Opera lanserer UNITE

16. juni lanserte Opera Software en ny betaversjon av den forekommende nettleseren Opera 10, kampanjen hadde kodenavnet Opera Freedom. Opera Unite tar nettleseren til en helt ny dimensjon, og gjør om din datamaskin til en webserver.

Du kan for eksempel sette opp din hjemmemaskin med Opera Unite, og deretter aksessere den via internett fra hvilken som helst annen maskin (med hvilken som helst nettleser) når som helst. Her kan du laste opp og ned filer, spille av mediafiler fra hjemmemaskina direkte i nettleseren, skrive notater til deg selv og andre, dele bilder, chatte, og bruke hjemmemaskina di som vert for internettsider.

Alt dette går via home.dittoperabrukernavn.operaunite.com. Innebakt i en brukerkonto hos Opera ligger det også andre muligheter, beskrevet her. Spesielt kan nevnes at Operas nettleser har innebygd synkronisering av bokmerker mellom forskjellige Opera-installasjoner, inkludert Operas nettlesere for mobil.

Alle tjenestene kan du lese om her. Det er også lagt opp til at du kan utvikle tjenester på egenhånd (og dele dem med andre), så her kommer det nok til å bli litt av hvert ettersom Opera Unite kommer ut av beta.

Kan dette være med på å løfte Opera opp til å kjempe med de andre nettleserne?

Se mulighetene i Opera Unite her.

ZiPLe

Jeg har testet siste beta av Opera en del, og synes det virker til å være en knallbra nettleser. Med ett unntak...

En nettleser som ikke har støtte for 1Password er for meg helt uaktuell. Utviklerne av 1Password har vært i kontakt med Opera for å få på plass dette, uten at Opera (så langt) har kommet de i møte.

Inntil dette er på plass, blir det tommelen ned fra meg!

krsk0

Har testet opera LITT så kan ikke komme med noen konklusjon enda, men alt i alt så ser det bra ut. Men skal bli vanskelig og gå bort fra firefox..

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

Her er en god analyse av Unite som ikke svelger Operas markedshype rå, slik de fleste andre har gjort:

http://factoryjoe.com/blog/2009/06/16/thoughts-on-opera-unite/

Personlig tror jeg ikke dette i bruksomfang på noen måte vil svare til den hypen Opera har gått ut med, men det kan nok være en fin tjeneste for noen. Problemet er at det finnes for mange løsninger som allerede dekker tilstøtende behov hos veldig mange, om enn ikke på samme måte. Men betyr måten så mye for folk flest? Mange har for eksempel ikke noe i mot å bruke tjenerbaserte løsninger, som Flikr eller Facebook for å dele det de har behov for å dele (som i mange tilfeller betyr bildene sine).
De som har behov for å browse sin hjemmemaskin har løsninger for dette, gratis (btw, det går an å sette opp Back To My Mac uten MobileMe konto). Trenger du å servere webfiler kan du få kjøpt plass til flere GB for en tier i måneden, uten å sette opp en Unite konto, etc etc. Bokmerkesynking er ikke noe lokkemiddel i seg selv, fordi det fordrer at du allerede bruker Opera, det er ikke en grunn til å switche til Opera.

Defor tror jeg ikke dette er noen killer-app i seg selv, men kanskje noen utvikler en? Det håper Opera på, det er sikkert! Tror uansett Opara har skutt seg selv i foten ved å gå ut og love en revolusjon.
En god pekepinn er hvor mye du har sett skrevet om et produkt én og to uker etter at det ble lansert. Hvis mye, betyr det som regel at det er svært interessant og kommer til å bli prøvd og testet og brukt. Jeg har ikke sett et pip om Unite, og jeg følger rimelig godt med.
Har heller ikke sett et pip om, eh hva var det det het, hmmmmm Alpha var det, Wolfram Alpha. Og de gikk ut med enda større hype. Som døde etter et par-tre dager, etter at folk hadde prøvd det og blitt lei. Back to Google. Bare nevnt som et eksempel.

janroses bilde

janrose

Jeg var Operabruker i mitt windowsliv, men Safari overtok på Mac pga. integrasjonen med resten av systemet. Opera Unite ser ut til å være mye det samme som Papaya fra Lighthead Software. Fungerer greit nok, men dårlig hastighet ut med ADSL ødelegger mye av moroa. Dropbox, box.net, Filemail o.a blir like greit.

Ja, og så var det dette med 1Password, da...

Adfecto

Lars A. Gundersen:

btw, det går an å sette opp Back To My Mac uten MobileMe konto

Har du en link? :-)

sortebill

Jeg har jo allerede en webserver på macen som kjører både php og sql, hva skal jeg med en til? Virker for meg som at dette er et tafatt forsøk på å lage youtube,facebook etc. lokalt. Jeg klarer ikke helt se det store her, annet enn at linjeleverandørene skulle bli pissed om dette slo an.

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

[quote="Adfecto"]Lars A. Gundersen:
btw, det går an å sette opp Back To My Mac uten MobileMe konto

Har du en link? :-)

Skulle vel ha vært mer presis; det jeg mente var skjerm-deling, altså du kan overta skjermen på en annen mac over internett, også f.eks. en hjemmemac som er bak en router (men er det ikke det Back to my Mac er?).

Link, for eksempel:
http://www.getstonered.com/2007/11/applescript-automatically-accept-ichat.html

Har brukt dette i over ett år, og det fungerer prikkfritt. Du trenger bare en iChat-konto, som jo er gratis.

ChrisWorks

Jeg synes denne er veldig interessant lesning:

http://www.theregister.co.uk/2009/06/22/dziuba_opera_unite/

Og efter at have leget med den nye er jeg er helt enig - Opera har gjort en tabbe! og prøvet at opfinde noget for at gøre dem interessante igen. Det mislykkes desværre. Opera burde hurtigts muligt go back to basics.

palelnans bilde

palelnan

Flere av dere skriver at mye av dette allerede finnes i andre programmer, og det vet vi jo alle.

Men det er vesentlig enklere i Opera Unite enn jeg har sett før, med tanke på utvalget av funksjoner, og at det er myntet på brukere som ikke har webmasterkompetanse.

Og så må vi huske at dette er en presentasjon av beta-programvare.

Ang. hype, så må jo Opera få lov til å hype litt de også. Når Apple (inkludert Steve Jobs) kan hype f.eks. RingTones som et fremskritt. :-)

sortebill

Trenger ikke webmaster kompetanse for å sette opp en enkel webserver på sin mac, det er forresten allerede webserver installert når en starter os x, jeg har bare lagt inn støtte for mysql og php 5, så jeg kan med andre ord teste ut ting uten å ha en webserver tilgjengelig, f.eks. phpbb o.l. Poenget er jo uansett at en må ha opera kjørende for at disse funksjonene skal fungere. Det trenger ikke jeg, her fungerer det uansett, alt kjører i bakgrunnen og alt er tilgjengelig fra alle browsere, ikke bare opera.

palelnans bilde

palelnan

@sortebill, hva med de andre tingene?

Fildeling med enkelt oppsett, medieavspilling osv? Det handler jo på ingen måte bare om webserverfunksjonen!

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

Jeg tror ikke noen benekter at Unite kan være en god enkel løsning for noen personer for noen oppgaver. Men det er langt defra til å "finne opp web på nytt" som Opera skrøt av før lanseringen (http://www.digi.no/815783/hemmelig-nyhet-fra-opera ).
Det er også et tankekors at de pitcher dette som om du har kontroll på ditt eget innhold fordi trafikk går direkte mellom deg og den som konsumerer innholdet ditt. Men:
1. For mange personer er ikke det noe stort problem at en 3.part hoster innholdet du vil dele, og
2. Det er uansett ikke sant fordi du må ha en Opera Unite konto og all trafikk går gjennom Operas proxy-tjenere. Dermed gir du Opera filtreringsmyndighet. Over ditt innhold.

Igjen, dette kan sikkert være en god og enkel tjeneste for en del. Men det er for mange tilstøtende eksisterende tjenester, og modellen de har valgt har noen fundamentale problematiske sider, antagelig fordi de ønsker å bruke Unite som brekkstang i forhold til å få opp bruk av Opera (browseren).

Jeg ser bare ikke hvordan det kan bli en stor brukermasse ut av det, that's all.

palelnans bilde

palelnan

@Lars, jeg er enig med mye av det du sier.

Selv mener jeg Opera er hakket bedre enn Firefox (og mye bedre enn alle andre nettlesere jeg har prøvd), og spørsmålet jeg avslutter med mener jeg er berettiget.

Noen få prosent ekstra markedsandel kan få flere til å få øynene opp for Opera, og slik kan det spre seg nok til å komme opp på en real markedsandel.

La de få hype så mye de vil, andre firmaer hyper mye mer for mye mindre. De har jo allerede oppnådd relativt OK mediedekning.

Og jeg tror ikke du skal undervurdere de du kaller "en del". Slår kampanjen til under lanseringen av fullversjonen.

fredarn

Opera er min favorittnettleser, men den er desverre alt for ustabil. Det er dog alle nettlesere, men Firefox er bedre enn Opera og Safari - som henger seg mange ganger daglig med vanlig bruk for meg (som er ganske krevende for nettleserne)..

Jeg vil ha en bunn solid nettleser.

nubbizs bilde

nubbiz

Naar Apple faar MMS paa iPhone til aa hores ut som en revolusjon saa synes jeg Opera kan faa kalle dette en revolusjon.

palelnans bilde

palelnan

@nubbiz akkurat!

Microsoft lanserte optisk mus som en revolusjon 20 år etter at det ble oppfunnet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai