Nye lisensregler kan gi oss Blu-ray

Blu-ray

Vi har fulgt med utviklingen til Blu-ray i flere år, og mange forventer at teknologien kommer til Macen. Nå er det kanskje ikke lenge igjen, for fra og med i sommer kommer det til å bli betydelig billigere å inkludere Blu-ray på datamaskiner.

En pose med smerte

Etter lanseringen av den nye MacBooken i oktober 2008 svarte Steve Jobs på spørsmål vedrørende mangelen på Blu-ray i alle Macintosh-modellene. Da fikk vi vite at hovedårsaken til at Apple fremdeles ikke har gått inn i dette markedet er på grunn av den komplekse lisensordningen til teknologien. Det viser seg nå at Steve var inne på noe:

Blu-ray is just a bag of hurt. It's great to watch the movies, but the licensing of the tech is so complex, we're waiting till things settle down and Blu-ray takes off in the marketplace.

sa Steve Jobs.

Men dette ser ut til å endre seg. Fra sommeren av vil reglene rundt lisenseringen av teknologien bli betydelig forenklet, skriver zdnet.co.uk.

Færre avgifter gir lavere priser

I stedet for å måtte betale avgifter til en rekke ulike aktører – det er rundt 18 selskap som har patenter i teknologien – vil det fra sommeren være tilstrekkelig å betale til ett nylig etablert selskap basert i USA. Selskapet skal ledes av Gerald Rosenthal, tidligere sjef for åndsverkhåndtering i IBM.

Dermed forventes kostnadene for å inkludere Blu-ray i datamaskiner å avta med opptil 40 prosent.

Blu-ray

Avgiften for de nye lisensene vil bære på 9,50 dollar (rundt 70 kroner) for en Blu-ray-spiller, og 14 dollar (rundt 100 kroner) for en opptaker. Å lage Blu-ray-disker vil ligge på 11 cent for skrivebeskyttede, 12 cent for skrivbare og 15 cent for overskrivbare plater.

Apple har lenge støttet utviklingen av den nye teknologien, og har vært medlem av The Blu-ray Disc Associations (BDA) siden tidlig mars 2005.

Fysisk media fremdeles nødvendig?

Nå som det viktigste offisielle argumentet mot Blu-ray forsvinner, blir det spennende å se hvor raskt vi kommer til å se det på kommende Macintosh-maskiner. Med introduksjonen av MacBook Air viste Apple at de ikke lenger ser på en CD/DVD-slot som noe essensielt på bærebare datamaskiner.

Spørsmålet er da om vi allerede befinner oss i det som kommer til å bli fremtiden med salg av HD-filmer via iTunes Store, der fysiske medier tilhører de maskinene man ikke har med seg i farta.

Tags:
dngs bilde

dng

Blir bra dette! Men, personlig så tviler jeg på at jeg hadde brukt bluray stasjon noe mer enn cd stasjon. Jeg tror jeg har brukt cd driven til macbooken min 2 ganger siden jeg fikk den ( halvannet år siden)

Lokehues bilde

Lokehue

@dng: Hva er en "CD"?

Traktors bilde

Traktor

dng mener cd/dvd stasjonen som står i macbooken nå

SindreMs bilde

SindreM

Det er skjeldent jeg bruker det også.. De fleste har jo filmene på datamaskinen eller ser de på en tv (som vanligvis er bedre å se film på enn datamaskinen) med en dvd- eller blu-ray-spiller..

Ville fremdeles vært veldig bra hvis man kunne lese/brenne blu-ray på macen sin :)

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Nahelem og Blu—ray, dette blir bra. Jeg ønsker Blu—ray kun for å ha muligheten til å se på høy kvalitets film.

frodemork

"@dng: Hva er en "CD"?"

compact disc, fork. CD, kompaktplate, digital plate for gjengivelse av lyd, bilder og data.

Compact disc, CD, brukes også ofte som systembetegnelse på kombinasjonen av plate og spiller.

toralfsen

Ironi folkens, Lokehue har vært på forumet her i 3 år....

dngs bilde

dng

Tror ikke Lokehue har brukt cd på en stund, hehe!:D

nubbizs bilde

nubbiz

Er det mulig å brenne musikk på blue-ray plater? Og hva vil spilletiden bli isåfall?

ErikJustus

Selvfølgelig. Det som spørs er i vilket format du brenner filene og hvor disken skal avspilles når det gjelder hvorvidt du kan høre direkte på det som er tatt opp.

Kapasiteten til en blu-ray disk med to lag er ca 50 GB - de fleste musikk CDer har en capasitet på ca 700 MB og dermed kunne du tatt opp rundt 71 CDer på en dobbeltsidig Blu-Ray disk.

Siden CDer har maksimum 74 minutters kapasitet, ville du kun ta opp rundt maks 87.5 timer med musikk i full format.

Alyces bilde

Alyce

Oj, jeg ser for meg mange nye "bør jeg vente?"-tråder nåh. Så ja, ække så lenge til snow leopard, så burde vente til det, etter det er det ikke sikkert det er så lenge til blue-ray, så vent på det... og vet du hva? er rykter om macbook i platinum til høsten, vent på det og... egentlig kansje til etter jul når macbookene (etter hva ryktene sier) får støvsugerfunksjon

uups, lot meg rive litt med her.
Hva med en minimini portabel blue-ray spiller som ser ut som en pitteliten apple TV som man kan koble til mac mini, macbook osv? Så trenger man bare én og kan krympe alt annet? Hadde egentlig vært litt søtt. særlig om den kunne overføre ting trådløst, og det hadde gått like kjapt. DET hadde vært kult!

abiectus

For oss som bruker avchd kameraene flittig er blu-ray gull verdt med tanke på backup av rådataene fra minnekort/hardisken i kameraet.

Dette blir faktisk mitt primærbehov for blu-ray.

Film blir dog en duganes bonus ;)

Houd.inis bilde

Houd.ini

abiectus: Det er jo mye billigere og raskere å bruke eksterne harddisker til backup av rådata, enn Blu-ray?
HP har hatt Blu-ray i sine bærbare fra ca 6000 kr og oppover en stund, så det kan ikke være så enormt fordyrende å putte en Blu-ray- leser i f.eks Macbook- linja. Jeg ser likevel for meg at Apple innfører dette som et alternativ, som gjerne koster 2000kr mer enn en standard DVD-brenner...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai