Nye Netbook-rykter

Nye netbook rykterRyktene om at Apple skal lansere en såkalt Netbook eller en Mac-bærbar med touchskjerm ser ikke ut til å slutte.

Ifølge nettstedet Digitimes har Apple inngått en avtale med det Taiwanske selskapet Wintek om å produsere touchskjermer til en ny Apple Netbook. Rykker lanseringen av en Apple Netbook nærmere?

Det har lenge vært ryktet at Apple planlegger å introdusere en Netbook for å konkurrere med de populære maskinene Asus Eee, Acer One og MSI Wind. Nylig har også Dell kommet på markedet med deres Dell Inspirion 9, en mini bærbar som koster fra 2990,-

Netbooks har med sine små skjermer og lave ytelse blitt presset svært langt ned i pris og du kan i dag få en Netbook fra 2000 kroner og oppover. Den lave prisen har presset marginene til PC-leverandørene til bunns og mange har ment at introduksjonen av Netbooks faktisk har vært et kollektivt selvmord for PC-industrien da maskinene visstnok er tapsprosjekter.

Ryktet om en Apple Netbook har også blitt omtalt av CNN Money, noe som utvilsomt øker kredibiliteten. Ifølge CNN/Fortune skal maskinen ha en skjerm på mellom 9.7" og 10" og prisen skal ikke være like lav som Dell og andre i samme marked. Steve Jobs har tidligere uttalt at de ikke vet hvordan de skal kunne lage en bærbar til under $500 som ikke er "a piece of junk".

Apple nøler med Netbook

Apple på sin side har sålangt stått på sidelinjen og både Steve Jobs og Tim Cook har ved flere anledninger hevdet at Apple ikke er interessert i Netbook-segmentet slik det er i dag. Det kan bety at Apple ikke har planer om å lansere små og billige datamaskiner som konkurrerer på marginer med deres vanlige bærbare, men heller planlegger å introdusere en ny type touchbasert Netbook som tar sin helt egen nisje - ikke ulikt iPhone.

P.A. SemiApple har med sitt oppkjøp av prosessorselskapet P.A. Semi posisjonert seg svært godt for å introdusere relativt unike bærbareenheter. P.A. Semi spesialiserte seg nemlig på å produsere svært energibesparende prosessorer på PowerPC-plattformen som Apple benyttet tidligere. Slike energibesparende prosessorer kan man lett forestille seg finner veien til iPhone og andre bærbare produkter som trenger maksimal ytelse samtidig som energibruken er lav. At apple ansatte Mark Papermaster, tidligere ansvarlig for prosessorutvikling hos IBM, som sjef for iPod og iPhone-avdelingen til Apple bør også være et tegn på at Apple planlegger å lansere produkter med egenutviklede prosessorer.

Mye kan med andre ord tyde på at Apple ikke nødvendigvis ønsker å lansere en Netbook i den forstand vi kjenner den i dag, men eller en ny og større iPhone/iPod med touchskjerm og basert på sine egne prosessorer fra P.A. Semi.

robertMACs bilde

robertMAC

Om Apple lanserer netbook til en pris på 3000kr og oppover så tror jeg lommeboken min blir fort tom.

ipmil

---
Trenger en erstatning for Macbooken som synger på siste verset. En Netbook lignende maskin hadde vært supert. Macbook Air er for dyr.

maggekriss bilde

maggekris

Lommeboken din blir ikke tom med det første...

andreasbks bilde

andreasbk

"Macbook Air er for dyr". En netbook med touchscreen blir neppe så mye billigere...

Haplo

Så spørs det om Apple klarer å lage en laptop til 3000

jpsalvesen

Apple liker å selge med god margin på hardware-siden. Evt. lager de et eget, lukket økosystem som de profiterer på gjennom tid.

Vi får se hva de gjør det til. Mitt tips er at de bruker strategi nr 2 på netbook-varianten sin.

quadra800s bilde

quadra800

Min teori er at istedenfor å ta seg godt betalt for MacOSX, tar de heller en god slump for maskinene sine. På den måten flytter de kostnadene over til hardwaren, og gjør det mer innbydende å oppgradere til siste og beste operativsystem. De hjelper også til med å begrense den grenseløse kjøpefesten av nye maskiner, hvilket igjen fører til mindre miljøavfall.
En billig mac-netbook til under 4000,- ville brutt med Apples strategi.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai