TEST: iWork 09

Test iWork 09Work 09 er ingen revolusjonerende oppdatering, men heller en evolusjon og oppdateringen gir oss en rekke nyttige nye funksjoner i Pages, Numbers og Keynote.

Vi har tatt iWork 09 ut på en test og gir deg dommen - er det verdt å oppdatere?

iWork 09 er Apples fjerde utgave av kontorprogramvaren og mye har skjedd siden introduksjonen. Programpakken teller nå tre programmer; Pages, Keynote og Numbers. Vi har ikke fått introdusert noen nye programmer i iWork 09, men vi har fått en ny webtjeneste i form av iWork.com.

Denne testen vil i all hovedsak se på de nye funksjonene i iWork. Er du interessert i den allerede eksisterende funksjonaliteten kan du lese vår test av iWork 08.

Pages

Pages i iWork 09 er nå i sin tredje utgave og programmet som har levd et sted mellom Microsofts Word og Adobe InDesign begynner å vokse opp. Pages har hatt en problematisk «barndom» hvor den verken har vært en fullverdig Word- konkurrent eller et designprogram alla InDesign. Brukere som enten var på jakt etter en Word-erstatter eller et alternativ til InDesign, ble utvilsomt skuffet av de forrige utgavene av Pages.

Allikevel har programmet sjarmert mange med sin nye stil, brukervennlighet og ikke minst de mange forhåndsdefinerte malene. Med Pages var det lett å lage dokumenter som så godt ut. Pages 09 har fortsatt det samme ståstedet. Programmet er ikke ment å være verken en Word eller InDesign-killer, men heller treffe personene som jobber et sted midt mellom.

Pages

Å få dokumenter til enkelt å se bra ut har alltid vært Pages sin største styrke og her skuffer heller ikke Pages 09. Programmet har nå hele 84 maler for tekstbehandling og 98 for layout. Det er en rekke nye maler i forhold til Pages 08 og malene ser fortsatt bra ut. Det er som før også enkelt å tilpasse malene til ditt bruk eller lage sin helt egen mal med egen grafikk og bilder.

Pages

Fullskjerm og wordcount til tekstbehandlere

Pages har aldri helt kunne nå opp til Microsoft Word hva gjelder tekstbehandling, men i Pages 09 har Apple tydeligvis hørt på tilbakemeldinger fra sine tekstbehandlende brukere. En av de største nye funksjonene i Pages 09 er nemlig «fullskjermsmodus» som enkelt lar deg fjerne alt av menyer, knapper, vinduer og kun fokusere på skrivingen.

«Wordcount» eller ordtelling er nå også tilgjengelig rett fra bunnen av alle vinduer. En funksjon som er verdt sin vekt i gull hos forfattere, journalister og studenter.

Men alt er allikevel ikke helt perfekt for seriøse tekstbehandlere, Pages 09 har ingen støtte for autolagring av dine dokumenter og du kan fortsatt ikke ha både en footer og fotnoter i samme dokument. At vi fortsatt ikke har fått en norsk ordbok er også en veldig stor mangel for de av oss som skriver mye. Dette bør vel være enkelt å fikse Apple?

Fletting av data

Pages har veldig mange flotte maler for invitasjoner, fakturaer, brev og gratulasjonskort, men skal du sende ut noe slikt til flere hundre kontakter er det ganske tidkrevende å gjøre dette manuelt. I Pages 09 har Apple introdusert noe de kaller for «Data merging» eller «fletting av data» på godt norsk som skal gjøre dette vesentlig lettere. Fletting av data dreier seg om å hente data fra en annen programvare og inkludere denne direkte inn i Pages.

Den forbedrede flettingen i Pages 09 fungerer direkte sammen med en Numbers-tabell eller adresseboken innebygd i Mac OS X. Med bare noen få klikk kan du flette kontaktene dine med alle typer data og enkelt lage tilpassede dokumenter. Pages 09 henter ut navn, adresser og kontaktinformasjon og legger dette direkte inn ditt Pages-dokument. Dette er svært tidsbesparende for adresser og kontaktinformasjon, men kan også brukes på annen type data som må manuelt legges inn.

Fletting av data er en funksjon som fungerer særdeles godt i Pages 09 og kan spare brukeren for mye tid. Vi savner muligheten for å kunne importere data fra Filemaker og andre typer relasjonsdatabaser, men mye kan gjøres med et regneark og tabeller i Numbers.

Notatmodus

Også nytt i Pages 09 er dynamiske overskrifter, et relativt dårlig navn på det vi ville kalt en notatmodus. Notat eller oversiktsmodusen er en ny modus i Pages 09 som gjør det veldig enkelt å raskt skrive notater eller oversiktlige «dynamiske overskrifter» for å organisere dine tanker. Med oversiktsmodusen kan du lage en detaljert oversikt med flere nivåer og minimer og utvide emner og underemner. Modusen fungerer godt for notatskriving under møter, forelesninger og andre lignende situasjoner.

Dynamiske overskrifter

Du kan dra og flytte overskrifter for å organisere og funksjonaliteten er relativt god for en slik funksjon. Vi synes ikke den helt når opp til samme funksjon i Office-pakken, men det er sannsynligvis mer en vanesak enn funksjonalitet.

Keynote

Keynote er programmet iWork-pakken begynte med og utvilsomt også pakkens beste program. Som pakkens eldste program er det også det programmet som har fått minst oppdateringer i 09-utgaven. Det er ingen store revolusjonerende nye funksjoner i Keynote 09, men de eksisterende funksjonene har utvilsomt blitt bedre.

Presentasjonsmodus

Kanskje det viktigste punktet i en hver PowerPoint eller Keynote-presentasjon er selve presentasjonen. Du kan ha laget verdens beste presentasjon, men hvis du roter det til under din presentering av presentasjonen er det ikke til mye nytte. Keynote 09 har derfor forbedret presentasjonsmodusen.

Keynote 09 presentasjonsmodus

Kobler du opp en ekstern monitor eller prosjektor for å presentere din presentasjon, vil Keynote automatisk sette opp din datamaskinskjerm til å være presentatørskjerm. På denne skjermen vil du få nyttig informasjon om hvor lang tid du har brukt, hvilken slide som kommer neste gang og ikke minst muligheten til å konfiguere det meste. Presentasjonsmodusen gir deg også full oversikt over de slidene som har animasjoner som består av flere slides slik at du ikke skal bli overrasket.

iPhone 09Apple har også inkludert støtte for å styre hele presentasjonen direkte fra din iPhone eller iPod touch med programmet Keynote Remote i App Store. Programmet er utviklet av Apple og gir deg mulighet til å kontrollere enhver presentasjon over WiFi og du har også tilgang til presentasjonsnotater i tilfelle du skulle glemme hva du har å si. Det største problemet med Keynote Remote til iPhone må være at du må ha øynene på selve iPhonen for å kunne bytte slides og det er dermed ikke like lett som med Apple Remote.

I tillegg er det en smule smålig av Apple å ikke gi bort Keynote Remote gratis. Du må ut med NOK 9,- for programmet på App Store, en helt unødvendig kostnad når du først har kjøpt iWork 09. Skjerpings Apple!

Animasjoner, transitions og effekter

Keynote 09 forbedrer et av punktene som Keynote alltid har vært god på -visuelle effekter. En presentasjon handler ofte om å presentere en ide på best mulig måte og visuelt slående effekter kan gjøre kjedelige ideer spennende.

i Keynote 08 introduserte Apple de første mulighetene til å lage animasjoner i og i Keynote 09 har denne funksjonaliteten blitt perfeksjonert med «Magic Move». med «Magic Move» har det blitt fryktelig lett å lage relativt komplekse animasjoner. Du lager rett og slett bare to forskjellige slides og Keynotes «Magic Move»-funksjon vil enkelt kunne animere forksjellen mellom objektene på slidene. Dette fungerer veldig godt og gjør det lekende lett å lage animasjoner som kan fange ditt pulikums oppmerksomhet. Benyttet du deg av animasjon i Keynote 08 vil du garantert bli fornøyd med animasjonen i Keynote 09.

Keynote 09 setter også en ny standard for transitions og innfører nå tranistions på både tekst og objekter. Apple har inkludert en rekke transitions som fungerer på både tekst og objekter og dette fungerer bra og ser godt ut. Det er fordelaktig å benytte en mørk bakgrunn når du benytter noen av disse effektene, da de ikke nødvendigvis gjør seg like bra på hvit eller lys bakgrunn.

Numbers

Numbers 09 er den andre store oppdateringen til Apples Excel-konkurrent og programmet har fått flere forbedrede funksjoner. Forrige versjon av Numbers skuffet oss noe og var langt fra noen Excel-erstatter. Numbers 09 er heller ingen Excel-erstatter hvis du er en hardcore regneark-bruker, men programmet åpner mulighetene med regneark for mange nye brukere.

Numbers nye maler

Med mange ferdige maler, gjør Numbers det lett å sette i gang med regneark - selv om du ikke har noen som helst erfaring med regneark. I Numbers 09 er det med 12 nye ideer og design – til sammen 30 maler.

Siden Numbers i våre øyne retter seg mot brukere uten større kunnskap om regneark, har Apple i Numbers 09 tatt en rekke steg for å gjøre det veldig mye enklere å benytte noen av de 250 formlene for utregninger. Det har blitt veldig enkelt å skrive formler i Numbers ’09 og med en lettfattelig meny kan du raskt velge noen av de mest brukte formler. Det følger med en lettfattelig forklaring av formelen og innebygd hjelp i hver funksjon. Du kan også sette sammen formler med visuelle plassholdere for hver variabel. Bare klikk på en plassholder, og velg en verdi du vil ha med i formelen.

Apples forenkling av formler er en stor forbedring i forhold andre regnearkprogrammer, inkludert Excel. Apple har gjort det svært enkelt å sette i gang med regneark uten å måtte nødvendigvis lære seg å skrive avanserte formler.

Fortsatt ingen «pivot tabeller»

Avanserte Excel-brukere sverger til såkalte «pivot tabeller», et verktøy som automatisk oppsummerer data fra en tabell og viser det på en annen tabell. Dette gjør det mye lettere å se skjulte sammenhenger i dataene dine og er et av favorittverktøyene til de fleste avanserte Excel-brukere. Numbers 09 prøver å gjøre brukere av pivot tabeller tilfredse ved å introdusere tabellkategorier.

Tabellkategorier kan ikke erstatte pivot tabeller, men gir deg en enkel måte å gruppere kolonner. Når kolonnene er gruppert, kan du legge inn en rekke forskjellige utregninger på tvers av tabellkategori. Hver kategori inneholder en oppsummeringsrad. Det er enkelt å utvide, minimere og omorganisere kategoriene ved å bruke bare oppsummeringsraden. Tabellkategorier kan brukes til å gjøre dataene dine mer oversiktlige, men en «pivotkiller» er det ikke og avanserte Excel-brukere vil savne sine pivoter.

Dårlig ytelse og manglende makroer

Et av de store problemene til Numbers 08 var uten tvil ytelsen. Arbeidet du med svært store datafiler på flere hundre megabyte, ble Numbers treg som sirup. I Numbers 09 er dette blitt bedre, men programmet er ikke i nærheten av hastigheten til Excel når det gjelder svært store datamengder. Dette er en begrensning som igjen gjør programmet bedre egnet for mindre avanserte brukere som jobber med små datamengder.

Numbers 09 har, som Numbers 08, fortsatt ikke støtte for Excel-makroer. Åpner du en Excel-fil med makroer og deretter lagre det tilbake til Excel er makroene tapt for alltid. Lagringen i Excel-formatet er også langt fra tilfredsstillende, avanserte regneark kommer seg sjeldent helskinnet over til Excel.

iWork.com

Et av de store ryktene før Apple lanserte iWork 09, var at Apple skulle introdusere en webbaserte versjon av iWork på lik linje med Google Docs, Zoho og lignende tjenester. Ryktene stemte bare halveis. Apple lanserte iWork.com, en webtjeneste for deling av iWork-dokumenter, men ikke redigering.

iWork.com lar deg som iWork-bruker dele dine iWork-dokumenter med andre på nett uavhengig om de har iWork, Office, Open Office eller en annen kontorprogramvare. iWork.com presenterer nemlig dokumentet svært godt i din nettleser og alle du inviterer kan lese og kommentere dokumentet. Presentasjonen er svært god og utseendet til iWork.com går Google Docs og lignende løsninger en lang gang. Apple kan virkelig bygge gode grensesnitt.

Men der stopper også rosen av iWork.com. Tjenesten har mange store mangler og sammenlignet med lignende verktøy har vi problemer med å se nytteverdien i dagens iWork.com utgave. Det er flott å kunne dele dokumenter med dine kollegaer og få dem til å kommentere direkte online, men kommentarene er tilnærmet ubrukelig siden det ikke finnes noen mulighet for å få disse kommentarene tilbake til iWork og dokumentene du jobber med.

Det finnes heller ingen mulighet til å redigere eller gjøre små endringer i dokumentene slik du kan med Google Docs, Zoho eller 280Slides. iWork.com er dermed heller ikke brukbar som en nettbasert kontorprogramvare når du er på farta.

Det bør nevnes at iWork.com er i beta og at mye av dette kan endre seg, men per dags dato ser vi verken den store nytten eller gleden av å bruke iWork.com. Apple har fortsatt mye å lære når det gjelder webapplikasjoner.

Konklusjon

iWork 09 er ingen revolusjonerende oppdatering, men heller en evolusjon fra et allerede godt produkt. Eksisterende funksjoner har fått polering og flere nye produkter har blitt lagt til.

Selv om både Microsoft Office og Open Office har flere avanserte funksjoner, er det ingen kontorprogrammer som er så brukervennlige, forståelige og godt integrert i Mac OS X som iWork 09. Er du en fornøyd iWork 08-bruker er det ingen store grunner til å oppgradere, dersom ingen av de nye funksjonene er spesielt ønsket. Har du ingen kontorpakke fra før, er iWork 09 et svært godt valg. Programmet har sine svakheter, men alt i alt er det en god kontorpakke til en fornuftig pris. Brukervennligheten og integrasjonen mot iLife-pakken gjør det til et bra pakke for små og mellomstore bedrifter, studenter og private.

Er du derimot en hardbarket Office-bruker som jevnlig lager pivot tabeller, jobber med tunge regneark, makroer og andre avanserte Office-funksjoner vil du nok lett kunne bli skuffet av iWork 09. Det er kun Keynote som går Office-varianten PowerPoint en høy gang hva gjelder både funksjoner, ytelse og nivå.

Positivt

 • Programvaren er nå endelig på norsk
 • Animasjon og effekter i Keynote brillierer
 • Mange nye temaer
 • Fletting av data sparer mye tid
 • Fullskjermsmodus i Pages
 • Integrasjonen mot iLife-pakken
 • Forenkling av formler i Numbers

Negativt

 • Ingen pivot tabeller og ingen makrostøtte i Numbers
 • Fortsatt ingen norsk ordbok
 • Vi må betale for Keynote Remote
 • Ytelsen i Numbers er lav ved store datamengder
 • Ingen autolagring av dokumenter
 • iWork har liten nytte i nåværende form
Tags:

exenpipp

Veldig, veldig god test - men de fleste som ville ha seg iWork 09, eller i det hele tatt vurderte det, har nok bestemt seg for lenge siden. Derfor er dette en altfor treg anmeldelse.

Anders0077s bilde

Anders0077

Fin test!

herm

Veldig god test.
Må si mangelen på norsk ordbok er den største mangelen, ellers er jeg veldig fornøyd med iWork 09

Jepp Dud

Regner med dere mener at iWork.com har liten nytte i nåværende form

apple boy

Bra test!

Er fornøyd med iWork 09. Ja, litt sent å legge ut/lage en test, men greit det :P

Jeg synest at iWork.com er ganske genialt, men de kunne selfølgelig ha gjort litt mer ut av det. Etter min erfaring funker det ikke på alle nettlesere. IE8, men det er kanskje Microsoft som ikke har støtte for det eller noe sånnt, ikke vet jeg...

Retroper

Apple har oversatt selve programpakken til norsk for første gang, hvis jeg ikke tar feil? Desto mer absurd at de faktisk utelater norsk stavekontroll. Alternativet CocoAspell er bedre enn ingenting, men håpløs installasjon, dårlig ordbok og en rekke bugs gir en frustrerende opplevelse.

Fin anmeldelse. Synes likevel at Numbers blir undervurdert. Excel er raskere og bedre på å behandle større datamengder, men Numbers er suveren til å lage presentable utskrifter og oversiktlige regneark. For de aller fleste arbeidsoppgaver er Numbers mitt soleklare førstevalg, blant annet fordi du kan ha flere tabeller på et ark – i Excel er hvert ark en tabell.

Pages er det svakeste leddet på grunn av manglende stavekontroll, og i min arbeidshverdag er deling av Word-dokumenter for revisjon det viktigste – og der når ikke Pages helt opp.

mortenms bilde

mortenm

Vedrørende Pages så er vel ikke fletting fra adressebok en ny funksjon - den var tilgjengelig allerede i -08 versjonen.

admins bilde

admin

@mortenm

Stemmer, men den har blitt vesentlig forbedret i 09 og inkluderer også nå Numbers.

asgeird

Er det noko nytt med tanke på støtte til Odf og Office Open XML. Finst det planar, rykter eller andre indikasjonar på at noko er på gang?

appleman

Er godt fornøyd med Pages, men noe av det jeg savner:

• Fletting fungerer dårlig med f.eks. adresse-etiketter
• Må gå omveien via "Arkiver som..." hver gang jeg lagrer, hvis jeg ønsker at dokumentet kun skal eksistere i Word-format.

appleman

"Er det noko nytt med tanke på støtte til Odf og Office Open XML. Finst det planar, rykter eller andre indikasjonar på at noko er på gang?"
Nei, dessverre.

Jibbs

Keynote remote:
Synes det er ganske sært at man kan velge mellom å se slidet som vises og presentasjonsnotater (stående), eller slidet som vises og neste slide (Liggende). Hvorfor ikke bare alt sammen i liggeformatet? Er fint plass til notater under slidene vel??

Jonm

Når Mozilla leverer ordbøker både på bokmål og nynorsk til sitt gratisprogram Firefox, er det svakt av Apple å ikke ha en eneste norsk ordbokvariant til et program som de selger.

macbook7

følger ikke Keynote med hvis du kjøper MacBook Pro?

bambinis bilde

bambini

Under "positivt" så nevnes fletting

Jeg har en Numbersfil med veldig veldig mange records (fra en undersøkelse på nett). Dataen vil jeg gjerne ha skrevet ut på adresseetiketter (sånn jeg alltid har gjort det i Excel med fletting til Word.

Eneste glupe forslag er visst å flytte alt over i adressebok, men hvem vil ha mange tusen nye adresser i sin adressebok?? Dessuten kan det jo være helt andre ting man ønsker å flette ut enn bare adresselapper.

Her må det være et gedigent hull i iWork-pakken som gjør at den ikke egner seg for bedrifter.

Eller vet dere noe jeg ikke vet?

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai