Slik kalibrerer du ditt batteri

Slik kaliberer du ditt Apple MacBook batteri for best ytelseSynes du batteriet på din bærbare Mac ikke er helt bra nok? Da er det kanskje på tide å kalibrere batteriet. Alle Apples batterier har nemlig batterier med en mikroprosessor som holder kontroll over hvor mye strøm som er i batteriet mens det brukes eller lades. Denne funksjonen må kalibreres fra tid til annen. Vi viser deg hvordan!

Batteriet må kalibreres på nytt fra tid til annen for å holde visningen av gjenværende batteridriftstid og prosent nøyaktig. For alle iBook- og PowerBook G4-maskiner, unntatt PowerBook G4 i aluminium (15-tommers Double-Layer SD), bør du utføre denne prosedyren første gang du bruker datamaskinen og deretter jevnlig med noen få måneders mellomrom.

Eldre iBook- og PowerBook G4-maskiner

 1. Koble til strømforsyningen og lad batteriet helt opp til batteriindikatorlampene slukkes og strømforsyningslampen skifter fra gul til grønn, noe som angir at batteriet er fullt.
 2. Koble fra strømforsyningen og bruk iBook eller PowerBook. Når batteriet begynner å bli tomt, vil du se en advarsel om lite batteristrøm på skjermen. Fortsett å bruke datamaskinen til den går inn i hvilemodus. Da er batteriet tilstrekkelig tappet for kalibrering.
 3. Koble til strømforsyningen, og la den være tilkoblet til batteriet er fullt oppladet igjen.

Du trenger bare å lade batteriet helt opp og så lade det ut én gang for å kalibrere det. Etter det kan du koble strømforsyningen til og fra uansett hvor mye strøm det er i batteriet.

MacBook, MacBook Pro og MacBook Air

Batterikalibreringen for PowerBook G4 (15-tommers Double-Layer SD) og alle modeller av MacBook og MacBook Pro er annerledes på grunn av det nye batteriet som er brukt i disse maskinene. For disse datamaskinene følger du fremgangsmåten nedenfor for å kalibrere batteriet:

 1. Koble til strømforsyningenen og lad opp PowerBook-batteriet til lysringen eller indikatorlampen på strømforsyningspluggen skifter til grønt og måleren på menylinjen på skjermen angir at batteriet er fullt oppladet.
 2. La batteriet hvile i fullt oppladet tilstand i minst to timer. Du kan bruke datamaskinen i løpet av denne tiden så lenge strømforsyningen er koblet til.
 3. Koble fra strømforsyningen mens datamaskinen fremdeles er på, og begynn å kjøre datamaskinen på batteristrøm. Du kan bruke datamaskinen i denne tiden. Når det er lite strøm igjen i batteriet, vil du se en varselmelding på skjermen.
 4. La datamaskinen være på til den går inn i hvilemodus. Lagre alt arbeid og lukk alle programmer når det er lite strøm igjen, før datamaskinen går inn i hvilemodus.
 5. Slå av datamaskinen, eller la den være i hvilemodus i fem timer eller mer.
 6. Koble til strømforsyningen, og la den være tilkoblet til batteriet er helt oppladet igjen.

Les mer om batterier hos Apple

apple boy

Takker, kjekt å vite :)

FT

da blir det kalibrering av batteri i natt :P

Giltvedt

Kjekt med tips og påminnelse, men du bør rette fra PowerBook til MacBook i punkt én under MacBook (Pro) tipset.

Ellers trenger jeg å kalibrere batteriet selv.

dabear

"Slå av datamaskinen, eller la den være i hvilemodus i fem timer eller mer."

Så jeg kan enten:
1) Slå av maskinen og la den være av i fem timer
2) La den være i hvilemodus i fem timer

Eller?
1) Slå den av.
2) La den være i hvilemodus i fem timer

Punkt 1 er det altså jeg grubler på, hva er korrekt?

acimi

Kjempemorsomt, jeg gjør dette hver dag jeg nemlig - ubevisst. Jeg er så redd for strømregning og at noe skal ta fyr, og på kvelden når jeg legger meg uten å lade når det er tomt, igjen for at jeg er redd det skal ta fyr.

Det ordner seg for snille jenter, tydeligvis :)

devo

Kan det være at dette hjelper mitt PB batteri, som falt fra 87% health til 22% på noen dager? :P

bjhuha

Jeg har en god gammel iBook G4. Batteriet varer i ca 5 minutter uten strøm tilkoblet. Og så …

pow

… slår den seg av. Ingen advarsel.

Når jeg starter den opp, så er klokken og dato helt på bærtur – året er 1970 mener jeg.

Noen tips.

devo

Da er det nok TO batterier som har tatt kvelden. Det finnes et internt batteri som skal holde klokka gående men dette varer ikke evig. Selv har jeg kun byttet det på gamle stasjonære, de fleste maskiner jeg har funker klokke og dato greit på :)

Høres ikke ut som om du kan få noe ut av hovedbatteriet! :) Hvis det er krise går det nok an å skaffe et nytt et

fredrikhl

[b]bjhuja[/b]: Da tror jeg ikke kalibrering er løsningen for deg :(

Dette skjedde også med meg (MBP med tilhørende batteri, ett år gammelt, ~150 ladesykluser). Jeg fikk da nytt på garantien.

Du kan alltids ta med batteriet til en Apple-forhandler og høre. Jeg regner imidlertid med at du ikke får nytt batteri til en G4 på garanti...

Batteri i så dårlig form skyldes som regel at man konstant lader batteriet over lang tid. Typisk med adapter koblet til maskinen i lange strekk, gjerne uker, og gjerne gjentatte ganger. For min del var nok dette tilfelle.

jokke

Hvor mange sykluser tåler vanligvis batteriet i en MacBook? Har hatt min i snart 10 mnd, og har allerede over 260 sykluser.. Jeg har heller ikke vært spesielt "snill" med batteriet, og lader det hver gang jeg har tilgang til et støpsel, uavhengig om det er 90% eller 10% gjen.

noob-bruker

Hei. Min er to år gammel, og har 527 cycles og 67% health. På tide å kalibrere?

Djweekends bilde

Djweekend

Er nok det ja, noob-bruker:P 597 cycles og 93% health her:)

noob-bruker

Oi.. Nå falt plutselig helsa fra 67 til 57.:p

Mac11es bilde

Mac11e

et problem jeg har opplevd i det siste er når jeg har gått på youtube eller andre sider med flash- videoer uten å være tilkoblet til strøm, vil maskinen plutselig uten noen form for varsel skru seg av. Jeg kan være på macen i en time eller to uten problemer, men hvis jeg ser en flash video tar det kun 2-4 min før alt blir sort. Aliikevel kan jeg skru på maskinen med en gang etterpå, så den er jo tydeligvis ikke tom for batteri i hvert fall.
Kan kalibrering muligens fikse dette? Skal gi det et forsøk i hvert fall :)

Kashmars bilde

Kashmar

Nice! Førsteklasses tips.

Thumz92

Kan jeg bruke maskinen når jeg holder på å lade den etter jeg har ventet i 5 timer?

Kashmars bilde

Kashmar

Thumz92: Ja, skulle ikke være noe som tilsier at du ikke kan bruke den mens den lader. Bare pass på at du lar den lade opp 100%.

Stham

Min Mac Book Pro blir 3 år i juli. Jeg har fulgt kalibreringsprosedyrene gitt av Apple, og batteriet har holdt ca. 2 1/2 time. Health har vært ca. 97%. Etter siste kalibrering for en måneds tid siden, falt Health til under 40%, og batteriet varte fra 15 til 45 minutter per opplading... tror ikke jeg vil kalibrere mitt nye batteri, 1100 kroner... kalibrering kan tydeligvis også "drepe" et batteri... Batteriet hadde ca. 160 cycles.

jakobmartinrs bilde

jakobmartinr

Hvor ofte bør man kalibrere?

Kashmars bilde

Kashmar

Stham: Tror jeg ville prøvd å kalibrere batteriet på nytt, men med en vri: Lad ut batteriet, vent et par timer, start maskinen på nytt uten strømkabel og se om du kan få liv i maskinen. Kan være at du får tynt ut litt mere strøm av det før du starter ladingen igjen.

Har selv ladet ut batteriet mitt nå og skal vente til i morgen tidlig med å lade det opp igjen.

Stham

Jeg prøvde ikke å kalibrere én gang til, skulle kanskje gjort det – og vil prøve det en dag, men har kjøpt, og bruker, et nytt batteri allerede...
Ang. hvor ofte en skal kalibrere, står det i manualen som følger Mac'en, men mener at det burde gjøres med noen måneders mellomrom (pleide finne fram manualen hve gang jeg skulle kalibrere), og hver måned om maskina ble brukt lite. Jeg brukte for det meste strøm, men kalibrerte vel ca. 4–6 ganger i året, og batteriet var like bra, helt til det altså kollapset og jeg kjøpte nytt... dyr erfaring.

Schmanus

Stham: Jeg opplevde noe liknende.
Etter en kalibrering falt batteri health drastisk (56-58 %). Jeg prøvde å kalibrere flere ganger, og health duppet litt opp og ned, men nå ligger det nokså stabilt.

På 36 %

:-(

Narat

Kor finn eg denna "health" info'n? Har ein MacBook Alu som er 3-4 mnd gamal, og ser at det kunne vore lurt å kjørt ei kalibrering..
Takk :)

Lydslaven

Health: 66%
Cycles: 405
Charge: 82%
1:08 remaining

Har hatt min MBP sidan påsketider i fjor. Tala er frå iStat Pro, er denne widgeten til å stole på? Kva andre måtar er det å finne tala på?

Thumz92

Hm, etter en kalibrering så sjedde dette her:

Før:
Health: 95%
Cycles: 48
Charge: 100%
Charged

Etter:
Health: 92%
Cycles: 49
Charge 99%
Charged

Ble altså ikke noe bedre. Igår ca klokken 15.00 så var maskinen tom for batteri. Jeg lot den stå til klokken var 21.30, for å vær sikker. Den skulle jo stå i 5 timer. Så Koblet jeg til laderen og laderen har stått i helt til nå! uten bruk! jeg voknet akkurat, tenkte jeg skulle sjekke det ut, men ble skuffet.

Hva gjør jeg galt?

Stham

Angående batterihelse og antall ladinger kan du jo laste ned
Battery Health Monitor, eller en widget kalt iStatp pro.

fredrikhl

[quote="Narat"]Kor finn eg denna "health" info'n? Har ein MacBook Alu som er 3-4 mnd gamal, og ser at det kunne vore lurt å kjørt ei kalibrering..
Takk :)
Start opp programmet System Profiler, som ligger i /Applications/Utilities/. (Du kan også starte programmet ved å gå via eplemenyen: -> About this Mac -> More info...)

Uansett, under Hardware -> Power finner man mye informasjon om batteriet, blandt annet health, eller condition.

edit Ser jeg har tråkka litt i salaten. For å lese av kapasiteten må du se under Full charge capacity (mAh), og bruke dette til å sammelligne med et nytt ideelt batteri. For MBP (i alle fall 3,1) kan et nytt batteri holde ~5600mAh.

shakerz

Health gikk fra 47% til 34% ... og har bare 112 cycles.

noob-bruker

Er det ingen her som har gått opp? Alle som har testet og postet her har jo gått ned

Kashmars bilde

Kashmar

Jeg har 20 sykluser på batteriet mitt.. Sjekket ikke helsa før jeg kalibrerte, men jeg har en helse på 97% nå.. Som forventet.

FT

har vist sunket en del her også, i iStat ligger den på 57% med 229 sykluser
husker ikke % før kalibrering men den viser en god del lavere nå. og slikt skjer selvfølgelig dager etter at AppleCare utgått,

Før
Health Information:
Cycle count: 228
Condition: Good
Battery Installed: Yes
Amperage (mA): -2088
Voltage (mV): 11926

Etter
Health Information:
Cycle count: 229
Condition: Check Battery
Battery Installed: Yes
Amperage (mA): 105
Voltage (mV): 12599

eneste jeg skjønner er vel. Condition, Battery Installed og Cycle count :P

apple boy

Jeg gikk også ned. Fra 94% til 81%. Har hatt macbooken i ett år, noen dager fra eller til :)

Har aldri kalibrert før...

insimys bilde

insimy

Hadde en iBook G4 jeg også og hadde samme problem, tid og dato var innstilt til 1970 når man slo den på igjen.

Mitt beste tips er å kjøpe en ny MB :)

Det gjorde jeg

fredrikhl

Selv gikk jeg ned, og Full charge capacity var absolutt på sitt laveste rett etter at batteriet var blitt tømt, for så å gå tilbake til "normal" batterikapasitet først ~1 ladesyklus etter kalibrering. Så alt i alt hopper jeg litt mellom ~60% og ~80% av batterikapasitet etter 160 ladesykluser.

BJS

@Mac11e

Det var godt å høre at det ikke bare er min maskin som oppfører seg slik at den skrur seg kontant av ved visning av Flash Video. Var redd at dette var et sykdomstegn og at jeg nå måtte kjøpe helt nytt batteri.

Er det noen som har noen løsning på dette mon tro?

Lea

Det fins håp! Og Jesus-batterier!
Min Macbook er nesten tre år. Jeg har vært ganske "slem" med batteriet, og nesten alltid kjørt den med nettstrøm tilkoblet. I vinter tok batteriet kvelden, det varte kortere og kortere, og til slutt fungerte det ikke overhodet.
Batteriet veier endel, så siden det uansett ikke fungerte tok jeg det ut og pakket det vekk i en skuff.
Så, for en måneds tid siden, altså når batteriet hadde ligget ubrukt i tre-fire måneder fant jeg det fram igjen, og kalibrerte det på nytt.
Det funker! Måleren er litt ustabil og hopper litt opp og ned, men akkurat nå viser den altså 59% av original kapasitet. Ikke dårlig for et 35 måneder gammelt batteri som har vært dødt og begravet!

arntsss bilde

arntss

Batteriet på min MBP Unibody vil nå ikke lades til 100 %. Eller, det blir aldri ferdig å lade virker det som.
Spørsmål:
Hvorfor?
Kan jeg da utføre denne kalibreringen likevel?
Vil det ha noe innvirkning på batteriet/indikatoren?

arntSS

noob-bruker

Nå har jeg kalibrert en annens mac. Gikk ned fra94% til 81%. what?
Skal ikke kalibrering hjelpe da? Virker tydeligvis ikke på alle. Man er vel mer heldig hvis man klarer å få den opp.

jazzy

[quote="noob-bruker"]Er det ingen her som har gått opp? Alle som har testet og postet her har jo gått ned

Har 316 cycles og 100% health ;) hadde 98% health før kalibrering.

Bellaxos bilde

Bellaxo

Hmm jeg lurer litt når jeg ser dette. Holder på å kalibrere batteriet (første gangen jeg bruker Macen idag, den er helt ny :D), men er ikke sikker på om jeg orker å holde meg oppe! Dette batteriet er jo altfor bra, det er fortsatt to og en halv time igjen!! Det er helt uforståelig. Har jo gått over 6 timer :S

Men er det best for batteriet og gå mest mulig uten at den lades, eller er det best for batteriet og være koblet til strøm oftest mulig? Har alltid trodd det var det andre, men da har jeg altså tatt feil??

tainymoe

Jeg gikk fra en health på 95% til 98% :D

Johnsrud

batteriet mitt står på 6%, det var rundt 90 % for noen dager siden.. er alt håp ute og jeg må kjøpe nytt batteri?
Hakke tusen spenn.. kjipt

Johnsrud

batteriet mitt står på 6%, det var rundt 90 % for noen dager siden.. er alt håp ute og jeg må kjøpe nytt batteri?
Hakke tusen spenn.. kjipt

-JRV-s bilde

-JRV-

Har nettopp begynt å lade opp macbooken igjen, Gikk fra 95 til 96 % :D tviler på at det vil stige noe mer.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai