man ikke lagre i ODF-format. Da er dette her ubrukelig for meg.

Sirchs bilde

Sirch

@Gurre: Så sant, så sant! Det morsomme er at TextEdit har en liten implementasjon av støtte for lagring til ODF....

chello

Har testa, det er endelig på norsk

kovacs

@alexo89: Det har ikke kommet ny versjon hvert år, iWork 2008 kom høsten 2007 såvidt jeg husker (det var av en eller annen grunn ingen iWork 2007). Men 05 og 06 kom vel i januar de respektive årene.

Jeg er enig med deg. Oppgraderingslisens hadde vært fint.

Dykkeren

Er det blitt lettere/enklere å sende filer fra Pages som vedlegg ?
Husker at det var en omstendlig prosess i forrige utgave (evt hvordan mulighetene er å lage i .pdf)

Traktors bilde

Traktor

Ser at iwork er kopitabel med microsoft office, men er det kompitabelt med openoffice?

svars bilde

svar

Også var det det som nesten ingen har nevnt.
iWork09 er på NORSK, endelig :)

Dette tror jeg kommer til å selge mange flere iWork pakker her i Norge.

Traktors bilde

Traktor

Kan man få norsk stavekontrol til den da, ellers er den helt uaktuel for meg? Det virker som den kompitabel med openoffice, er det riktig, eller tar jeg helt feil?

Kildals bilde

Kildal

Kjøpt og betalt i går, ventes på døra på onsdag =)

abakke08

Når skal apple lansere en skikkelig norsk ordbok? Jeg har aspell, men den har litt for mange feil til å bli kalt tilfredstillende. Ut i fra hvordan jeg har forstått pages 09 er der nå blitt en del ordbøker, engelsk, spansk og til og med svensk, men er det sagt noe om når det kommer på norsk? Her har office fremdeles et fortrinn.

csharp

Spørsmålet er om man kan nå kan velge å lagre som MS-Office filformat som default, og ikke måtte velge "Eksporter" ??

Ellers er det for tungvindt synes jeg...de Apple-formatene er det jo stort sett "ingen" som bruker likevel...

svars bilde

svar

csharp: Du kan jo risikere å miste en del funksjonalitet i filene vist du velger å lagre til Ms office format fremfor native iWork.

Pettergull

Nå er endelig iwork på norsk. Fra nå av er det mulig å vurdere som en kontorpakke, ikke bare keynote. Men dessverre er det ikke norsk ordliste når man bruker Pages. Da er man like langt. Får bruke msoffice til iwork10, da. Merkelig at Aplle skal bruke 10 år på å sette sammen en rimelig god kontorpakke til det norske markedet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai