Enkel og elegant vindushåndtering med SizeUp

SizeUpNye mac-brukere, da spesielt de som kommer rett fra lang tids Windows-bruk, har ofte trøbbel med OS X sin tilnærming til vinduer og hvordan disse håndteres. SizeUp er et program som prøver å løse litt av frustrasjonen knyttet opp mot vindushåndtering, og i tillegg introduserer programmet en del velimplementerte ideer som gjør kombinasjonen tastatur og vindu til en sikker vinner – både for nybegynnere og mer erfarne mac-brukere.

Hvis man er vant til Windows sin måte å håndtere vinduer på, finnes det en del logiske brister i OS X sin implementasjon. Den grønne maksimerknappen bytter (ofte) mellom utvikleren sin foreslåtte og din tilpassede vindusstørrelse, dobbeltklikk på tittellinjen minimerer vinduet til docken, og vinduer kan kun skaleres ved hjelp av ett enkelt punkt nede til høyre. Utrolig frustrerende, selv om det er aldri så logisk, praktisk og elegant for oss som har sverget til mac over lengre tid.

SizeUp er et program som introduserer en del globale tastatursnarveier. Disse snarveiene gjør det å maksimere og flytte på vinduer til en lek. Med ett enkelt tastetrykk kan du maksimere et vindu, sentrere det, flytte det til toppen, bunnen, venstre, høyre eller et valgfritt hjørne av skjermen, eller flytte det over til en annen skjerm hvis du kjører et flerskjermsoppsett.

Animasjon av hvordan SizeUp fungerer

Dette gjør at du på en enkel måte kan tilpasse vinduene til hvordan du arbeider, og dermed optimalisere flyten i multitaskingen. I tillegg husker SizeUp posisjonen og størrelsen på vinduet før du flyttet på det, slik at du raskt kan få det tilbake til sin opprinnelige posisjon.

SizeUp-valg, tastatursnarveier

SizeUp er shareware, og distribueres via "Name Your Price"-modellen. Dette vil i praksis si at du selv velger hvor mye du vil betale for programmet, for eksempel basert på hvor nyttig du finner det. Et eksempel til etterfølgelse for flere utviklere!

En fullverdig prøveversjon kan lastes ned fra Irradiated Software sine hjemmesider.

Kebabdyrets bilde

Kebabdyret

Jeg bruker gratisversjonen av et lignene program - fra samme utvikler - som heter TwoUp. Denne fungerer greit til mine behov, siden jeg bare må ha muligheten til å "stakke" vinduer.

At OS X 10.5 sin vindushåndterer ikke gir deg mulighet til å "tile" vinduer (annet enn hvis man kaster bort enormt med tid på å tilpasse vinduene selv) har ikke noe med hvordan vindushåndtering fungerer på Mac, eleganse eller god design av brukergrensesnitt. Det er utilgivelig og en vesentlig svakhet med vindushåndtereren.

heintores bilde

heintore

Og nettopp derfor er det fantastisk med applikasjoner som TwoUp og SizeUp, som gir oss som har savnet en mer intuitiv og avansert vindushåndtering muligheten til å få nettopp det.

Blir spennende å se om Snow Leopard utfordrer disse manglene. Nå har ikke akkurat Apple lovet den store innovasjonen i 10.6, men et par småting må de da gi oss for å gjøre operativsystemet salgbart til alle de som ikke ønsker å betale for ytelse og stabilitet alene.

Jostein As bilde

Jostein A

Zooom/2 er et annet alternativ som er verdt å sjekke ut. Enkelt, intuitivt, og to tastatursnarveier er alt du trenger å huske!

sags bilde

sag

Og Mondo Mouse er den jeg bruker. Virker ganske lik Zoom/2, men har nok ikke "magnetics" funksjonaliteten. Koster $15 og er helt klart verd pengene. Gjør resize og flytting av vinduer ti en lek.

appleman

Jeg ønsker heller at Apple går for tabs i Finder, a la PathFinder.

wazabi

Når vi er inne på vindusbehandling:
Det jeg saner aller mest er muligheten til å bla mellom vinduer med Alt+Tab tilsvarende som på windows. På Mac kan man bla mellom applikasjoner med Cmd+Tab, men det er liksom ikke det samme. Jobber man med flere worddokumenter, funker ikke dette så bra. Jeg vil ha mulighet til å velge enkeltdokumenter.
Jeg har installert Witch som løser dette tildels, problemet er at rekkefølgen på vinduene (dokumentene) blir feil. Hvis man jobber med to dokumenter, men har flere vinduer oppe, må man gjennom hele loopen likevel, og da blir litt av poenget borte. Men det er kanskje mulig å løse? Finnes det lignende programmer som lar deg bla gjennom dokumenter (som på windows)?

moslien

@wazabi:Prøvd Cmd+< ?
Da blar du mellom vinduer i programmet du er i. Cmd+shift+< for å bla motsatt vei.

arntsss bilde

arntss

@wazabi: Hva med Exposè?
Denne har den funksjonen. Du legger en snarvei på en av museknappene. Exposè har tre forskjellige modus, alle programvinduer, alle vinduer i et program eller rent skrivebord. Jeg bruker dette hver dag, hver time, omtrent hel tiden. MM og sideknappene samt trykk på rullehjulet... Exposè.

wazabi

@mosilen: glimrende.
@arntss: har forsåvidt innstilt på dette, men jeg synes det blir for hardt (!) å klemme på sideknappene - så den delen blir ikke brukt.
Hva mener du med MM?

lassenet

MM = Mighty Mouse

Humbro

Flotte tips her!

Synes SizeUp var det fineste (og jeg elsker Name Your Price-filosofien), men Zoom/2 og MondoMouse virka også ganske kjekke.

Zoom/2 og MondoMouse er jo temmelig like, og koster omtrent det samme (litt over en hundrings (som er litt mye)). Zoom/2 har litt flere funksjoner, men den ene MondoMouse er aleine om er til gjengjeld innmari fin: Du kan resize vindu fra alle fire hjørner! Dét har jeg lengta etter lenge i OSX :D

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai