Tvungen avslutning av enkeltprogrammer

Tvungen avslutning på MacenEn sjelden gang kan et program uventet henge seg opp og skremme flere ferske Macbrukere. Men det er viktig å tenke på at dette ikke påvirker resten av systemet, og det er ingen grunn til å skru selve maskinen. Flere som kommer rett fra Windows-verdenen har en lei tendens til å kvele Macen når bare ett program henger seg. Dette er faktisk meget sjeldent nødvendig på grunn av hvordan OS X er bygd opp.

Kvel heller programmet

Tvungen AvslutningKommandoen Tvungen avslutning i OS X gjør at du kan lukke Mac-programmer som har låst seg, uten å slå av hele maskinen eller avbryte arbeid du utfører i andre programmer.

Hvis et program ikke har reagert på museklikk, rulling med styreflaten eller andre handlinger på en stund, klikker du på Apple-menyen og velger Tvungen avslutning.

En lokalmeny viser alle programmene som er åpne. Låste programmer vises i rødt, og (svarer ikke) står etter programnavnet. Rull opp og ned gjennom listen med piltastene, eller klikk på et program for å velge det. Klikk deretter på Tvungen avslutning for å avslutte kun det programmet. Du kan starte programmet på nytt igjen fra Dock eller Programmenyen, men endringer du ikke har arkivert, kan være tapt.

Kortkommando

Det finnes en enda enklere måte å få tilgang til Tvungen avslutning på. Hvis du trykker på Kommando-Tilvalg-Escape samtidig, vises Tvungen avslutning-lokalmenyen. Dette er veldig nyttig hvis for eksempel Finder har låst seg og du ikke kan velge menyen fra Apple-menyen.

robertMACs bilde

robertMAC

Men om dette ikke skulle funke? For jeg har opplevd noen ganger null respons når jeg tvinger i å avslutte et program som har hengt seg opp. Kanskje jeg har dårlig tålmodighet, men om jeg tvinger andre programmer i å avslutte så tar det noen sekunder bare.

kajac2

Denne artikkelen skryter vel mye av OSX' feilbehandling. Etter hva jeg har erfart har Macen min flere ganger krasjet så kraftigt at Kommando+alt+tilvalg ikke har fungert. Det har nødvendigvis ikke vært mulig å trykke på eplemenyen heller. Og hva gjør du da? Jo, du starter på nytt.

dngs bilde

dng

Funker som regel å force quitte, men av og til henger hele booken seg opp, at jeg velger å holde inne av knappen i 4 sekunder isteden for å vente.

SeaLions bilde

SeaLion

Cmd(eple) + option(alt) + esc er svært ofte raskeste måte å tvangsavslutte programmer på.

Grunnen til at man kan tvangsavslutte enkeltprogram og deretter starte de opp igjen uten at dette påvirker andre program i OSX er at OS-et har såkalt beskyttet arbeidshukommelse (RAM), det vil si at programmer aldri (eller veldig veldig sjelden) bruker den samme posjonen med RAM. Det er "sammenblanding" av RAM-minnet som oftest skjer når program i Windows krasjer, og da krasjer også de andre programmene som bruker den samme biten av RAM.

Mac OS9 og tidligere hadde forsåvidt også en slags beskyttet RAM, men da var ikke RAM-tildelingen dynamisk, noe RAM-tildelingen er i både Windows og Mac OSX. Dynamisk RAM er ypperlig for å kunne multitaske, altså kjøre flere program samtidig. Den dynamiske RAM-en tildeler mer RAM til program som trenger det og minker samtidig tildelingen til andre program.

Ved beskyttet RAM-tildeling kombinert med dynamisk RAM-tildeling sørger man for at man kan kjøre flere program samtidig uten at at de ulike programmene bruker den samme RAM-en. Og da kan man også tvangsavslutte enkeltprogram uten å rive med seg andre program.

Dette RAM-systemet ble introdusert med lanseringen av OSX i 2001, og systemet har blitt forbedret siden. Derfor er det ingen grunn til å tvangsavslutte flere program eller restarte maskinen etter et programkrasj i OSX.

Dan Aksel

En sjelden gang... hahaha... den var god

admins bilde

admin

Og hva gjør du da? Jo, du starter på nytt.

Nei, skulle ikke eple-menyen eller tastekommandoen fungere har du fortsatt andre muligheter. Du åpner Terminal og skrive Kill -9 og prosessIDen til programmet som har hengt seg - f.eks. kill -9 23523. ProsessIDen finner du ved å først skrive top i Terminal.

MagnusXs bilde

MagnusX

Eller du kan åpne Aktivitetsmonitor -> merk riktig program -> avslutt prosess -> tving avslutning

rabarbralands bilde

rabarbraland

Tvungen avslutning fra dock funker ofte bra, og er den raskeste måten;

alt++klikk på et program så dukker det opp noen skjulte menyvalg...digg

SeaLions bilde

SeaLion

Eller hold museknappen nede et sekund eller to mens du peker på dock-ikonet (eller høyreklikk), da får du også opp lokalmenyen.

@ Dan Aksel:
Hvis et eller flere program krasjer ofte, så betyr det som oftest at det er noe galt med programmet, eller at systemet trenger vedlikehold, se Mac1.nos utmerkede guider for systemvedlikehold.

Lukass bilde

Lukas

Jeg kjører XP via Parallels, og der kan man høyreklikke på oppgavelinjen, velge oppgavebehandling og avslutte enkeltprogrammer som henger. Ingen grunn til å skru av hele maskinen, så vidt jeg vet. Om det er beskyttet RAM eller ikke, det aner jeg ikke :-)

kajac2

Nei, skulle ikke eple-menyen eller tastekommandoen fungere har du fortsatt andre muligheter. Du åpner Terminal og skrive Kill -9 og prosessIDen til programmet som har hengt seg - f.eks. kill -9 23523. ProsessIDen finner du ved å først skrive top i Terminal.

For det første er dette ubrukervennlig og noe som de fleste ikke kan, og for det andre er det ikke akkurat en selvfølge at jeg får opp verken terminal eller aktivitetsmonitor når maskinen har krasjet.

fredarn

Sjeldent og sjeldent...

Veldig ofte er vel mer dekkende.. Jeg har fortsatt ikke klart å finne en nettleser som ikke henger seg daglig eller oftere (hverken på Mac eller Windows..)

Nå krever jeg ganske mye av nettleserne mine, mange vinduer og faner.. Men synes likevel det er merkelig at ingen har klart å lage en ordentlig stabil nettleser..

Hender også rett som det er at hele Macen fryser.. kernel panic, skjermen blir grå også står det at jeg må restarte.
Har skjedd 2 ganger allerede i år :-(

jpm

Jeg bruker LiteSwitch (http://www.macupdate.com/info.php/id/8242) til å bytte mellom programmer. Og der er dette veldig enkelt. Når jeg bytter program med ctrl+tab (mitt valg), så er det bare et par kjappe trykk på F mens jeg bytter for å tvangsavslutte det programmet som er markert i byttevinduet.

På samme måte enkelt å avslutte (Q) og skjule (H) flere programmer etter hverandre.

jla

Kajac2:
Har du da valgt å ha et annet program enn det som har "hengt" seg i forgrunnen?

JTG

Jeg får det problemet med den nye iWork 09 pakken hele tiden. I løpet av en vanlig dag kan iWork 09 henge seg opp nesten 10 ganger, og det begynner virkelig å gå meg på nervene. Når vil apple fikse det problemet?

FSJ

For meg er det langt mer vanlig å måtte stenge hele macen pga program som har hengt seg, enn det er på windows-maskinene. I win er det sjelden eller aldri behov for restart pga enkeltprogram.
Så den "fantastiske" muligheten til å stenge enkelstprogram med mac er i beste fall en vits. Kanskje hvis du kjører bare ett program :-)

arntsss bilde

arntss

Der har nok FSJ og jeg TOTALT forskjellig erfaring.

Jons bilde

Jon

Det er en mellomting og, for høyreklikker du på det aktuelle programmet i docken, mens du holder alt nede, vil du får en annen og mer effektiv force quit effekt i menyen som popper opp (selv om den ser helt lik ut).

Funker ikke det, så er det kill i terminal.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1 - Switchguiden

sonar

Min erfaring tilsier at Force Quit må brukes 'ofte'. Dette gjelder både min 3 år gml MBP og min MBA (kjøpt i Denver i mai). Artikkelens bruk av ordet sjelden gir meg igjen en følelse av at det er jeg som bruker som er feilkilde, Dette er et inntrykk som jeg også har etter henvendelser til support, og ansatte hos humac og eplehuset.

johannesharestad

"Flere som kommer rett fra Windows-verdenen har en lei tendens til å kvele Macen når bare ett program henger seg. Dette er faktisk meget sjeldent nødvendig på grunn av hvordan OS X er bygd opp."

loool...

julian Storsteinnes

æ sjønne ingentig,,, har hadd macen min i et år no å har aldri opplevd at tvungen avslutning ikke funker,,, me d e vældige sjelden at et program henger seg opp også

Seb-rus bilde

Seb-ru

har bare skjedd 2 ganger på meg nå. har hatt macen i 3 uker...
men skjer bare når jeg bruker cross over.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai