Microsoft-rapport om «Apple-skatt»

Microsoft-rapport om Apple-skattDen gamle debatten mellom Microsoft og Apple begynner å få fart igjen, og denne gangen er det ikke Apple, men Redmond som benytter seg av skitne triks. Forrige torsdag slapp Microsoft en rapport de selv hadde sponset. Rapporten heter «What Price Cool?» (PDF) og er skrevet av Roger L. Kay fra Endpoint Technology Associates. Microsofts svar på Apples Get-a-Mac har virkelig begynt.

Mac for å bli «kul»?

Rapporten baserer seg på to argumenter. Det første er at Mac kun er en suksess fordi brukerene simpelthen vil være "kule", og det andre argumentet er at det finnes en enorm "Apple-skatt" som ligger og venter på å få sluke lommeboken til Mac-brukere.

Å latterliggjøre kulhet har blitt hovednummeret i Microsofts nyeste angrep på Apple; bare ta Lauren i den nye Microsoft-reklamen som sier at "I’m just not cool enough to be a Mac person".

Først bør en ting fastslås: Ja, det er nesten alltid mulig å kjøpe en Windows-basert PC for mindre enn det en Mac ville kostet. Hvis du vil ha en minimalistisk og moderat kraftig maskin for å sjekke e-posten din, surfe på nettet og jobbe i Excel og Word, kan du som oftest få en PC til ditt bruksområde billigere.

Kays poeng med WPC? er ikke bare at du kan finne billigere og dårligere maskiner enn det Apple selger, ei heller at det finnes dyrere og kraftigere maskiner. Det Kay prøver å bevise er at dersom du kjøper en Mac får du mindre for pengene.

Utdaterte Macer

Når Kay skal sammenligne bærbare maskiner, har han valgt en forlengst utdatert Macbook, og sammenlignet med de nyeste (men rimeligste) laptopene fra Dell, HP og Sony. Videre ignorerer han helt Bluetooth 2.1+EDR, støtte for 802.11n-standarden, og Nvidia GeForce 9400M-grafikkortet i den gamle MacBooken.

Hans sammenligning av stasjonære maskiner er ikke særlig mer nøyaktig. Igjen bruker Kay helt feil spesifikasjoner på Mac Mini: feil prosessor, feil mengde RAM, feil grafikkort, feil harddiskstørrelse, og feil porter.

Etter å ha rotet seg bort i Apples hardware, fortsetter Kay med å sammenligne programvare-pakkene til de forskjellige maskinene. Dersom det eksisterte noe tvil om hvem som hadde sponset rapporten, blir det nå gjort veldig tydelig at dette er Microsoft-finansiert.

Uproporsjonale software-utgifter

Kay begynner med å beskrive en hypotetisk familie som bruker Windows. Denne hypotetiske familien har all programvaren de trenger i de nyeste versjonene tilgjengelig, slik at oppgradering ikke blir nødvendig når de skal oppgradere til Windows 7. Dermed beregner Kay ingen software-kostnader for PC-løsningen, og alle tenkelige programvarepakker og tjenester til Mac-løsningen.

Videre ignorerer han helt all programvare som følger med OS X i beregningene sine. Han gir også sin hypotetiske familie en Mac Pro, selv om de aller fleste vanlige brukere ville klart seg fint med en iMac. Tidligere i rapporten innrømmer Kay at Apple er mye mer konkurransedyktige på midtnivå-stasjonære maskiner, og det er sannsynligvis derfor han velger toppnivåløsningen til Apple.

Kays store finale er å prakke alle mulige tjenester og programvarepakker på Mac-familien, som f.eks. AppleCare, Apple Store One to One Care, fem år med en MobileMe-familiepakke, og en hypotetisk iLife-oppgradering i fremtiden. Dessuten slenger han på en ekstern Blu-ray leser etter fire år.

Apple-skatt

Som du kanskje har gjettet deg frem til allerede, blir Kays "Apple-skatt" veldig heftig, slik en "Windows-skatt" ville blitt om familien hans hadde måttet kjøpe nye versjoner av all programvare og alle tjenester i forbindelse med overgangen til Windows 7. Hvis Windows-løsningen i tillegg ble tvunget til å kjøpe helt unødvendige tjenester og helt unødvendig hardware, hadde prisene blitt ganske jevne.

Når Kay i tillegg ignorerer utgifter knyttet til antivirus og sikkerhetsløsninger som Norton Internet Security, som er helt nødvendig om du kjører Windows, blir rapporten noe usaklig, for å si det mildt. Det er ikke mulig å ta Microsofts rapport seriøst når det eneste de klarer å forsvare seg med er angrep på Mac-brukeres kulhet og en oppdiktet Apple-skatt.

Kilde: Rik Myslewski / channelregister.co.uk

pianoman

at folk orker... jeg blir så oppgitt over stupiditeten. For å si som Miles Davis: If it sounds good, it is good. På Norsk: Om det får jobben gjort, er det jaggu ikke nøye hva som får jobben gjort.

kajac2

Microsoft sier altså: Vi er ikke kule, vi er ikke eksklusive, vi er billige. Det sier Lada også. Og hvem kjøper Lada?

Hvis alt skal gå på denne kulhetsfaktoren, er jo det klart at Apple vinner. Alle, i hvertfall de fleste liker å være litt kule. Og Apple er kult. Folk liker også å ha eksklusive ting, og en Apple MacBook i aluminium er mer eksklusivt enn en HP Pavillion X4438IS i plast. Og jeg skjønner at folk betaler litt ekstra for det.

BMW selger f.eks bedre enn KIA til tross for at Kia er billigere. Hvorfor? En del fordi BMW er en luksusting "vanlige" mennesker har råd til. En BMW er kulere og mer eksklusiv enn en Kia og det liker folk.

Eneste fordelen MS har med disse reklamene er at vi er i en finanskrise. Dette gjør at pris betyr mer enn gjerne kulhet og eksklusivitet. Men så snart finanskrisen begynner å dabbe av er jeg sikker på at Apple nok en gang vil slå tilbake på MS.

jakobmartinrs bilde

jakobmartinr

Microsoft er sikkert bare misunnelig på apple som har så KULE macer...

Jakob Rognlien

appleman

Sjekk den fancy hjemmesida til Endpoint Technology Associates: www.ndpta.com

KDNs bilde

KDN

Pris er selvsakt en av faktorene når jeg skal handle maskin, men integrasjon, bygge kvalitet, brukervenlighet, logiske løsninger, holbarhet, ++ er også punkter på den listen.

elecs bilde

elec

haha... beste websiden da eller? :p

MacBook late 08 - iPhone 8GB - iPod Classic 80GB - Canon EOS 30D

omaha

Tror Microsoft skal være litt forsiktig med "billig-argumentasjon" - de havner fort i saksa mot Linux om pris er et argument. "Billig" som argumentasjon har allerede blitt behørig kommentert i internasjonal presse.

At kvaliteten i Windows er billig - ja se DET er en annen sak, og jeg er tilbøyelig til å dele oppfatning på dette området.

slogmos bilde

slogmo

Når Kay i tillegg ignorerer utgifter knyttet til antivirus og sikkerhetsløsninger som Norton Internet Security, som er helt nødvendig om du kjører Windows

Bare må kommentere akkurat den biten der.
Du MÅ ikke ha antivirusløsning som koster penger.
Det finnes nok av gratisalternativer der ute.
Avast, AVG er 2 av de.
Eneste jeg har betalt for til min XP er selve XP-lisensen.
Bruker gratis AV, gratis brannmursoftware, OpenOffice, Paint.NET osv.

Men er enig i at den rapporten er litt sketchy.
Reagerte veldig da han hadde satt opp en Mac Pro istedenfor en 24" iMac med litt gauda.

En ting er sikkert. Mac vs PC debatten fortsetter, og folk fortsetter å la seg "provosere".
;)

Giltvedt

Må bare flire litt av annonsen som kom opp på samme side på denne artikkelen, enda i et Mac portal/forum.

Men ellers så er Microsoft kjent for å kjøre FUD på alt som konkurrerer dem på alle nivåer.

Jeg har valgt Mac og er tilfreds med det. Så Microsoft har ingenting å si til meg. Microsoft bryr seg pokker ikke hva vi bruker, de vil bare ha våre penger og får de det så bryr de seg ikke om problemene våre.

krsk0

haha beste websiden, kunne jo lagd bedre i APPLEs iweb

herm

Slogmo: Nå trenger man heller ikke betale for MobileMe, ekstra iLife pakker og annet heller da. Finnes mange gratis alternativer der ute.
Konklusjon er vell at den artikkelen er veldig usakllig.

varmann

Nå har de i hvert fall oppdatert mac-modellene i rapporten, men fortsatt er vel en MacPro litt overkill for normal bruk?

Språket i rapporten, når jeg leste den (forrige versjonen - jeg har ikke sett om språket har blitt oppdatert), var så overdrevet for noe som skulle virke som en "objektiv" sammenligning att den tapte mye av sin eventuelle troverdighet. Jeg telte hvor mange ganger det ble nevnt "cool" i rapporten - 25.

De færreste, hvis noen, jeg kjenner med mac har kjøpt den for å være kule. Er ikke litt av definisjonen på den typen person at man ikke vill at andre skal skaffe de samme "kule" gjenstandene? Jeg kjenner få mac-eiere som ikke rekommenderer andre å skaffe mac. En mac har vel mer vært et alternativ for de "litt sære" enn de "kule"?

Hva det gjelder "mac-skatt" er vel det ikke noe nytt? Bare gå inn på hvilket mac-forum som helst og les klagetrådene om prising av oppgraderinger, nye og ikke minst "snart oppdaterte" modeller.

Mac koster mere. Jeg tror ikke det er en stor hemmelighet, men mange syns det er vært å betale for. De virker også ha lengre livslengde og vesentlig høyere andrehånds verdi enn pc'er. Hvilket selvsagt ikke ble tatt med i sammenligningen.

gomle69s bilde

gomle69

Lurer litt på hvor mye MS måtte betale for den rapporten. Uansett så reagerte jeg også på valget av MacPro som familiemaskin.

kajac2

Rapporten er jo laget på oppdrag av MS. Helt sikkert med strenge rettningslinjer på blandt annet hvilken maskiner som skulle brukes.

andre_brenni

Noen kjøper Lada og noen kjøper Ferrari.
Noen kjøper skrap og noen kjøper Mac.

Sånn er det....

Pio

Sjekk den fancy hjemmesida til Endpoint Technology Associates: www.ndpta.com

Haha! Nydelig.. Og det beste:

meta name="generator" content="Yahoo! SiteBuilder/2.6/1.6.0_07"

EDIT:
Det beste må faktisk være at linkene på venstre side peker til lokale filer :P (file:///C:/Program Files...). Akkurat det selskapet du vil bruke til å gjøre en analyse av kost/nytte på datautstyr!

JGorset

Det beste må faktisk være at linkene på venstre side peker til lokale filer :P (file:///C:/Program Files...). Akkurat det selskapet du vil bruke til å gjøre en analyse av kost/nytte på datautstyr!

... wow.

Nei, altså, seriøst. Wow.

Jeg vet ikke om jeg bør le eller gråte.

Cybbe

Jeg tror fokuset på kulhet kan ha noe for seg. Microsoft prøver å fremstille Apples angrep på windowsbrukeren via Apples reklamer som et angrep på folk flest, og mac-brukere som elitistiske, pengesterke besserwissere mer opptatt av merke, kulhet og det å skille seg ut.

Hvorvidt dette stemmer eller ikke er litt på siden. Jeg tror man kan enes om at det ikke er noen røyk uten ild, men selv ikke det er sentralt for å etablere dette inntrykket. Apple har uansett lagt seg lagelig til for hugg via egne reklamer.

nils.js bilde

nils.j

Jeg har brukt PC i alle år og har fulgt Windows fra en av de aller første versjonen, for det fantes vel ikke noe annet... i alle fall ikke på lenge.
Da jeg gikk over til Mac for noe over et år siden, var det etter anbefaling av en venn av meg, som selv kjørte Windows. Når kjører han - og alle i firmaet hans - Mac!
Noen ganger må jeg hjelpe kona med hennes PC og er bare så glad og lettet når jeg kan forlate den og gå tilbake til Mac'en.
Pris er ikke noe tema. Kvalitet er det eneste som teller.
Microsoft er livredde!
Nils J

arntsss bilde

arntss

Da min kone fikk Mac ble det slutt på all hjelp fra meg. Merkelig i grunn.
Men nei, egentlig ikke. Det er ikke så farlig om hun laster ned spill eller går inn på den eller den siden. I alle fall ikke ennå. (Kommer vel.) Når det gjelder andre ting på maskinen som feks iWeb, iPhoto etc så har det vært nok å vise litt første gang og deretter vise til videoene som finnes på Apple sine sider hvis hun lurer på noe mer. Mac har gitt meg mer tid til å bruke maskinen til det jeg vil bruke den til. Slippe være nærvøs på nettet etc. Ingen antivirus eller andre antiprogrammer.
Er Mac dyrere??? Vet ikke om jeg vil si at de er det for min del. Jeg slipper bruke mye tid på å hjelpe. Prøver også å få noen kompiser til å prøve dette sånn at jeg slipper å være førstehjelper mer. Men det er ikke lett. Det gamle er ikke lett å gi slipp på. Selv om de har problemer hele tiden. Merkelig eller hva???

Edit: Skrivefeil...

quadra800s bilde

quadra800

Moren min har brukt Macintosh fra og med den første jobben hun fikk, på EB i Risør. Nylig innførte bedriften hun jobber for et nytt databasesystem, og dermed har hun måttet switche "feil vei", fra MacOS X til Window(n)s. Hun har ikke hatt annet enn problemer! Alt hun er vant til er snudd på hodet, og som hun selv sier det: "Windows er jo helt idiotisk!".
Jeg vil påstå at hun representerer en gjennomsnittlig datamaskinbruker.

Jeg har hørt fra mange at det var "ingen vanskeligheter" ved å switche fra Window(n)s til MacOS X.

Poenget mitt er at folk finner det vanskeligere å gå fra MacOS X til Window(n)s, enn omvendt.

Selv har jeg brukt Macintosh siden mitt første tastetrykk, og kommer neppe noengang til å switche til Window(n)s.

Lordvaytter

å kom igjen da.. jeg blir nesten flau av å se den sammenlikningen i rapporten! det står at MBP'en har 2GB Ram, 250 GB harddisk, og 256MB videominne.... vel, ikke min ihvertfall, den har 4GB Ram 320GB harddisk og 512MB videominne..
Det er tydelig at noen prøver å ødelegge for folk som vurderer mac..

SindreMs bilde

SindreM

teoh

http://technologizer.com/2009/04/09/microsoft-does-the-math-on-the-apple-tax-badly/

jurgemaister

Når gikk vi oss ville i jungelen av tall?
Jeg har hjulpet svært mange mennesker å finne en datamaskin som passer dem, og som jeg mener de vil være fornøyd med. Maskinvarespesifikasjoner ned til megabyten og megahertzen er som regel temmelig urelevant for majoriteten av brukere. For krevende brukere blir prisen også et stadig mindre veiende argument når man sammenlikner det med stabilitet, arbeidsflyt og pålitlighet.

Personlig synes jeg rapporter som denne og Microsofts senere reklamekampanjer blir skivebom. Først og fremst fordi Microsoft ikke lager maskinvare, dernest fordi maskinvaren på markedet i dag oppleves svært lik for de fleste brukere. Det som skiller er byggekvalitet og utseende, hvor Apple scorer høyt på begge punkter.
Dersom Microsoft kan produsere en seriøs rapport som viser fordeler med deres økosystem med Windows som sentrum blir jeg fornøyd.

Denne godt betalte mannen skriver kun FUD.

devo

Hvis ikke jeg tar helt feil så er den såkalte "eksterne" Blu-Ray saken fra Sony egentlig en stuespiller som ikke på noen måte kan kommunisere med Macen. Det er fullt mulig å bytte ut den interne DVD-brenneren i Mac Pro med en Blu-Ray brenner om det skulle være ønskelig, og så må man heller se filmer i Windows via Paralells eller noe sånt.

Uansett er denne rapporten helt på hodet.

m4rius

Microsoft er desperate for tiden, og det viser ganske godt for å si det mildt! Dette blir bare latterlig spør du meg!@#

mtefre

Rapporten er selvfølgelig latterlig overdrevet. Men det er ikke til å komme fra at Mac'er generelt har et høyt prisnivå. Har selv nettopp kjøpt en ny MacPro og følte jeg betalte "det hvite ut av øya"! Men... jeg skal bruke den til grafisk arbeid, hjemme. Det tar ikke lang tid før jeg har tjent den inn, og vel så det.
På jobben bruker vi Windows-PC'er til grafisk. Helt utrolig, faktisk. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne for å beskrive hvilken selsom opplevelse det er. Hver dag er en eh... "liten utfordring", for å si det slik.
Man får stort sett det man betaler for. Skulle bare ønske Apple kunne lage litt flere modeller og alternativer. Da hadde jeg ikke tviholdt på den gamle G5'en min så lenge.

christerguttens bilde

christergutten

Er enig med alle her...
Denne artikkelen blir jo latterlig useriøs..

Hvis de heller kunne innsett at Apple har mer intuitive og bedre produkter, og heller begynt med det selv... I stedet bruker de et hav av penger på å gjøre Apple UKULE??
Det er noe som skurrer hos M$

Haplo

Dette er ikke noe verre en Mac reklamene

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai