Apple utvikler egne prosessorer?

Apple utvikler egne prosessorer?Forrige uke ansatte Apple ikke én, men to tidligere prosessorutviklere fra AMD og ATI. Bare én ville være nok til å vekke spekulasjoner, men to i samme uke blir av mange sett på som det endelige beviset på at Apple faktisk arbeider med å utvikle egne prosessorer og mikrobrikker til bruk i sine datamaskiner, iPods, iPhones og andre ikke lanserte produkter.

Ansettelsene skjer også samtidig som tidligere sjef for prosessorutvikling hos IBM, Mark Papermaster, begynner sin jobb hos Apple som Senior Vice President of Devices Hardware Engineering. Tilfeldighet eller ledd i en større strategi?

En av de nye ansatte er Raja Koduri, som tidligere var ansvarlig for utvikling av GPUer hos AMD. Den andre personen som bringes ombord, Bob Drebin, hadde tidligere samme stilling som Koduri og begge personene ses på som sentrale figurer i et realtivt lite miljø. I tillegg til disse to høyprofilerte ansettelsene har Apple også flere titalls stillingsutlysninger etter personer som kan bekle stillinger knyttet til design av mikrobrikker og prosessorer. Ifølge Wall Street Journal beskriver flere av stillingsutlysningene «testing av Apple mikrobrikker» som en av arbeidsbeskrivelsene.

I fjor kjøpte Apple også prosessorselskapet P.A. Semi, som var eksperter på å utvikle PowerPC-baserte prosessorer som benytter svært lite energi. Prosessorer som vil kunne passer ypperlig inn i Apples iPhone, en Apple-basert Netbook, bærbare og andre produkter som trenger energieffektive prosessorer eller spesialiserte mikrobrikker.

Hvorfor utvikle sine egne prosessorer?

Men hva kan være årsaken til at Apple har lyst til å utvikle sine egne brikker? Outsourcing er som regel mer kostnadseffektivt, men for å kunne skilles seg mer fra sine konkurrenter kan det være smart av Apple å besitte teknologi som ingen andre kan benytte seg av. I dagens marked er det svært lite hardware-messig som skiller de forskjellige produsentene, da de fleste benytter «hyllevare» fra en rekke forskjellige produsenter.

Ved å utvikle egne mikrobrikker kan Apple selv utvikle den funksjonaliteten de ønsker og dermed også lage brikke som er helt annerledes enn sine konkurrenter. I tillegg har Apple større mulighet for å være like hemlighetsfulle som de pleier å være. De fleste av lekasjene om Apple produkter de seneste årene har ikke kommet direkte fra Apple, men heller alle de mange underleverandørene som Apple må samarbeide med.

sshollas

Er det bare meg som får konspirasjonsanelser etter alle patentene til apple det siste halve året eller så?

Kanskje de bygger en superdatamaskin som tar over verden, eller etter å ha sett på "Chuck", en liten Intersect.

Ikke vet jeg...

Kashmars bilde

Kashmar

Ingen ting Apple gjør er tilfeldig... Hva dette betyr er derimot noe vanskeligere å si noe om uten å spekulere.

Alyces bilde

Alyce

Hadde generelt vært litt teit av Apple å ansette tilfeldige mennesker da :P

Traktors bilde

Traktor

Hvordan blir det med windows på mac hvis apple produserer egne prossesorer da?

FT

vi får vente og se Traktor.
men er det egentlig noe og bry seg om? selv brukte jeg windows litt idag og den krasja.
søkte etter en bok på biblioteket

admins bilde

admin

@Traktor

De vil ikke gå vekk fra Intel, men kan benytte spesielle prosessor til iPhone, iPod og andre mindre enheter hvor de ikke trenger Intel. iPhone bruker i dag allerede ARM og ikke Intel.

I tillegg kan man forestille seg at Apple kan inkludere spesielle prosessorer til å gjøre noen spesielle operasjoner i Macen.

datas bilde

data

Jeg tror Apple har innsett at iPod touch og iPhone har blitt/kan bli deres viktigste plattform fremover. Totalt har de nå solgt over 50 millioner iPod Touch+iPhone (på meget kort tid). Det er vel omtrent det samme antall Macer i verden. App Store har også passert en milliard nedlastinger, noe som er helt ekstremt bra. Apple har ellers solgt over 200 millioner iPoder. Mac-virksomheten går fortsatt bra, men har mange utfordringer, spesielt fra billig-maskiner og netbooks som er i ferd med å ta helt av.

Så hva om de lager en egen "iPhone" hvor de designer all hardware selv, noe som f.eks gir dem bedre grafikk og batteritid enn noen konkurrenter? Og kanskje, bare kanskje de krysser MacBook Air med iPhone og klarer å få en netbook med iPhones enkelhet. parret med MacOSX og MacBook Air, men med en batteritid som gjør at den faktisk varer en hel arbeidsdag og ikke bare en halv? Jeg tror personlig ikke Apple ønsker å lage en netbook-kopi (som uansett vil være halvdårlig og med lave marginer), men tror i så fall de lager noe helt eget. Hvis de ønsker å revolusjonere bransjen tror jeg dette kan gjøre det.

Det kan selvsagt være at alle disse personene bare ansettes for å forbedre iPhone og gi den et konkurransefortrinn, men jeg synes det virker som Apple har noe mer i ermet.

Jeg tror altså ikke de slutter med Mac og MacOSX, bare så det er sagt, men mener at iPhone OS nå (for Apple) kanskje har blitt like viktig - og ikke minst veldig strategisk viktig.

Et annet morsomt tankeeksperiment er jo at Apple begynner å lisensiere MacOSX til andre hardware-leverandører (jeg vet at flere leverandører ønsker dette). Apple kan fortsatt lage sine premium-maskiner ala Mac Pro og MacBook Pro, men åpner for at "godkjente" maskiner fra HP, Dell og andre kan leveres med MacOSX. Billig-maskiner med lave marginer kan jo andre ta seg av og har vel lenge vært Apples svakeste punkt. Kunne blitt spennende å se hva som skjeddde med markedsandelen til MacOSX vs Windows da :)

nicho

Jeg tror Apple vil gjøre klokt i å besmykke sine maskiner med ekstra teknologi som konkurrentene ikke besitter. Feks en iMac med en ekstra prosessor som kan kode full-HD h264 video on-the-fly etc?

Amishen

I tillegg blir Apple mindre sårbare siden dei ikkje vil vera så avhengige av andre produsenter når dei kjem til å lage brikkene sjølv.

Tipper desse brikkene kjem til å bli über. Men Apple må vel vera bak skjema, dersom dei har venta ei stund på å få tak i desse personane.

ggt667s bilde

ggt667

Det som skal lages er noe som lenge har vært omtalt som intel AppleCore, egentlig ikke en egen prosessor, men en optimalisering av quad core til Apple’s behov.

sortebill

Apple kjøper amd, så er det i gang, kan intel bare legge ned med en gang :D

Jaroma

Tror dette henger sammen med videreutvikling av P. A. Semi, og anvendelsen av produkter derfra i konsument-elektronikk. Å skulle utvikle prosessorer til Mac-produktene vil ikke lønne seg. Apple eier ikke patentene til produksjonsprosessene og teknologien, og du kan være sikker på at de etablerte produsentene (bl.a. Intel, IBM, AMD) ikke kommer til å ønske en ny konkurrent velkommen. Foruten lisensieringskostnader er det heller ingen billig affære å bygge fabrikkene.

Tolker det dithen at Apple har noen nye ARM-baserte produkter på gang, forhåpentligvis mer spennende enn iPhone.

fredrikhl

PA Semi har ikke egen produksjon, de bare designer halvledere. Steve Jobs har selv gått ut og sagt at Apple kjøpte PA Semi hovedsaklig for å styrke egne rekker til iPhone-utvikling. Jeg antar også at nyansettelsene av eksperter fra AMD og ATI er for utvikling i retning iPhone/iPod eller muligens helt nye produkter (les: the infamous netbook).

Uansett på produksjonen av eventuelle prosessorer eller ASICs outsources til selskaper med mulighet for masseproduksjon.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai