Snow Leopard Server satser på ZFS

Snow Leopard og ZFSFilsystemet ZFS har lenge blitt omtalt som fremtidens filsystem på Mac OS X og mange trodde at Leopard ville innføre full ZFS-støtte. Støtten kom, men den var kun eksperimentell og gjorde det kun mulig å lese ZFS-volumer.

I serverutgaven av Apples kommende Mac OS X Snow Leopard ser det derimot ut til at ZFS blir vesentlig mer husvarm og vil støttes i flere sentrale deler av systemet.

ZFS systemet til Sun har av mange blitt sett på som svært revolusjonerende. Det er et åpent og fritt tilgjengelig filsystem utviklet av Sun Microsystems til deres Solaris system og dette formatet har en rekke fordeler i forhold filsystemer som Apples HFS+ og FAT32.

ZFS er et 128 bits filsystem som effektivt kan lagre store mengder data. De viktigste funksjonene i dette filsystemet for Apple er blant annet muligheten til å gå tilbake til såkalte Snapshots i filstrukturen. En funksjon som spesielt serverbrukere er interesserte i.

Ifølge ryktenettstedet AppleInsider vil Apple forbedre støtten for ZFS i Mac OS X Server for å gjøre systemet mer skikket til å bli et fullverdig server OS. Det mest revolusjonerende med ZFS er at man har gått bort fra tradisjonelle Unix-filsystemer med partisjoner og volumer. ZFS bruker i stedet en såkalt Pool der all tilgjengelig diskkapasitet legges til.

ZFS er også velegnet for RAID løsninger og man slipper å rekonfigurere RAIDen når man skal legge til nye harddisker. Disse vil nemlig automatisk legges til "lagringspoolen" som ZFS oppretter.

Snow Leopard

Apple har såvidt begynt å nevne ZFS-støtten på sine egne nettsider for Mac OS X Snow Leopard Server.

KDNs bilde

KDN

Håper ZFS kommer for fullt i klient versjonen av SL også. ZFS minner meg om utvidelsesmulighetene til min Drobo, og den er jeg super fan av.

quadra800s bilde

quadra800

Jeg har lekt med og prøvd ut ZFS, og jeg må si at det er et supert filsystem.

Som KDN ønsker jeg STERKT at ZFS read/write-støtte kommer i den vanlige versjonen av Snow Leopard også. (Og mulighet til å bruke ZFS på boot-disk.)

admins bilde

admin

Muligheten for boot er etter hva jeg har lest ganske langt unna? Lese og skrive-støtte burde jo også kunne bli tilgjengelig i vanlig Mac OS X hvis Apple inkluderer det i Server-utgaven.

KDNs bilde

KDN

@admin Det ser ut til at Open Solaris platformen har verktøy for å migrere en root partisjon til ZFS for så å boote fra partisjonen. http://docs.sun.com/app/docs/doc/819-5461/zfsboot-1?a=view

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai