Silverlight 3 for Mac er nå tilgjengelig

SilverlightMicrosofts Flash-konkurrent, Silverlight, ble lansert i versjon 3 for få dager siden. De aller fleste Mac-brukere får sett det meste av klipp å video på nettet, men det finnes noen sider som fungerer dårlig på Mac som nå har begynt å bruke Silverlight (deriblant NRK).

Nytt i versjon 3 av Silverlight er støtte for H.264-formatet som Apple, Google og mange andre benytter seg av i stor grad. Silverlight 3 lover også hardware-akselerert avspilling av HD-video (opptil 720p) og en ny teknologi med navn Smooth Streaming skal gjøre det lettere å streame HD-innhold.

I motsetning til Silverlight 2 til Mac, støtter ikke versjon 3 PowerPC. Har du en eldre Mac bør du med andre ord ikke oppdatere.

Les mer og last ned Silverlight 3 for Mac hos Micrsoft.

iEdvards bilde

iEdvard

Flott, veldig flott!

pushits bilde

pushit

Silverlight may not be supported on this browser. Sjokk!

iEdvards bilde

iEdvard

Haha, Microsoft og deiras kompabilitetsproblemer<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

mrPicattas bilde

mrPicatta

Silverlight funker på min ihvertfall, Safari 4, skal støtte alt utenom Opera og Chrome, snodig det der :P

Jibbs

Hvordan fungerer Silverlight på Firefox?
Jeg fikk ikke sett NRK for en stund siden husker jeg. Det var sikkert den 2'er versonen.

Så med min PowerBook G4 så bør jeg drite i å laste ned siste verson?

Alfred.Woodden

Jeg avinstallerte Flash 10, og installerte Silverlight 3. Nå kan jeg ikke se YouTube videoer. What gives????

Jokers bilde

Joker

Hvordan kan man bytte slik at man heller bruker silverlight?

spiffers

@Joker:

Du kan ikke "bytte bort" Flash med Silverlight, da det er to helt forskjellige programmer og formater.

@Alfred.Woodden:

Ikke rart det, YouTube bruker Flash for å vise videoene, ikke Silverlight. Så skal du se filmer på YouTube, må du installere Flash igjen.

christerguttens bilde

christergutten

Veldig greit med silverlight at gpu'en kan avlaste prosessoren, og den smooth streamingen fungerte helt smooth hos meg :P Starta med EN gang uten lægg :)
Silverlight krever mye mindre ressurser enn den tungtrodde Flash'en merker jeg skikkelig.
Er så lei av flash, så jeg håper at silverlight dunker ut flash veldig veldig snart..
Egentlig hadde det vel vært best om youtube bare rett og slett la ut videoen i mpeg4 h.264 og WMV VC-1 format. Så kunne vi brukt quicktime plugin'en som er bakt inn i safari i stedet for alt det andre tøvet. (Og windows brukere kunne brukt de wmv-greiene).
Vil ikke ha så mye dilldall og plugin'er bare for å gjøre en så simpel ting som å se på en video :S

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Kult... Hvor smooth det var vet jeg ikke det. Jeg fikk en nesten ufattelig mengde med artefakter når jeg bladde meg bortover bilderekka i den eksempel-appen deres. Typisk sånne horisontale redraw-linjer.

:-/ Jeg avskyr Flash lidenskapelig, men jeg vet ikke om jeg vil hoppe i taket dersom Silverlight tar over skuta heller.

Edit: jeg prøvde dog NRK sitt nett-tv med Silverlight, og det fungerte som en drøm.

gomle69s bilde

gomle69

"I motsetning til Silverlight 2 til Mac, støtter ikke versjon 3 PowerPC."
Da jeg prøvde å oppdatere fra Silverlight 1 til Silverlight 2 på min iMac G5 fikk jeg beskjed om at 2 kun støttet intel. Noen som kan bekrefte dette?

Haldorsen

Fremdeles ikke Opera-støtte altså? Sitter på PPC nå, så kan ikke bekrefte det selv :(
Vet vi om det finnes noen konkrete planer for å støtte denne nettleseren? Litt trist at en så sterk Flash-konkurrent (som brukes av bl.a. statskanalen) er såpass prioritær. *Kutter meg litt på emo-armen*

Caution

Endelig fungerer NRKs nett-tv i Opera!

Cybbe

gomle69: Silverlight 2 støtter ikke PPC, artikkelen er feil.

maximilliam

Er det støtte for Firefox 3.5 i Silverlight 3? Ser at det er versjon 2 som er lastet i Firefox hos meg, mens Safari utnytter versjon 3.

MacArve

Dette stemmer, Gomle.

Silverlight 2 støtter ikke PPC, artikkelen er feil. Og til min store ergrelse får jeg altså ikke se TV2-Sumo og tippekampene, fordi jeg sitter på en PowerMac. En ny iMac er på vei, dog.

moijks bilde

moijk

da microsoft med viten og vilje velger å ikke tilnærme deres nettleser mer til standardene enn høyst nødvendig, for så å lansere plugin som de kontrollerer og som igjen begrenser webben. Jeg driter i om jeg går glipp av all verden av underholdning, det blir ikke installert av prinsipp.

trydl

Enig, moijk.
Hvorfor skal vi bytte fra en proprietær standard til en annen? Hvem er det som har værst rulleblad i forhold til å misbruke sin markedsmakt? Adobe eller Microsoft? Adobe er sikkert ingen engel, men Microsoft har gang etter gang vist seg å være mye værre. Nei, Silverlight holder jeg langt unna mine Macer.

gomle69s bilde

gomle69

Takker for svar :). Er det noen med teknisk innsikt som tør spekulere i hvorfor Silverlight 2 og -3 kun støtter intel? Utnytter Silverlight funksjoner som kun er tilgjengelig på intel-plattformen eller er det MS som har valgt dette fordi det kan være en liten mulighet for å kapre kunder over på Windows (når Helvete fryser over ;D)?

dabear

Silverlight benytter en del av .net-teknologien. Denne kan jeg tenkte meg er vanskelig å vedlikeholde på powerpc.

Folka bak mono har en opensource-versjon av silverlight, kalt moonlight. Denne skal visstnok tidligere hatt støtte for mac og powerpc også. Jeg finner dessverre bare linuxversjonen på sidene deres da:

http://www.go-mono.com/moonlight/

HenrikWLs bilde

HenrikWL

[quote="gomle69"]Takker for svar :). Er det noen med teknisk innsikt som tør spekulere i hvorfor Silverlight 2 og -3 kun støtter intel? Utnytter Silverlight funksjoner som kun er tilgjengelig på intel-plattformen eller er det MS som har valgt dette fordi det kan være en liten mulighet for å kapre kunder over på Windows (når Helvete fryser over ;D)?

De har nok valgt dette fordi det å utvikle og vedlikeholde noe for én plattform er billigere enn å utvikle og vedlikeholde noe for to plattformer.

[quote="moijk"]da microsoft med viten og vilje velger å ikke tilnærme deres nettleser mer til standardene enn høyst nødvendig, for så å lansere plugin som de kontrollerer og som igjen begrenser webben. Jeg driter i om jeg går glipp av all verden av underholdning, det blir ikke installert av prinsipp.

IE8 er da omtrent like standard-kompatibel som andre nettlesere? Den passerer ACID2 testen med glans i hvert fall. Synes slettes ikke det er så dårlig.

Man kan si mangt og meget om Microsoft, men hovedproblemet deres er et utviklermiljø som ikke kunne brydd seg mindre om standarder. Du så jo hvordan det gikk da de slapp IE7, en langt mer standard-kompatibel browser enn IE6 var: det var et ramaskrik uten like i utviklermiljøet deres. "OMG, IE7 broke my webpage!!!" Løsningen deres i IE8 ble å tilby skikkelig standard-kompatibilitet som default, men med muligheten for webutviklere å skru browseren tilbake i "messed up mode" slik at gamle websider ikke blir ødelagt.

Poenget er at dersom brukerbasen din er 80% av markedet, og størsteparten av disse er amatørbrukere, så er du nødt til å forholde deg til ting annerledes enn om du har ~10% av markedet og en betydelig større andel med teknisk avanserte brukere.

Når alt dette er sagt, så er jeg lite fan av både Flash og Silverlight, da jeg mener web er web. Får man det ikke til med html-tags og manipulering av disse gjennom JavaScript, så er ikke web den rette plattformen. Dessverre er markedet uenig med meg, og det er jeg nødt til å forholde meg til. Og hvis Silverlight kan gjøre det samme som Flash, men mer effektivt og med mindre ressurser, så stemmer jeg på Silverlight når som helst.

segrov

Silverlight er MicroSofts nyeste fiasko.

Last det gjerne ned, men legg merke til at de eneste sidene som bruker Silverlight er de som allerede har låst seg til å måtte bruke Silverlight p.g.a. Microsofts legendariske lock-in praksis...

Merk mine ord: silverlight er en ny Zune fra Redmond.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Kunne du utdype? På hvilken måte er f.eks. NRK ofre for Microsofts lock-in?

Masse kritikk mot Microsoft er berettiget, men akkurat når det gjelder lock-in så er vel Microsoft og Apple omtrent jevnbyrdige, om ikke Apple er håret verre. Men det er forretningspraksis. Og akkurat når det gjelder Silverlight, så ser jeg ikke helt hvordan det skulle gjøre seg gjeldende.

Men du opplyser meg vel gjerne. ;)

segrov

Da NRK landet på videoformat på nett rundt år 2000, ble valget Windows Media Video fordi "alle hadde windows" og "alle som har windows har Windows Media innstallert". (Det lå lenge en nettside på NRK.no som forklarte dette, men denne er vekke nå. Et tegn på nye tider?)

Sliverlight hos NRK ble valgt som en "nødplattform" fordi så mange Mac-folk og Linux-folk sliter med å bruke Windows Media Player på mac.

NRK jobber nå med å åpne og standarisere på H.264, lage en Flash-basert avspiller, samt kvitte seg med Microsofts tvangstrøye.

http://nrkbeta.no/2008/03/28/nrk-nett-tv-med-silverlight/

moijks bilde

moijk

[quote="HenrikWL"]
[quote="moijk"]da microsoft med viten og vilje velger å ikke tilnærme deres nettleser mer til standardene enn høyst nødvendig, for så å lansere plugin som de kontrollerer og som igjen begrenser webben. Jeg driter i om jeg går glipp av all verden av underholdning, det blir ikke installert av prinsipp.

IE8 er da omtrent like standard-kompatibel som andre nettlesere? Den passerer ACID2 testen med glans i hvert fall. Synes slettes ikke det er så dårlig.

Tja, acid2 kom jo i 2005, så det tok de bare fire år. Så ja jøss, at alle andre nettlesere tar eller er på god vei til å ta acid3 er vel noe for 2014 -utgaven av explorer. og vi er vel i 2024 før ie8 sin ikke helt tilfredstillende motor er faset helt ut.

Og da for å snakke om javascript, som er den viktigste bestanddelen i ajax-funksjonaliteten på moderne nettsider. Selv ved bruk av rammeverk som prototype har jeg måtte gitt opp å støtte ie8 på alle funksjoner. Alle andre nettlesere støttes selvsagt 100%.

[quote="HenrikWL"]
Man kan si mangt og meget om Microsoft, men hovedproblemet deres er et utviklermiljø som ikke kunne brydd seg mindre om standarder. Du så jo hvordan det gikk da de slapp IE7, en langt mer standard-kompatibel browser enn IE6 var: det var et ramaskrik uten like i utviklermiljøet deres. "OMG, IE7 broke my webpage!!!" Løsningen deres i IE8 ble å tilby skikkelig standard-kompatibilitet som default, men med muligheten for webutviklere å skru browseren tilbake i "messed up mode" slik at gamle websider ikke blir ødelagt.

Og IE 8 har enda flere kompatibilitetslag. Hurra for å ikke følge standarden til å starte med, eller hva?

[quote="HenrikWL"]
Poenget er at dersom brukerbasen din er 80% av markedet, og størsteparten av disse er amatørbrukere, så er du nødt til å forholde deg til ting annerledes enn om du har ~10% av markedet og en betydelig større andel med teknisk avanserte brukere.

Hadde de fulgt standarden til å starte med ville dette vært et ikke-problem. Så jeg forstår ikke helt argumentasjonen din.

[quote="HenrikWL"]
Når alt dette er sagt, så er jeg lite fan av både Flash og Silverlight, da jeg mener web er web. Får man det ikke til med html-tags og manipulering av disse gjennom JavaScript, så er ikke web den rette plattformen. Dessverre er markedet uenig med meg, og det er jeg nødt til å forholde meg til. Og hvis Silverlight kan gjøre det samme som Flash, men mer effektivt og med mindre ressurser, så stemmer jeg på Silverlight når som helst.

Det eneste silverlight har gående for seg er gpu-aksellert video.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

[quote="moijk"]
Og IE 8 har enda flere kompatibilitetslag. Hurra for å ikke følge standarden til å starte med, eller hva?

Ja, vi er enige at det ikke akkurat var heldig. Men som du sikkert husker så var ikke standarder så forferdelig utbredt tidlig i webbens barndom, og når "the browser wars" herjet som verst var det jo tilnærmet null kompatibilitet mellom browserne. IE er så vidt jeg kan se den eneste browseren som overlevde browser wars, så at det henger igjen litt fra den tiden er ikke så rart. Dumt ja, men ikke rart.

Og uansett: det spiller ingen rolle hva vi nå i ettertid kan sitte her og si var lurt eller ikke. Nå er IE i den situasjonen den er, så hva ville vært det beste synes du da? Og nei, "legge seg ned og dø" er ikke et alternativ.

[quote="moijk"]Hadde de fulgt standarden til å starte med ville dette vært et ikke-problem. Så jeg forstår ikke helt argumentasjonen din.

Jeg foretrekker bare å forholde meg til ting sånn som de er, ikke som de burde, skulle, kunne ha vært. Å si at IE burde holdt seg til standarder fra begynnelsen av er selvinnlysende; det er å sparke inn åpne dører. Faktum er at det gjorde de ikke, og da er IE7 og IE8 kvantesprang i riktig retning, situasjonen tatt i betraktning.

[quote="moijk"]Det eneste silverlight har gående for seg er gpu-aksellert video.

Ja, hvis ikke det er et sterkt argument for å foretrekke det vet ikke jeg. Nå kjenner jeg ikke hverken Silverlight eller Flash teknologiene i detalj, men hvilke ulemper mener du Silverlight har (bortsett fra at det er Microsoft som lager det)? For øvrig et seriøst spørsmål; jeg er interessert i å vite.

kehagens bilde

kehagen

Har min pappa sjans til å se ting på TV2 nå som han har bare Silverlight 1? Kan Flip4Mac erstatte?

segrov

[quote="HenrikWL"]
Ja, hvis ikke det (gpu-aksellert video). er et sterkt argument for å foretrekke det vet ikke jeg. Nå kjenner jeg ikke hverken Silverlight eller Flash teknologiene i detalj, men hvilke ulemper mener du Silverlight har (bortsett fra at det er Microsoft som lager det)? For øvrig et seriøst spørsmål; jeg er interessert i å vite.

Saktens er det to ting som Silverlight tillater som ikke Flash leverer: DRM og grafikkort-akselerert film.

DRM er fortsatt en fordel som Flash/Flex-verdenen ikke har.

Grafikkort-akselerasjon er derimot ikke viktig. De fleste maskiner har mer en nok guffe til å vise film fra nettet, og har de ikke nok guffe til å vise h.264, vil ikke GPU hjelpe, da disse maskinen er såpass gamle at de kom før det ble vanlig med h.264-støtte i grafikk-kortet.

Men se på ulempene med å flytte nettsatsinger vekk fra Flash/Flex-verdenen og over på Silverlight:

• Bildekvaliteten på video er dårligere en tilsvarende Quicktime eller Flash når man benytter h.264. Dette "løser" Microsoft ved at man kan bruke Windows Media Video i stedet, men da går man for en lock-in som vil gi deg mer arbeid senere om du ønsker deg vekk fra MS-verdenen.

• Utviklingsverktøyene er laget av Microsoft og fungerer kun på Windows. Selvfølgelig. Det betyr at reklamebyråer, designselskaper, filmselskaper samt en lang rekke interaktive byråer må selge Macene sine og kjøpe Windows. Dette vil aldri skje:)

• Serverside stilles det krav til Windows-server om man skal bruke video i Silverlight. Det rapporteres om problemer ved bruk av ikke-MS-servere også ved enklere applikasjoner. Dette er enten gjort med vilje fra MS for å tvinge folk over på MS-servere, eller klassiske bugs fra Redmond.

• Mangellfult scriptspråk. Dvs - språket er komplett, men mulighetene det gir, er fortsatt prematurt, og preget av at man forsøker å kopiere Flash, men ved å samtdig apellere til Microsoft-sertifiserte utviklere ved å bruke .NET, visual basic og C#. Probemet er at man ikke forstår den typiske flash-utvikleren likegjerne kan være en typisk one-man-army av en designer som kan litt html og javascript, og ingen av de gutta orker å lukte på silerlight... Ergo stiller SIlverlight krav til hva slags organisasjon du har. Jobber dere tverrfaglig og har rene utviklere, kan dere bruke Silverlight. Er dere en liten bedrift, vil det ikke være aktuelt å investere store summer i en teknologi som ikke løser noe mer en hva Flash har løst lenge.

• Silverlight gir selvsagt best opplevelse på Windows. På mac er det litt tregere, og på linux må man vente en stund før noen lager en open source-greie av versjon 3. Skal vedde på at MS lar SilverLight utnytte noen hemmelige triks for å oppføre seg tilsynelatende pent på en PC, slik IE gjør:)

• Silverlight som Plugin er mye tyngre en Flash, og krever mer ressurser.

• Silverlight har langt lavere utbredelse en Flash. MS kommer nok til å bundle Silverlight med WIndows 7 og IE8, men selv ikke det vil være nok i en verden hvor stadig flere bruker Chrome, Firefox og Safari.

• "Jeg vil også være med" er holdningen bak SilverLight. Silverlight har altså ikke tilført noe nytt til dette segmentet, men skal altså forsøke å bli like utbredt som Flash. Gjett hvordan Microsoft skal klare det - jo ved tvilsom bundling (lik IE) og ved å betale f.eks. Playboy noen millioner for å lage Silverlight-eksklusiv mykporno :) I seg selv synes jeg det er et faresignal: må du betale folk for å ta i bruk det du tilbyr, har du et dårlig produkt...

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Tja... DRM er vel en styggedom som jeg vil betrakte som en fordel med Flash, men den diskusjonen blir tangentiell. ;)

For øvrig interessante elementer du trekker frem. Nå var jeg av den oppfatning at Silverlight nettopp var lettere å trekke enn Flash. Mener å ha lest om at Flash er notorisk for vanvittig CPU bruk, men det kan jo være at Silverlight allikevel er tyngre men det ikke synes siden de kjører mye i GPU. Når det er sagt, ser jeg ikke helt grunnen til å ikke bruke GPU til diverse prosessering. Med mindre man spiller eller driver grafisk design så er jo ubrukte GPU sykler bortkastede, så det er like greit å benytte all kapasiteten.

Uansett så må jeg jo si at det virker lite sannsynlig at Silverlight kommer til å erstatte Flash med det første, dersom det er så kronglete å utvikle i det. Men man skal aldri si aldri heller, i min bransje er Java i ferd med å fases ut til fordel for .NET, noe jeg aldri hadde trodd skulle skje. Men sånn er det nå. :-/

Det blir uansett spennende å se hva som skjer.

segrov

Hehe, godt poeng om DRM:) Men noe media krever DRM, og da er det kun Silverlight (eller Quicktime) som kan levere dette på en skikkelig implementert måte.

Når det gjelder GPU kan det tenkes at dette kan være nyttig på andre områder. Flash 10 bruker jo GPU mye på 3D etc. og det er sikkert bare et spørsmål om tid før også Flash leverer dette. Spesielt nå som de standariserer på det ganske tunge h.264 samtidig som Flex/Air gjør at flash brukes mer som standalone-applikasjoner. Da kan HD-film bli aktuelt, og det krever jo GPU.

Jeg spår Silverlight som en moderat suksess i Windows-sentriske miljøer. Men i massekommunikasjon vil det feile om MS ikke gjør noe veldig drastisk.

Tør jeg spørre hvilken bransje du er i? Det er jo hyggelig for Microsoft om de lykkes i en bransje, for de har ikke hatt det så lett i det siste... :)

Lokehues bilde

Lokehue

@HenrikWL: "IE8 er da omtrent like standard-kompatibel som andre nettlesere? "

-IE6 og IE7 er veldig lite kompatible med standarder og skaper en masse trøbbel for designere og programmerere. Analyserer man trafikk på websider, ser man at det er forbausende mange IE-brukere som fortsatt bruker IE6 og IE7. IE8 er vel heller ikke helt kompatibel med CS3 og HTML5 på linje med FF og Chrome. IE8 gjengir heller ikke farger i bilder korrekt, slik som Safari. Men den er jo bedre enn tidligere versoner...

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Jeg er programutvikler i oljebransjen, på business support siden. Som utleid konsulent har jo kontoret mitt kunder i andre bransjer også, men siden vi ligger i Stavanger så er oljebransjen allestedsnærværende og altpåvirkende, først og fremst representert ved StatoilHydro. Hovedtyngden av arbeidsstokken vår er i StatoilHydro, men vi merker at utviklingen går mot .NET i hele regionen her.

Tror mye henger sammen med at BizTalk brukes som integrasjonsplattform, og den blir det utrolig mye enklere å håndtere dersom den får leve i et Microsoft miljø. Det brukes også Linux, men da først og fremst som filservere og den slags. Alt av applikasjonsdrift, etc., foregår for det meste på Windows servere. Jeg har også inntrykk av at vi er midt i Microsofts målgruppe på bedriftsmarkedet, så det er kanskje ikke så rart. Like barn leker best, så at kjempen Microsoft trives i seng med kjemper som StatoilHydro er nesten selvsagt.

Lokehue: med tanke på at CSS3 og HTML5 ikke er ferdig utviklede standarder, så sier det seg kanskje selv at en monstrøsitet som Windows ikke driver og implementerer støtte for eksperimentelle greier? Igjen: at IE6 og IE7 ikke støtter standarder er velkjent. Det er derfor jeg sier at IE8 er et kvantesprang i riktig retning. Så får det være opp til webutviklere å holde seg til standarder da - med tanke på ramaskrikene som kommer med en gang en mer standard-kompatibel IE ødelegger en hel haug med nettsider så ser det ut til at det kun er et fåtall som bryr seg om standarder i det hele tatt.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai