5 nyttige og gratis systemverktøy

5 nyttige og gratis systemverktøyÅ vite hva som skjer på din Mac og holde seg oppdatert med de siste oppdateringene, er en viktig del av å holde en Mac i fin form. Det finnes heldigvis en rekke smarte og nyttige systemverktøy som hjelper deg med akkurat dette. Vi har funnet fem nyttige og gratis verktøy som alle Mac-brukere bør ha i sin «verktøykasse»

AppFresh

Alle vet at det å holde Macen oppdatert er viktig for å holde maskinen sin feilfri og uten problemer. Apples innebygde Software Update gjør jobben godt for Mac OS X og Apples egne programmer, men hva med alle dine andre programmer som er installert på maskinen din? Dette tomrommet fyller et program med navn AppFresh.

App Fresh

AppFresh hjelper deg med å holde alle programmer, widgets og plugins installert på maskinen oppdatert. AppFresh henter informasjon fra tjenesten iusethis.com. Hvis du har en brukerprofil på iusethis.com kan du administrere den fra AppFresh og dette kommer godt med når du trenger å reinstallere maskinen og vil at et grunnleggende sett med programmer skal bli installert. Bruker du AppFresh og en oppdatert iusethis profil er dette en enkel oppgave.

AppFresh er gratis og kan lastes ned fra metaquark.de.

iStat Pro

Å vite hva som skjer i maskinen din, hvor mye minne som brukes og temperaturen på prosessoren er alltid informasjon som kan være nyttig for en aktiv databruker. Widgeten iStat Pro hjelper deg med det absolutt meste av dette!

iStat Pro

iStat pro er en svært konfigurerbar widget som lar deg overvåke alle sider av maskinen, inkludert CPU, minne, disker, nettverk, batteri, temperaturer, vifter, oppetid, belastning og prosesser.

Programmet er gratis og kan lastes ned fra iSlayer

iStat Menu

Hvis du ikke liker widgets, og det er mange som ikke gjør det, finnes det et godt alternativ til iStat Pro. iStat Menu er et menytillegg som gir deg samme type informasjon om maskinen som iStat Pro, men direkte i Mac OS X sin meny.

iStat Menu

iStat Menu er som iStat Pro helt gratis og kan lastes ned fra iSlayer.

Onyx

Vedlikehold av Macen skjer ikke alltid helt av seg selv. Det kan være nyttig å gå gjennom systemet med verktøy som for eksempel Onyx.

Onyx

Onyx er et gratis verktøy som kan gjøre en rekke forskjellige nyttige oppgaver. Verktøyet kan validere oppstartstasjonen og strukturen i dine systemfiler, kjøre diverse oppgaver for teknisk vedlikehold, konfigurere skjulte parametere i Finder, Dock, Dashboard, Exposé, Safari, påloggingsvinduet og noen av Apples egne programmer og slette cachen for systemet, fonter osv.

Programmet er helt gratis og kan lastes ned fra Titanium.free.fr

Permissions Reset

Ingenting er mer frustrerende enn å ikke kunne slette eller lagre en fil der du vil. Problemene skyldes mest sannsynlig filen eller mappens rettigheter og rettigheter kan dessverre bli feil.

Permissions Reset

Med programmet Permissions Reset kan du enkelt selv rette opp rettighetene slik de skal være. I motsetning til Apples Disk Utility fungerer dette på alle programmer og filer.

Permissions Reset kan lastes ned gratis fra Ohanaware.com

Tags:

Alekplay

Tøft. Jeg skal laste ned noen av disse med en gang ;)

pushits bilde

pushit

Snekent :)

Ttigers bilde

Ttiger

iStat Menu og Onyx er et must! Meget gode prgs spesielt iStat Menu, som lager kalender oppe på menyen. Pluss mye mere.

mrPicattas bilde

mrPicatta

Synd at AppFresh ikke er gratis, er det noen andre gratisprogrammer der ute som gjør det samme..

Men for å være ærlig ser jeg ikke funksjonaliteten til ett slikt program lenger, de fleste gode programmer i dag sjekker om oppdatering når de kjøres. Har ikke hørt om programmer som skaper risiko når de ligger inne på maskina og ikke kjøres.

admins bilde

admin

@mrPicatta

AppFresh er gratis mens programmer er under utvikling. Det har vært under utvikling de siste årene.

dabear

Appfresh kræsjer hver eneste gang jeg starter det opp her, når den begynner å søke etter applikasjoner på systemet. Kan ha noe å gjøre med at jeg kjører OSX 10.6 da.

admins bilde

admin

@dabear

Appfresh funker ikke i 10.6

Edwis bilde

Edwi

Permissions Reset. Dette er noe etter mitt hjerte. Når jeg bruker Disk Utility eller andre programmer, så får jeg opp en liste med feil så lang som et vondt år. Minst 90 linjer i tallet. Ingen ting hjelper. Like mange feil hver gang. Er ikke sikker på hvordan en skal finne den riktige folder eller fil, for mange feil nevner ikke selve programmet. Noen som har erfaring? Skriv om det, for det er sikkert mange som strir med dette.

kurkas bilde

kurka

Finnes det noe bra dokumentasjon på hva Onyx kan gjøre? Greit å vite hvorfor det er et must før jeg installerer ;) Fant ikke noe på websiden til produsenten.

Siri

Her er forumet på hjemmmesiden tiil produsenten av Onyx:
http://www.titanium.free.fr/forums/index.php

Selv sluttet jeg å bruke det da det var mye trøbbel og gedigne kræsj en periode. Gikk over til SuperDuper!, gratisversjonen.

Edwis bilde

Edwi

Permissions Reset virket ikke særlig bra for meg. Hvis jeg hadde rundt 100 linjer med feil før, så ble det ca. 300-400 linjer med feil etter at jeg hadde brukt dette programmet. Huff!

gomle69s bilde

gomle69

@Edwi: Kanskje dette kan hjelpe deg:http://support.apple.com/kb/TS1448#

Edwis bilde

Edwi

Jeg advarer mot bruk Permission Reset. Må antagelig formatere hele disken i morgen grunnet bruk av dette verktøyet.

bælams bilde

bælam

Application Update er by far det beste oppdateringsprogrammet, og er i tillegg en søt liten widget: http://gkaindl.com/software/app-update

Nixos bilde

Nixo

Skremmende lesning. Trenger Mac slike (tvilsomme?) programmer for å virke ordentlig?

arntsss bilde

arntss

Helt klart ikke. Jeg bruker ikke noen av disse programmene og mine maskiner fungerer utmerket.
Men ikke forvent at Mac er helt feilfri, det stemmer ikke. Men når det er sagt så fungerer det bedre enn mye annet som jeg ikke skal nevne med navn i dag. :-P

Don't worry, be happy!

arntSS

basStian

iStat Menu var jo genialt! :-)

Veldig kjekt med kalender i Dato menyen. Programmet er veldig konfigurerbart også.

@Nixo
Det står vel ingen steder i artikkelen at disse programmene er nødvendige for at Mac'en skal fungere ordentlig. Det står at dette er nyttige programmer som er kjekke å ha og som kan hjelpe deg med visse ting.

casablanca

Jeg ser ut til å dele Permissions reset erfaringene med Edwi. Etter å ha kjørt den fikk jeg ikke installert iStat menus. Og etter å ha lest kommentarene her bestemte jeg meg for å avinstallere Permissions reset (jeg bruker alltid Amnesia til å avinstallere programmer i motsetning til å bare dra de til søppelkassa. Amnesia tar med seg alle tillegsfilene tilhørende programmet man vil fjerne, uansett hvor hen de ligger på harddisken. Dessverre er den ikke gratis, men til US$ 10 er det ikke allverden heller).

Men Amnesia lot heller ikke fjerne programmet! Så nå kjører jeg Diskverktøy og den fikser nå en så lang liste over rettighetsproblemer jeg aldri har sett!
Men jeg tviler på at jeg må omformattere disken slik Edwi sier -det er en typisk Windows løsning på problemer som vi Mac folk oftest kan unngå :-)

Konklusjon: etter min erfaring ser Permissions reset ut til å skape flere problemer enn den løser. Jeg skal iallefall fjerne den for godt.

OPPDATERING: Diskverktøy greide ikke å fikse rettighetene, så jeg kjørte Applejack. Dette er et flott gratisprogram som gjør at du kan fikse ting du ellers ikke ville gjort i Diskverktøy, men blir bedt om å starte opp fra system CD/DVDen som fulgte med maskinen. Har du ikke den tilgjengelig gjør Applejack samme nytten.
Det så ut som den har greid å fikse det.

jurgemaister

Selv synes jeg Onyx er noe tull. Jeg bruker det ikke, og fraråder de som spør om de trenger det.
Systemet kjører selv daglige, ukentlige og månedlige vedlikehodscript som gjør det samme nytten.
Maskinen vil heller ikke bli noe raskere av å slette cachen. Hvis noe blir den tregere, da programmene må cache på nytt.

casablanca

Er det ikke slik at vedlikeholdsprogrammene kjøres kl. 03 om natta? Noen av oss har lagt seg til da og lar ikke maskina stå på over natta, så da kommer Onyx og lignende programmer godt med etter min mening.

sags bilde

sag

Unødvendig: AppFresh
Unødvendig. Programmene har jo selv en "check-for-updates" funksjon når de åpnes. Ikke noe vits med et eget program til dette. Bare tull.

Anbefales: iStat Pro / iStat Menu
Sikkert veldig fin om du er glad i dashboard, men jeg liker bedre iStat Menu, for der kan jeg se CPU-bruk / nettverkstrafikk uten å klikke en tast. Virkelig et must for enhver som liker å vite hva som skjer når ting går litt tregt (f.eks. nettverkstrafikk eller høy CPU).

Unødvendig: Onyx
Hører om denne mye, men hver gang den blir nevnt blir jeg fortsatt ikke overbevist om at dette er noe jeg trenger. Slette cache? Fikse rettigheter? Har jeg problemer med dette? Nei! Helt unødvendig.

Unødvendig: Permissions Reset
Igjen, sikkert fint å vite om denne om man skulle få problemer med rettigheter, men jeg har ikke hatt slike problemer.

Brainman

Hva med applejack? Et genialt lite program som bl.a. kan reparere rettigheter og disk fra "single user mode". Spesielt kjekt om du ikke har oppstartsplaten tilgjengelig, og du må reparere systemdisken.

Thomas_K

Hei

Fant ut at denne ble sluppet i går, men det kom vel litt i skyggen av apple event... ;)

http://www.islayer.com/apps/istatmenus/

arntsss bilde

arntss

Ahhh! Takk for den. Endelig kalender og oversikt på menylinja igjen....

arntSS

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai