Apple lanserer Snow Leopard i september

Snow Leopard lanseres i september

Apple offentliggjorde i dag at Mac OS X Snow Leopard vil bli lansert i september 2009 som vi tidligere har antatt. Phil Schiller og Betrand Serlet presenterte flere av Snow Leopards nye funksjoner som full støtte for Microsoft Exchange, QuickTime X, Grand Central og OpenCL under årets WWDC-presentasjon. Systemet vil bli tilgjengelig i september for 89 kroner.

Vi har bygd videre på suksessen med Leopard og skapt en enda bedre opplevelse for våre brukere fra installasjon til slutt. Apples ingeniører har gjort hundrevis av forbedringer i Snow Leopard slik at systemet skal føles raskere, mer responsiv og enda sikrere enn tidliger

uttalte Bertrand Serlet, Apples Senior Vice President of Software Engineering

Store ytelsesforbedringer

Apple lovet under WWDC store ytelsesforbedringer i Mac OS X Snow Leopard og mer enn 1000 prosjekter i Mac OS X skal ha blitt optimalisert og skrevet på nytt for å gi ytelsesforbedringer. Brukere av Snow Leopard vil merke at Finder er mer responsivt, at Mail laster og gjør søk raskere og at Time Machine er 50% raskere enn tidligere. Hele Snow Leopard installasjonen vil faktisk frigjøre 6GB med harddiskplass skal vi tro Apple.

64bit-støtte i hele systemet

For første gang i Mac OS Xs historie er også systemets applikasjoner som Finder, Mail, iCal, iChat og Safari i 64-bit. De fleste av dagens programmer opererer kun i et 32bits miljø, noe som begrenser mengden minne de kan benytte og ytelsen er lavere. I et 32bits miljø er 4GB maksimalt minne systemet kan håndtere og med kraftig synkende minnepriser samt bedre spesifikasjoner på maskinene er denne grensen farlig nær.

I et 64bits miljø vil man teoretisk sett kunne benytte seg av hele 16 TB med minne. Overgangen til et 64bits system vil bety et noe høyere minnebruk, men vesentlig raskere ytelse for programmer som krever svært mye av maskinen.

Grand Central henter mer ut av prosessorene

Grand Central (gcd) tilbyr en ny måte for programvare å utnytte flerkjernede prosessorer. Gcd er integrert i hele Snow Leopard, fra de nye systemomfattende APIene til rammeverk og programmeringsspråk. For at maskinen skal kunne dra nytte av alle kjernene som eksisterer i dagens prosessorer, må programvaren være skrevet for å kunne utnytte alle kjernene samtidig. Grand Central skal Apple gjøre alt det tunge arbeidet med å optimalisere programvare for flerkjernede prosessore for utviklerene.

Gjennom å forbedre og flytte teknlogien inn i kernelen i Mac OS X og samtidig utvikle enkle APIer, vil Apple gjøre det svært lett for utviklere å lage applikasjoner som utnytter prosessorens fulle kapasitet.

Grand Central vil være hjertet i Mac OS X 10.6 som håndterer hvordan alle forskjellige programmer sine prosesser skal tildeles "plass" i prosessorens mange kjerner. Om det er to kjerner eller 14 kjerner vil ikke ha betydning og Grand Central vil sørge for å tildele alle prosesser på maskinen tilstrekkelig kapasitet. Dette er en prosess som vil være tilnærmet umulig for utviklere å sørge for selv og at Apple nå tar jobben burde gi oss store ytelses forbedringer, på alt fra kontorprogrammer til spill.

Exchange støtte til alle

En nyhet i Snow Leopard som alle som jobber i et Windows-landskap vil elske, er støtten for Microsoft Exchange-protokollen.

Exchange i Snow Leopard

Snow Leopard bygger støtte for Microsoft Exchange Server 2007 rett inn i Mac OS X Mail, Adressebok og iCal, slik at du kan bruke disse programmene til å sende og motta e-post, opprette og besvare møteinvitasjoner og administrere kontakter med globale adresselister. Å utveksle informasjon på tvers av Windows og Mac vil fungerer sømløst i Snow Leopard.

Lanseres i september

Apple ville ikke gi noen spesifikk dato for når Snow Leopard var å finne i butikken, men systemet skulle lanseres i løpet av september 2009 som vi tidligere har antatt. Prisen kom derimot som en overraskelse på de fleste – Snow Leopard skal kun koste $29 for eiere av Mac OS X Leopard.

MacBokns bilde

MacBokn

"Snow Leopard skal kun koste $29 for eiere av Mac OS X Leopard."

Lett kommer jeg til å kjøpe det til en så god pris :D

AndSko

Jeg fryktet det ville vare expen$$$ive, men $29 er ingen pris! Gleder meg!

Flode

er det sånn å forstå at man kan trygt kjøpe en av de nye Macbook Pro og senere kjøpe snow leopard og alt funker som det skal? Jeg trenger ikke vente med å kjøpe en av de nye MBP med snow leopard på?

jazzenoeff

topp med $29 for oppgradering faktisk.

anders_85

Hvordan beviser man sitt Leopard kjøp? Må jeg finne kvitteringen min? Blir $29 versjonen en oppgraderings DVD?

jazzenoeff

Flode:

Det skulle gå bra. Ingen spesiell grunn til å vente, hvis du ikke har noe imot å betale $29 for oppgradering.

noob-bruker

Hvordan vil det være med mbp 2007 modeller ? mtp ram og slikt?

tormeling

Det var kanskje å håpe for meget, men Domino støtte hadde gjort meg glad.

Roberths bilde

Roberth

Jeg lurer fortsatt på hvilke formater og containere Quicktime X vil støtte...

MortenW

Tror de hadde nevnt det i keynoten eller på hjemmesiden dersom den støttet noen nye typer formater :/

MrCave

Vis jeg kjøper Leopard nå (noe jeg trenger), så kan jeg kjøpe snow leopard for 200kr i september?
Er det helt sant? vis det.. YESS
Bare vise kvittering? noen fra mac butikk som kan gi en kommentar?

Vaktmestern

Kjøper du en oppgradering til 200 kroner og du ikke har Leopard instalert, så får du heller ikke instalert Snow Leopard.
Så enkelt er det.
Er ikke snakk om å vise kvitteringer. Husk at vi bruker Mac. Det er enkelt det :-)

Har du ikke Leopard, er det mest sannsynlig at du må betale mer.

Det var akkurat sånn det var når Leopard kom. Du måtte ha Tiger instalert for at du kunne legge den inn.

sinatra

What. Den prisen er jo ingen ting. Skal pokker meg spandere på Morsan, Farsan og Niesa mi :)

Børhaugs bilde

Børhaug

Det var digg med den prisen. Måtte ut med 1500 eller noe sist for hele familien. Blir lett en update nå!

CBlomviks bilde

CBlomvik

Hvordan fikk de fjernet hele 6GB fra Leopard og lagt inn flere funksjoner i samme slengen? Har de slettet drivere?

Når jeg tenker meg om, leste jeg at Snow Leopard vil automatisk finne drivere på nettservere når du kobler ting i. Men da blir det ikke alltid plug-and-play. Må tross alt laste ned drivere først.

BendikSs bilde

BendikS

gleder meg til snow leopard!!! lurer på når vi faktisk har 16tb med ram i maskinene våre...:P

Cybbe

At Apple har klart å fjerne 6 GB er ikke noe hokus pokus å forstå. Det er nå definitivt bekreftet at Snow Leopard vil være intel-only (vi har visst i et år at developer previewen krevde intel, men mange hevdet det ikke betydde den endelige utgaven ville kreve det). Vel, nå er det ingen tvil lenger.

http://www.apple.com/macosx/

Så de 6 GB er ikke Apple som har renskrivet kode og luket ut rusk: det er Apple som har fjernet støtte til maskiner som er ca 3-3,5 år gamle.

potatis

29 dollar = 89 kroner? Det var en snill kronekurs, må jeg si.

Traktors bilde

Traktor

29$ er vel nærmer 189 kr, tror dere glemte å legge på en hundrelapp.

Per-Kristian

Må nok ikke legge frem noen kvittering for å kjøpe SL nei :-)
Alle Macer blir solgt med OS X, derfor blir det bare solgt "upgrade" OS.

Mixy

Hvis jeg forstår det riktig (fra apple.no) er 89 kroners-prisen hvis man kjøper en macbook idag, eller fremover til lansering, at de får rabatt.

Og at man da kanskje kan kjøpe oppgradering fra 10.5 til 10.6 for 29$

janroses bilde

janrose

[quote="http://www.apple.com/no/macosx/uptodate/"] If you purchased a qualifying system or Xserve on or after June 8, 2009, that does not include Mac OS X Snow Leopard, you can upgrade to Mac OS X Snow Leopard for NOK 89,-.* Please check back on June 16, 2009, for additional information.

I mine (trøtte) øyne sier ikke denne teksten noe som helst om hvilken pris vi med 'gamle' leopard-maskiner til sjuende og sist må ut med for å kjøpe OSX 10.6 SL i september. Den forteller bare at Apple ikke vil at noen skal vente til høsten med å kjøpe ny maskin.

nubbizs bilde

nubbiz

Håper virkelig vi andre med leopard også får en såpass snill pris. Blir vel oppgradering uansett her men. Er også veldig spent på om quicktime får støtte for noen andre formater. Og at de har fjernet 6 GB er jo flott, så lenge men ikke må laste ned en haug med drivere eller annet etter installasjonen.

BlueWastes bilde

BlueWaste

Apple har vel alltid hatt "legg på en ekstra 0" policy når det gjelder Norge?
Jeg ser bare for meg at 29 dollar blir til 290 kroner.

apple boy

Kan hende :P 29=290 :/

BendikSs bilde

BendikS

hadde ikke overrasket meg om det bli slik... kanskje til og med runda den opp til 300 for å få et rundt tall..

Kashmars bilde

Kashmar

Venter til jeg får Snow Leopard i posten via ADC... ;)

MortenW

Noen som vet hvilken build den nye Snow Leopard-previewen er?

iRemotes bilde

iRemote

Nja, prisen blir 299,-! Garantert! Men helt fantastisk pris ettersom den forrige upgraden kostet 1000,-! ;)

rlindqvi

Kunne vi ikke bare få den gratis..? :-*

jebalto

For meg som bylig har kjøpt meg macbook 13.3" er det maks plass til 4 gb. Vil det si at jeg kan putte mer ram i denne maskinen med et 64 bit system? eller må jeg kjøpe enda en ny maskin?

iMetals bilde

iMetal

Du kan nok desverre ikke det. Angående RAM, lar et 64-bits system deg utnytte mer av maskinens RAM, men det gir ikke selve maskinen støtte for mer. Du kan altså ikke ha mer enn 4 GB om det er tilfellet i din Mac.

BendikSs bilde

BendikS

det imetal sier er riktig, selv om os'et støtter mer en 4gb ram (det gjorde det forsåvidt før snøleoparden og) så er det begrensninger i hovedkortet på maskinen.

maclover11s bilde

maclover11

hmm.. vis det er en alumac, kan man faktisk putte inn 6 gb RAM, ikke 4 som iMatal sier :P

Siri

Hva med oss som fortsatt har PowerBook? Kan vi kjøre det nye OSet?

nicho

Siri: Nei, det kan du ikke. iBook/PowerBook støttes ikke.

rub1s bilde

rub1

MortenW: Det er build 10A380, ifg. Crunchgear

http://www.crunchgear.com/2009/06/09/the-wwdc-2009-build-of-snow-leopard-has-leaked-online-if-thats-your-thing/

m4rius

Da var Snow Leopard Build 10A380 installert på maskinen... ( Dual boot med Leopard )

Ser ikke de helt store forskjellende enda, stort sett bare små ting. Føles å ser likt ut som helt vanlig Leopard.

obbink32s bilde

obbink32

jeg installerte snow lepoard for en tid tilbake men synes maskinen ble treigere jeg da.. og det var jaggu ikke lett og gå tilbake.. da den oppgraderte itunes og iphoto bilblotekene også.. fikk det til etter mye fikling men da var jeg nervøs.

kommer garantert til å kjøpe dette os uansett om det er 189 eller 499,. kr

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai