10 tips for en raskere Mac

10 tips for en raskere MacVi kjenner oss alle igjen i følelsen av at Macen ikke er like rask som da vi fikk den og det er som oftest en logisk forklaring. Kjører du en masse unødvendige programmer? Er dashboardet fullt av widgets du ikke bruker? Er skrivebordet fylt med ikoner?

Vi gir deg 10 gode tips for å få en raskere og mer stabil Mac.

Ta en omstart

Ta en omstart nå og da på din maskin. Selv om Macen stort sett holder seg stabil i ukesvis uten omstarter, så er det ikke alltid tilfellet med programvaren du kjører på Macen. Etter måneder med bruk uten omstart, kan hundrevis av megabyte med minne ha blitt slukt av programmer som "lekker" minne.

Rydd opp i Dashboard

Rydd opp i DashboardDashboard og widgetene som ligger i Dashboard er ofte svært nyttige, men trenger du virkelig å ha en 30-40 widgets kjørende samtidig? Dashboard widgetene blir nemlig liggende som en prosess i bakgrunne og tar beslag på minne du kunne ha brukt til noe annet.

Rydd opp i ditt Dashboard og ha kun de widgeten du virkelig bruker aktivert.

Rydd opp i Login Items

Login Items er programmer eller filer som enten du eller et program har satt til å kjøre under oppstart (etter login). Dette kan programmer som du ikke lengre bruker eller ønsker ha kjørende kontinuerlig. Du kan se listen over programmer som automatisk starter når du logger inn under System Preferences / Accounts / Login Items. Her kan du både legge til og slette programmer som du ikke trenger. Jo mindre jo bedre hva gjelder å få din Mac raskere!

Rydd opp i Systemvalg

En del programmer installerer såkalte PreferencePanes i systemvalgene. Dette er små programmer som gir utvidet funksjonalitet og ofte er en del av andre programmer på din Mac. Selv om du fjerner hovedprogrammet kan PreferencePanes fortsatt ligge i systemvalg. Disse små programmene vil starte opp automatisk når du startet maskinen, uavhengig av hva som ligger i Login Items. Slike programmer kjørende i bakgrunnen vil kreve mer minne og prosessorkraft fra din maskin.

Ser du en PreferencePane du ikke har bruk for i ditt systemvalg, kan du høyre klikk og velge å fjerne dem. Skulle dette til formodning ikke fungere, kan du manuelt fjerne dem fra ~/Library/PreferencePanes

Kjør backup når du ikke jobber

Apples innebygde Time Machine er veldig smart, men Time Machine tar backup hver eneste time så lenge du bruker din datamaskin. Gjør du store endringer i data, kan dette bety mye for ytelsen på din maskin. Heldigvis finnes det tredjepartsprogramvare som lar deg selv bestemme hvor ofte du skal ta backup med Time Machine.

TimeMachine Editor

Programmet TimeMachineEditor hjelper deg med å instille backupfrekvensen til TimeMachine slik du vil ha den. Du kan endre TimeMachine til å gjøre daglige, ukentlige og månedlige sikkerhetskopier, fremfor hver eneste time som i dag. Endrer du dette til f.eks. daglig og til et tidspunkt hvor du ikke nødvendigvis sitter foran Macen, vil maskinen ikke bruke unødvendig datakraft til backup mens du jobber.

Rydd opp på skrivebordet

Rydd opp på skrivebordetHvis du har Mac OS X 10.4 eller tidligere bør du sørge for å holde ditt skrivebord ryddig og pent. Før Mac OS X 10.5 håndterte nemlig Mac OS X hvert ikon på skrivebordet som egne vinduer. En masse åpne vinduer bruker minne og en masse filer på skrivebordet vil gjøre det samme. Rydd opp og sørg for å holde det ryddig. De av oss som har oppdatert til Mac OS X 10.5 eller nyere trenger ikke å bry seg om dette.

Hold Macen oppdatert

Apple oppdatererMacen din har godt av å bli oppdatert. Apple slipper med jevne mellomrom større oppdateringer som retter feil, forbedrer ytelsen og ikke minst tetter sikkerhetshull i maskinen din. Disse oppdateringene bør du installere så fort som mulig, både med tanke på ytelse og sikkerhet på din maskin. Sørg også for at all programvare som er på maskinen din forblir oppdatert til nyeste versjon. Ytelse er ofte noe som forbedres i oppdateringer.

Spotlight

Apples Spotlight gjør det lett å søke etter filer, men trenger den å indeksere alle dine eksterne harddisker også? Ikke la Spotlight indeksere mer enn du føler er nødvendig. Indekseringen bruker mye ressurser på din maskin og er også tidkrevende, spesielt hvis du indekserer harddisker du ikke ønsker å søke i.

Reparer rettigheter og hold maskinen frisk

For å holde din Mac i tipp topp stand og også forbedre ytelsen, bør du med jevne mellomrom reparere rettigheter, rydde unna gamle cachefiler og kjøre vedlikeholdsoppgaver. Apples programvare Disk Utility lar deg reparere rettighetene på alle filer på din maskin og dette er noe du spesielt bør sørge for å kjøre i etterkant av større systemoppdateringer eller andre programvareinstallasjoner.

Programvare som Onyx (gratis) lar deg som bruker reparere rettigheter, slette gamle cache filer og kjøre vedlikeholdsoppgaver i Mac OS X.

Onyx

Onyx er en verktøykasse som alle Macere bør ha installert og kjøre med jevne mellomrom, spesielt hvis Macen føles treg og ustabil.

FooReXZ

Veldig bra guide. Vil komme til nytte med min gamle MacBook Pro.

Ovit82

Så vidt jeg kan se er det her snakk om 9 tips, ikke 10 slik tittelen påpeker:
1. Ta en omstart
2. Rydd opp i Dashboard
3. Rydd opp i Login Items
4. Rydd opp i Systemvalg
5. Kjør backup når du ikke jobber
6. Rydd opp på skrivebordet
7. Hold Macen oppdatert
8. Spotlight
9. Reparer rettigheter og hold maskinen frisk

Dersom du panther sliter litt med tellekunskapene kan jeg anbefale å sette tall forran hver undertittel slik jeg har gjort. Jeg finner at slike små knep er til stor hjelp i slike tilfeller ;)

nubbizs bilde

nubbiz

Første tipset er å lese artikkelen;)

Ovit82

[quote="nubbiz"]Første tipset er å lese artikkelen;)

I så fall burde det vært sagt i artikkelen.

Tips nr. 1 Les denne artikkelen og gjør som jeg sier!

rub1s bilde

rub1

Da hadde det blitt 10 tips også :)

FT

fikk ryddet opp i Dashboard nå,.
men er det snakk om forskjellige widgets?
har 24 slike notislapper oppe og noen klokker.

Aphelion

FT: 24 lapper? Har du vurdert å legge inn Yojimbo eller Evernote? ;)

Traktors bilde

Traktor

Hvordan får man onyx til å kjøre? gjør den det automatisk, eller må man starte den manuelt? I så fall hvordan, og hvor ofte bør man kjøre onyx?

FT

kjenner ikke de programmene. Får ta en titt senere i idag

nubbizs bilde

nubbiz

Rekner med det er nok å kjøre onyx en gang i mnd ca.

Ovit89: Hva med å sette pris på de 9 tipsene du fikk?;)

Andersp111s bilde

Andersp111

Enig med deg Nubbiz!:D

Veldig god guide, selv om det for min del endte med at jeg la til 2 påloggingsobjekter! :P

Herman1

Jeg ser av Onyx-eksempelet her at Fonts cache er huket av. Det har jeg hatt svært dårlig erfaring med, det gjorde MBP'en utrolig treg og vanskelig. Den frøs og hang seg hele tiden.

Noen som har erfaring med programmet Clean My Mac fra MacPaw?

Hilsen

FiliusVitaes bilde

FiliusVitae

bør du med jevne mellomrom reparere rettigheter

Jeg trodde dette var endelig opplest og vedtatt som bullshit? Å reparere rettigheter på maskinen hjelper IKKE på "generell ytelse" og er helt bortkastet som en vedlikeholdsoppgave.

FT

Denne passer bra til litt opprydding/organisering
Hvordan få til recent-item (sist brukte) stack i docken.

1# start Terminal

2# defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add '{ "tile-data" = { "list-type" = 1; }; "tile-type" = "recents-tile"; }' (pass på at det er på en linje)
kopier og lim inn denne koden i Terminal. trykk enter.
3# killall Dock
restarter Docken .enter

Og automagisk har du fått en ny stack på docken som kan være;
siste Programmer
siste Dokumenter
Sist Servere
Favoritt 'Volumes'
Favoritt 'Items'

om du ha flere forskjellige Stack's er det bare og starte på punkt 2 (så lenge du har Terminal oppe)

[url=http://bildr.no/view/414393]

takk til Svano for en enda enklere måte
start opp Onyx > Parameters > Dock
[url=http://bildr.no/view/414398]

runens bilde

runen

Takk både for opprydningstips og for "siste" docken!

svanos bilde

svano

her er en genial.
Hvordan få til recent-item (sist brukte) stack i docken.

Eller enda enklere. Gjør det fra Onyx. Mye (alt?) av Onyx er jo egentlig bare kommandoer man også kan kjøre i terminal.

FT

:) flott at det kan gjøres enda enklere.

alexb

#11: Bytt ut disken med en Intel X25M-SSD. Mer drastisk oppgradering kan du ikke gjøre, med mindre du har alt for lite minne.

svenanderss bilde

svenanders

Kan trygt anbefale dette programmet. Det gjør jobben svært godt også.

nubbizs bilde

nubbiz

Alexb: Får man de over 160 gb?

EdB

kvoterer Wired sin artikkel på dette: Repairing File Permissions -- The uneducated Mac users favorite cure-all, which in fact does next to nothing. Unless you're having problems logging in or using certain system files, this won't do anything for you. It certainly won't speed up your Mac.

arntsss bilde

arntss

Kanskje det ikke hjelper å reparere rettigheter for å få mer fart på maskinen, men...
Har man problemer med programmer som ikke vil starte, slutter av helt plutselig eller lignende. Da er dette første jeg vil prøve. Som regel så retter dette de overnevnte problemer.
Men selvsagt er det ganger at det ikke er mye hjelp i. Da kan det være greit å ha AppCleaner installert og slette det program som ikke fungerer. Deretter installere på nytt. Det er ofte en korrupt fil i programmet, biblioteket kan inneholde en korrupt .plist fil.

FT

Dere som har ringt apple support.
Jeg ble spurt hver eneste gang om og holde inn en revmatisk-fingerkombinasjon under oppstart. (reset NVRAM trur jeg)
er dette også noe på lik linje med reparere disk rettigheter?
hva hjelper den egentlig?

Yzzers bilde

Yzzer

Da har jeg kjørt Onyx for første gang. Markerte det som var markert i eksempelet i åpningsinnlegget her, og enn så lenge ser alt ut til å ha gått bra (phuu.. :-) )

eisa01

Hvorfor anbefaler denne guiden at man reparerer diskrettigheter. Det er jo bare tull!

Repair Permissions Voodoo

fredarn

"Selv om Macen stort sett holder seg stabil i ukesvis uten omstarter"

Haha, den var go! Min Mac blir drit treg etter å ha stått på noen timer :(
Prøver å finne ut hva jeg kan gjøre, for en slik treg maskin ødelegger mye av hverdagen min..

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det kommer helt an på hva du bruker Mac'en til. Enkelte programmer skaper ingen problemer; andre gjør det. Har selv opplevd at disken ble full etter få dagers bruk — det var i en periode hvor jeg testet ut alt mulig søppel fra Nettet (mye av det varmt anbefalt her på forum, forresten).

Egentlig synes jeg det uansett er tull å ha Mac'en kjørende konstant — det blir en sånn «jeg gjør det fordi jeg kan»-greie, som ikke har noen fornuftig grunn. Har man en bærbar maskin, kan det i tillegg føre til problemer — det kan ofte skje at lokket ikke er helt igjen, eller spretter opp mens Mac'en ligger i vesken. Man kan også tømme batteriet om Mac'en står i dvale og ledningen faller ut — en Mac i dvale bruker mer strøm enn de feste tror. Noe som naturligvis også er en grunn til å slå av en stasjonær maskin når den ikke er i bruk. Det tar tross alt bare noen sekunder å starte opp.

En ting som burde ha vært nevnt i guiden, er nullstilling av nettleser. Onyx gjør noe av jobben her, men ikke alt.

En del populære nettsider (spesielt spill) fyller disken med dill og dall. Fjerner man ikke dette med jevne mellomrom, blir nettleseren treg — og går det langt nok påvirkes hele systemet. Nettleseren er uansett noe de fleste bruker daglig, så problemer med den får stor betydning for hele arbeidsdagen.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai