Hva er nytt i Snow Leopard?

Snow LeopardMac OS X 10.6 Snow Leopard den neste store oppdateringen til Mac OS X siden Mac OS X 10.5 Leopard og systemet introduserer en rekke forbedringer, nye funksjoner og endringer.

Under tirsdagens WWDC ble det klart at Apple vil lansere Snow Leopard i september. Vi viser deg hva som er nytt og hva det betyr for deg og din Mac-hverdag!

Optimalisering og mindre endringer

Apple har lovet å gjøre mye med ytelsen i Snow Leopard og kunne under WWDC skryte av at installasjonsprosessen er hele 45% raskere enn tidligere, maskinen slår av 75% raskere og starter opp 50% raskere. Systemet, med alle sine applikasjoner, fyller også 6GB mindre enn tidligere. Optimaliseringen som Apple har jobbet med skal være merkbart stort sett over alt i systemet og alt fra Finder til Time Machine viser store ytelsesforbedringer.

Dock ExposeApple har også gjort flere nødvendige forbedringer i Stacks og Docken. I Snow Leopard kan du nå rett fra docken flytte programmer til en av dine forhåndsdefinerte Spaces og du kan også aktivere Exposé internt for et program og dermed se alle åpne vinduer. Stacks har også fått en del forbedringer som gjør det lettere å bla gjennom flere mapper rett fra docken.

Bruker du Boot Camp og installerer Windows på din Mac, vil du bli gla for å høre at Boot Camp i Snow Leopard endelig inkluderer lesestøtte for HFS+. Det betyr at din interne Mac-disk nå vil være leselig også når du har bootet inn i Windows.

Bruker du Airport og ofte kobler deg opp mot forskjellige nettverk har Apple også gjort Airport-menyen bedre. Du skal nå kunne se signalstyrken til alle trådløsenettverk i nærheten rett i menyen, noe som gjør det lettere å velge riktig nettverk å koble seg opp mot.

Snow LeopardEr du mye ute å reiser vil du også finne at støtten for CoreLocation direkte i systemet er svært kjekt. Med CoreLocation kan programmer selv finne ut hvor du befinner deg med din Mac og oppføre seg annerledes alt etter hvor du er. Et eksempel er at maskinen nå automatisk kan bytte til en annen tidssone når den via CoreLocation oppdager at den er i et annet land. Funksjonen fungerer omtrent på samme måte som i Apples iPhone.

Drivere i Snow LeopardSliter du med drivere til din printer eller andre eksterne enheter lover Apple også at dette skal bli mye lettere i Snow Leopard. Snow Leopard skal automatisk hente ned de nyeste driverne til f.eks. din printer. I tillegg vil den kontinuerlig sjekke om du har de nyeste driverne og laste ned oppdateringer.

QuickTime X

QuickTime har vært en del av Mac OS siden 1991 og har ikke fått en større oppdatering de siste årene. I Snow Leopard har QuickTime fått en komplett overhaling. De største nyhetene finner du i QuickTime-avspillerene som har fått et helt nytt grensesnitt, men også kjernen av QuickTime-teknologien har blitt forbedret. GPUen skal nå avlaste QuickTime i større grad en tidligere på både avspilling og skalering.

QuickTime X

QuickTime-avspilleren kan nå også eksportere filmer du redigere direkte til YouTube, MobileMe, iPhone/iPod og AppleTV vesentlig lettere enn tidligere. Videre så får også QuickTime støtte for HTTP-streaming også fra helt vanlige webservere.

QuickTime X

QuickTime X inkluderer også muligheten for å lage screencasts, dvs. ta opp innholdet på skjermen. Tidligere har man måtte bruke tredjeparts programvare for å kunne gjøre dette, men dette er nå inkludert rett inn i Snow Leopard.

Full 64bit-støtte

I Tiger introduserte Apple for første gang 64bit-støtte i systemet, men kun via Terminal/kommandolinjen. I Leopard ble 64bit-støtten betydelig forbedret og i Snow Leopard vil 64bit bli mainstream og allemannseie. Kjernen og de fleste av Apples programmer som Finder, Mail, Safari, iCal og iChat vil bli 64bit. Men hva innebærer det egentlig?

64-bitDe fleste av dagens programmer opererer kun i et 32bits miljø, noe som begrenser mengden minne de kan benytte og ytelsen er lavere. I et 32bits miljø er 4GB maksimalt minne systemet kan håndtere og med kraftig synkende minnepriser samt bedre spesifikasjoner på maskinene er denne grensen farlig nær. I et 64bits miljø vil man teoretisk sett kunne benytte seg av hele 17,2 milliarder GB, 16,8 millioner TB eller 16EB med minne.

I et 32-bits miljø var det programvaren som begrenset hvor mye minne som kunne allokeres til programmet, nå er den begrensningen vekk og det er den fysiske begrensningen i din Mac som avgjør hvor mye minne du faktisk kan bruke. De nye MacBook Pro-maskinene støtter nå hele 8GB RAM. For krevende programvare som Photoshop og Final Cut Studio vil introduksjonen av 64-bits støtten være en svært god nyhet hva gjelder ytelse.

Sikkerheten blir også bedre med et 64-bits miljø, ettersom 64-bits programmer kan bruke mer avanserte sikkerhetsteknologier for å holde farlig kode unna.

Exchange

Snow Leopard Exchange

Med Snow Leopard vil Macen få støtte for Microsoft Exchange Server 2007 rett fra standard installasjonen. Istedenfor å måtte benytte oss av Outlook eller Entourage for å komme til Exchange-tjenestene som e-post, kalender-invitasjonen og globale adresse lister, kan vi nå holde oss til programvaren vi kjenner som Mail, iCal og Adressebok. Dette vil også åpne for alle de andre programmene og funksjonene vi er vant til, som Spotlight og Quick Look.

For Mac-brukere som lever i en PC/Windows-verden, kanskje spesielt på jobb, vil Exchange-støtten bety veldig mye. De kan nå mye enklere argumentere for å bruke Macen sin på jobb siden alt kommer til å fungere mer eller mindre sømløst.

Vi tipper at Exchange-støtten i Snow Leopard vil bety mer for Apples markedsandel enn noe annen funksjon Apple har introdusert. Nå vil Mac gli vesentlig bedre inn i miljøer som kun benytter Microsofts lukkede løsninger.

Grand Central Dispatch

Grand Central Dispatch er en av de mest spennende nyvinningene i Snow Leopard. Grand Central Dispatch er en teknologi som skal fokusere på å øke ytelsen til alle programmer under Mac OS X.

Intel, AMD og alle andre prosessorprodusenter har de senere årene fokusert på å skape prosessorer med flere kjerner, så kalte multicore prosessorer. Alle Macer som leveres i dag har en prosessor med 2 eller flere kjerner og de barskeste Mac Pro-maskinene leveres med hele 8 kjerner. Framtidens prosessorer vil få flere og flere kjerner og ytelsen skal i teorien da gå vesentlig opp, men dette er dessverre kun i teorien.

Multicore prosessorer

For at maskinen skal kunne dra nytte av alle kjernene som eksisterer i dagens prosessorer, må programvaren være skrevet for å kunne utnytte alle kjernene samtidig. Ikke alle utviklere har kunnskapen til å optimalisere sin programvare for flere kjerner og mange gidder heller ikke ta den ekstra tiden det tar å gjøre det. Resultatet er at svært mange programmer ikke greier å utnytte all den kapasitetet som faktisk finnes i din datamaskin. Dette vil Apple endre på og gjennom Grand Central skal Apple gjøre alt det tunge arbeidet for utviklerene. Gjennom å forbedre og flytte teknlogien inn i kernelen i Mac OS X og samtidig utvikle enkle APIer, vil Apple gjøre det svært lett for utviklere å lage applikasjoner som utnytter prosessorens fulle kapasitet.

Grand Central vil være hjertet i Mac OS X 10.6 som håndterer hvordan alle forskjellige programmer sine prosesser skal tildeles "plass" i prosessorens mange kjerner. Om det er to kjerner eller 14 kjerner vil ikke ha betydning og Grand Central vil sørge for å tildele alle prosesser på maskinen tilstrekkelig kapasitet. Dette er en prosess som vil være tilnærmet umulig for utviklere å sørge for selv og at Apple nå tar jobben burde gi oss store ytelses forbedringer, på alt fra kontorprogrammer til spill.

OpenCL

OpenCLOpenCL (Open Computing Language) er en teknologi som vil bli direkte inkludert inn i Mac OS X 10.6 Snow Leopard. OpenCL lar utviklere dra nytte av de svært kraftige videokortene som etterhvert finnes i alle Macer.

Videokortene (GPU) fra nVidia og ATI har alle sine egne "prosessorer" som spesialiseres i å håndtere grafikk operasjoner, men med OpenCL kan systemet også benytte ledig kapasitet i et videokort til å foreta andre type beregninger. Med videkort som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente her. Dagens GPUer har idag nesten like mye prosessorkraft som prosessorene i et par år gamle datamaskiner, hvis ikke mer. Denne kraften har så langt ikke vært utnyttet godt nok av dagens systemer, men OpenCL vil nå endre dette.

Utviklere kan med Apples APIer og OpenCL lett lage programvare som utnytter videokortene som sitter i alle Macer i tillegg til prosessoren. Resultatet kan bli en dramatisk hastighetsøkning i programmer som har et høyt CPU-bruk.

iChat

Snow Leopard iChatiChat, Apples lynmeldingsprogram som kobler seg opp til AIM og Jabber-protokollen, har i Snow Leopard også fått en del oppdateringer. iChat skal håndtere forskjellige tilkoblingsproblemer over routere mye bedre og det skal være mye lettere å få til både videosamtaler og deling av skjerm. Greier den ikke å koble opp, vil den koble opp over AIM-servere - noe som skal sikre en oppkobling.

iChat støtter nå også mye høyere oppløsning på videochatten og nå kan du få video i oppløsningen 640x480. Sender en kamera deg en fil, kan du nå forhåndsvise denne filen direkte i iChat med Quick Look - ganske så smart!

Snow Leopard kommer i september

Apple satte tidspunktet for lansering av Snow Leopard til september 2009. Det vil si at Snow Leopard mest sannsynlig vil lanseres mot slutten av september. Prisen er enda ikke blitt helt klar i Norge, men har du ikke Leopard må du ut med $129 eller omtrent NOK 1199,- hvis vi følger tidligere prisstruktur.

Har du derimot Leopard, vil prisen for oppgradering bli rett under 200 kroner. Kjøper du en ny Mac fra og med i dag og fram til lanseringen av Snow Leopard blir prisen for å få Snow Leopard ettersendt kun 89 kroner.

BendikSs bilde

BendikS

det står "I et 64bits miljø vil man teoretisk sett kunne benytte seg av hele 16 milliarder GB med minne." er det ikke 16tb? altså 16 tusen gb.

og nå kan windows gjennom bootcamp lese hfs+, vil dette også si at man ikke ternger å formatere windows partisjonen? at man kan instalere windows på hfs+?

lala

Håper inderlig at man kan åpne et program i et space, uten å måtte gå tilbake til det space det lå i(om det f eks lå i space 1, men man åpner det i space 3)!

dabear

Bootcampdriverne installerer du vel ETTER du har installert OSet, så det blir vel vanskelig. Noen som har prøvd driverne under windows? Kan jo være artig å se om du får tilgang til hele macfilsystemet, eller bare mapper som er "public"..

Boffen

Det jeg la mest merke til var nye qt, 64bit, bedre folders og bedre "støtte" for multicore som kan bety at vi får se flere macer med flere enn to kjerner : D

Torsteinators bilde

Torsteinator

Det som ble informert også om er at alle MacBooker med multitouchpad (opp til 3-finger gestures) vil få låst opp 4-finger gestures i Snow Leopard :)

Vidar Karstensen

Gleder meg til å få innstalert dette på macbooken :)

iOles bilde

iOle

Veldig bra artikkel :)

iTottos bilde

iTotto

Dette var bra skrevet Kolby. Jeg har prøvd å få med meg hva nytt som kom i snow leopard under keynoten til Apple. Men jeg detter fort utav det pga engelsken og mye teknisk prat. Men etter artikkelen din så har jeg fått med meg ALT :-)

Nick921s bilde

Nick921

Gleder meg!

Men lurer på en ting... Må ikke hardwaren i maskinene støtte 64bit for at det i hele tatt skal ha noe effekt på ytelsen?

BendikSs bilde

BendikS

jo det må det nick921, eller i hvert fall cpu'en men alle mac'ene har 64bits cpu (i alle fall alle som kom etter ppc)

svars bilde

svar

BendikS: Det står feil i artikkelen.
64Bit støtter 16 miliarder GB, det blir 16EB.
(EB= exabyte, 1EB=1024TB)

Nick921: Stemmer. Mac maskiner har hatt 64bits CPU siden senest G5 (husker ikke hva G4 er)
Unntaket var de få macene som brukte Core single cup`ene, alle cure2 duo/quadro og xeon er 64Bit CPU`er.

nubbizs bilde

nubbiz

Har ikke så mye peiling på dette. Vil jeg med min Macbook unibody 2.0 ghz få noe utnytte av 64bit-støtten i SL?
Og noen som hvet om QTX vil støtte noen andre formater?

Alfred.Woodden

Kjempe fin artikkel! Nå gleder jeg meg til Snow Leopard. :)

DaleCoopers bilde

DaleCooper

Kun Core 2 Duo og senere er 64-bit. (Eller med andre ord: Ikke Core Duo).

exenpipp

Akkurat det kan du jo stille inn selv... Systeminnstillinger > Expose og Spaces > Spaces > Burde det være enkelt.

svanos bilde

svano

@Torsteinator
Alle apple sine laptoper med multitouch kan få fire finger gestures allerede i leopard og har kunnet det siden 10.5.7 som kom før jul.

Man må bare inn å gjøre noen endringer i AppleUSBMultitouch.kext

Fant denne da jeg googlet det nå: http://www.tech-recipes.com/rx/4212/macbook-air-enable-four-finger-gestures-on-os-x-leopard-1057/
og du finner sikkert andre også. NB! Jeg brukte ikke denne siden selv da jeg gjorde dette, men det ser ut til å beskrive samme framgangsmåte (prøv på eget ansvar uansett, så klart).

Jeg hadde fire-finger-gestures på min penryn mbp og det virket bra (selv om touchpaden er litt liten sammeliknet med unibody sin). Jeg sier hadde, fordi den takket være noen klønete serviceteknikere fra apple nå er død og jeg har fått unibody.

kjeeve

"Utviklere kan med Apples APIer og OpenCL lett lage programvare som utnytter videokortene som sitter i alle Macer i tillegg til prosessoren. Resultatet kan bli en dramatisk hastighetsøkning i programmer som har et høyt CPU-bruk."

Vell, "Alle Macer" blir her kun de maskiner som har følgende skjermkort eller nyere: (eller de som kan oppgradere til)

NVIDIA Geforce 8600M GT, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GTS, Geforce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130, ATI Radeon 4850 og Radeon 4870

http://www.apple.com/macosx/specs.html

Vi andre som har eldgammel hardware fra tidligere i år for ikke glede av dette. Heller ikke h.264 akselerasjon.
Har idag en 4 måneder gammel 20" iMac med ATI 2600 Pro. Det er rett og slett for dårlig av Apple.

iEdvards bilde

iEdvard

Men vil QuickTime X vere delt opp i ein slik udugleg måte som i dag, med ein vanleg som er heilt absolutt utruleg ubrukleg og ein "pro-versjon", som tilsvarar Windows Media Player, eller vil det berre vere èin type Quicktime, som faktisk er ganske "pro"?

Edvard.

matsjs bilde

matsj

Flere program jeg hadde før som ikke fungerer optimalt nå, f.eks Quicksilver, her kommer det ikke opp noe i prefs, Skitch lager bare blanke bilder. Håper de kommer med nye versioner asap!

FT

Må ha det nyeste for og bruke det nyeste
G5 ble avsluttet August 2006 ~ 3-(4år) år "gammel" maskin er for gammelt
MacBookPro kom samme året og er allerede for 'dårlig'

og denne iMac som nevnt lenger opp her.

ett stort hint til at alle skal være up to date. Blir nok uansett en ny laptop på meg i år.Men tenker på elle de andre brukerne

JonT

Er det riktig at sikkerheten blir bedre med 64-bit?

Det er sant at det er sånn for Windows siden Microsoft benyttet anledningen til å innføre signering av alle drivere. Men generelt for 64-bit er det vel ikke noe ekstra sikkerhet?

Mac11es bilde

Mac11e

Det eneste som mangler nå er MSN- support i iChat. Da er OS-et komplett :)

christerguttens bilde

christergutten

Litt enig med Mac11e... Den flotte chatte klienten, også helt ubrukelig :S

QuickTime X så sweet ut, og Grand Central er jo bare skikkelig genialt..
Jeg har den kraftigste iMacen, men kunne fortsatt tenke meg mer ytelse.. Føler at det blir riktig å lage programvare som blir lettere og lettere og skviser ut all kraften i maskina.. Håper OpenCL gjør det mulig å bruke GPUen til alt mulig det er mulig å bruke den til.. Video koding, se på HD video, ja alt den kan bidra med for å avlaste CPUen egentlig..

Igjen legger Apple seg årevis foran M$..

lamoys bilde

lamoy

Hva med den famøse norske stavekontrollen som har glimret med sitt fravær i alle fordums katter? Hadde jo vært greit med denne på plass snart. Noen som kan bekrefte/avkrefte??

bambinis bilde

bambini

Norsk stavekontroll skulle jeg gjerne også sett ja ;)

Ellers er det som vanlig bare å bøye seg i støvet for dere herlige Mac1 admins som tar dere tid til å gi oss nyttig info!

3 x 3 hurra for dere! :D

Jaques1234

"For krevende programvare som Photoshop og Final Cut Studio vil introduksjonen av 64-bits støtten være en svært god nyhet hva gjelder ytelse."

Må ikke programvaren også være 64bit for å utnytte mer enn 4GB RAM?

Magnus Christensen

Genialt at det ikke vil "koste kassen" å oppgradere. Resultatet er sikkert at de fleste velger å kjøpe oppgraderingen, og holde seg unna torrenter og annen piratkopiering - noe som ofte er tilfellet for Windows.

iBårds bilde

iBård

Noen som vet om fullintegrert norsk ordliste endelig kommer med Snow Leopard?
Mener jeg så "Norsk Bokmål" som et valg i et screenshot i en eller annen artikkel...

Berg

KNALL, rett under 200,- kroner for en større OS oppdattering?! Jeg tror det ikke før jeg får se det. MS burde skamme seg her, i alle år som jeg har brukt windows maskiner har jeg brukt piratkopierte versjoner(uten om skolemaskiner) rett og slett fordi MS OSet er for dyrt. Dette kjøper jeg lett.
Ser ut som jeg i fremtiden kanskje kommer til å bruke quicktime:D

Noen som kan fortelle meg om jeg havner under kategorien av de som kommer til å kunne utnytte 64bit tekologien: MB Unibody 2,4GHz kjøpt tidligere i år(09) Er det sånn at det blir mulighet for å bruke 8gb ram osv. på denne?

iTottos bilde

iTotto

[quote="Mac11e"]Det eneste som mangler nå er MSN- support i iChat. Da er OS-et komplett :)

Yesss... det har eg også lyst på :) Har aldri fått prøvd ut iChat, og det er jo så mange kule videoefekter... håper det kommer SNART!

alexanderdav

Noen som vet hvilken build dette er?

glorious

Ja, da vet vi at Snow Leopard kommer den 28. august. Moro!

I den forbindelse leser jeg jo om ny teknologi og hva den krever av Macene våre. Stort sett finner jeg svar på det jeg trenger, men på et område er jeg usikker, og det er dette med OpenCL. Har en Early 2008 iMac 24" (custom bestilling med 3.06Ghz CPU og nVidia 8800GS 512MB). På den amerikanske Apple-siden står det at følgende GPUer fra nVidia støttes:
NVIDIA GeForce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce 8600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130, GeForce GTX 285, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GS, Quadro FX 4800, Quadro FX5600.
Mens på den norske står følgende:
NVIDIA Geforce 8600M GT, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GTS, Geforce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130.
Merkbar forskjell altså. Min GPU står ikke på den norske siden. Jeg velger å tro at Apple USA har rett, selv om jeg leste på MaxFixIt at 8800GS ikke var støttet, men kun iMac fra 2009 og nyere.

Nå kan jeg også nevne at jeg har funnet ut at 8800GS i iMacen egentlig er det samme som 8800M GTS i en PC (laptopskjermkort, altså), dog litt klokka ned i Macen.

Som sagt så blir jeg i tvil om hva jeg kan forvente meg. Kanskje jeg kan vente enda lenger med å oppgradere Macen min hvis den har støtte for alt det nye i Snow Leopard ;-)
Hva tror dere? Skrivefeil på den norske siden? :)

PS Merkelig at det kun er 9400M som støtter hardware-akselerasjon av H.264?

marduc

God artikkel! Takk.

"lynmeldingsprogram" wtf

Cybbe

Jeg har ikke testet dette selv, men visstnok støtter Apple nå hunspell, en open source stavekontroll som skal gjøre det mulig å legge inn egne ordlister. Det var en artikkel om dette på Mac1 litt tilbake i tid.

Jeg trenger hurtig skifte mellom engelsk og norsk, så jeg er litt usikker på om jeg får nytte av endringen.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai