Tregere SATA i nye MacBook Pro

Tregere SATA i nye MacBooksApples nye MacBook har fått mange oppdateringer, men en av dem er ikke nødvendigvis til det bedre. En bruker på forumet MacRumors oppdaget nemlig at Apple i det stille har nedgradert SATA-grensesnitttet fra en hastighet på 3.0Gbit til 1.5Gbit. For de som ønsker å benytte SSD-disker vil dette kunne gi lavere hastigheter.

En utvikling av en datamaskin, og spesielt en bærbar datamaskin, er en evig kamp mellom ytelse, pris og batterilevetid. I den nyeste MacBook Proen ser det ut til at batterilevetiden er god, men Apple har dessverre gjort andre endringer som ikke er like gode.

SATA (Serial ATA, S-ATA) er en databuss-teknologi hovedsakelig designet for overføring av data til og fra en harddisk og alle datamaskiner som bruker SATA har et såkalt SATA-grensesnitt. I de nye MacBook Proene har Apple nedgradert dette grensesnittet fra å ha en teoretisk hastighet på 3.0Gbit til 1.5Gbit.

Nedgraderingen har ingen effekt på dagens vanlige harddisker, da ingen av disse per dags dato greier å benytte SATA sin fulle kapasitet. Men skulle du være en heldig eier av en SSD vil du kunne oppleve hastighetsreduksjoner. De første testene utført med SSD av noen av Macrumors sine brukere viser at hastigheten med SSD er redusert i forhold til den forrige modellen.

Det er kun den nye MacBook Pro 13" og MacBook Pro 15" som har disse endringene. MacBook 13" (past), MacBook Pro 17" og MacBook Air er uendret.

kjellhar

Vel, man kan tydeligvis ikke få alt, men jeg synes nå likevel vi kunne fått det.

Merkelig at det ikke finnes sATA kontrollere på markedet med flere modi som man kan velge mellom dynamisk. 1.5Gbps for lavt strømtrekk og 3Gbps for høy ytelse. Det er jo tross alt en taktikk som brukes i svært mange integrerte løsninger nå til dags, ikke minst i CPU for mobilbruk.

svars bilde

svar

OG folk flest vil ikke merke noe forskjell, for folk flest bruker ikke ssd enda..
Men kjedelig for de som vil bruke ssd i disse nye da.

torbjoerns bilde

torbjoern

Da blir det å kjøpe seg nye maskiner igjen. Men det finnes fortsatt 2.4 GHz UMBer (fra okt-08) som til og med er nedsatt i pris. Disse har SATA-hastighet 3.0 Gbps.

Nå skjønner jeg forresten hvorfor batteritiden ble så bra på de nye MBPene. Snakker ikke om de 1000 ladesyklusene, men om de 3 ekstra timene. Antall watt-timer er økt med under 30 prosent, mens batterilevetiden ihht testene skal være økt fra 5 til 8 timer (dvs med 60 prosent). Da er det noe som ikke stemmer dersom testingen skjer under ellers like forutsetninger (det skulle i så fall blitt ca. 6:30 timer). Det er meget fristende å legge inn ytelsesreduksjon som det mest signifikante (av muligens flere) ledd for at denne ligningen skal gå opp.

FrankJakob

Nå er 1.5Gb/s faktisk 150 MB per sekund dvs. 1.5 GB på ti sek.

Selvfølgelig er det ønskelig å beholde astronomiske ytelser men tror debatten rundt dette er litt hauset siden det er så minimalt med brukere som kobler en slik Mac til et rack med ssd disker.

Er det behov for sata II kan dette muligens fikses via en firmware update siden det er lite sannsynlig at Apple har endret hardwaren til maskina.

Polymorphs bilde

Polymorph

Problemet har ingenting med vanlig HDD-brukere å gjøre. Dette er noe som rammer SSD-brukere, og de finnes, derfor er dette en artikkel som rapporterer et stort problem.

NADC315BEE

Min MacBook Pro 13,3" har 3 gigabit kontroller.
NVidia MCP79 AHCI:

Leverandør: NVidia
Produkt: MCP79 AHCI
Hastighet: 3 gigabit
Beskrivelse: AHCI Version 1.20 Supported

Polymorphs bilde

Polymorph

Er dette en standardmodell med harddisk, eller bestilte du med SSD?

wonderboy

en byte er åtte bit, ikke 10 -> 1.5Gbit =0.1875Gbyte
Giga = 2^10=1024 ->0.1875GB= 192MB
altså 1.5Gb/s =192MB/s men altså fremdeles tregere enn dagens raskeste disker.

johannesharestad

noen som vet (du må være 100% sikker) om jeg vil få flaskehals med denne harddisken når apple har gått fra 3 til 1.5gb/s: http://prisguide.hardware.no/product.php?productId=96756&cat_id=9

LekeFly

Jeg har kjøpt MBP med SSD.. 15" skal sjekke når den kommer nå den 26 eller før! håper virkelig ikke dette har noe og si for vanlig bruk.. / grafisk design! Men regner med at det gjør det

runens bilde

runen

Apple har ikke utalt seg om dette så vidt ejg vet, så det kan være mulig at det er software relatert slik jeg har forstått det ut i fra macrumors forumet etc..

Polymorphs bilde

Polymorph

[quote="LekeFly"]Jeg har kjøpt MBP med SSD.. 15" skal sjekke når den kommer nå den 26 eller før! håper virkelig ikke dette har noe og si for vanlig bruk.. / grafisk design! Men regner med at det gjør det

Det ryktes om at maskiner bestilt med SSD fra Apple har 3GBit, så du kan være heldig. Også derfor jeg spurte om han med 13" og 3GBit kjøpte med SSD.

Men jeg vet ikke helt om jeg vil betale 5-600kr mer ved å kjøpe SSD hos Apple bare for å få 3GBit.

Det skal visstnok være samme chipset, bare litt redesignet, så veldig mange håper og tror det er korrigerbart med firmware eller software-oppdatering.

NADC315BEE

Hei

det er 2,53 meodellen med harddisk

runens bilde

runen

Dette er jo en god nyhet da:) kanskje det bare er software da!

har du screenshot? tenkte å poste det på macrumors...

csharp

Hm, min MBP late 2008, dvs siste før unibody ser ut til å være med 1,5 Gbps SATA også :

[url=http://bildr.no/view/433526][img]http://bildr.no/thumb/433526.jpeg[/img][/url]

Jeg har likevel installert en Intel SSD disk på 80 GB i den, og det ble vanvittig mye raskere enn det var med den originale 200 GB disken med 5400 RPM.

slogmos bilde

slogmo

Lurer på hvor mye strøm en 1.5Gbit SATA kontroller bruker kontra en 3.0Gbit kontroller.

Houd.inis bilde

Houd.ini

Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være noe som blir rettet på med software-oppdateringer. Det henger ikke på greip at bare noen modeller skal få denne kunstige begrensningen, siden alle modellene tilsynelatende har den samme kontrolleren innebygd i brikkesettet (Nvidia 9400M).

NADC315BEE

Det ser for meg ut som om HDD bestemmer om det blir 3 Gbit eller 1,5 Gbit.
Har en 500 GB i min nye Macbook Pro 13, den er 3 Gbit. 250 GB er 1,5 Gbit.

NADC315BEE

Har skiftet og testet begge i min maskin.

runens bilde

runen

NADC315BEE du kan ikke ta et screenshot av 3.0 Gbit og legge det ut her eller på amcrumors? hadde vært fint å få noen fakta på bordet : )

runens bilde

runen

[quote="NADC315BEE"]Har skiftet og testet begge i min maskin.

Har du mulighet til å legge ut et screenshot som bekrefter dette?

Ollas bilde

Olla

Dette skal nå være fikset i en update fra apple

Link

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai