Musikkpraksis tester iPod: en musikers perspektiv

Bladet Musikkpraksis er en norsk tidsskrift for musikkbransjen. De er, etter min mening, norges aller beste ressurs når det gjelder utstyr, reportasjer, intervjuer og andre innblikk i norsk musikkliv. Det er ikke ofte de tester utstyr som er relevant for ikke-musikere, men i nummer 03/2004 har de gjort nettopp det. Per Sviggum har testet iPod, og her er en musikers perspektiv på Apple iPod Hvis du noen gang har googlet etter "iPod test" eller "iPod review", har du funnet ut at nettet er oversvømt med diverse tester av iPod. Siden iPod er en stor suksess, har også flere tabloidaviser trykket tester av denne spilledåsen. Det som gjør at Musikkpraksis sin test av iPod skiller seg ut fra den store mengden, er at det er lagt vekt på å få fram absolutt alle bruksmuligheter, samt at lydkvaliteten beskrives over mer enn to linjer. Dessuten har Musikkpraksis sin heldige medarbeider fått gjøre seg kjent med iPoden over et par uker, ikke dager slik tilfellet ofte er når slike enheter skal testes. Desverre er ikke Musikkpraksis sine tester tilgjengelige på nett for øyeblikket, men med tillatelse fra artikkelforfatter Sviggum, kan vi i Mac1.no dele noen av hans synspunkter på iPod.

Sviggum har testet en 3. generasjons iPod i største utgave, nemlig 40GB. Etter den sedvanlige introduksjon med litt historie, beskrivelse av bundle og konstruksjon, tar Sviggum for seg betjeningen. Systemet med 4 knapper og et hjul beskrives som uvant i starten, men genialt etter litt trening. Det er fjernkontrollen som først skaper litt problemer, og følgende sitat burde vel være nok til å forstå hvor skoen trykker: "Selve fjernkontrollen er ikke større enn tommelflaten på en voksen tømmerhogger og er nesten umulig å betjene med én hånd." Knappene blir rett og slett for små, og betjeningen blir unødig knotete.

Neste post på programmet er lydformater. Det ytres stor begeistring for AAC (Advanced Audio Coding), og litt eldre formater som MP3 beskrives som ok. "AAC låter faktisk så bra at det kan benyttes i proffe sammenhenger, f.eks. til radio, DJ, musikk på utesteder og ikke minst hjemme. AAC er helt klart det mest musikalske formatet med komprimert lyd jeg har hørt." Det burde være nok til å overtale selv den mest ihuga MP3-elsker. Sviggum har også importert deler av sin egen CD-samling til iTunes, og følgelig til iPoden. Det deles ut skryt for enkelhet i importeringen, og for at Gracenote CDDB-databasen klarte å finne korrekt informasjon til alle låtene. "Selv trodde jeg at jeg hadde en del CDer som var litt kinkige å få tak i, men alle CDene jeg rippet i iTunes, fant Gracenote-databasen riktig informasjon på, også norske utgivelser."

Avspillingsmulighetene får også hederlig omtale. Alle mulighetene man har med oppsett av forskjellige spillelister blir beskrevet, men det er en annen funksjon som har fanget Sviggums oppmerksomhet. Tilfeldig avspilling av samtlige låter. "Det var som å ha med seg en kvalitetssikret (du har jo lagt inn sangene selv) radiostasjon på lomma der man ikke blir avbrutt av overhippe programledere. Rett og slett helt genialt." Ekstrautstyr som iTrip og iCarPlay nevnes som alternativer for avspilling i bil.

Ingen iPod uten iTunes, så Sviggum har også sett litt på de muligheter iTunes tilbyr. Det flørtes med tanken på å legge inn hele platesamlingen (5000 plater!) på en ekstern FireWire-disk eller på en dedikert PC. "Etter at jeg la inn iTunes på min laptop, har jeg spilt mer musikk via PC enn jeg har gjort via CD-spiller og stereoanlegget. Jeg ser selvfølgelig hifi-folket rulle med øynene og riste på hodet, men dette er absolutt fremtiden." Det faktum at iTunes kan settes opp i et LAN, samt at iTunes har integrert brennefunksjon gir en ekstra stjerne til Apple. Synd at AirTunes ikke var lansert da denne testen ble skrevet. Den raske overføringshastigheten og den store lagringskapasiteten, gjør at Sviggum ikke kan overse de kreative mulighetene dette gir. "Mange bruker en iPod til å overføre musikkprosjekter laget i Logic, Cubase eller liknende. Helt genial måte å transportere filer mellom A og B for musikere." Det nevnes også at det er finnes ekstrautstyr for å kunne bruke iPod som diktafon eller kortleser for digitale kamera. Muligheten for synkronisering av kontakter og kalendere får også litt spalteplass.

Så, hva synes egentlig anmelderen om iPod? I konklusjonen oppsummeres de positive egenskapene, som kapasitet og AAC-formatet, men det ulmer en liten tvil rundt dette med at batteriet ikke kan skiftes og fjernkontrollen. "iPod scorer også høyt for musikere og andre som har behov for et hendig lagringsmedium med sin funksjon som en ren FireWire-harddisk, der man kan transportere, utveksle og jobbe med alt som kan lagres som nuller og ett-tall."

Musikkpraksis synes følgende var

Positivt:
- enkel betjening og navigering
- AAC er overlegent lydformat
- iTunes-programvaren
- både Mac- og PC-støtte
- kan benyttes som ekstern HD
- masse tilgjengelig ekstrautstyr
- stor lagringskapasitet
- støtte for AAC, MP3, WAV og AIFF

Negativt:
- ikke utskiftbart batteri
- pinglete fjernkontroll uten display
- iTunes med Apple Music Store kun tilgjengelig i USA foreløpig

Mac1.no sender en stor takk til Per Sviggum og Musikkpraksis for at vi fikk lov til å gjengi utdrag fra deres test.

Hvis du vil lese testen i sin helhet, finner du den i Musikkpraksis nummer 03/2004. Det er et bilde av bergens store sønn, Sondre Lerche, på forsiden.

Tags:
  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai