TEST: VisTablet Original

Test VisTablet Original
Vi har tidligere skrevet om VisTablet, et nyetablert selskap som produserer rimelige tegnebrett. De lover selv at tegnebrettene deres er 100% Mac-kompatible. Vi har fått teste et VisTablet Original tegnebrett, og må desverre si oss uenige i de fleste salgsargumentene deres.

Førsteinntrykk

I esken finner du en penn, to sett CDer med programvare (en til Windows og en til Mac), noen spisser til pennen og selve tegnebrettet. Førsteinntrykket av tegnebrettet er ikke særlig godt. Det er litt for tynt, og fremstår som veldig svakt. Det er mulig å bøye det litt, og det knaker og knirker faretruende hvis du løfter tegnebrettet i en av sidene. Et tegnebrett skal tåle belastningen av en del vekt når du hviler armen din mot det, og da bør det ikke virke faretruende nær å knekke av sin egen vekt.

Umiddelbart savner vi også en medfølgende mus som fungerer på tegnebrettet. I situasjoner der du for eksempel skal skrive mye er det ikke praktisk å legge fra seg pennen og deretter måtte plukke den opp hver gang du skal bruke pekeren til noe.

Pennen er batteridrevet, og bruker vanlige AA-batterier. Umiddelbart virker kanskje ikke dette som noe uoverkommelig hinder, men pennen har ingen form for visuell indikasjon på hvorvidt batterinivået er i ferd med å bli lavt, ei heller kan du skru av pennen for å forbedre levetiden. Dette kombinert med at du faktisk må avbryte arbeidet iblant for å bytte batterier slår oss som veldig upraktisk og helt unødvendig.

Trøblete installering

Allerede i det vi setter inn CD’en med Mac-drivere som følger med tegnebrettet begynner problemene. VisTablet bruker ikke standardformatet for installering på OS X (.pkg), men har i stedet valgt tredjepartstilbyderen ViseX til å levere driverinstallering. Dette er problematisk fordi ViseX bruker et lukket format til pakkene sine, som gjør at brukeren ikke har noen mulighet til å kontrollere hva som installeres på maskinen. Apples pkg-filer kan undersøkes i detalj, og du kan se nøyaktig hva som installeres hvor. Selv Microsoft har gått over til pkg-formatet for installering av Office for Mac, og vi ser ingen grunn til at VisTablet ikke kan bruke de etablerte standardene for å installere programvaren sin.

Men det er ikke det største problemet med de medfølgende driverene. Det største problemet er at driverene som følger med på CD rett og slett ikke lar seg installere. Installasjonsprogrammet går tilbake til startvinduet sitt så snart du velger «Installer». Dermed måtte vi laste ned en nyere driverversjon fra VisTablet sine nettsider, som ikke hadde denne feilen. Hvordan hadde dette gått om noen uten skikkelig nettilgang hadde kjøpt VisTablet?

Programvare og driver

Programvaren til VisTablet kan erklæres for svært dårlig med en gang. Hvorvidt tegnebrettet er Mac-kompatibelt kan diskuteres, men vi kan slå fast at utførelsen av den kompatibiliteten er veldig lite gjennomtenkt, ei heller velutviklet.

Programvaren legger seg ikke i Systemvalg, slik det er både vanlig og naturlig å gjøre på OS X. I stedet har VisTablet valgt å lage et separat program for konfigurering og lagt det i Programmer-mappen. Umiddelbart savner vi muligheter til å konfigurere funksjonsknappene plassert rundt tegnebrettet, og muligheter for å sette egne instillinger opp mot forskjellig programvare, slik at tegnebrettets funksjonsknapper gjør ulike ting avhengig av hvilket program du jobber i. Sistnevnte fant vi aldri, men førstnevnte har VisTablet av mystiske grunner valgt å plassere i et eget program utenfor selve hovedprogrammet. Programmet for å endre funksjonsknappene har fått det kryptiske navnet «FKeyHandlerX», og vi oppdaget det ved en tilfeldighet fordi VisTablet av uforståelige grunner har valgt å legge det inn i oppstartsobjektene til OS X, slik at du får funksjonsknappkonfigureringen opp hver eneste gang du starter maskinen din.

Helhetlig oppleves programvareløsningen til VisTablet som svært uprofesjonell og lite Mac-vennlig. Grensesnittet er stygt, programvaren er av uforståelige grunner delt i to, den kræsjet flere ganger under vår enkle testing, og det er vanskelig å skjønne hvor du må lete for å finne de riktige alternativene. Vi setter derfor et stort spørsmålstegn ved VisTablets løfte om 100% Mac-kompatibilitet.

Komfort og bruk

Selve tegnebrettet er veldig hardt, kantete, og ikke særlig komfortabelt å hvile armen mot. Kantene er ikke avrundet, og tegnebrettet mangler et behagelig område du kan hvile armen på mens du jobber. Tegnebrettet har ingen mykhet i seg, og det blir dermed som å hvile armen mot en hard klump plastikk. Her savner vi et litt høyere brett hvor VisTablet kunne inkludert litt svak demping.

Det aktive bruksområdet er veldig udefinert, og det ble derfor ofte til at vi tok pennen for langt ut til sidene når vi forsøkte å treffe skjermkanten med pekeren. Dette resulterer i at pekeren hopper frem og tilbake på skjermen. Dette er helt sikkert en tilvenningssak, men vi mener at problemet aldri hadde oppstått dersom VisTablet hadde tenkt brukervennlighet og gitt tegnebrettet et mer definert område der hvor bruksområdet slutter.

I bruk fremstår tegnebrettet som litt ustabilt og tregt. Til tider var det helt uresponsivt, og vi måtte ofte tappe flere ganger med pennen før tegnebrettet skjønte at vi forsøkte å klikke. Det er særdeles lite imponerende når vi sitter med et tegnebrett som lover 1024 nivåer av trykkfølsomhet. Tapping med penn burde vært satt til langt høyere følsomhet.

Snarveisknappene på sidene fungerer ikke uten konfigurering, hvilket vi synes er litt merkelig når VisTablet har valgt å merke egne knapper for klipp ut, lim inn, også videre. Det hadde kostet dem lite å la disse knappene fungere med en gang. Vi stusser også litt over at et Mac-optimalisert tegnebrett har egne knapper for Word, Excel og Outlook.

VisTablet Original Pen

Pennen som følger med tegnebrettet er heller ikke særlig mye å skryte av. Det første som slår oss er at den ikke er god å holde. Vi savner et grepsområde av gummi eller lignende slik at ikke pennen sklir så lett ut av hånden. Knappene på pennen er alt for harde å bruke, og igjen savner vi litt mer ergonomisk tenkning fra VisTablet. Pennen burde ha hatt knapper som ikke var så flate, og de burde ikke være så harde å bruke.

Konklusjon

Vi hadde håpet på en verdig utfordrer til Wacom, men VisTablet Original skuffer oss desverre kraftig. Programvaren og driverene er slett arbeid fra VisTablets side, og oppleves som svært dårlig optimalisert for Mac. Det er vanskelig å skjønne hvor de forskjellige innstillingene ligger, og av ukjente grunner har VisTablet delt opp programvaren i to separate enheter.

Bruksmessig er heller ikke tegnebrettet mye å skryte av. Det er tildels tregt og uresponsivt, og det fungerer ikke alltid å klikke med pennen. Vi savner også langt mer vekt på ergonomi og komfort, slik at tegnebrettet ville vært behagelig å bruke.

Vi kan ikke anbefale VisTablet som annet enn et billig tegnebrett. Det gjenstår veldig mye før dette er en reel utfordrer på noe annet område enn pris. Det skal allikevel understrekes at det er veldig positivt at Wacom får konkurranse. Dette er noe vi som forbrukere er tjent med på sikt.

Positivt:

 • Et rimelig alternativ til Wacom

Negativt:

 • Uproft utviklet installasjonsløsning
 • Dårlig programvare som ikke fungerer bra på Mac
 • Batteridrevet penn
 • Savner medfølgende mus
 • Hardt, kantete og ukomfortabelt tegnebrett
 • Tildels treg og uresponsivt i bruk
 • Tap-klikking med penn fungerer ikke alltid
 • Snarveisknappene fungerer ikke uten konfigurering, vanskelig å ordne
 • Pennen er ikke god å holde, savner gummigrep
 • Knappene på pennen er alt for harde

Takk til Meat Services for utlån av tegnebrettet. VisTablet Original koster 1990 kr og kan bestilles fra Meat Services sin norske nettbutikk.

Safts bilde

Saft

Tror nok jeg holder meg til Wacom enn så lenge. Hadde vært kjekt hvis VisTablet virkelig hadde infridd.

TigerOlas bilde

TigerOla

Jeg var faretruende nært ved å kjøpe et sånt tidligere i vår. Takk og lov for at jeg styrte unna når jeg syns det manglet diverse informasjon som også viste seg å være umulig å få rede på pr. epost fra dem.

palelnans bilde

palelnan

Imponerende dårlig.

sinatra

Kjempebra artikkel. Den er tvers igjennom negativ til VisTablet Original. Noe som ikke hadde vært annet enn patetisk, hadde det ikke vært for at evensr har gått veldig dypt. Veldig nyttig artikkel for folk som faktisk vil vurdere et rimeligere alternativ enn Vacom. Her får man vite at produktet ikke holder mål, og det er godt forklart.

All kudos til evensr

arntsss bilde

arntss

Jeg slenger meg på og sier meg totalt enig med artikkelforfatter evensr. Kjøpte nemlig dette på QXL for et drøyt år siden. For noe møl. Har gått til anskaffelse av Wacom i stedet.

Edit: Vil bare legge til at jeg mener å huske at navnet på brettet jeg kjøpte var noe annet, men ellers ser det 100 % likt ut, pennen ser 100 % lik ut. Dessuten følger akkurat samme programmene med. Og alt fungerer på akkurat samme måten som disse brettene. Dessverre husker jeg ikke navnet på brettet jeg har (Ligger vel i en skuff bortgjemt).

Alt er likevel 100 % likt.

svars bilde

svar

Jeg har 0 erfaring med brettet, men artikkelen er bra :)

arntsss bilde

arntss

Ja, artikkelen var meget bra! All ære til evensr!!

admins bilde

admin

Meget bra og omfattende test, men synd at produktet ikke holder mål. Vi trenger en konkurrent til Wacom!

Magnus Christensen

En så lang artikkel burde etter min mening vært mer balansert. Hvis den virkelig er så dårlig som det hevdes trengs det ikke nesten 1200 ord for å forklare det.

Det kommer fort frem at dette ikke er et produkt for Photoshop-tegne-entusiasten. Men man skulle da tro at en noe mer amatørmessig bruker kunne ha en viss nytte av tegnebrettet. Det synes jeg ikke jeg får svar på.

Det skal tilføyes at jeg ikke har noen som helst kunnskaper om disse tegnebrettene, men forholdsvis god erfaring i Photoshop. Jeg kunne derfor vært en potensiell kjøper av produktet.

evensrs bilde

evensr

Magnus Christensen: Tegnebrettet blir ikke noe bedre av å skrive en lengre anmeldelse. Jeg har testet det på så generell basis som mulig, og nådd de konklusjonene du ser ovenfor. Jeg mener at det burde gi deg nok info til å ta stilling til hvorvidt du ønsker å kjøpe tegnebrettet, uavhengig av om du er en amatør eller en proffbruker.

Ellers, tusen takk for god og hyggelig tilbakemelding på anmeldelsen min, alle sammen!

frippsi

Først må jeg få berømme en bra anmeldelse. Jeg sitter igjen med mange av de samme erfaringene. Savner også muligheten til å velge hvilken skjerm du ønsker at brettet skal fungere på. Har man to skjermer halveres oppløsningen horisontalt og gjør brettet enda mer unøyaktig enn det er fra før.

Jeg var egentlig ganske fornøyd med en gang jeg fikk det, men da hadde jeg ingen ide om hva jeg kunne forvente av et tegnebrett. Etter en tids bruk, har jeg gått tilbake til den gode gamle musa! ;-) Programvaren er ikke for nybegynnere og tar alt for lang tid å programere. Burde vært ferdige "oppsett" til de vanligste programene.

Nei nå er det bare å spare til et Wacom brett!
PS! Syns det egentlig er ganske drøyt å ta 1990,- for det brettet. Det er nesten dobbelt så mye som det koster andre steder i Europa og det jeg gav.

Jons bilde

Jon

Magnus Christensen: Nå er det vel sjeldent "amatører" har behov for tegnebrett, og når det er tydeligvis er så dårlig, så er det bedre å kjøpe ett av wacoms billigbrett.

arntsss bilde

arntss

Odys er navnet på tegnebrettet jeg har. Dukket plutselig opp når jeg drev å rotet rundt i noen skuffer.

grazaT

Jaja, det var en voldsom pris på dette. Rene svindelen spør du meg. Komplett selger så og si samme greia for 549,-. Dette brettet har jeg. http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=442256

Jeg kan trygt anbefale dette (Aiptek) til personer som er usikker på om tegnebrett er noe for de. Det har stort aktivt område, 12,1". Ergonomien er ikke den beste, men det er heller ikke et ubrukelig brett. At det er flatt har jeg ingen som helst problemer med. Det er mer naturlig å tegne på noe som ligger nærmere hvileflaten for armen jeg tegner med. Penna er ikke den beste. Jeg er enig med artikkelforfatter at det kunne vært en gummiert flate rundt penna, men dette er ikke noe jeg savner i så stor grad. Det jeg derimot hadde ønsket er et touch-felt hvor jeg kan rotere og zoome med, slik som wacom cintiq4. Det skal nevnes at jeg bruker Windows. Programvaren fungerer fint sålenge ikke windows sin innebygde tablet software tar over. Da mister jeg i hvert fall trykksensitiviteten.

At penna er batteridrevet gjør heller ingenting. Jeg har ikke brukt opp batteriet siden jeg kjøpte brettet i begynnelsen av året.

Har du lyst til å prøve ut tablet uten å betale skjorta så kan jeg anbefale Aipteken, men jeg ville aldri ha betalt 1990 for det. Da er veien til et Wacom så kort at jeg ville gått for det.

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

hvorfor ikke bare kjøpe en Wacom Bamboo til 500-lappen på elkjøp om man skal utforske tablet verden. Det er jo ikke noe tvil om at Wacom er de beste, og Bamboo har 512 punkter og penn uten batteri og ser fin ut. Den tilsvarer det Intuos2 gjorde (som kostet ca 3-4000 for 6-7 år siden).
Og skal man ha noe bedre er jo Intuos4 dag det beste på market så sant du ikke er ute etter tablet med skjerm (som også bør kjøpes fra Wacom).
Egentlig er det ganske enkelt, wacom har monopol på markedet, rett og slett fordi prisen ikke er skyhøy og de lager prima vare - kjøper man noe annet har man ikke gjort hjemmeleksa si godt nok - det trengs ingen konkurenter, så sant de ikke finner opp et nytt type mirakel-brett.

mrius87s bilde

mrius87

vil dette tegnebrettet funke fint på min imac ?
http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=442256

svanos bilde

svano

Dette kombinert med at du faktisk må avbryte arbeidet iblant for å bytte batterier slår oss som veldig upraktisk og helt unødvendig.

Mulig det var fraværet av batteriindikator som ble omtalt som upraktisk og helt unødvendig, og ikke det at pennen har batteri (slike jeg forstod det). Uansett, Wacom bruker patentert teknologi i sine batteriløse penner og har her en stor fordel over alle sine konkurrenter da Wacoms penner er slankere og lettere.

Ellers syns jeg godt Wacom kunne få litt skikkelig konkurranse på tegnebrett og skjermer så de kunne "ta seg sammen" litt. Konkurranse er bra, og at de nå nylig lanserte en ny cintiq som fortsatt har 4:3 skjerm kan jeg ikke forstå skyldes annet enn at de ikke har konkurranse (widescreen har da vært standard ganske lenge nå for skjermer). Enn så lenge er Wacom det eneste som duger.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai