cocoAspell - norsk ordbok på din Mac

CocoAspellHelt siden Mac OS X sin spede begynnelse har Apple av en eller annen grunn utelatt en norsk ordbok til vårt system. Uansett hvor mye vi har mast, så har Apple ikke hørt på våre forespørsler og systemet er fortsatt uten en fungerende norsk ordbok. Heldigvis kan man ta saken i egne hender og installere et program med navn CocoAspell. Vi viser deg hvordan du får en norsk ordbok på din Mac.

Apples mangel av norsk ordbok på Mac OS X kan heldigvis løses med åpen kildekode. Det finnes nemlig allerede en "åpen" ordliste og for å få denne til å fungere må du installere programmet Mac-programmet cocoAspell. Du bør være oppmerksom på at kvaliteten på den norske ordboken fortsatt ikke er optimal, men den er vesentlig bedre enn å ikke ha noen ordbok i det hele tatt.

Slik installerer du cocoAspell med norsk ordbok

For å få ordbok til å fungere, må du installere programmet cocoAspell. Denne framgangsmåten tar høyde for at du ikke har installert dette før. Hvis du flytter fra en gammel Mac til en ny må du installere cocoAspell på nytt, men det vil være lurt å ta vare på ordlisten du har bygget opp. Framgangsmåten er å kopiere ordlisten i punkt 4, framfor å installere ny.

 1. Last ned cocoAspell 2.0.4 for enten PPC eller Intel
 2. Last ned de(n)(norske) ordlisten(e) du trenger her - nb er norsk bokmål og nn er nynorsk. Dobbeltklikk for å pakke ut filen du har lastet ned.
 3. Dobbeltklikk på .dmgfilen du har lastet ned i punkt 1 for å installere cocoAspell
 4. Ta den gamle ordlisten din eller ta den nye ordlisten du har lastet ned i punkt 2 og legg den i ~bibliotek/Apllication Support/cocoAspell - finner du ikke mappen cocoAspell kan du opprette denne selv
 5. Logg av brukeren og logg deg inn, eller ta en omstart av maskinen
 6. Gå inn i System Valg og velg "Spelling", huk deretter av "Norsk bokmål" i listen over ordlister

Slik setter du opp Pages til å bruke cocoAspell

Nå som cocoAspell er installert, må du sette opp programvaren du ønsker skal benytte ordlisten. Denne prosessen viser hvordan du gjør det i Pages, men framgangsmåten er relativt lik i de fleste programmene på Mac OS X.

 1. Start Pages
 2. Klikk på Inspector (hvis den ikke allerede er åpen)
 3. Velg "T" Text inspector
 4. Velg “More”
 5. Under language velger du det språket du har valgt å bruke, feks norsk

Du har nå fått norsk ordliste på maskinen! Nå er det på tide å lære ordboken noen nye ord! Dette vil ta tid avhengig av hvor mye du skriver og hvor mange ukjente ord du bruker når du skriver. Alle ord som har en rød strek under seg, er ord du må lære ordboken, høyreklikk på ordet og velg “Learn spelling” og vips er ordet lagt til i ordboken.

NB! Skal du legge til norsk ordliste i et eksisterende dokument, må du merke all tekst i dokumentet og følge instruksjonene fra punkt 6.2.

Du finner en enda mer deltajert guide på hvordan å få dette til å fungere her på Mac1.no

pianoman

1) Lar det seg gjøre å starte med en helt fersk, dvs tom, ordliste?
2) Kan man hente inn ordlister andre har laget?
3) Kan man på en eller annen måte ekstraktere den norske ordlisten fra Word og legge inn?
4) Kan man lage sin egen ordliste i Pages, uten å bruke cocoAspell?

Haitas bilde

Haita

Vil denne ordlisten fungere på office Word? Har ingen ordliste fra før borsett fra standarene hvordan gjør jeg sånn at ordlisten fungerer i word?

You Never Walk Alone

Haitas bilde

Haita

Vil denne ordlisten fungere på office Word? Har ingen ordliste fra før borsett fra standarene hvordan gjør jeg sånn at ordlisten fungerer i word?

You Never Walk Alone

pølsas bilde

pølsa

Correct me if I'm wrong, men det er da norsk ordliste i office som standard. Jeg har ihvertfall engelsk studentversjon av office, og der er det norsk stavekontroll

BlueWastes bilde

BlueWaste

Her er linken til den "eldre" guiden over dette. Tror nok du må inn under "Systemvalg" og huke av under "Spelling" for Norsk

Jeg fikk ikke Aspell til å fungere eller registrere den norske ordboken før jeg åpnet Aspell under Systemvalg og huket av for Norsk Bokmål. Først da dukket den opp i Pages.

http://mac1.no/node/5530

Romundstad

Nettsiden med ordlistene fungerer ikke, noen som har andre sider for nedlasting?

vlunde

Romundstad: Bruk Cyberduck for å koble til, det funket for meg. Hvis du ikke har det, eller en annen ftp-klient, så kan du laste den ned fra Macupdate.com :)

pergolesi

Jeg har installert cocoAspell i mange år, men har slitt med en ting; alltid har det vært en del ord som manglet. Jeg tenkte dette var fordi den norske ordlisten var ufullstendig men når jeg installerte cocoAspell på min nye maskin rett før jul fikk jeg det endelig til. Så her er tipset:

Det er viktig å laste ned alle filene fra ftp katalogen og legge disse i cocoAspell mappen under punkt 4.

Ellers er det bare å følge guiden så blir alt i skjønneste orden.

Arriba

PROBLEM!!!: Når jeg skal laste ned den norske ordboken og klikker på linken kommer spretter det opp et finder vindu med en harddisk kalt "ftp.gnu.org" inni den ligger det tre mapper, alle kalt dict og alle er like tomme....

Noen tips??

Siggii

Sjekk ut linken som også BlueWaste viser til, det er en annen guide om det samme. Den har fuket for meg en gang i tiden:

http://mac1.no/node/5530

nubbizs bilde

nubbiz

Heisann.

HAr installert programmet og det kjører og funker.
Problemet er at det i Pages retter "i" til "I".
Noen som aner hvordan man endrer eller fikser dette?

Knut.Olaf.Lien@...

Jeg også har savnet norsk staving i Pages en stund nå. Installerte cocoAspell og det fungerer fint, MEN det er litt irriterende at det ikke er mulig å sette standard språk til norsk i Pages. Merkelg men sant. Når jeg starter Pages på nytt eller åpner et nytt dokument så er språkvalget satt til ALL.

Men jeg fant en løsning på dette, iallefall for min egen del. Først må man skift språk til "Norsk" i Inspectoren. Deretter åpner du Styles Drawer og oppdaterer stilen du bruker (f.eks Body i Blank malen) ved hjelp av "Redefine style from selection". Deretter lagres dokumentet som som mal (Template) f.eks med navnet "Norsk_blank" og eventuelt setter Pages til å åpne denne malen automatisk ved start.

Resultat: Irritasjon borte!

willy94

dette programmet blir bare åpnet i tex edit og masse rare tegn!!
noen som vet hva jeg skal gjøre? er det noe med instillinger å gjøre?

JTG

Når jeg starter pages, er ordboken satt til ingen. Irriterende. Vet du hvordan jeg kan løse det?

tgjoen

Hvis dere går inn på denne linken her, så er det bare til å velge og vrake..
ftp://ftp.gnu.org/gnu/aspell/dict/0index.html

nn er nynorsk
nb er bokmålt

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai