Apple grillet om Netbook

Nye netbook rykterUnder gårsdagens presentasjon av Apples finansielle resultater, ble Peter Oppenheimer grillet av pressen omkring Apples planer for en Netbook som kan konkurrere med Asus Eee, MSI Wind og de mange Netbookene som har blitt svært populære.

Spørsmålene om Netbook haglet og Apple var alt annet enn positive til en Apple basert Netbook, men er dette noe annet enn en avledningsmanøver?

Apple har med jevne mellomrom blitt grillet av presse, investorer og andre omkring deres satsning i Netbook-nisjen. Netbooks har gått fra å være en kuriositet til å bli den nisjen med størst vekst for giganter som Hewlett Packard, Acer, Asus og Dell. Apple har gjentatte ganger nedtont betydningen av Netbooks, men er dette en nisje Apple kan ignorere?

For oss handler det om å produsere gode produkter. Når man ser på hva som blir solgt i Netbook-markedet i dag, ser jeg små tastaturer, forferdelig programvare, dårlig hardware og svært små skjermer. Dette er en dårlig opplevelse for forbrukerne og ikke noe vi kan sette "Mac"-merkevaren på for å være helt ærlig. Netbooks, slik det eksisterer i dag, er ikke en nisje vi er interessert i og vi tror heller ikke kundene er det på sikt.

uttalte Apples Peter Oppenheimer under gårsdagens finaniselle presntasjon.

Skal vi tro Oppenheimer har Apple ingen planer om å introdusere en Netbook-Mac, men hva skal Apple da med de mye omtatlte 10" touchskjermene som skal være bestilt og hvorfor reskalerer tastaturet i iPhone OS 3.0 dynamisk slik at det lett kan støtte en slik skjerm?

Det er mange ting som kan tyde på at Apple ikke nødvendigvis planlegger en Netbook i den forstand vi kjenner den i dag, men kanskje et helt nytt produkt som baserer seg på iPhone OS?

Tags:
christerguttens bilde

christergutten

Synes det var veldig bra sagt.. Liten skjerm og forferdelig programvare (windows), og sykt trangt tastatur..
Det hadde heller vært mye bedre om de kunne lage et helt nytt konsept i stedet for å bare hive inn en atom prosessor, en 160 gb harddisk og et crappy skjermkort og smelle det hele sammen med billig plastisk og tragisk skjerm...

Vi får nå se hva som kommer, blir spennende å følge med på Apple fremover iHvertfall :)

Willygdraft

Ser ikke helt behovet for en netbook. 12" macbook derimot! Min 12" powerbook begynner å bli litt sliten og utdatert

KDNs bilde

KDN

Han kommenterte iNetbook's litt seinere også:
Det er selvsakt en produkt type som vi investerer i for å se hva vi eventuelt kan få til.

lfberge

Liker ikke helt at Apple avfeier hele konseptet (selvom jeg antar en del av dette kun er retorikk), for jeg mener konseptet er veldig bra. Men som herr Cook sier, utførlelsen av dagens netbooker er dårlig, det vil ikke si at konseptet er dårlig.

Jeg kan godt tenkte meg en maskin som er greiere å ta med seg på forelesning/kafe/reise. Iphonen gjør en ok jobb, men i en del situasjoner blir skjermen rett og slett for liten.

Der dagens netbooker bommer(har brukt eee901 og lenovo s10) er etter min mening, i hovedsak to områder:
- Batterilevetid
- Ikke spesialtilpasset programvare(de med WinXP)
Hadde forventet at såpass små og lite strømkrevende saker skulle holde litt over 2 timer, er villig til å legge en ekstra lapp på bordet for 4-6 timer. OSet som skal drive disse maskinen må trimmes for mye unødvendig vekt, bare å legge inn et 9 år gammelt OS blir for lett. Linux distroen som fulgte med eee901 var mer eller mindre ubrukelig, eeebuntu og liknende er vesentlig bedre.

Apple har erfaring med å trimme OSet, klarer de å få iphonen til å kjøre det, burde det ikke være problematisk med 1.6GHz Atom og 2GB minne. Batteri er også noe de vet å sette pris på. Legger du til god byggekvalitet og et design som de er kjent for, så har de et produkt mange er villige til å kjøpe.

gauterg

Jeg kjøpte meg en Acer Aspire One ganske tidlig og må si at den har sett fryktelig lite bruk.

Men jeg tror nok at jeg ville brukt en 10" tablet sak mye mye mere.

vidinas bilde

vidina

nja. Synes nå selv at netbooks er ganske greit, til sitt bruk. De er lette å ta med seg overalt, i møter osv, samt at de er lette. Problemet nå er derimot at de begynner å bli for dyre, batterilevetiden er for kort, og at de kommer med fullversjoner av Windows. Blir for teit.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Jeg kjøpte selv en MSI Wind netbook nylig og er ikke spesielt imponert. Det oser ikke akkurat kvalitet av disse og MSI er vel kjent for å ha en av de bedre netbook'ene.

Det at tastaturet er delvis defekt gjør jo ikke saken noe bedre for min del. :-(

Jeg tror det er vanskelig å komme inn på dette markedet uten å ofre enten kvalitet eller pris. Netbooks skal jo være rimelige og da går det ofte på bekostning av kvaliteten. Spørs om Apple har lyst til å gi ut enda en dårlig bygget notebook etter alle problemene med plast-MacBook'en.

Det kan skade ryktet mer enn det forbedrer omsetningen. Men vi får jo vente og se.

coolerguys bilde

coolerguy

Huske på at apple prøvde seg på dette en gang, og det floppa hardt, så nesten firmaet gikk under... http://en.wikipedia.org/wiki/EMate_300

Arild Holtet

Vel vel vel.

Skal Apple kaste seg inn i billigsegmentet. Er litt usikker på dette rent personelig, men man får vente og se. Selv vil jeg ALDRI skaffe en slik. Men det kommer av, at jeg ganske enkelt ikke har det behovet.

He he da ville jeg heller skaffet meg en koselig gammel iMac G3.

Vel fra spøk til alvor. Har man behovet så er det greit. Men kvalitet vil koste, og vil folk betale for det? Det skal jo være en billig sak. Er enig med christergutten. Har hatt en slik under fingrene, men sinnsykt elendig tastatur. Min mobil er bedre.

A.H.

spiffers

Jeg ville kjøpt MAc Nettbooks tvert til de to ungene mine.

RolfA

Jeg tviler på at Apple lanserer netbook nå.
Har selv unlatt å kjøpe netbooks nettopp på grunn av lite tastatur, dårlig ytelse og varierende byggekvalitet. Dessuten ville det jo ikke være spesielt innovativt av Apple å lansere en netbook nå - det ville jo framstå som de dilter etter PC bransjen forøvrig (og det har de vel strengt tatt aldri gjort?). Man kan nesten si at Apple gikk motsatt vei når de kuttet ut Powerbook 12" - en maskin som svært mange savnet og etterlyste etterfølgere til.

Jeg har mer troen på at de utvider iPod Touch/iPhone. Når man ser all oppmerksomheten Kindle II har fått i USA, tror jeg absolutt det er et behov for en enhet uten tastatur, men som er god å lese på. Jeg ser selv at med den lille funksjonsonaliteten det er i iPhone OS 2.2 ville jeg hatt stor nytte av en 10" Touch. Med litt redesign av Apple Wireless, f.eks. fjerne AA batteriene og lagt til en Touchpad, ville jo Apple ha et greit og innovativt produkt.

sinatra

Hadde selv en MSI Wind. Kjørte WinXP, Ubuntu og OSX på den. Den blei aldri det jeg trodde den skulle bli. For det var den rett og slett for svak.
Endte opp med å selge den, og kjøpte heller en MacBook

Jeg er enig med uttalelsene til Apple. Netbooks er en "greie" akkurat nå, men hvor mange bruker de faktisk aktivt? Så haugevis av eee og andre småtasser på BreakPoint. i 9 av 10 tilfeller var dette en "greie" som sto som sekundærmaskin til irc og web-kameraer. De som sto alene, så jeg sjelden eller aldri en person ved. :)

slogmos bilde

slogmo

Hva om de tok ferdig utviklet teknologi fra MBA og dyttet inn i et mindre chassis og 10" skjerm?
Ytelsen er jo bra nok for MBA, så hvorfor ikke for en Netbook?

Traktors bilde

Traktor

Jeg tror MBA er lagd så liten som over hode mulig, hvordan skal de da få plass til de samme komponentene i en enda mindre mskin?

KDNs bilde

KDN

Hvis de bruker Atom istedenfor C2D så vil alt bli enda litt mindre. Vet ikke hva den nøyaktige størrelsen på MBA kortet. Et eksempel på en liten maskin er VIA sin PICO-ITX platform. Kortet som det er linket til er 7 x 10cm.

sampaka

"Dessuten ville det jo ikke være spesielt innovativt av Apple å lansere en netbook nå - det ville jo framstå som de dilter etter PC bransjen forøvrig (og det har de vel strengt tatt aldri gjort?). Man kan nesten si at Apple gikk motsatt vei når de kuttet ut Powerbook 12" - en maskin som svært mange savnet og etterlyste etterfølgere til."

Det ville vel vært mer innovativt å innrømme at de har tatt feil ang dette, enn å kutte en maskin som svært mange ønsker.

oberonic

Jeg husker jeg så en eller annen presentasjon, holdt av Jobs, selvgølgelig, om hva han syntes om netbooks. Denne presentasjonen så jeg på iMac`en, selvsagt 8-)
Hva han sa om "netbooks", sier seg selv. En dårlig vits.
Selv har jeg en to år gammel Asus Eee netbook, og den er, per definisjon, ikke akkurat 1. klasses, men du verden, for 2. klasses. Den er usedvanlig treg, konstruksjonen er bygget i lav- kvalitets plast, og tastaturet gir etter, og tastene er små, og vonde å "skrive" på. Alt av knapper og funksjoner er lavmål.

Konseptet "netbook" er snedig. Det er "markedsføring" også. Den lurte meg, da jeg skulle ha noe lettvint på hytta. Regnet ikke med top notch, men jeg forventet ikke teknologi som bare var til irritasjon.

Dette er en knøttliten laptop, som markedsføres med første ordet "net", som at den angivelig skal være mest egnet for internett. Surfing, og e-post, altså. En skulle da tro, at er det noe som rendrer mye data, så er det internett. Selv med 12 GB båndbredde, så tar det usedvanlig lang tid, å bare åpne aftenposten.no. Det oppleves som å surfe med ca. 400 kbps.

Jeg foretrekker å sløyfe begrepet "netbook", og heller bruke ordet: Søppel.
Barn med små fingre, og som ikke stiller store krav til hverken ytelse eller tid (de har allverdens av dette), så spiller det kanskje liten trille.
For voksne som forventer et snev av funksjonalitet derimot, så er dette søppel, opphøyd i 2. potens, med en horribel prislapp. Jeg betalte nærmere 3900,- for min modell, hvis jeg ikke husker feil.

Jeg fikk en følelse av noe som knuste netbook, med Macbook air, men den er dyr. Riktignok et 1. klasses produkt, men litt pretensiøst for små barn.
(Gi dem heller en god bok)

Jeg synes Apple bør holde den kursen de til nå har gjort, ved å diktere markedet, enn å falle for konkurrentenes idiotiske påfunn.
Hvis de likevel skulle gjøre det motsatte, så tar de vel også over dette markedet også. Med min velsignelse :-D

Dessuten, netbooks har jo Windows, som i seg selv kan medføre innleggelse på psykiatrisk lukket avdeling, med tvangstrøye, og tunge medisiner :-)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai