Lyd fra VLC over AirTunes på 1-2-3

Lyd fra VLC over AirTunes på 1-2-3Som mange lesere av Mac1 sikkert har fått med seg, lanserte VideoLAN nylig versjon 1.0 av sin populære medieavspiller, VLC. En av de store nyhetene det reklameres med i forbindelse med oppdateringen, er muligheten for å streame lyd fra VLC trådløst via Apples egen løsning kalt AirTunes. Dette har vist seg å være lettere sagt enn gjort, og på nettets mange Mac-fora har det florert med spørrende innlegg om temaet.

Grunnen til dette er at det ikke finnes noe grensesnitt for streaming over AirTunes innebygget i VLC, siden lyden må krypteres med Apples proprietære DRM-løsning før den sendes. Dermed må man gå omveien gjennom iTunes for å få denne "funksjonen" i VLC til å fungere som avertert. En gledelig nyhet er imidlertid at fremgangsmåten beskrevet i denne artikkelen også fungerer på eldre versjoner av VLC.

1 Oppsett av VLC

For at iTunes skal kunne overføre lyden, må man finne en måte å sende lyden dit fra VLC. Heldigvis har VLC innegybbet støtte for å streame lyd og bilde, ment for streaming til andre maskiner, i formater som kan spilles av i iTunes. For å konfigurere VLC til å gjøre dette, må vi inn i de avanserte innstillingene. Disse er tilgjengelige via en valgknapp nederst til venstre i Innstillinger-vinduet.

avanserte innstillinger i VLC

1.1 Opprett en Shoutcast

Når du har kommet inn i de avanserte innstillingene, velger du Stream output i listen til venstre i vinduet. I tekstfeltet øverst i vinduet, merket Default stream output chain, limer du inn teksten under.

#duplicate{dst=std{access=http,mux=raw,url=:8080}, select=novideo, dst=display, select=noaudio}

avanserte innstillinger i VLC

De andre innstillingene i vinduet kan du la stå som de er. Dette gjør at VLC henter ut lyden som spilles i VLC, enten det er fra film eller andre typer media, og streamer den som en Shoutcast. Vær oppmerksom på at du ikke vil høre lyd i VLC når du har gjort dette, og at dette er helt normalt.

1.2 Øk størrelsen på cache

Når lyden blir sendt fra iTunes til din Airport Express vil det oppstå en forsinkelse på grunn av at iTunes bufrer og omkoder lyden før den sendes. Dette må vi kompensere for i VLC, så lyden og bildet ikke blir usynkront. Først må vi øke størrelsen på cachen til VLC, siden forsinkelsen kan være på flere sekunder. Med Innstillinger-vinduet fortsatt åpent velger du Input / Codecs -> Access modules -> Fil (File) fra listen til venstre. Sett verdien (i millisekunder) til rundt 3000 for å ha litt slingringsmonn. Vær oppmerksom på at VLC starter/stopper avspillingen langsommere med stor cache. Dette er normalt.

avanserte innstillinger i VLC

1.3 Juster lydforsinkelse

Etter å ha økt størrelsen cachen, må du stille inn den faktiske forsinkelsen VLC skal korrigere for. Hvor stor denne forsinkelsen er variere fra maskin til maskin, og fra stue til stue. På undertegnedes maskin, en MacBook C2D 2,0 GHz, fungerer det fint med ett sekund (1000 ms). I VLCs avanserte Innstillinger-vindu velger du Lyd fra listen til venstre. Litt nede på siden finner du feltet Audio desynchronization compensation. Her fyller du inn forsinkelsen med negativt fortegn, siden lyden må spilles før bildet for å kompensere riktig. En verdi mellom -1000 og -2000 er et godt utgangspunkt. Etter å ha stilt inn dette kan du lagre og lukke Innstillinger-vinduet.

avanserte innstillinger i VLC

2 Oppsett av iTunes

Oppsettet av iTunes er betraktelig enklere enn oppsette av VLC. Alt du trenger å gjøre er å legge til Shoutcast-strømmen du laget først i biblioteket ditt. Dette gjør du ved å åpne iTunes, deretter gå til Avansert -> Åpne lydstream…, og i vinduet som kommer opp skrive inn icy://localhost:8080.

Åpne lydstream i iTunes Åpne lydstream i iTunes

Du kan gjerne gi navn til strømmen, f.eks. "VLC streaming", men dette har ingen praktisk betydning. Det er derimot praktisk å legge strømmen i en egen spilleliste siden iTunes vil spille neste sang i listen/biblioteket når strømmen stopper (når du pauser/stopper avspilling i VLC), men dette er heller ikke strengt tatt nødvendig.

3 Prøving og feiling

Nå som alt er satt opp må man fininnstille lydforsinkelsen i VLC så den er riktig for ditt oppsett. For å teste verdien du satte inn i punkt 1.3 gjør du som følger. Dette er også metoden du bruker for vanlig avspilling senere.

  1. Åpne VLC og iTunes
  2. Sørg for at iTunes er stilit til å bruke AirTunes-høyttalerene
  3. Åpne en fil i VLC og start avspilling
  4. Spill av strømmen du la til i iTunes

Nå skal lyden fra VLC komme over høyttalerene koblet til AirTunes, og er du heldig er den synkron med bildet. Hvis ikke må du justere forsinkelsen i innstilingene. Stopp og lukk filmen (ikke VLC), og gå til lydinnstillingene i VLC som i punkt 1.3. Hvis lyden kommer før bildet må du prøve med et høyere tall (nærmere null) og omvendt. Lagre innstillingene og start avspillingen igjen i VLC og iTunes. Repeter til du har synkron lyd. Når du har kommet frem til innstillinger som fungerer, kan du følge punktlisten over hver gang du vil se en film med god lyd!

Vær oppmerksom på at lyden kan bli usynkron dersom du pauser filmen og starter den igjen. Dette er det ingen god vei rundt, men det hjelper å stille verdien i punkt 1.2 til det samme som forsinkelsen du har kommet frem til.

Airfoil

Det går også an å sende lyden fra VLC rett til din Airport Express ved hjelp av programmet Airfoil. Dette programmet koster imidlertid penger. For å bruke denne fremgangsmåten følger du steg 1.2 og 1.3 i denne guiden. Deretter åpner du VLC fra Airfoil og prøver og feiler slik som nevnt over.

Denne guiden er basert på en artikkel fra macosxhints.com.

Shaggy

Siste versjon av Airfoil kommer med egen videospiller som fikser sync av lyd og bilde. Ingen vits å gå via VLC, hvis man først har brukt penger på Airfoil.

Alfred.Woodden

Helt enig. Fin guide, men det der var alt for tungvindt til at det blir verdt det.

Bedre å punge ut noen slanter for AirFoil som har egen videospiller. Ikke noe kluss å tenke på.

releazme

Enig her også. Glimrende guide, men fram til det kommer et grensesnitt så er det betraktelig mye enklere å sende lyden via airfoil. Synes det fungerer bedre enn å bruke Airfoil sin egen spiller. Trikset er å forsinke lyden med 2 sekunder. Enkleste måten er å trykke på F til du er oppe på -2000ms. Trykker du på G vil du reversere prosessen.

pengu83

MÅ bare si at Aritunes sin videospiller ikke er bra for .dvmedia-filer , eller dvd.
Lyden syncer ,men spilleren hakker i bildet og gir ikke noe bra opplevelse.

Løsningen min var å spille filmen i VLC da man kan justere lydforsinking med "F" og "G" tastene.. streamer da lyden med Airfoil.

Pio

Stemmer at Airfoil er betraktelig enklere ja, men det koster fortsatt penger, i motsetning til VLC :) Hadde egentlig tenkt å nevne spilleren til Airfoil, men glemte visst det, hehe. Men jeg kan jo, som pengu83, si fra om at man må han en kraftig maskin hvis man skal spille av noe mer høyoppløst enn komprimert DVD i Airfoil-spilleren uten hakking.

pengu83

[quote="Pio"] Men jeg kan jo, som pengu83, si fra om at man må han en kraftig maskin hvis man skal spille av noe mer høyoppløst enn komprimert DVD i Airfoil-spilleren uten hakking.

"kraftig maskin, hva mener du?? jeg har MBP 2.66 ver.5.3 og hakker her uannsett hvilket skjermkort jeg bruker, og kjører 802.11n 5ghz trådlåst

Missy TommeN

http://www.rogueamoeba.com/airfoil/mac/

hihi

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai