TEST: Logitech diNovo

Test av Logitech diNovo Mac Edition

Logitech har lenge vært ledende på produksjon av mus og tastaturer til våre venner i PC-verdenen, men de har ikke produsert særlig mange produkter spesielt for oss Mac-brukere. Med Apples stadig økende markedsandel har dette begynt å endre seg og Logitech lanserte nylig et nytt tastatur spesielt for Macbrukere. Vi har tatt Logitechs diNovo Mac-Edition ut på test.

Design og gode taster

Mange Mac-brukere er ikke særlig fornøyd med Apples tastatur som leveres med iMac og Mac Pro og skriver du svært mye skal det ikke mye til å være helt enig i denne kritikken. Apples tastatur ser utvilsomt svært godt ut, men den lave profilen og flate tastene irriterer. Mange har allikevel valgt design over funksjon, da ikke mange tastaturer er like pene som Apples.

Heldigvis har også andre produsenter, som Logitech, begynt å produserer tastaturer som ikke ser ut som noe fra tidlig 90-tallet. Logitechs nyeste tastatur for Mac-brukere heter diNovo Mac-Edition og har et elegant design i børstet aluminium og glossy svart plast, noe som står i stil med både bærbare og stasjonære maskiner fra Apple. Tastaturet er vesentlig større enn Apples, men dette er absolutt ingen ulempe.

Test av Logitech diNovo Mac Edition

I motsetning til Apples tastatur, har Logitech også tenkt på ergonomi og inkluderer en punkt for å vile håndleddene på. Dette gir tastaturet en behagelig posisjon når man skriver og kombinert med Logitechs PerfectStroke-taster får vi en veldig god skriveopplevelse med diNovo. PerfectStroke er en teknologi utviklet av Logitech som er midt mellom dome-switch-taster som man normalt finner i vanlige tastaturer og såkalt scissor-switch (eller saksemekanisme) som normalt brukes i bærbare. PerfectStroke gir deg det beste fra de lydløse tastene til et tastatur på en bærbar datamaskin, samtidig som du har følelsen av å virkelig trykke på tastene på samme måte som på et "stasjonært" tastatur.

Trådløst, men ikke Bluetooth

diNovo er et trådløst tastatur som dessverre ikke benytter den innebygde Bluetooth-teknologien som nå finnes i alle moderne Macer. I stedet har Logitech satset på sin egen 2.4GHz trådløseprotokoll, noe som betyr at du må benytte en medfølgende USB-dongel for å få tastaturet til å kunne kommuniserer trådløst med Macen. Dette betyr en mindre USB-port ledig til annet bruk, noe som kan være irriterende på Macer med få USB-porter. Heldigvis fungerer USB-dongelen i en standard USB-hub.

Siden tastaturet er trådløst, går det også på batteri. Logitech hevder at batteriene skal vare i tre år eller omtrent to millioner tastetrykk. Av åpenbare grunner har vi ikke fått testet om dette stemmer, men tastaturet leveres med en fysisk av og på knapp hvis du skulle ønske å slå tastaturet helt av. En blinkende batterilampe varsler deg når det er lite strøm på batteriene.

Logitech hevder selv at deres 2.4GHz trådeløse teknologi er bedre enn Bluetooth og gir mindre forstyrrelser og raskere datahastighet. Vi opplevde ingen problemer med tastaturet og den trådløse forbindelsen til datamaskinen, men det virket som det gikk noe lengre tid fra tastaturet ble slått på til det ble oppdaget av Macen enn med Apples egne trådløse tastaturer. Når tastaturet var oppdaget merket vi ingen forsinkelse eller andre forstyrrelser, selv ikke i et kontorlokale med mye annen trådløs teknologi.

Test av Logitech diNovo Mac Edition

Konfigurerbare knapper

Hva er vel et tastatur uten masse taster som kan konfigureres til å gjøre akkurat hva du vil? Logitech diNovo Mac-Edition leverer varene og har hele syv nye spesialtaster som er forhåndskonfigurert for kjente Mac-funksjoner som Coverflow, Quicklook, Spaces, Safari, Mail og iTunes. Disse tastene, i tillegg til alle de vanlige F-tastene kan konfigureres gjennom den medfølgende programvaren.

Logitech sitt kontrollsenter følger med på en CD og må installeres for at Macen skal kunne gjenkjenne noen flere enn standardknappene på dette tastaturet. diNovo fungerer helt fint uten installasjon av programvare, men alle funksjonstastene er ikke tilgjengelig. Programvaren fra Logitech gir deg en ny valgmulighet i Macens Systemvalg og programvaren virket stabil under vår test, selv om kontrollpanelet nok ikke helt lever opp til Apples designstandarder for programvare.

Med programvaren kan du konfiguere alle spesialknappene på tastaturet og har du andre Logitech-produkter, som f.eks. en Logitech mus så kan disse også konfigureres gjennom det samme panelet.

Video

Konklusjon

Logitech diNovo er et meget godt og behagelig tastatur som utvilsomt er å foretrekke fremfor Apples aluminiums tastatur hvis du er en flittig skribent. Tastaturet matcher vår Mac relativt bra, har en lav profil og er godt å skrive på. At vi må bruke opp en USB-port på Logitech sin USB-dongel trekker definitivt ned, men dette er noe vi kan leve med - ihvertfall på stasjonære datamaskiner. Den trådløse tilkoblingen har vært 100% stabil i perioden vi har testet tastaturet og med en prislapp på 675,- kroner hos MPX.no er dette utvilsomt et av de beste tastaturene du får kjøpt til din Mac.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Har egentlig aldri vært så begeistret for Apple tastaturene, så dette kan jo bli interessant.

Men prisen trekker ned interessen min en del da....og den USB donglen kunne jeg ha spart meg for.

et

Ettersom Logitech skryter så mye av trådløsteknologien sin kan det være morsomt å nevne at den er norsk, ettersom de bruke radiobrikker fra Nordic Semiconductor.

Nasamss bilde

Nasams

Dette hadde solgt som varmt hvetebrød om den hadde støttet Mac´ens innebygde blåtann!! Så det så:)

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Kjøper nok dette når mitt S 530-sett kneler.

Det som kanskje er verdt å merke seg er at det nye ikke-numeriske tastaturet følger med dagens iMacer og Mac Pros. Da er det kanskje bedre å gå for et slikt tastatur fremfor å kjøpe et av Apple sine, om man uansett skal ha et med numerisk tastatur.

Gullfrodes bilde

Gullfrode

Kjøpte Logitech's Ps3 tastatur, med en liten touchpad, for litt over året siden. Da jeg koblet til Mini'n på stua, fant jeg med glede ut at tastaturet lot seg koble til via BT, eneste minus er at det ikke er cmd-tast(bruker ctrl-tasten i stedet, så det går utmerket!)

Peter S

Veldig interessant tastatur. Kunne gjerne vært priset ned noen hundrelapper. Da hadde jeg seriøst vurdert å skift. Jeg skriver ganske mye til daglig, men foreløpig klarer jeg meg med mac tastaturet.

admins bilde

admin

@Nasams

Det dyrere Logitech diNovo Edge (som jeg ikke har sett i Mac-Edition i Norge) er relativt likt og har støtte for Bluetooth

cannons bilde

cannon

Skjønner ikke at man argumenterer for at alu-tastaturene er lite ergonomiske. De har lav profil, lav tastemotstand og kort tastevei (opp/ned/opp), alle faktorer for god ergonomi. For min del skriver jeg mye raskere på alu-tastaturet enn noen andre jeg har prøvd, inkludert forrige generasjon Logitech diNovo. Jeg har riktig nok ikke prøvd det nye.

sinatra

hva cannon sa

at det ikke støtter bt gjør ikke saken noe bedre

pushits bilde

pushit

Personlig er jeg strålende fornøyd med tastaturene til Apple, og jeg skriver en god del. Dog hadde jeg gjerne sett en trådløs versjon med numerisk tastatur fra Apple.

Traktors bilde

Traktor

Det var vel ikke apple som lansert tastaturet, tror det må være en skrive feil. Ellers meget bra test!

foffster

Hva?! Er ikke alu-tastaturet bra å skrive på? Det er det dummeste jeg har hørt. Hr aldri prøvd noe bedre tastatur enn det og er superfornøyd. Ikke minst med at det er lettere å holde rent også.

slogmos bilde

slogmo

Er det noen som har testet dette tastaturet og vet hvordan det er sammenlignet med dette her?
http://www.netshop.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=25936

Bruker det i dag, og selv om det står at Windows er påkrevet så funker det fint i OSX.
Det er veldig godt å skrive på, men lurer på om noen har testet disse mot hverandre og
kan gi en pekepinn om hvordan diNovo'en er sammenlignet med Ultra X Media.

Marasmuss bilde

Marasmus

Hastigheten min falt fra ca. 110 ord i minuttet til omtrent 90 ord i minuttet når jeg byttet til Alu-tastaturet, så jeg hater det intenst. Mye enklere å skrive feil på det i fylla også, og motstanden på tastene er for stor, så man er nødt til å skrive brutalt på tastaturet for å være sikker på at alle tastetrykk blir registrert. Ventet faktisk på dette tastaturet, så nå skal det bestilles.

Marasmuss bilde

Marasmus

Glem det jeg sa sist i forrige innlegg. Det er Logitech Illuminated jeg venter på skal komme til Mac.

Lukass bilde

Lukas

@Marasmus:
Er du full, eller? ;-)

For øvrig enig i det med skrivehastighet. Hva ergonomi angår, kjenner jeg mer murring i underarmene med alu.

Kristian Vatne

Fin test! Var seinest i går på jakt etter et godt trådløst tastatur til min lampeskjerm imacen min.

macwerners bilde

macwerner

Ser flott ut. Men er svært fornøyd med alu-tastaturet til Apple. Skriver mye og synes det er masse taktil feedback og god respons i Apples nåværende tastatur.

Marasmuss bilde

Marasmus

[quote="Marasmus"]Alu-tastaturet, så jeg hater det intenst. Mye enklere å skrive feil på det i fylla også

Hva skal du med macen i fylla?...

nubbizs bilde

nubbiz

Hahaha, at er tastatur er bedre enn et annet på grunn av fylla er vel det beste argumentet jeg har hørt på lenge!

Marasmuss bilde

Marasmus

Hehe. Men hvordan i huleste kan det se ut som jeg spør meg selv et spørsmål lenger opp her? Det var definitivt ikke jeg som spurte hva jeg skal med macen i fylla ... En liten bug der, tenker jeg.

tb1

Må si at alu keyboardet til apple er det beste jeg har prøvd.
Mighty mouse derimot...

Freimens bilde

Freimen

Hvor er alfakrøllen? er det bare mine øyne eller har den blitt flytta opp i tallrekka hvor PC-verdnen har satt sin?
Det er jo grunn i til ikke å kjøpe det i mine øyne... er jo også en bevegelse i pc-verdenen som ænsker bytte chaps-lock med "@"... hmmmm

Men ellers et streit tastatur. Bruker et alu selv... og skriver like mye feil uansett hvilket jeg bruker.

christerguttens bilde

christergutten

Dette ser jo helt greit ut, men ærlig talt, usb dongel? Er vi ikke forbi det stadiet for leeeenge siden? Siden det er til Mac, burde det HVERTFALL ikke vært nødvendig.....!
Dessuten synes jeg Apple sine tastaturer alltid har vært meget gode å skrive på, spesiellt Apple Wireless Keyboard (bluetooth), det er helt supert! De ser jo sinnsykt bra ut og :)

slogmos bilde

slogmo

For en stund tilbake så leste jeg noe angående numpad som gikk på BT.
Den funket ikke pga ett eller annet med BT stacken i OSX.
Aner ikke hva dette vil si, men det virker som at det kan være forskjeller på Windows og OSX når det kommer til håndtering av BT enheter.

Anyways.
diNovo finnes i en ekste BT utgave, og heter da diNovo Edge.
Desverre finnes den ikke i Macversjon (enda?) og har dermed Windowstaster.
Her er i alle fall en oppskrift på hvordan man får den til å virke i OSX.
http://5thirtyone.com/archives/751

Produktlink:
http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard/devices/192&cl=no,no

Edit:
diNovo Edge finnes visst i Macversjon. :)
http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard/devices/4429&cl=US,EN
Fant den ikke på den Norske sida til Logitech.

Haplo

Kan den samme dongelen brukes på logitech sine muser?

daggas bilde

dagga

Hehehe, vi macere er et rart folkeslag. jeg syns også at det var en litt stiv pris. Men nå skal det jo sies at vi kjøper datamaskiner som koster skjorta...
Så når det kommer et tastatur til over 600.- så syns vi det er dyrt

clark_kent

Et fantastisk tastatur, langt bedre enn noen av Apples! Men på Apple-tastaturene får jeg lang tankestrek ved å taste Alt + bindestrek, det går ikke her. Er det noen som vet hvordan man får laget tankestrek på diNovoen?

slogmos bilde

slogmo

Tenker du på en – istedenfor en sånn - ?

Får det her ved å trykke på Alt + bindestrek.
Har Logitech Ultra X Media. Bruker ikke Logitech Control Center, fordi
tastaturet mitt ikke støttes av det.
Men OSX støtter det som et helt normalt tastatur, og en del av mediaknappene funker faktisk. :D

-Evens bilde

-Even

Har selv kjøpt det nå. Er fantastisk bra! takler det mye mer enn apple sitt alu, men det er vel mest smak og behag. Trådløs funker det fjell! bedre enn mitt trådløse til datamaskin, enda det skulle være bra! =) Anbefales! Greit i mac versjon pga hurtigtastene på toppen=)

iRemotes bilde

iRemote

Ikke for å kage altså, men var det ikke slik at på denne brukerundersøkelsen så kunne man vinne tastaturet? Bare spør…! :rolls eyes:

admins bilde

admin

Vi har ikke trukket en vinner enda, kom inn over 1500 svar ;) Må fjerne duplikater osv. først.

Traktors bilde

Traktor

Hva er duplikater?

iRemotes bilde

iRemote

Da så! :)
@Traktor
Duplikater er filer som er dobblet opp! Det er akkurat den samme filen, bare at det er to stykker av den.
I dette tilfelle regner jeg med at folk har trykket to ganger da de trykket på ferdig /ok knappen. Slik at de lagde duplikater.
Det kan også være slik at brukeren har svart på undersøkelsen flere ganger for å øke vinnersjansen sin. Da vil denne duplikaten slettet, så det skal være "fair"!

BlueWastes bilde

BlueWaste

Leste testen, satt meg i bilen, kjøpte tastaturet og musa Logitech MX Revolution. Tommel opp!

-Evens bilde

-Even

BlueWaste, Det må være utrolig greit å være så mobil, sette seg i bilen. Å vips, så har man det man trenger :D
^^

Jacob18

Hvor får man kjøpt dette tastaturet? De har det ikke hos komplett, og hos Mpx som artikkelen linker til har de det heller ikke..?

Torros bilde

Torro

De var på salg til rundt 150,- hos El-Kjip i fjor sommer, så spørs om de ikke har gått ut.

Jacob18

aha. Noen forslag til gode tastaturer som har "mac" tastene, altså volumjustering, exposè osv.?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai