iTunes oppdateres

APple oppdaterer iTunes

Apple slapp i dag en liten oppdatering til sin iTunes-programvare. Oppdateringen sender programvaren opp i versjon 8.2.1 og skal rette flere mindre feil og ytelsesproblemer. Oppdateringen skal også rette det Apple kaller for verifikasjonsproblemer med iPod-enheter, men som mer sannsynlig viser seg å være en blokkering av Palm sin Pre-telefon fra iTunes.

Når Palm lanserte sin iPhone-konkurrent Pre, slo de på «stortromma» og kunne vise til synkronisering med Apples iTunes. De viste seg i ettertid at selskapet greide å lure iTunes ved å identifisere Pre-telefonen som en iPod når den ble koblet til datamaskinen. iTunes trodde da at en iPod var tilkoblet og behandlet telefonen som en iPod og synkroniserte musikken.

Når Apple nå retter en verifikasjonsfeil er dette mest sannsynlig Palm sin «smarte» omvei rundt Apples sperrer som blir tettet. Oppdateringen fyller 79 MB og er som vanlig tilgjengelig via Software Update eller direkte fra Apple.

Tags:

sinatra

Bleh. Kunne det ikke vært noe annet da. Mulighet for å kopiere eller eksportere spillelister f.eks.

jervi

"stor tromma"?

kvasbo

Hvorfor kan de ikke bare åpne for å synkronisere musikk mot eksterne enheter, i stedet for å aktivt ødelegge for brukerene sine?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Hehe... De vil jo at folk skal kjøpe Apple produkter, så klart. ;)

Det, og så er det jo lettere å lage noe hvis du har et begrenset antall ting å forholde deg til. Jeg tror iTunes synkronisering ville vært mye vanskeligere for dem å lage hvis de skulle støtte synkronisering mot Nokia, SE, Creative, diverse obskure koreanske merker, brødristere og kaffekanner også.

kvasbo

En ting er å ikke implementere selv, en annen ting er å faktisk gjøre en innsats for å hindre andre i å la ting virke.

At Apple ikke gidder å kode drivere for konkurrerende mediespillere forstår jeg godt. Men det de har gjort nå er altså å ødelegge noe som fungerte, kun for å beskytte sine egne produkter. Og det er oppførsel som andre selskaper stort sett holder seg for gode til.

Commodore

Det er noget spesielt at Apple har tatt steget fullt ut og faktisk sperret for andre produsenter på den måten.

Og man kan lure på om det i det hele tatt bør anses som akseptabel oppførsel, selv om iTunes er deres eget produkt og merkevare.

Jeg sitter dog med en stygg mistanke om at det finnes mengder av applefrelste som finner en måte å hylle dette påfunnet og få det til å bli noe positivt.

Tydelig at Apple ser på Palm Pre som en trussel, noe de også har gitt uttrykk for tidligere, om enn noe indirekte.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

Oalm er ikke så mye til trussel da. kan jo ikke filme engang xD

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Jo, skjønner hva du mener, kvasbo.

Men så vidt jeg vet, så benyttet Palm seg av en "svakhet" (sett fra Apples ståsted) i synkroniseringsprotokollen. Da skjer jo dette implisitt med forbehold om at det kan slutte å fungere når som helst. I alle sammenhenger er det slik at hvis man benytter seg av en uoffisiell, usupportert løsning, så kan denne slutte å fungere når som helst.

Det Apple burde gjort, er å tilby et synkroniserings-API eller lignende, og si "dette støtter vi, dere kan skrive drivere til enhetene deres". Meeen, det har antakelig noe med det første jeg skrev å gjøre. De vil nok helst at folk kjøper deres egne produkter. :rolls eyes:

espenbo

Det er vel det som er fordelen og ulempen med appel produkter. Så lenge du bare bruker appel produkter fungerer alt. Men ikke prøv deg med andre produsenter.

Commodore

Til SnikendeChris:

Kremt, det kunne ikke iPhone heller før inntil nylig, så ikke vær altfor kjepphøy. ;)

Og Palm Pre har definitivt mye å bye på.

Men nå handlet dette egentlig om iTunes og sperren i den nye oppdateringen.

androvs bilde

androv

[quote="kvasbo"]En ting er å ikke implementere selv, en annen ting er å faktisk gjøre en innsats for å hindre andre i å la ting virke.

At Apple ikke gidder å kode drivere for konkurrerende mediespillere forstår jeg godt. Men det de har gjort nå er altså å ødelegge noe som fungerte, kun for å beskytte sine egne produkter. Og det er oppførsel som andre selskaper stort sett holder seg for gode til.

Javel? så du mener at sony ericsson slepper alle andre inn på sin sync-løsning (husker ikke hva programvaren heter) og tilsvarende Nokia osv...
Det har jo ikke vært aktuelt at feks apple har ønsket seg inn på andre sine løsninger. Tviler sterkt på at nokia, sony ericson og de andre store hadde sluppet andre selskaper inn på sin sync løsning...

kvasbo

iTunes er ikke en "syncløsning" tilsvarende det andre mobilprodusenter tilbyr, men en plattform som fullstendig dominerer markedet for musikk.

Det som gjøres her av Apple er omtrent som om MS skulle blokkert iTunes eller Safari på Windows siden de ikke synes det er noe fint at Apple kommer med plagsomme produkter som konkurrerer.

Og ja, jeg vet at dette teknisk sett er en exploit fra Palms side som nå er tettet. Den ødela ikke noe for noen (andre enn Apple), og ingen skal fortelle meg at det er tilfeldig at patchen kom nå.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

Jeg skjønner apple her. palm utga seg for å være ipod i SW for å kunne komme inn på apple itunes noe som er galt.

Men alikavell er jeg irritert på itunes for at de ikke har åpnet systemet sitt. Greit, De trenger ikke å lage koder så alt støtter itunes men heller la palm, sony, creative kunne kode sine mediaspillere til å passe itunes.

Apple vil nok tape noe ipodsalg da MEN de vil gjøre det opp igjen med at de andre vil bruke itunes store mye mer og de vil kanskje tjene mer på det i lengden da en ipod kjøper man en gang men sanger kjøper man ofte. Det vil de tjene MYE på.

Svakt av apple.

jervi

Det er fullt mulig å skrive tredjeparts programvare som synker med iTunes. Biblioteket er tilgjengelig gjennom en helt vanlig og ukryptert XML-fil, og det finnes masse programvare som støtter dette allerede (blant annet kan du synkronisere både Nokia og BlackBerry på denne måten). Greia er vel at Palm har fått til dette ved å få Pre til å late som om den er en iPod, og deretter synkronisere direkte gjennom iTunes. Det er en litt stygg måte å gjøre det på.

Jeg er helt enig i at Apple burde ha støtte for andre enheter i iTunes, men det har de altså ikke. Å la en telefon emulere en iPod for å likevel få iTunes-støtte er vel ikke akkurat "fair play". Det Palm burde gjort, er å skrive et lite program som leser av iTunes Library XML-filen, for deretter å synkronisere på egenhånd.

Commodore

SnikendeChris:

Enig der.

Mulig at jeg drar dette litt langt nå, men jeg synes at Apple begir seg litt ut på farlig, og dessverre velkjent territorie når de oppfører seg slik som dette.

Apple har opp gjennom historien ofte valgt å være litt sta og egne på sine løsninger, noen vil t.o.m si på grensen til det barnslige, noe som ofte har vist seg å fungere bra, men noen ganger gjør de ting som virker eksluderende og det kan komme tilbake til Apple og bite dem skikkelig i rompa. Det har det gjort før, noe som delvis også var skyld i at de nesten gikk konkurs på 90-tallet.

Nå er dette med sperring på iTunes en mindre detalj i det store bildet, men man bør merke seg dette og følge med på Apples oppførsel i andre sammenhenger.

Apple har hatt en enorm suksess de siste 10 årene, og det kan nok være lett å gå i fella å tro at de kan gjøre som de vil med alt, eksludere ting de "ikke liker" og tro at alle vil danse etter deres pipe for alltid.

Historien viser dessverre noe annet.

Men igjen, dette er mer enn ytterste konsekvens, og det skal mye til før Apple kan sies å være på vei nedover. Så lenge de lager knallbra produkter og satser videre på sine berømte merkevarer og ikke minst hyper disse, så vil de fortsette å tjene penger samt høste heder og ære. :)

mcdonnells bilde

mcdonnell

De hadde nok tjent på dette i det lange løp, gjennom salg av låter til Palm Pre :)

Reklamen de lanserte i 1984 begynner å virke rimelig selvironisk. Liker det Woz sa om at produktene er for låste, særlig for en kar som elsker å finne ut hvordan alt funker.

Riktignok faller man fort mellom to stoler i valg av OS. Grensesnittet er herlig, men programutvalget er ikke like godt som på Windows.

cannons bilde

cannon

*Det jervi sa ^^*

:-)

cannons bilde

cannon

For å utfylle; Tredjeparts sync med iTunes *er fullt mulig og gjøres i dag av andre* slik jervi beskriver. Palm gjorde det på en uredelig måte ved å benytte seg av et hull i iTunes. Ser ikke at kritikken av Apple holder vann på dette punktet. Kritiser gjerne at de ikke støtter andre enheter enn sine egne *i iTunes*, men det er en helt annen sak enn den som artikkelen omhandler.

mcdonnells bilde

mcdonnell

jervi og cannon...

Når du betaler for musikken din gjennom en avspiller, burde man også ha muligheten til å overføre og avspille musikken på en telefon eller for eksempel en spiller fra Creative.

Særlig når iTunes programmet er tilgjengelig for både PC og Mac.

kvasbo

Og det å jobbe opp mot andre programmers bibliotekfiler er iallfall ikke en god måte å implementere sync på - ingenting hindrer Apple fra å gjøre endringer i - eller til og med å kryptere - XML-fila uten å si fra til noen først.

mcdonnells bilde

mcdonnell

Tredjepart er fremdeles tredjepart. Det jeg liker med Windows er den allsidige støtten av hardware, noe Apple ikke kan måle seg opp mot.

jervi

mcdonnell: Jeg er enig i at Apple burde legge til rette for støtte for andre avspillere gjennom iTunes, men det har de valgt å ikke gjøre. Det er deres valg, og om det er et dårlig eller godt valg kan man diskutere i det uendelige. Jeg synes personlig det er et dårlig valg. Men det er ikke dette som diskuteres. Palm har hacket seg til tilgang ved å emulere at telefonen er en iPod. Dette er, uansett hvordan du vrir eller vender på det, ikke riktig måte å gjøre det på.
Du kan helt fint overføre musikken din til andre enheter, både musikk du har kjøpt (ihvertfall DRM-fritt) og musikk du har rippet, forutsatt at de støtter MP3/AAC. Det finnes [url=http://gizmodo.com/5315682/how-to-get-music-onto-your-palm-pre-now-that-itunes-hates-you]drøssevis av løsninger som synker med iTunes-biblioteket uten å hacke seg til støtten.
Kvasbo: Du har rett, det finnes ingen garanti; men den XML-filen genereres av iTunes for kun dette formålet, og har vært generert på samme måte siden ihvertfall versjon 2 av iTunes. Den leses faktisk aldri av iTunes heller (internt brukes en annen database), men oppdateres hver gang det skjer en endring. Det eneste bruksområdet for denne filen er med andre ord å gi (lese-)tilgang til iTunes-biblioteket.
[quote="[url=http://support.apple.com/kb/HT1660?viewlocale=no_NO]Apple Support"]iTunes Music Library.xml
Denne filen inneholder noe (men ikke all) av den samme informasjonen som er lagret i iTunes Library-filen. Formålet med iTunes Music Library.xml-filen er å gjøre din musikk og dine spillelister tilgjengelig for andre programmer på datamaskinen. I Mac OS X bruker andre iLife-programmer (som iPhoto, iDVD og iMovie) denne filen for å gjøre det enklere for deg å legge til musikk fra iTunes-biblioteket i prosjektene dine.

Cybbe

Apple er kongen av lock-in. Deres praksis ville aldri vært tillat om det samme ble forsøk fra Windows side. Det er bare å se på ulik konkurranseregulering av MS-produkter, og se at Apple gjør tilsvarende bare i større grad, for å få en bekreftelse av dette. Om MS for eksempel hadde forsøkt å begrense sin WMP til kun egne produkter ville de blitt stopper umiddelbart. Apple er heldige som slipper unna det søkelyset som er på MS sine forretningspraksiser, enda Apple er langt grovere i sine overtramp.

cannons bilde

cannon

jervi: Enkelte har åpenbart problemer med å forstå dette. Antakeligvis fordi du formulerer deg i fullstendige setninger, og ikke utropsord i fete typer a la tabloidene. Hvis De tillater:

DU KAN SYNCE MUSIKKEN DIN SELV OM DU HAR NOE ANNET ENN EN IPOD/IPHONE. iTunes Music Library.xml genereres spesielt for dette formålet. Koz & klemz.

christerguttens bilde

christergutten

Herregud, det er da Apple sin programvare, de eier alle rettighetene, og selvfølgelig tillater de ikke at andre HACKER seg inn på den.. Hadde Palm bedt om lisens, og betalt, så kunne det vel blitt et lite samarbeid om å gjøre Palm pre stabil mot iTunes og omvendt.. Men uten en avtale er det ikke noe kontroll på kompatibilitet osv..
Og når de er frekke nok til å hacke seg inn, så synes jeg likegodt de kan bli stengt ute i kulda så lenge...
For når de skilter med "kan synces med iTunes biblioteket ditt" (som veldig mange i verden har bygget opp nå) så er det et salgsargument deluxe, som Palm tjener på!
De bruker Apple sin programvare som salgsargument, uten å ha noen som helst rettigheter på å bruke den... Det høres veldig på kanten ut, når det gjelder lovlighet..
Jeg er kansje enig i at det burde være flere enheter som støttes av iTunes, men da er det produsentene som må ta initiativet.. (motorola hadde en gang mobiler som syncet med itunes, helt lovlig)...

H92

Dette er helt likt med situasjonen rundt iPhone-opplåsning. Utviklere finner en vei rundt, og Apple blokkerer. Det er da akseptabelt og fullt forståelig at Apple blokkerer Palm Pre, når den er programmert til å lure iTunes!

mcdonnells bilde

mcdonnell

Å være medlem av dette forumet ligner noen ganger å være medlem av fanklubben til en fotballklubb. Uansett hvordan laget gjør det, så er det alltid best :)

Forstår at Motorola en gang i tiden kunne oppnå en slik avtale, men når Palm Pre er en direkte utfordrer til iPhone så er "hacking" den eneste muligheten til å oppnå kompabilitet.

byfixar

Rent hypotetisk, i en verden fram i tiden, til de som mener dette er så positivt. Dere benytter Spotify til all deres musikk. Spotify har mulighet til å synkronisere musikken til Zune, slik at playlisten kan spilles i offline modus. Apple slipper en tweak til OS 3 for å kunne gjøre at Spotify tror det er en Zune, og gjør det mulig å synkronisere musikken til iPod/iPhone også. Spotify oppdaterer programvaren sin, for å tette "hullet". Er det forstatt positivt? Slik at de med iPod/iPhone må gå omveier for å få det samme inn på spilleren?

Legg merket til ordet HYPOTETISK, før dere begynner å hyle om at Spotify ikke har en slik funksjon.

Apple burde absolutt laget en API, som gjorde det mulig for andre produsenter å skrive drivere som gjorde at man kunne koble til sin Creative spiller, og synkronisere den mot playlista, i iTunes, og ikke benytte ett annet program, for så å loade .xml-fila, for å hente ut hvilke sanger det var den skulle hente.

cannons bilde

cannon

byfixar: Hadde naturligvis vært akkurat samme sak. Så lenge man benytter haxies kan man ikke forvente at de skal fungere. Og at Apple *burde* gjøre sånn og sånn er alle velkommen til å påstå, men det er ikke riktig. De har rett til å gjøre hva de vil med sitt eget produkt, og i dette tilfellet gjør de det vi kan forvente all den tid de allerede leverer en måte å synce mot biblioteket på. Burde Playstation 3 støtte spill fra Xbox 360? Playstation kan jo lese DVD-plater!

mcdonnell: Det er synd at du diskvalifiserer din egen deltakelse i debatten ved å komme med en usaklig påstand om "fanboyisme". Det er faktisk ikke sånn at man må kritisere alt Apple gjør bare for å ikke framstå som såkalt fanboy. I dette tilfellet er det ikke noe å kritisere. Det du sier i siste avsnitt er også direkte feil, som det er gitt eksempler på flere ganger her. Forstår du hva tidligere nevnte .xml-fil innebærer? Det er opp til Creative som leverer avspilleren å lage en programvaresnutt som syncer mot .xml-fila og dermed biblioteket, ikke opp til Apple!

Nok kjeft; ha en hyggelig dag :-D

byfixar

Hvis Sony hadde hatt muligheten til å gjort at Playstation kunne spille Xbox spill, tviler jeg ikke at dem ville gjort det mulig. Da ps3 er kraftigere enn xbox360, og man vil heller velge å kjøpe en playstation framfor en xbox da, ergo, mer salg for Sony. Men det er en helt annen sak, og blir på samme vis som at OS X burde kunne kjøre Windows-only programmer rett ut ifra boksen uten noe virtualisering/emulator.

Dessverre er Apple ett ufattelig lukket selskap, som ikke ønsker at man skal kunne legge inn det man vil, og bruke hardwaren som man vil (ref: iPhone og begrensningen dem setter på Applikasjoner til den. Jailbreak er eneste løsningen i dag.). Slik jeg tolker ditt innlegg cannon, kommer du ikke med din egen mening om lukkingen er bra eller ikke, men bare sier "Apple kan gjøre som dem vil med deres programmer". Vell, kan dem egentlig det? (Ref: Microsoft og dagsbøter pga Windows Media Player - Synes du at dagsbøtene er positive, eller helt på trynet? Med tanke på at du sier at Apple kan gjøre akkurat hva dem vil). Jeg gleder meg til den dagen Apple blir så store at EU går etter dem også, for å få åpnet plattformene deres litt. Slik dem gjør det nå, dytter dem bare brukere bort ifra iTunes, og over til andre programmer. Da man ikke trenger å benytte iTunes, når man ikke kan synkronisere musikk, bilder og lignende opp mot andre enheter enn Apple-only.

Apple sin metode for å "vinne" over konkurrenter, er å stenge dem ute (Ring meg den dagen Spotify kommer seg inn på App Store), men burde heller satse på ett bredere marked. Alle som eier en Mac, ønsker ikke nødvendigvis å ha en iPod, iPhone og iMoney, man ønsker å kunne velge selv, og ved å slippe en API til iTunes, som gjør det mulig å synkronisere mot andre enheter, ifra iTunes, vil gjøre Apple mer brukerkompitabelt. Men en slik API får vi mest sannsynelig aldri til å se ifra Apple.

mcdonnells bilde

mcdonnell

byfixar, godt innlegg.

Ser at de ikke ønsker ansvaret fra de andre leverandører, og derfor trekker seg i kampen om kompabilitet.

djhalleus bilde

djhalleu

Oppdateres fra 9.0.2 til 9.0.3

http://www.macrumors.com/2010/02/01/apple-releases-itunes-9-0-3-to-address-password-and-syncing-bugs/

iTunes 9.0.3 provides a number of important bug fixes, including:
- iTunes no longer ignores your "Remember password for purchases" setting.
- Addresses problems with syncing some Smart Playlists and Podcasts with iPod.
- Resolves a problem recognizing when iPod is connected.
- Addresses issues that affect stability and performance.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai