Apple uten Steve Jobs - hva nå?

Steve Jobs dårligereOffentliggjøringen av Steve Jobs' sykemelding i går har skapt store reaksjoner i IT-verden og spekulasjonene omkring helsen til Steve Jobs er i full gang igjen. Noen hevder han aldri kommer tilbake til Apple, mens andre mener hans sykemelding ikke vil ha noen effekt på Apple. Uansett hva man mener, så er Apples håndtering av sykdommen til Steve Jobs litt uten om det vanlige.

Etter lang tids spekulasjon om helsen til Steve Jobs, velger hovedpersonen selv å ta bladet fra munnen. Den 5. januar, dagen før Macworld Expo, publiserte Steve Jobs et åpent brev til Mac-miljøet hvor han hevdet at problemene ikke var alvorlige og kun dreide seg om en hormonubalanse som han nå ble medisinert for. Spol tiden 10 dager fram i tid og Steve Jobs velger å sykemelde seg for 6 måneder, da tilstanden var mer alvorlig enn først antatt.

I over ett år har media spekulert i helsen til Steve Jobs og Apple har ved flere anledninger hevdet at Jobs ikke har feilet noe som helst, at han har hatt influensa osv. Mac-miljøet har vært splittet i sin oppfattelse av Steve sin sykdom og splittelsen kulminerte etter en artikkel på Gizmodo (gjengitt her på Mac1) hvor Gizmodos kilder hevdet at Steve Jobs ble stadig dårligere. Uttalelsene fikk mange Mac-brukere til å foreslå boikott av Gizmodo. TV-kanalen CNBC og mange andre Mac-nettsteder verden over hevdet at Gizmodos artikkel ikke var noe annet enn rykter, men i etterkant har kildene til Gizmodo kanskje vist seg å være mer riktige enn mange først antok.

Dan Lyons, tidligere kjent som Fake Steve Jobs, gikk så langt at han i et opphetet intervju på CNBC krevde at CNBCs journalister beklaget seg overfor Gizmodo som han mente hadde fullstendig rett. Dan Lyons har i lang tid vært kjent som en sterk kritiker av Apple og Steve Jobs, og hevdet tidligere i år at Jobs ville trekke seg i 2008. Se den opphetede debatten i videoen (begynner ca. 03:30) under.

Walt Mossberg, teknologijournalist i Wall Street Journal, har en mer balansert holdning til det hele og er ikke like overrasket over Steve Jobs' sykemelding. Walt mener også at Apple klarer seg helt fint uten Jobs og at personer som Tim Cook, Phil Schiller og mange andre Apple-ansatte er vesentlig mer delaktige i den daglige driften av Apple enn mange tror. Walt nedtoner med andre ord betydningen Steve Jobs har i Apple.

Uansett om Steve Jobs kommer tilbake til Apple eller ikke, så ledes selskapet nå av Tim Cook - samme person som ledet selskapet da Jobs ble operert for kreft i 2004. Tim Cook har lang erfaring fra Compaq og IBM og er ingen hvem som helst i Apple-systemet. Mange har pekt ut enten Phil Schiller, som ledet årets Macworld Expo keynote, eller Tim Cook som den naturlig arvtakeren for Steve Jobs.

Om det blir aktuelt med en arvtaker eller ikke, vet vi kanskje om et halvt år. Å fylle Steve Jobs sine sko blir, uansett personlighet, ingen lett oppgave for en potensiell arvtaker.

lasse hs bilde

lasse h

Helt enig med Walt Mossberg. Det virker som han har et mye mer nyansert syn på dette enn de fleste, og har mer innsikt og kunnskap om Apple enn alle ryktesprederne. Jeg tror Apple klarer seg helt fint uten Steve Jobs, selv om de eventuelt mister en karismatisk og veldig god CEO.

-----
MacBook Alu 2.4 GHz 4 GB ram

dngs bilde

dng

Håper bare ikke Apple går til hælvette etter at Jobs får av.

iMacJhonny

Som alle med litt medisinsk kompetanse vet er kreft i bukspyttkjertelen en meget alvorlig diagnose med meget høy dødlighet. Når det nå snakkes om en "hormonforstyrrelse" som ikke umiddelbart gir særlig mening, voldsomt vekttap og en etterfølgende sykemelding i 6 mnd, ser det desverre ikke lyst ut for helsen til Steve Jobs.

Jeg tror nok at Apple nå vil distansere seg fra en slik "sterk leder" og at SJ aldri vil komme tilbake i sjefsstolen. Jeg tror nok allikevel ikke dette har særlig påvirkning Apple HW/SW/innholdsleverandør og at de i fremtiden vil fortsette i samme sporet.

Jeg tror nok også at beslutningen om å trekke seg fra slike store messer også er del av prossessen med at de ikke vil assosieres med en person. Personlig tipper jeg at vi vil se små stunt ved nye lanseringer, der personer som har vært sentrale i utviklingen står for lanseringen. Dvs forskjellige personer for HW/SW-lanseringer.

Alyces bilde

Alyce

"Apples håndtering av sykdommen til Steve Jobs litt uten om det vanlige" er bare tull, det eneste som er utenom det vanlige er medias (og "fansens") interesse for helsa til en CEO. Tror ikke noen hadde hevet et øyebryn om Adobes CEO hadde sett skrall ut på en presentasjon, men ja, det har noe med at mange ser på Jobs som en personifisering av selskapet og brandet Apple, ikke 'bare' som en CEO.

Dan Aksel

Mossberg, den røveren. Han er kjøpt og betalt av Apple.

trytam

Enig med Alyce.

bambinis bilde

bambini

Familien har vel ikke akkurat sett så mye til familiefaren Steve de siste årene, så om han vil sikre seg litt kvalitetstid med familien "for sikkerhets skyld" er det ganske så forståelig. Uansett så ønsker jeg god bedring!

See you soon! I hope.

kornfake

http://www.skjermskudd.com/out.php/i2896_stevejobsAIDS.jpg

ikke bra

Amishen

Eg trur Apple vil klara seg fint uten Steve Jobs. Ja, Apple har aldri tjent penger uten han, men han har sjølv vore med å gje Apple personer som kan ta skuta vidare inn i framtida.

Steve Jobs er hjernen bak mange revolusjonerande produkter. Siste visjon var iPhone - då forskarane hadde blitt ferdig med multi-touch-teknologien, så ønska Jobs å lage ein mobil/data/osv. med den teknologien. Han har altså ein god del visjoner.

Men eg tviler på at han er den einaste med visjoner, og eg trur ikkje at han har vore åleine om idéar som iPhone. Derfor trur eg at Apple kan klare seg uten han. Dei har mange kreative flinke folk.

Det som er spesielt med Steve Jobs og Apple er sjølvsagt samanhengen med at han var med på å starte Apple. Og som sagt har dei ikkje klart seg uten han. Den dagen Steve Jobs slutter i Apple vil bli den dagen Apple får eit nytt ansikt, eit nytt "image".
Eg tviler på at media, og folk ellers, vil vera like interesserte i å sjå bilete av det nye produktet saman med CEO'en av Apple. Apple blir ikkje Apple & Steve Jobs. Apple blir Apple: Eit selskap der det jobber folk som prøver å lage dei beste produkta dei kan. Eit selskap som lager diggbare ting som hjelper mannen i kvardagen..... på eit eller anna vis.... (eller noko sånt.... vil Apples image bli, trur eg)

apple boy

enig der, amishen

devo

Overskriften burde kanskje vært... Apple uten Steve Jobs - hva ?

Good luck man... Steve er en inspirasjonskilde. Apple blir aldri det samme uten han, om han skulle forsvinne. Men, inspirasjon smitter, og bare se hvor mange som vil være Obama-aktige nå.

En gang vil uansett Steve Jobs forsvinne fra Apple, og da er det viktig at de har etterfølgeren på plass.

;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai