Slik deler du internett i Mac OS X

Slik deler du internett under Mac OS XMange funksjoner i Mac OS X er ikke alltid like åpenbare og for nybegynnere er det mye som skjuler seg under panseret i Mac OS X. Viste du for eksempel at det er svært enkelt å dele din internetttilkobling over WiFi? Vi viser deg hvordan.

Å dele internett kan være praktisk i mange forskjellige situasjoner. Kanskje har du ikke en trådløs router og får besøk av venner med bærbare datamaskiner? I Mac OS X er det veldig enkelt og raskt å dele din internettlinje over Wifi og dermed redde dagen for dine gjester.

For å kunne dele internett over Wifi, trenger du en internett-tilkobling som ikke går over Wifien. Normalt vil dette være en kablet tilkobling eller kanskje mobiltbredbånd eller lignende. Dette fungerer i Mac OS X-versjoner fra 10.2 og oppover, men prosessen som beskrives under er til Mac OS X 10.5 Leopard.

Prosessen er enkel

Først og fremst må du sørge for å være koblet opp mot internett, slått på Airport og deretter åpner du «System Preferences». Der leter du fram valget «Sharing».

Slik deler du internett på Mac OS X

I «Sharing» huker du av «Internet Sharing», velger «Ethernet» under «Sharing your connection from» og deretter dele det over Airport. I løpet av et par sekunder, vil din innebygde Airport forvandles til en «router» og dele ut din Internett til alle og en hver. Internett-delingen har automatisk ikke et passord eller noen form for kryptering.

Slik deler du internett på Mac OS X

Ønsker du å sette et passord og kryptere forbindelsen er dette mulig. Før du slår på delingen, må du trykke på knappen «Airport Options...». Der vil du kunne sette WEP-kryptering, passord og endre kanal på Airport.

Slik deler du internett på Mac OS X

andersen

Ser det står i artikkelen.. "Normalt vil dette være en kablet tilkobling eller kanskje mobiltbredbånd eller lignende."

Noen som har testet dette med mobilt bredbånd? Dukker det da opp i menyen hvor man skal dele tilkoblingen fra?

Hadde jo vært veldig aktuelt å fått wifi på hytta ved hjelp av ett mobilt bredbånd.

admins bilde

admin

@andersen

Jeg har testet med Ethernet over USB på MacBook Air og det fungerer. Antar at det vil gjøre det med Mobilt bredbånd også.

ereynell

har brukt usb modem fra ice og delt forbindelsen med 2 iphones og 1 macbook pro via en macbookpro

yates56s bilde

yates56

Denne kommer jeg til å få nytte av senere. Har mobilt bredbånd fra ice, så bra at du testet. En gledelig nyhet!

andersen

Takk for svar. Venter på usbstikken fra onecall så dette blir moro =)

danielstorlos

Ordnet dette på hytta 2timer før guiden kom! Satt å styret lenge, så typisk!
Men ordnet det, delte mobilt bredbånd fra macbooken til en annen bærbar pc over airport.

P.S: Måtte bruke encryption på nettverket jeg laget, uten encryption funket det ikke! (mottaker pcen ville ikke motta ip)

Aphelion

Nett på hytta? Har dere virkelig ikke bedre ting å gjøre der? :P

Sukis bilde

Suki

@Aphelion

Sommerhytte osv? Der kan det være kjekt å ha nett ;) Dessuten så kjenner jeg en som har hytte i samme gate :P Da kan det også være digg med nett^^

arntsss bilde

arntss

Hvordan er det med å dele nettet du har på, feks en MBP til en Windows pc som ikke har trådløst. Går det an å da dele ved å koble en kabel mellom MBP og Win maskinen?
Win maskinen kjører XP Pro og MBP er tilknyttet trådløst til Time Capsule.

arntSS

NeonzZs bilde

NeonzZ

arntss:

Det skal gå fint det. Gjør akkurat det med Xbox'en.

MacKennsans bilde

MacKennsan

Kanskje feil tråd men kan ikke man dele wifi med en trådløs printer, slik at man kan skrive ut dokumenter mens man er på nett? Slik jeg har det nå må jeg inn på Airporten og slå over på printeren hver gang jeg skal skrive ut noe fra nett og må da ofte lagre sidene før jeg kan skrive ut i tilleg til at jeg mister mulighetene til nettnavigering.
Noen tips?

nomad1

Wow, kult, takk. Det funker med mobilt bredbånd. Har nettopp koblet min ipod touch til macbooken som har mobilt bredbånd fra netcom

Eyriq

Ingen problem å dele internett via ethernet porten. Har satt opp dette for å dele nett fra iMac'en til PS3. Merkelig nok er dette raskere og mer stabilt enn å benytte trådløsmodulen i PS3'en.

Det er faktisk enda enklere å sette opp.

André_Oslo

Bare et spørmål;
Jeg har koblet min iMac til trådløst nett og ønsker å sende nettet videre til en TimeCapsule via ethernet utgangen på iMacen hvor da TC'en videre sender nettet ut via kabel.
Jeg trodde jeg da skulle velge share connection from 'AirPort' til To computers using 'Ethernet', men må velge Ethernet på begge valgene. Skjønner ikke helt det...

nickenicke

Hver gang jeg skal koble til PS3en så "forsvinner den pila" som er oppe i airport, og da kommer d opp på ps3'n: Tilknytningspunktet ble ikke funnet.. noen som kan hjelpe meg med det??

nickenicke

Testa nå å koble til en PC via min Mac og det funka som bare f***!!! Men PS3'n vil faen ikke.. Det er DNS feil får jeg beskjed om..

Men hvorfor får ps3'n DSN feil og ikke PC'en..??

magnus.boyle

hallo! Ser folk har fått det til her med mob.bredbånd fra ice og netcom. Noen som får det med Telenor? Eneste jeg får delt til er "Globetrotter HSDPA Modem", ikke airport!

Traktors bilde

Traktor

Har akuratt bestilt meg en ny imac, så når den kommer har jeg tengt til å la den kjøre ut trådløst N-nettverk til min macbook alu, siden jeg ikke har en N router. Hadde planlagt å kjøpe en N-router, men tror ikke jeg gidder det nå.

arntsss bilde

arntss

@NeonzZ:
Jeg har prøvd dette, men får det rett og slett ikke til.
Når jeg kobler en ethernet kabel til MBP så kobler rett og slett maskinen fra nettet.
Eller den er fortsatt tilkoblet Time Capsule, det viser i alle fall oppe på menylinja.
Derimot så kan jeg hverken gå på nettet eller noe annet i den forbindelse.

Så da blir spørsmålet mitt: Hvordan gjør jeg dette?
Jeg har slått på internettdeling i Systemvalg og valgt at Airport skal dele forbindelse til maskiner som bruker ethernet.

Er det mer jeg må gjøre?
Er meget takknemlig for oppløsende svar.

arntSS

yates56s bilde

yates56

Kan noen skrive hvordan de fikk satt opp med trådløst modem fra ice?

MacKennsans bilde

MacKennsan

nickenicke tor, 21/05/2009 - 16:55

Hver gang jeg skal koble til PS3en så "forsvinner den pila" som er oppe i airport, og da kommer d opp på ps3'n: Tilknytningspunktet ble ikke funnet.. noen som kan hjelpe meg med det??

Heia nickenick...

Windows er DLNA kompatible med PS3, ikke Mac maskiner. Derfor får du denne meldingen...

FT

dette er genialt, flott med guide :)

har brukt dette for og få WiFi i seilbåten en god stund. Deler fra Bluetooth enhet til WiFi. men når det ble for mange sier modemet fra med og stenge seg helt av 'blackout'

jeg har telenor, men bruker en vandlig mobiltelefon

Baddas

Det er et problem med deling av Internett på denne måten. Jeg ville forsøke å få min MAC PRO til å virke som trådløsruter, fungerer på et vis. Men sist jeg sjekket var det bare wep kryptering som var tilgjengelig. Videre virker ikke AMSN med video på macbooken (bak proen) i et slik oppsett. Problemet er et man ikke får konfigurert åpning av porter i delingspunktet out of the box. Men tror det er mulig via diverse knot konfigurering. Skulle vært mulig å konfigurere dette i Systemvalg, Deling, Internett-deling.

Anne-Maries bilde

Anne-Marie

Jeg ser det er flere som sliter med det samme som meg. Når jeg er logget på med USB-modem fra Ice, får jeg ikke andre valg i sharing-panelet enn Ice-forbindelsen. Prøver jeg å huke av for deling av internett, får jeg beskjed om at det ikke kan dele internett-forbindelsen, fordi ingen porter som kan dele forbindelsen er tilgjengelige.

Noen som har funnet en løsning?

FT

når jeg kobler til mobilen med USB kabel får jeg opp ett valg i Network som heter Bluetooth PAN kanskje det er noe til dere ICE brukere?
[url=http://bildr.no/view/419913]

andersen

Mekka en liten guide, for hvordan man deler mobilt bredbånd, fra Telenor og Onecall, mulig den funker på ICE og.. LINK

skruforginal

Jeg får opp"forsøket på å oppnå en IP adresse har utløpt når jeg prøver å koble til min PS3 til mitt "nettverk", noen som har vært borti dette?

euphoniumplayers bilde

euphoniumplayer

Hei.

Jeg har trøbbel med å få mobilt bredbånd koblet via mobil til mac'en til å fungere. Dette er noe som har fungert tidligere, men som plutselig sluttet å virke. Jeg har sjekket med Chess og tjenesten skal fortsatt være aktiv. Jeg har Chess surfking.

Noe forslag til hvor jeg skal begynne å lete etter feil?

hansjarle1s bilde

hansjarle1

Jeg har ethernet på hotellrommet men kunne godt tenke meg å surfe trådløst med iPhone. Jeg har satt det opp etter beste evne, og iPhone finner min Mac's Airport kobler seg til osv... men når jeg forsøker å gå på nettet så får jeg ikke lasta ned noe som helst. Er det noe jeg overser? Må jeg manuellt inn å legge inn ipadresse eller noe annet på iPhone'n?

MacBookPro 15" i7 256SSD 8GB

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai